PDA

Zobacz pełną wersję : dziwny objaw przy hamowaniu

rekin
04-04-09, 14:05
Witam mam cos dziwnego u siebie w tamtym roku w listopadzie jak kupilem hanie jezdzilem na alumach i od czasu do czasu nie caly czas wczasie hamowania lub przyspieszania takiego szybszego potrafiala sciagac w lewo. pojechalem stwierdzili ze gumy w wachaczu wymienili zrobili wszystko bylo oki. pozniej za tydzien zalozylem zimowki jezdzilem do wczoraj zmienilem znowu na alumy z tym ze pojawilo sie sciaganie na prawo.... nie wiem czego to przyczyna. wydaje mi sie ze te alumy co mialem z lewej strony poszly na prawo i odwrotnie oczywiscie wszystko wywazone itd. a moze to kwestia zlej opony czy co??? a moze po zmianie kol wachacz zrobil sie jakis czulszy i tym razem z prawej stronydaly o sobie znac gumy po zimie ?? nie wiem sprobuje moze zamienic kola albo zapas wsadzic???jak cos to prosze o pomoc. pozdrawiam

skolopendra
04-04-09, 14:19
moze zamienic kola

tak zrób wpierw

Lukasyaho
04-04-09, 19:49
Zbierzność sobie sprawdź.

misiek707
04-04-09, 20:07
Sprawdź zbieżności i pojedź na stacje kontroli niech ci sprawdzą siłę hamowania kół. Może któreś koło hamuje dużo słabiej więc znosi ci auto podczas hamowania.

rekin
05-04-09, 11:04
kurcze dalej problem znosi raz na lewo teraz raz na prawo gadalem z kolesiami mowia ze moze byc tez przez to ze szersze kapcie i jak zlpie koline to tak sie dzieje normalnie szok drazni mnie takie cos musze to ogarnac. a zbieznosc byla robiona na prostej puszczam kolko jedzie prosto i jak hamuje tez jest oki.

wojtus1199
05-04-09, 11:40
ja tez mam szersze opony i jak złapie koleine trzymajac lekko kierownice to czuc po aucie jak je w niej nosi:)

Lukasyaho
05-04-09, 12:11
Więc to musi być to też tak mam :)

szymon1777
05-04-09, 12:14
może felgi krzywe sprawdź czy można je wyważyć

vati89
05-04-09, 12:27
Również tak mam, a mam tylko 185/65R15. Więc chyba tak po prostu musi być ;)

Lukasyaho
05-04-09, 12:34
Urok polskich wykolejonych dróg :D

Kamillor
05-04-09, 14:27
ja tez mam szersze opony i jak złapie koleine trzymajac lekko kierownice to czuc po aucie jak je w niej nosi

Wydaje mi sie ze to jest najnormalniejsze wyjasnienie tego problemu:)

Lukasyaho
05-04-09, 23:15
To nie mój cytat ale zgadzam się z nim :D
Rekin co ty na to ?? a jak jedziesz po jakiejś równej drodze (bardzo mało spotykane) to też Cię ściąga ??

pablo_020
05-04-09, 23:23
Przyczyną są szersze opony też tak mam (195/50/15). Jadąc nawet po troche pochylonej nawierzchni ściąga mnie raz na prawo lub lewo zależy od pochylenia nawierzchni. Przy chamowaniu odczuwa sie to najbardziej.

karpik85
06-04-09, 00:49
Przyczyną są szersze opony też tak mam (195/50/15). Jadąc nawet po troche pochylonej nawierzchni ściąga mnie raz na prawo lub lewo zależy od pochylenia nawierzchni. Przy chamowaniu odczuwa sie to najbardziej.

U mnie niestety też to występuje ale nie był bym taki pewien czy to normalne. Ludzie innymi autami jeżdżą z szerszymi gumami i nic nie ściąga na przechyłach. W moim przypadku podejrzewam, że winien jest luz na przekładni kierowniczej, bo już mam lekki.

JeNNy_forever
06-04-09, 02:33
a moim skromnym zdaniem to wina ciśnienia w oponach ;) też miałem tak ze mnie ściągało jak cholera raz w te raz wewte... myślałem że to wina felgi bo zaliczyłem dawno temu w zimie krawęznik ale co sie okazało - przyjechałem na stacje, sprawdziłem ciśnienie w oponach to sie zdziwiłem że w ogole dojechałem :D okropne różnice w każdym z kół... dopompowałem do jednakowych wartości na przodzie, troche mniej na tyle i auto zmieniło się nie do poznania, całkowicie inaczej się prowadziło, polecam Ci to też sprawdzić bo nie kosztuje nic a może pomoc...

rekin
06-04-09, 09:51
nie no na normalnej drodze jest oki jedzie prosto hamuje dobrze itd zobacze w srode na szarpakach a i to cisnienie niby koles je tam mierzyl itd ale czy dobrze to sie zobaczy

lakazs
06-04-09, 16:02
Nasze drogi, ja po zimówkach miałem odczucie jakbym po szynach jeździł :D. Po 2 dniach się przyzwyczaiłem.

pablo_020
06-04-09, 16:42
U mnie niestety też to występuje ale nie był bym taki pewien czy to normalne. Ludzie innymi autami jeżdżą z szerszymi gumami i nic nie ściąga na przechyłach. W moim przypadku podejrzewam, że winien jest luz na przekładni kierowniczej, bo już mam lekki.

Ja luzy na przekładni miałem sprawdzane miesiąc temu, nic nie wyszło więc w moim przypadku raczej to nie jest to. U kumpla w toyocie corolli jest to samo na identycznych oponach jak moje.

albin3
06-04-09, 17:44
Jeśli ciśnienie w oponach spada to albo felgi albo opony albo zaworki do kitu!A najlepiej jeśli jeśli to co wymieniłem wcześniej jest ok.To napompować azotem i ciśnienie będzie stałe.

pablo_020
06-04-09, 19:19
Mam napopowane azotem, felgi nowe, opony nowe brak luzów i niestety tez sciaga.
Dzsiaj jechałem na równej drodze tj. aleje jerozolimskie (wiadukt nad popularą puściłem kiere przy 90 km/h i nic nie ściagało)

kryzys speed
06-04-09, 21:11
mam ten sam kłopot po zmianie z zimuwek na letnie 15-50-195
latam po drodze a jak zmienilem na zime jest ok to urok serokich opon i naszych super doskonałych dróg