Zobacz pełną wersję : sprężyny obniżajace
cosmonauth
07-03-09, 12:14
witam, chciałbym zglebować troche moją hondę, ale chcialbym żeby zawieszenie zachowalo choć trochę komfortu... jakie mam opcje?
bylo ... szukaj, http://allegro.pl/item565995816_sprezyny_sport_honda_civic_91_96_30_ 30mm_eibach.html
u cenaa zdekaaa duza :( ja tez sie podkleje! :) a co myslicie o tym oplaca sie wogole ?
http://moto.allegro.pl/item566981966_honda_civic_91_95r_sprezyny_zawiesze nia_60_55mm.html
bo kasi nie zawiele a chcialbym zglebic bo juz wytrzymac nie moge z tym przeswitem ;/ co wy na to moze ktos ma podobne albo cos ? jak sie zachowuje i czy sie oplaca prosz o odp pap
witam, chciałbym zglebować troche moją hondę, ale chcialbym żeby zawieszenie zachowalo choć trochę komfortu... jakie mam opcje?
w/g mnie do Civic-a w miare komfortowe spreżyny to Vogtland
nooo pewnie niczego sobie ale cena caly czas kolo 800 a tyle nie mam moge max 400 przeznaczyc ;( wiec jak moze ktos pomoze ?
http://moto.allegro.pl/item574293042_sprezyny_z_regulacja_honda_civic_crx _del_sol.html a takie ?? hmmm co myslicie o nich pomoze ktos bo juz mam metlik w glowie i nie wiem co mam robic a wiosna pelna para idzie i chcce jakos wyruszyc na wiosenny sezon autkiem :( albo too ?? http://moto.allegro.pl/item568232632_honda_civic_crx_10_95_sportowe_zawie szenie_60_40.html pomoze ktosss :( ehhh?????!!!!!
okej nie wazne juz zamowilem... ehh strasznie sie podziala z tym forum jak kiedys mialem tu konto to na pytanie mialem odpowiedzi 100 w ciagu dnia.. a teraz !? szkoda szkoda ale co zrobic
http://moto.allegro.pl/item574293042_sprezyny_z_regulacja_honda_civic_crx _del_sol.html a takie ?? hmmm co myslicie o nich pomoze ktos bo juz mam metlik w glowie i nie wiem co mam robic a wiosna pelna para idzie i chcce jakos wyruszyc na wiosenny sezon autkiem :( albo too ?? http://moto.allegro.pl/item568232632_honda_civic_crx_10_95_sportowe_zawie szenie_60_40.html pomoze ktosss :( ehhh?????!!!!!
okej nie wazne juz zamowilem... ehh strasznie sie podziala z tym forum jak kiedys mialem tu konto to na pytanie mialem odpowiedzi 100 w ciagu dnia.. a teraz !? szkoda szkoda ale co zrobic
jak kupiłeś te z pierwszego linka to polomby Ci powypadają,jak chciałeś tanio trzeba było na forum poszukać(używek) jakiś firmowych za 400 napewno byś trafił.......
maciek070188
12-03-09, 17:55
pierwsze to badziewie podbno a 2 to w maire dobre ja zamowielm podobne tylko ciut drozsze firmy mts technik ale na sam przod jutro moze beda ale zaloze za tydzien okolo i zdam relacje jak sie zachowuje;d sprezynki -40 wziolem i do tego amorki wszytsko wyszlo mnie z rabatem i wysylka 473 niby;p
http://moto.allegro.pl/item580676124_honda_civic_91_95r_sprezyny_zawiesze nia_60_55mm.html kupilem te nie wiem co z tego bedzie ale jeszcze sie ucze i na nic wiecej mnie nei stac ;/ a co do uzywek to jakos nie mam przekonania ze beda dobre... jak pojde do pracy to moze pomysle nad czyms lepszym ale to juz chyba w innym aucie ale to zreszta sie okaze jak sie bedzie hania sprawowala a to jak juz sie rozpisali tak z tymi odpowiedziami to jeszcze powiedzcie mi ile bedzie mnie kosztowala wymiana takich sprezyn u mechanika tak mniej wiecej jakis przedzial bo mam sasiada i nie wiem czy samemu robic z kumplami czy oddac auto jemu ?!
