PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to jest normalne w ABS-ie

przemek.b
08-02-06, 22:46
Witam!! takie jedno pytanko na temat ABS-u jest to moje pierwsze autko z ABS-em i nie mam doświadczenie w dziedzinie działania. Jadąc dziś po prostej drodze bardzo śliskiej prawie zerowa przyczepność wcisnąlem hamulec do końca ABS zadziałał ale po chwili sie wyłaczył zablokowało koła pare obrotów zrobiłem troche sie spociłem dobrze ze nic nie jechało i zaczeła sie świecic kontrolka od ABS-u no i wtedy nie działał blokowało koła od razu po ponownym właczeniu zapłonu znowu wszystko wróciło do normy po paru sekundach kontrolka zgasła. Wyjechałem na droge o wiekszej przyczepności żeby sprawdzić czy sie wyłaczy no i sie nie wyłaczył wszystko działało jak nalezy. A wiec pytanie moje jest nastepujace czy jest to normalne że ABS wyłaczy sie jak koła straca całkowicie przyczepność??

Furious
08-02-06, 22:48
NIE!
ABS wlasnie od tego jest aby działał jak koła stracą przyczepność, najwyrazniej cos jest z nim nie tak...

przemek.b
08-02-06, 22:55
TAK Z TYM SIE ZGADZAM ALE PRZY NAWIERZCHNI KTÓRA JEST POKRYTA ROZTAPIAJACYM SIE LODEM A TAKA NAWIERZCHNIA BŁA NIC NIE POMOZE NAWET NAJLEPSZE SYSTEMY ANTYPOŚLIZGOWE I TAK SIE ZASTANAWIAM SKORO AUTKO NIE WYTRACAŁO NIC Z PREDKOŚCI MIMO CIAGŁEGO HAMOWANIA TO MOZE WYŁANCZA WTEDY ABS ALE W JAKIM CELU. Jest to dziwne bo na mokrym asfalce gdzie była tylko woda to było OK. Tylko właśnie na tym lodzie zawsze sie wyłańczał.

Look_As
08-02-06, 23:39
zrób samodiagnostyke. miałem podobne objawy. abs był i nagle zaświeciła się kontrolka od absu i przestał działać. potem znów wszystko wróciło do normy. diagnostyka wykazała że to czujnik przy kole.

Maro
09-02-06, 08:50
Sie podczepie do tematu , jak sie robi ta samodiagnostyke ABS ?? Może ktoś ma jakis tekst , z którego bym wyczytał po koleji jak to sie robi.

Look_As
13-02-06, 10:57
robi się tylko jedna diagnostykę. nie ma podziału na ABS i reszta. Z tym że dla abs'u kod usterki wyświetla waśnie kontrolka ABS'u a nie check engine. O diagnostyce było pare wątków. ogólnie to trzeba zewrzeć zworkę diagnostyczną za pomocą spinacza biurowego.