Zobacz pełną wersję : dziwny objaw przy hamowaniu
Witam mam cos dziwnego u siebie w tamtym roku w listopadzie jak kupilem hanie jezdzilem na alumach i od czasu do czasu nie caly czas wczasie hamowania lub przyspieszania takiego szybszego potrafiala sciagac w lewo. pojechalem stwierdzili ze gumy w wachaczu wymienili zrobili wszystko bylo oki. pozniej za tydzien zalozylem zimowki jezdzilem do wczoraj zmienilem znowu na alumy z tym ze pojawilo sie sciaganie na prawo.... nie wiem czego to przyczyna. wydaje mi sie ze te alumy co mialem z lewej strony poszly na prawo i odwrotnie oczywiscie wszystko wywazone itd. a moze to kwestia zlej opony czy co??? a moze po zmianie kol wachacz zrobil sie jakis czulszy i tym razem z prawej stronydaly o sobie znac gumy po zimie ?? nie wiem sprobuje moze zamienic kola albo zapas wsadzic???jak cos to prosze o pomoc. pozdrawiam
skolopendra
04-04-09, 14:19
moze zamienic kola
tak zrób wpierw
Zbierzność sobie sprawdź.
Sprawdź zbieżności i pojedź na stacje kontroli niech ci sprawdzą siłę hamowania kół. Może któreś koło hamuje dużo słabiej więc znosi ci auto podczas hamowania.
kurcze dalej problem znosi raz na lewo teraz raz na prawo gadalem z kolesiami mowia ze moze byc tez przez to ze szersze kapcie i jak zlpie koline to tak sie dzieje normalnie szok drazni mnie takie cos musze to ogarnac. a zbieznosc byla robiona na prostej puszczam kolko jedzie prosto i jak hamuje tez jest oki.
wojtus1199
05-04-09, 11:40
ja tez mam szersze opony i jak złapie koleine trzymajac lekko kierownice to czuc po aucie jak je w niej nosi:)
Więc to musi być to też tak mam :)
szymon1777
05-04-09, 12:14
może felgi krzywe sprawdź czy można je wyważyć
Również tak mam, a mam tylko 185/65R15. Więc chyba tak po prostu musi być ;)
Urok polskich wykolejonych dróg :D
ja tez mam szersze opony i jak złapie koleine trzymajac lekko kierownice to czuc po aucie jak je w niej nosi
Wydaje mi sie ze to jest najnormalniejsze wyjasnienie tego problemu:)
To nie mój cytat ale zgadzam się z nim :D
Rekin co ty na to ?? a jak jedziesz po jakiejś równej drodze (bardzo mało spotykane) to też Cię ściąga ??
Przyczyną są szersze opony też tak mam (195/50/15). Jadąc nawet po troche pochylonej nawierzchni ściąga mnie raz na prawo lub lewo zależy od pochylenia nawierzchni. Przy chamowaniu odczuwa sie to najbardziej.
Przyczyną są szersze opony też tak mam (195/50/15). Jadąc nawet po troche pochylonej nawierzchni ściąga mnie raz na prawo lub lewo zależy od pochylenia nawierzchni. Przy chamowaniu odczuwa sie to najbardziej.
U mnie niestety też to występuje ale nie był bym taki pewien czy to normalne. Ludzie innymi autami jeżdżą z szerszymi gumami i nic nie ściąga na przechyłach. W moim przypadku podejrzewam, że winien jest luz na przekładni kierowniczej, bo już mam lekki.
JeNNy_forever
06-04-09, 02:33
a moim skromnym zdaniem to wina ciśnienia w oponach ;) też miałem tak ze mnie ściągało jak cholera raz w te raz wewte... myślałem że to wina felgi bo zaliczyłem dawno temu w zimie krawęznik ale co sie okazało - przyjechałem na stacje, sprawdziłem ciśnienie w oponach to sie zdziwiłem że w ogole dojechałem :D okropne różnice w każdym z kół... dopompowałem do jednakowych wartości na przodzie, troche mniej na tyle i auto zmieniło się nie do poznania, całkowicie inaczej się prowadziło, polecam Ci to też sprawdzić bo nie kosztuje nic a może pomoc...
nie no na normalnej drodze jest oki jedzie prosto hamuje dobrze itd zobacze w srode na szarpakach a i to cisnienie niby koles je tam mierzyl itd ale czy dobrze to sie zobaczy
Nasze drogi, ja po zimówkach miałem odczucie jakbym po szynach jeździł :D. Po 2 dniach się przyzwyczaiłem.
U mnie niestety też to występuje ale nie był bym taki pewien czy to normalne. Ludzie innymi autami jeżdżą z szerszymi gumami i nic nie ściąga na przechyłach. W moim przypadku podejrzewam, że winien jest luz na przekładni kierowniczej, bo już mam lekki.
Ja luzy na przekładni miałem sprawdzane miesiąc temu, nic nie wyszło więc w moim przypadku raczej to nie jest to. U kumpla w toyocie corolli jest to samo na identycznych oponach jak moje.
Jeśli ciśnienie w oponach spada to albo felgi albo opony albo zaworki do kitu!A najlepiej jeśli jeśli to co wymieniłem wcześniej jest ok.To napompować azotem i ciśnienie będzie stałe.
Mam napopowane azotem, felgi nowe, opony nowe brak luzów i niestety tez sciaga.
Dzsiaj jechałem na równej drodze tj. aleje jerozolimskie (wiadukt nad popularą puściłem kiere przy 90 km/h i nic nie ściagało)
kryzys speed
06-04-09, 21:11
mam ten sam kłopot po zmianie z zimuwek na letnie 15-50-195
latam po drodze a jak zmienilem na zime jest ok to urok serokich opon i naszych super doskonałych dróg