polecam lekturę wypowiedzi użytkownika Wombat z tuningforum.pl (on pisał ponoć pracę o zawieszeniach, zresztą po wypowiedziach widać, że wie o czym mówi, a mądrze prawi):
cyt.:
"Seryjne amortyzatory sa zaprojektowane/ obsługują sprezyny o seryjnych parametrach:
- siły w sprezynie
- wysokosc
Jakakolwiek zmiana wysokości lub gorzej - SIŁ W SPRĘZYNIE - spowoduje że amortyzator nie da rady. A nie da tej rady na kilka sposobów
- po pierwsze prowadzenie bedzie złe bo miekki seryjny amortyzator nie wyhamuje odp. szybko ruchu silnej i twardej sprezyny
- po drugie ten brak mozliwości wyhamowania ruchu spowoduje prace amorka na max wysileniu co go szybko zabije.
z niewiedzy wielu osób ktore zafascynowane tanim obniżeniem kupują tylko sprężyny. producenci springów korzystają z tego tak samo jak producenci magnetyzerów. Albo po prostu nie wiedza o czym mówia. (chodzi o to że mówią o tym, iż springi -30 czy -40 mozna wsadzac na seryjne amory - przyp. donelvis). Nie interesuje ich to. ich interesuje sprzedac to.
teraz zastanówcie sie DLACZEGO:
-sprezyny kupisz za 500-700zł 4 sztuki a komplet przywoitych amortyzatór bedzie cie kosztował ponad 1200-1500zł. Odpowiem ci: bo to AMOTYZATOR jest podstawą pracy zawieszenia
- producenci amortyzatorów.. np Bilstein, KYB zalecają jedne amorki do serii sprezyn jako zamienniki seri na wymiane. Inne - lekko twardsze- do usportowienia seryjnego zawieszenia ale BEZ RUSZANIA SPREZYN i dopiero na końcu sa amortyzatory do sprezyn obniżanych ale i tak w większości przypadków tylko do -35mm bo wiecej są potrzebne juz bardzo specjalne produkty.
Zarówno Bilstein jak i KYB zalecają swoje sportowe amortyzatory do samochodów obniżonych nie wiecej jak 30mm. Zamienniki seryjnych lub seryjne wogóle nie chodza tu w gre.
Widziałeś kiedyś profesionalne zawieszenie samochodu sportowego? Sprezyna jest spręzyną a amortyzatory - kosmos. Albo podwójne, albo takie ze specjalnymi zbiornikami na czynnik roboczy.
Wiec nawet nie prubuj uwierzyc że jakies seryjne, lekko zużyte amorki maja szanse poprowadzić progresyna sprezyne BO TO BZDURA I LEP NA FRAJERÓW."
"Trzeba było użyć watku w FAQ a nie po raz enty opowiadac takie rewelacje.
Moge wkleić wykres sił jakie występują w seryjnej sprezynie i w sportowej sprezynie oraz wykres skuteczności tłumienia seryjnego amorka i sportowego amorka. Widac tam jak na dłoni ze NIE MA BATA żeby to było skuteczne. Tylko nie czuje sensu. Tesco tuning i agroturystyka rulez."
"Tak naprawde wystarczy zmienic spreżyne z linarnej na progresywną (niekoniecznie niższą) i już należy wymienić lub przeregulowac amory."
tu jeszcze odnośnie wsadzania springów obniżających:
"Wszyscy sie martwią "czy to wytrzyma" bo boją sie kosztów. A mało komu przychodzi do głowy inna myśl:
- czy to zadziała?
Kombinowanie na zasadzie :twarde zawieszenie to dobre, sportowe zawieszenie" jest pomyłką. Twarde zawieszenie to niewygodne zawieszenie - to napewno. NAtomiast sportowe zawieszenie to zawias zestrojony na odpowiednie warunki drogowe i o określonej charkterystyce tłumienia.
.. i raczej nie do uzyskania za 700 zł."
"Totalnie nie zgadzają sie charakterystyki seryjnego amorka i obniżającej progresywnej sprezyny, progresywna siła produkuje siły z taką moca że seryjny amorek tego nie wytłumi.
