PDA

Zobacz pełną wersję : CA

pobo22
08-03-09, 01:23
witam,
chce zrobić audio w furze takie że po włączeniu Gołębie wyskoczą z piór. Mam radio Alpine 9812rb wiem że w bagażniku będzie zabudowa (koło zapasowe na swoim miejscu) i gdzieś tam w podłoge wcisnąć głośnik. Teraz pytanie kto mógłby pomóc czy zrobić takie coś oraz ile i jakie głośniki kupić ?
Wyprzedzając Wasze pytanie odnośnie kasy...chcę żeby były to jakieś rozsądne ceny czyli np przód za ok 300-400 zł etc.

pozdro

majdan
08-03-09, 05:37
Hehe, gołębie mają wyskakiwać z piór? za 400 zł? Hm... To chyba zjadłeś jedno 0....

majdan
08-03-09, 05:37
Hehe, gołębie mają wyskakiwać z piór? za 400 zł? Hm... To chyba zjadłeś jedno 0....

pobo22
08-03-09, 11:01
Majdan to tak mi się napisało :p generalnie mam problem bo tego jest dużo i nie wiem czy wybrać głośniki blaupunkt velocity czy iść w amerykańskiego Alpinusa

sebush
08-03-09, 11:30
napisz ile ogolem chcesz wydac tych pieniedzy, bo z tego co wyczytalem z twojego posta to chcesz wydac 300-400 na przod

pobo22
08-03-09, 12:03
mam taką propozycje proponujcie Swoje konfiguracje i przedział cenowy a ja po przemyśleniu powiem co wybiorę :)

ppm702
08-03-09, 18:54
mam taką propozycje proponujcie Swoje konfiguracje i przedział cenowy a ja po przemyśleniu powiem co wybiorępropozycja odrzucona, bo w ten sposób można by całą ofertę wszystkich producentów przedstawić...

Jaka muzyka i ile kasy na wyjściu? Zestaw skomponowany "na gotowo" czy pod przyszłe doinwestowywanie?

pobo22
08-03-09, 20:48
myślę że max 3 tysiące głośniki i okablowanie i na gotowo (chociaż to pojęcie względne) + zabudowa bagażnika (tu się wogólę nie orientuje)

ppm702
08-03-09, 21:08
ostatnio budowałem podobny zestaw koledze Polish'owi do Toyoty Celicki http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=18166&page=6 .

Wzmacniacz u-dimension JR 4-300 http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18&kid=28&pid=908
Przód Focal 165 V1 http://www.soniadraga.com.pl/?sGet=5fd09c02bb0eb730b967c2832d99adb9
Woofer (coś o małym zapotrzebowaniu prądowym) w zależności od Twoich preferencji muzycznych - około 300PLN ( przykład http://www.allegro.pl/item570912974_powerbass_s_10_sklep_audiomaniak_gli wce.html )
Kable - coś z np. Dietz'a lub EagleCable

I masz zestaw za +/- 3000 PLN bez montażu

pobo22
08-03-09, 21:17
no cóż krótko mówiąc jestem pod wrażeniem, teraz zostaje sprawa tweeterów i zabudowy kufra.... pierwsze to chyba w zaślepki od lusterek będzie dobrym rozwiązaniem? kufer napisałem co bym chciał ale na ile da się zrobić ? mam taki pomysł że głośnik w koło wrzucić podnieść trochę podłoge żeby gdzieś tam włożyć wzmak pod plexi i kondensator jesli jest potrzebny

ppm702
08-03-09, 21:40
do tego zestawu kondensator nie będzie potrzebny, chociaż wskazany ;) Ale to kolejne 200PLN

Zabudowa kufra - da się zrobić tak jak sobie wymarzyłeś, ale ;) Tutaj wchodzimy w kolejną kasę na materiały (MDF, plexa, wentylatory) - jakieś +/- 500PLN + ewentualne gadgety, podświetlenia, grawerka w plexi itd.

A jeśli już robić bagażnik to wypadałoby dać tweetery w słupki zamiast trójkątów. O wiele lepsza scena przy tym rozwiązaniu.

pobo22
08-03-09, 21:44
no akurat cene bagażnika nie doliczałem do tego bo to osobny temat ale wchodzę w to i myślę że czas projekt rozpocząć :]

Danger
29-03-09, 14:19
ale kolega wciąż nie napisał jaką muzykę słucha no i do czego ma być to audio bo jak chce straszyć gołębie to ten sprzęt mimo ze dobrej klasy tego mu nie zapewni. a poza tym jak to ma być mocne to pojawia się problem z prądem. a co do twojego pyt o kondensator to jeżeli masz w planach wzmak o mocy coś w okolicach 500rms to on jest tylko zbędnym bajerem który kosztuje. natomiast jest taki przelicznik ze na każde 500w rms przypada 1F.

pobo22
29-03-09, 23:17
co do muzy no cóż uwierz mi różna różnista ale głównie trance i będą zmiany w konfiguracji coś na tył i drugi wzmak

Danger
29-03-09, 23:49
na tył..czyli co chcesz coś dać w półkę?? kolego nie rób tego błędu. a jeżeli chodzi o sub do takiej muzy to najlepszym wyjściem będzie 10" a jeżeli chcesz mocno to 2:) i wtedy będziesz mieć i mocne uderzenie szybkie a no i zejście będzie jak się jakiś czarny kawałek nasunie:)

pobo22
30-03-09, 07:20
a na pewno czarnuszkami będzie wiało bo oni wiedzą co to rap a nie nasz Mezo co śpiewa że piłki są dwie ble aż mnie trzącha na samą myśl. Danger ja nie dam dwóch basów bo samochód nie jest tylko dla mnie(rodzinne zakupy etc) i nie będzie aż tyle miejsca w podłodze

Danger
30-03-09, 16:52
no to w takim razie proponuje zrobić odlew tylnej ściany obudowy z żywicy na boku bagażnika i wtedy praktycznie bagażnik pozostanie nieruszony wzmak na oparcie fotela lub jak jest mniejszy to można go wsadzić pod fotel np kierowcy. a z głośników to polece tobie albo coś z RE 10" albo JL 10" uniwersalne głośniki niepotrzebujące dużej mocy a potrafiące ładnie grac:)

pobo22
30-03-09, 17:21
Danger jedna rzecz której być może nie doczytałeś że to wszystko ma być niewidzialne

Danger
30-03-09, 23:23
no wiesz ale skrzynka i tak jakaś na głośnik musi być a wiesz jak zabudujesz ładnie bok to poprostu bagażnik wyjdzie trochę mniejszy niż jest w rzeczywistości. a wzmaka pod siedzeniem to chyba nie będzie widzieć:) a w podłodze jak go zamontujesz jak wcześniej pisałeś to albo będziesz musiał pleksi na nim położyć albo uważać co i jak układasz w bagażniku

pobo22
31-03-09, 07:21
chce zastosować podłogę z płyty co będzie dość mocne i wytrzymałe a w okolicach wzmaka od spodu dam wzmocnienia (jakiś płaskownik) i będzie dobrze, ale widzie że znasz dobrze temat to daj jakiś pomysł zdjęcie jak Ty to widzisz