PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda Lambda

damianlapszys
17-04-09, 23:11
Witam juz po swapie na D16Z6. Podczas wymiany seryjnego kolektora na ala sportowy rozleciala mi sie sonda lambda. Niestety nigdzie u mnie w miescie nie mieli sondy do mojego silnika wiec kupilem uniwersalna 4 zylowa i dzieki manualowi dobrze ja polaczylem. Moje pytanie polega na tym czy przy uniwersalnej sondzie auto moze stracic na mocy i czy moze wiecej palic? A drugie pytanie to takie czy dobrze zamontowalem ta sonde w kolektorze gdyz umiescilem go w pierwsszym otworze gdzie pobiera dane tylko z jednego gara.Drugi otwor pobiera dane z calego ukladu ale znajduje sie na samym koncu, prawie przy katalizatorze.

arekgr
19-04-09, 11:07
Co do umiejscowienia sondy, to ja też tak mam no i jest wszystko ok, spalanie w normie :) A co do skuteczności sondy - zbadaj jak tam spalanie, no i wtedy podejmuj ewentualne kroki, a tak to się nie przejmuj na wyrost :)

najman
24-04-09, 22:47
Zrobilem kompletny remont D16Y7 z planowaniem glowicy. Wstadzilem caly wydech seryjny od D16Z6 bez kata, do tego kolektor dolotowy od Z6 z dolotem. Czuc ze auto lepiej sie rwie ale mam problem z tym ze muli sie powyzej 5500 obrotow. Myslalem ze to wydech ale jednak nie. Rozrzad ustawiony dobrze zaplon tez, swiece wymienione... Zmienilem wczoraj pompe paliwa od B16A2 i jest lepiej ale jednak nei dokreca sie do tych 7tys obrotow tak szybko jak przed remontem... Sonde lambde mam ostro zjechana wyglada jak szrot wiec tez musze ja zmienic. Tylko nie mam pojecia na jaka? Jakas ktora podaje moze troche wieksza dawke paliwa? Trzeba do tego stroic jakos komputer?

skolopendra
24-04-09, 22:59
stracic na mocy i czy moze wiecej palic?

może

Tylko nie mam pojecia na jaka? Jakas ktora podaje moze troche wieksza dawke paliwa?

tak się za bardzo zrobić nie da
kup sprawną używkę

Zmienilem wczoraj pompe paliwa od B16A2
a pompę po co zmieniałeś?

najman
24-04-09, 23:03
Dlatego ze tak poradzil mi moj mechanior. To zle? Troche ciezej zapala teraz auto ale juz sie tak nei dusi powyzej 5500 obrotow... Wczesniej mialem od D15B2