Na chłopski rozum. Weź seryjną sprężyne i seryjny amorek. Sprubuj gołymi rękami wcisnąc tłoczysko amorka do środka. Zrobisz to z mniejszym lub większym trudem ale zrobisz. Spręzyne seryjną też ściśniecie z kumplem prostą dzwignią.
Teraz to samo zrób ze DOBRĄ sprężyną progresywną W TAKIM SAMYM ZAKRESIE. Spocisz sie i nie dasz rady albo bedziesz musiał użyć znacznie większej siły.
Już teraz wiesz dlaczego żeby ci żyłka pękała nie wciśniesz ręką tłoczyska w sportowym amortyzatorze.
A to dopiero siły. Do tego dochodzi jeszcze zakres pracy tego amorka."
maciek070188
13-03-09, 07:46
-60 se wzieles na przod i do tego chcesz seryjny amor? nie wyda na 100 procent pozatym -60 to juz bedzie mocna gleba ja mam teraz -60 i zminiam na -35 do -40 ze sportowymi amorkami zobaczymy efekty
nooo pewnie niczego sobie ale cena caly czas kolo 800 a tyle nie mam moge max 400 przeznaczyc ;( wiec jak moze ktos pomoze ?
może ktoś sie wypowie na to co zacytowałem? nikt juz nie jest taki mądry? nikt juz nie powie ze ma -60/-40 na serii amorze? brawo.
a za 400zł to se fotel przy kompie obniż a nie auto
Przemo1871
14-03-09, 21:41
może ktoś sie wypowie na to co zacytowałem? nikt juz nie jest taki mądry? nikt juz nie powie ze ma -60/-40 na serii amorze? brawo.
Jeśli chcesz to za 400zł mogę CI wysłać sprężyny WEITEC które obniżają o max 40mm mam takie w swim aucie zawieszenie jest komfortowe i pod krawężnik da się podjechać . Jeśli chcesz je kupić nowe z gwarancją to daj znać na PRIV
hahaha bardzo zabawne... :] pfff skad mam niby wziasc flo na robiace zawieszenie okolo 1500 :| nie pracuje ucze sie jeszcze a stary co daje to daje ale nie az tyle nie przesadzajmy a ty jak masz pisac takie quote to wogole nie pisz... pozdro
Jeśli chcesz to za 400zł mogę CI wysłać sprężyny WEITEC które obniżają o max 40mm mam takie w swim aucie zawieszenie jest komfortowe i pod krawężnik da się podjechać . Jeśli chcesz je kupić nowe z gwarancją to daj znać na PRIV
no juz zamowilem tamte... czekam na nie wiec nic z tego a ja mam :( a tak wogole to nie wiem ale po wymianie jakies pol roku temu amorow i sprezyn z przodu (seria sie rozleciala) to mam taki przeswit ze hej jeszcze przy alu r15/195/45 to wyglada jak ciagnik i jak przykladalem linijke :] to po -60 bedzie jeszcze kolo 4/5cm wolnego... a co do amorow to zobaczymy najwyzej pojezdze z rok (jak sie uda) i zakupie jakies pozadne zawieszenie bo juz bede pracowal i bede mial za co :D
Bemo napisał, sprężyny vogtland są super. Ja założyłem springi vogtland uzywane (spręzyny praktycznie sie nie zuzywają jesli pracują ze sprawnym amortyzatorem(a nawet półsprawnym-byleby było w nim jakies cisnienie).Skąd takie wnioski? Nigdy nie widziałem i nie słyszałem o uszkodzonej sprężynie:).
