PDA

Zobacz pełną wersję : szyba otwieranie....problem

zieliniaczek
08-03-09, 17:12
witam mam problem z szyba od strony kierowcy, jest ona elektryczna i nie dochodzi do konca tzn dobija wlacznik szyba skacze ma luzy i nie wiem co zrobic zminic caly mechanizm? szyba 2mm sie buja tzn mozna ja podciagnac w leco praco jest luz na prowadnicy, ustawiajac ja na uszczelke badz dociagajac do niej, ale nie zawsze dobrze sie uklada i wnerwia mnie to bo wieje pow 100km/h co zrobic?

lunatyk
09-03-09, 11:37
kolego śrubokręt w rękę na forum znajdziesz na pewno jak rozebrać boczek od strony kierowcy. Rozbierz go i wtedy szyba w górę i w dół i sprawdzaj co się dzieję - obserwuj mechanizm przez wszytkie możliwe dziury pod każdym kątem. U mnie objawy były identyczne. Szyba szła prawie do samej góry i nie była dopychana do uszczelki. Po rozebaniu okazało się, że ten sierp który pracuje za blachą ( nazwałem to sierpem - wygląda jak bumerang z ząbkami - element mechanizmu podnoszenia szyby ) stracił 2 ostatnie zęby przez co silnik pcha go do góry on nie zazzębia się i spada znowu na ostatni ząb. Jeżeli zobaczysz, że są ostatnie zęby są urwane wyrobione to czeka Cie wymiana mechanizmu. Można go kupić pasuje od anglika [ za wyjątkiem silniczka ] silnik sobie przelozysz stary bo jest dobry. Tylko lepiej oddaj to jakiemuś fachurze bo cholernie cięzko po wymianie wyregulowac szybę by szła idealnei po uszczelkach.

pozdrawiam i miłego diagnozowania.

zieliniaczek
09-03-09, 12:02
dziki chyba jest tak jak napisales, dzieki i raz jeszcze

zieliniaczek
09-03-09, 12:03
dzieki

MichałJ
09-03-09, 21:22
Ja miałem to samo - zjechane 3 ostatnie zęby. Uszczerbienie nadspawałem migiem a póżniej kątóweczką wyciąłem zęby:D Zabieg robiłem przed zimą, działa do dziś bez zarzutu.
Polecam zrób to samo
Pozdrawiam
Michał

zieliniaczek
10-03-09, 00:15
a duzo roboty z wyjeciem tego?

lunatyk
10-03-09, 10:15
tak jak pisałem wyjąć to to może z 15 min roboty natomiast ja po włożeniu nowego mechanizmu nie mogę go wyregulować, wieć jeżeli chcesz dorabiać zęby [ o czym tez myślalem tylko nie wiedzialem czy da sie to nadspawać ] to w 2 godziny powinnienes sie wyrobić ze wszystkim :)

MichałJ
10-03-09, 18:54
Hmm...ja nic nie musiałem regulować. Cała robota zajęła mi ok. 2-3 h, pierwszy raz rozbierałem to wszystko, więc wolałem powoli, żeby nic nie spieprzyć:)
Pozdro

lunatyk
10-03-09, 23:46
Hmm...ja nic nie musiałem regulować. Cała robota zajęła mi ok. 2-3 h, pierwszy raz rozbierałem to wszystko, więc wolałem powoli, żeby nic nie spieprzyć:)
Pozdro

o tym mowie , ten sam mechanizm nie wymaga regulacji ... wkręcasz i już natomiast ja mam inny i nie mogę go ustawić :) jak to mówią złośliwość rzeczy martwych.

Bonless
11-03-09, 13:06
To ja podepnę się pod temat, mam taki problem z szyba kierowcy jak ruszam przełącznikiem to z drzwi wydobywa się dziwne bzyczenie a szyba ani drgnie spotkał się ktoś już z tym?

Bonless
11-03-09, 13:08
To ja podepnę się pod temat, mam taki problem z szyba kierowcy jak ruszam przełącznikiem to z drzwi wydobywa się dziwne bzyczenie a szyba ani drgnie spotkał się ktoś już z tym?

Bonless
11-03-09, 13:09

MichałJ
11-03-09, 15:58
Bzyczenie to pewnie odgłos silniczka. Jeżeli szyba się nie opuszcza to masz zjechane zęby. Zatem też czeka Cie rozbiórka;)