Zobacz pełną wersję : Duże spalanie w 3D 6gen [błędy]
Witam
Na co dzień jeżdżę innym autem i dlatego przez dłuższy czas nie wiedziałem o sprawie (Honda jest narzeczonej), ale dziś jak zamieniliśmy się autami i widząc rezerwę podjechałem na stację z lekka się wkurzyłem. Po przeliczeniu baku spalanie wyszło ok 11l/100km... a to 3D 1,4i, wiec powinno być przy normalnej jeździe ze 3l mniej z tego co wiem.
Zrobiłem właśnie samodiagnostykę i wywaliło mi błędy:
15 - sygnał wyjściowy układu zasilania
17 - czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
54 - Crank Flunctuation Sensor (niestety nie znalazłem nigdzie tłumaczenia)
61 - podstawowy czujnik powietrza
W Hondzie były wymieniane ostatnio:
świece
filtr paliwa i powietrza
sonda lambda
termostat (ewidentnie uszkodzony, straaaasznie wolno się nagrzewała)
Ma ktoś jakiś pomysł na podstawie tych błędów co mam z tym fantem zrobić?
Przez ostatnie 30min szukałem sobie opisów kodów błędów i ich naprawiania, ale niestety niewiele się dowiedziałem :(
PS: jutro jak będzie widno to sprawdzę jeszcze przewody ( http://img127.imageshack.us/img127/6724/dscf2149th7.jpg )
Z góry wielkie dzięki za jakieś informacje :)
Może przypadkowe (chwilowe) błędy.
Zresetuj kompa, pojeździj trochę, i sprawdź ponownie czy się pojawiły.
Jutro to zrobię. Tak czy siak pozostaje spalanie ~11l :|
Niekoniecznie pozostanie.
Poza tym błędy wskazują na pierwszą sondę lambda, chyba że po jej wymianie, nie było robione resetu.
Trochę za mało doczytałem wcześniej i podałem złe informacje... te błęd były od ABSu a nie Check Engine. Dziś zrobiłem resety obu kompów i błędy ABS zniknęły (przejechałem ok 15km i nic nie wróciło). Tak wiec na chwilę obecną samodiagnostyka nic złego nie pokazuje.
Chyba po prostu będzie trzeba przejechać kolejny bak o zobaczyć spalanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
ja tez wymieniłem wszystko co ty:) a moja niunia i tak łyka w okolicach 11:D 10,5 to najlepszy wynik ....
i też na diagnostyce zero błędów....
Panowie mam do sprzedania 100% sprawny kompletny kolektor ssący D14A4/3 z przepustnicą, wszystkimi czujnikami, listwą wtryskową - za jednym zamachem możecie rozwiązać problemy ze spalaniem, szarpaniem, muleniem itd. itp. :)
Skąd Ty się urwałeś, piszesz nie na temat. :confused:
Jak winny jest filtr paliwa czy sonda, to to ten kolektor tez załatwi sprawę? magiczny jakiś?:D
Daj to do giełdy, nie tutaj.
Sondy już obaj wymienili, nie doczytałeś a w dziale giełda oczywiście jestem ...
Prawdopodobnie padł map sensor, który jest z tyłu kolektora albo jakiś inny czujnik kolektora ssącego.
Przypadki DMX'a i Salaba zaliczają się do tych ciężkich i kosztownych w rozwiązaniu :]
Sondy już obaj wymienili, nie doczytałeś ]
To był przykład, równie dobrze może być uszkodzone coś innego.....
heh
ja dochodziłem, grzebałem, tryb serwisowy, badanie spalin i przyjąłem że w lecie pali 9-10 po krakowie
jedyne co jeszcze zpstanie to regulacja luzu zaworowego, wkrótce sie chyba zbliża przejechane 15tkm.
Poprzednio sie poprawiło, ale wtedy zmieniałem takze wydech koła dolot - wiec nie móie na 100%.
teraz jak podreguluje to sie powinno lepiej okazać bo więcej zmiennych nie będzie
@Homiczek - a w tych silnikach zawory nie są czasem samoregulujące?
Homiczek, Ty żartujesz 9-10 w lecie ?
Góra 8 litrów i to przy dynamicznej jeździe, mi stary D14A4 palił w lecie po Krakowie 7,5 litra, zobaczymy jak teraz będzie z D15Z6 ale liczę, że dzięki VTEC'owi jeszcze mniej :)
@Homiczek - a w tych silnikach zawory nie są czasem samoregulujące?
Nie są!
Homiczek, Ty żartujesz 9-10 w lecie ?
Góra 8 litrów i to przy dynamicznej jeździe, mi stary D14A4 palił w lecie po Krakowie 7,5 litra, zobaczymy jak teraz będzie z D15Z6 ale liczę, że dzięki VTEC'owi jeszcze mniej :)
wszystko zależy kto i jak jeździ. korki/bez, dzień/noc, kręte dróżki, obwodnice itp
pozatym wiele osób zobaczy raz na rok że mu akurat spalił 7 ( bo 90% w trasie) a potem sie tym chwali, bo wstyd czasem powiedzieć.
ja ostatnimi czasy jeżdżę od full bak do rezerwy; leje po korek i widzę na bieżąco i ile L i ile KM...
map sensor bym wymienił ale strzelać na ślepo min 300 PLN to ...
no chyba że sie znajdzie ktoś chętny na podmianke na tydzień ?!?
wszystko zależy kto i jak jeździ. korki/bez, dzień/noc, kręte dróżki, obwodnice itp
pozatym wiele osób zobaczy raz na rok że mu akurat spalił 7 ( bo 90% w trasie) a potem sie tym chwali, bo wstyd czasem powiedzieć.
ja ostatnimi czasy jeżdżę od full bak do rezerwy; leje po korek i widzę na bieżąco i ile L i ile KM...
map sensor bym wymienił ale strzelać na ślepo min 300 PLN to ...
no chyba że sie znajdzie ktoś chętny na podmianke na tydzień ?!?