Założyłem w/w springi na amortyzatory tokico (ok 125zł/szt).
i jest idealnie. a spręzyny dorwałem za 200zł. także szukaj i kupuj markowych używek prędzej niż nowych tanich produktów które są po prostu nie do wytrzymania:).
hahaha bardzo zabawne... :] pfff skad mam niby wziasc flo na robiace zawieszenie okolo 1500 :| nie pracuje ucze sie jeszcze a stary co daje to daje ale nie az tyle nie przesadzajmy a ty jak masz pisac takie quote to wogole nie pisz... pozdro
jak sie nie ma kasy to sie nie obniża.
tak samo jak kogoś nie stac na nowe oponki w rozmiarze 195/50/r15 to powinien jezdzic na nowych 13stkach 175/70 a nie zagrażać sobie i innym na sparciałych 195/50 z 2001r
jak sie nie ma kasy to sie nie obniża.
tak samo jak kogoś nie stac na nowe oponki w rozmiarze 195/50/r15 to powinien jezdzic na nowych 13stkach 175/70 a nie zagrażać sobie i innym na sparciałych 195/50 z 2001r
prosze cie kazdy obniza tak na co go stac ;] nie kazdy ma na zawieszenie za tyle kasy i co ma nie obnizac :| pff to tak jak bys napisal ze jak nie stac cie na cifa to innego nie kupuj czlowieku zastanow sie co piszesz to forum jest od tego zeby pomagac i dawac wskazowki a nie po to zeby odpisac kolesiowi nie obnizaj i tyle... :| no ale coz...
maciek070188
16-03-09, 00:31
tubis18 nie martw sie nim hahah dziwnie sie zachowuje i to jego sprawa .. nie ma co takiego sluchac trzeba sobie pomagac:) dobrze ze kupiles te sprezyny mysle ze ebda dobre ale bedzie bardzo nisko chyba teraz mam -60 i zmieniam na -40 przod :) kup do tych sprezynek amorki mts 2 szt za 289 zl i bedzie git jak zaloze to ci zdam relacje czy sa dobre;p i czy warto :)
no okej dzieks czekam na relacje jak cos :)
Akurat donelvis jako jeden z nielicznych w tym wątku napisał coś konkretnego.
tubis, masz teraz tylko 400zł na springi? szykuj lepiej 1000 na wymianę amorów, bo moment się rozsypią, -60 to już jest za dużo dla zwykłego amora. Ale rozumiem, że dla ciebie wygląd jest najważniejszy:]
no wlasnie... wyglad... a bezpieczenstwo?
maciek070188
16-03-09, 15:10
nie no amorki to musi wymienic nie ma to tamto inacze nie wyda
Też będę obniżał zawieszenie ale uważam,że lepiej odłożyć kasy i kupić zestaw dedykowany i dobrej firmy a nie kombinować.A dlaczego?Bo żeby dobrze zestroić zawieszenie to trzeba być expertem a nie mechanikiem.Po dużym obniżeniu robi się geometrię.Jeśli nie to jest do D:
Jeszcze coś mi się przypomniało.Najpierw trzeba sprawdzić zawieszenie i ewentualnie usunąć wszystkie usterki typu gumy ,cukierki itp.a potem brać się za amortyzatory.
"udalo mi sie odmowic" zamowienia tamtych springow i teraz mysle nad jakimis uzywkami moze powklejacie jakies uzywki z allegro wmiare sensowne ewentualnie same sprezyny a amory kupie sam juz nei wiem z przodu mam nowe amory i sprezyny tylko ze jakas seria :| podejzewam ze amory to monroe a sprezyny jakiez czarne zwykle... tyl stary... nie wiem co i jak mam robic... ehhh jakbym sie wyrobil z jakimis uzywanymi sprezynami tak jak pisal gruszkin to max za wsio moglbym dac 600-700 :( nie wiecej jak wy to widzicie ?? uzywki sprezyny i tak jak pisal gruszkin jakies amory nowe ?? czy zostawic te z przodu czy obnizyc tylko przod ;( nie wiemmmmmmmmmmmmmm :mad: :confused: :(
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=40542 a takie cos ??
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=39702 ??