Napisz coś więcej jak możesz to poszukam w Łodzi też :)
PS: może pasuje od 5d ? Znajomy an Civica z 1997, który mu od nowości palił 7-8l po mieście :)
Mi spalila 80%miasto, 20%trasa 7,15l. Dodam,ze to bylo jeszcze w te chlodne dni i ciagle na zimnym silniku, jakies sprawy zalatwic to po 5km.(JAZDA EMERYCKA!!!) Ale co najlepsze :D 70%trasa,30%miasto...spalanie 7,20 :D Tak,wiec wszytsko zalezy od stylu jazdy... Nie oszukujmy sie :D Hania potrafi sie odwdzieczyc niskim spalaniem. Ale jaki jest sens miec Hanie i nie dociagnac czasem do odciecia. Bez sensu.
Trochę dziwne takie mierzenie 20% miasto czy tam trasa ..
Też mam d14, trochę pogrzebane, w trasie 7l w mieście czasem nawet 12l .. zależne od humoru mojego.
Wydaje mi się, że nie jest to temat na temat ile pali Twoja Honda.. tylko dlaczego tyle pali.
Sorry za OT Gejuchy :P
Trochę dziwne takie mierzenie 20% miasto czy tam trasa ..
Też mam d14, trochę pogrzebane, w trasie 7l w mieście czasem nawet 12l .. zależne od humoru mojego.
Wydaje mi się, że nie jest to temat na temat ile pali Twoja Honda.. tylko dlaczego tyle pali.
Sorry za OT Gejuchy :P
a dlaczego nie o spalaniu;)
Mamy tu troche kwestii np czy to normalne...
Bo znajdują sie tacy co twierdzą że im żłopie 7-8 po mieście
ja dałem se z tym siana już dawno ale znowu sie obudziłem ;)
kupiłem tanio używke map sensora na allegro i jak dojdzie, to sprawdze czy coś to zmieni ;)
postaram sie odezwać jak po założeniu przepale bak ;)
Rozebrałem mój kolektor ssący D14A4, jak ktoś chce to mam Map'a czy TPS'a z przepustnicą ...
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=42471
a dlaczego nie o spalaniu;)
Mamy tu troche kwestii np czy to normalne...
Bo znajdują sie tacy co twierdzą że im żłopie 7-8 po mieście
ja dałem se z tym siana już dawno ale znowu sie obudziłem ;)
kupiłem tanio używke map sensora na allegro i jak dojdzie, to sprawdze czy coś to zmieni ;)
postaram sie odezwać jak po założeniu przepale bak ;)
Z góry dziękuję za informacje :)
Horniczek, pochwal się czy pomogła wymiana Map sensora ?
Horniczek - naprawdę jeszcze nie zjeździłeś jednego baku? :|
tak, tak przepaliłem ;p tylko sobie zapomniałem ;)
oznajmiam że wyszło 9,3 L / 100km a więc kicha. no może z 0,5 L lepiej, ale teraz jest cieplej itp.
większośc miasto, troszke poza ale to nadrabiałem dopalaniem maszyny heh...
Ogólnie oceniam to w tym momencie jako brak zmian :/ a map jest ciutke nowszy bo od modelu d14z?
wkrótce pojade na regulacje zaworków to jak niezapomne to też sprawdze i zdam relacje ;) pzdr
Będę się przypominał ;)
U narzeczonej wymieniona Lambda, świece (przewody sprawdzane - są ok), wszystkie filtry, sprawdzone hamulce czy nie przycierają... i też w kółko 9-10l przy zwykłej jeździe po mieście - bez sensu.
Zastanawiam sie czy przypadkiem nie zdążymy tego auta zmienić zanim dojdę co powoduje takie spalanie...
heh wiem ze mam calkiem inny silnik ale zeby was pocieszyc to moj ktory podobno pali gora 7 teraz spalil mi 8,5 jak jest cieplo a w zimie 10,5....
mowisz ze zostala wymieniona sonda i to tez moze miec np wplyw na spalanie bo jesli wymieniles na uniwersalna to mimo iz bedzie ona sprawna to jednak nie to samo co oryginal i moze tez miec wplyw na spalanie wiec trzeba sie tez z tym liczyc
@nike69 - jest uniwersalna, ale porządna a nie firmy krzak. Działa sprawnie w całym zakresie, więc z tego co wiem nie ma szans na to, żeby powodowała wzrost zużycia paliwa o 25%. A poza tym przed jej wymianą bylo dokładnie to samo, czyli wychodzi na to, że albo mam mega pecha albo poprzednia też była sprawna :|