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=39547 albo to ale to chyba nie bo nowe takie 750 !?
przeszukalem cale forum w dziale sprzedaz i tyle raptem znalazlem :( allegro tez nic ciekawego moze cos polecicie ??
z tego wszystkiego weitec najsensowniejszy:).
maciek070188 co masz na mysli pisząc że ja dziwnie się zachowuję? czy wg Ciebie zdrowy rozsądek i zbanie o bezpieczeństwo własne, bliskich oraz innych uczestników ruchu jest dziwne?
a odnośnie twojej wypowiedzi o treści "amorki to musi wymienic nie ma to tamto" to akurat jest jak, że aby amorki wydaliły przy -60mm to musiały by to być np. bilstein B8 i to też pewnie skracane, a nie jakieś polecane przez Ciebie mts za 145zł/szt. albo polecane przez gruszkina amory tokico (co to wogole jest?) za 125zł/szt.
mi też marzy się obniżenie ale narazie nie mam kasy na przynajmniej koni kit 1110 wiec zbieram kase i nie zakładam samych sprężyn bo to niemądre jest...
zresztą widzę że większość albo nie przeczytała zmieszczonej przeze mnie wypowiedzi użutkownika Wombat, albo jej nie zrozumiała, a faktycznie gość ma wiedzę na temat zawieszeń!
maciek070188
16-03-09, 19:45
bezpieczenstwo to podstawa ale nieraz mniej znane firmy moga okazac sie calkiem dobre ..
bezpieczenstwo to podstawa ale nieraz mniej znane firmy moga okazac sie calkiem dobre ..
dobrze, nie wnikajmy w jakość produktów poszczególnych firm, ale tu chodzi o to, jaki amor bedzie wspołpracował ze sprężynami -60mm? zakładając polecane przez Ciebie mts'y kto Ci da gwarancję że takie amorki podziałają tyle ile powinny przy tak dużym obniżeniu? myślę, że nie podziałają zbyt długo i znów trzeba będzie je wymieniać (są tacy co nie wymieniają i jeżdzą na "sportowych" zawieszeniach ze sprężynami -60 i niesprawnymi amorami - badanie na stacji diagnostycznej będzie przekłamane) a kosztowo to w sumie by wyszło tyle samo jak by zakupili od razu zestaw dedykowany...
zrozumcie wreszcie, że zwykły amortyzator nie poradzi sobie z progresywną sprężyną bo takowa jest za silna i za szybko oddaje energię co może być właśnie niebezpieczne np. w zakręcie gdy przy dużej prędkości najedziemy na nierówność...
maciek070188
16-03-09, 20:08
ja nie mowie o zwyklym amorze tylko o sportowym mts ktory mozna montowac z -60 i jest na to gwarancja 2 lata:)
ja nie mowie o zwyklym amorze tylko o sportowym mts ktory mozna montowac z -60 i jest na to gwarancja 2 lata:)
sportowy mts kosztuje 300zł/szt a nie jak napisałeś 145zł/szt więc przy 4 amorkach wychodzi 1200zł za amory + koszt sprężyn to ja już bym wolał koni kit 1110 za ok 1100-1300zł za komplet...
po odliczeniu malowania mojego cuda ;( wyszlo mi ze moglbym w ostatecznosci wydac 1000zl ale boje sie ze i za to nic nie kupie ciekawego... :(( z uzywek nic nie widzze ;( a to weiteca juz poszlo ;(
http://www.mapet-tuning.com/sklep/honda-civic-coupe-1316-6035mm-p-1603.html znalazlem jeszcze takie cos ewentualnie
http://www.mapet-tuning.com/sklep/honda-civic-coupe-1316-6055mm-p-1604.html
czy oplaca sie za te pieniadze kupowac cos takiego z tej firmy ?? hmmm ??
po odliczeniu malowania mojego cuda ;( wyszlo mi ze moglbym w ostatecznosci wydac 1000zl ale boje sie ze i za to nic nie kupie ciekawego... :(( z uzywek nic nie widzze ;( a to weiteca juz poszlo ;(
http://www.mapet-tuning.com/sklep/honda-civic-coupe-1316-6035mm-p-1603.html znalazlem jeszcze takie cos ewentualnie
http://www.mapet-tuning.com/sklep/honda-civic-coupe-1316-6055mm-p-1604.html
czy oplaca sie za te pieniadze kupowac cos takiego z tej firmy ?? hmmm ??
lepsze to niż założenie tylko samych sprężyn obniżających ale warto dopłacić te 100 czy 200zł i mieć koni
to wyslij jakies linki do tego koni bo znajsc nie mogee a z tego co widze to maja oszalamiajace cenki...
http://www.hondatech.pl/topics27/6936.htm ?????//
okej przestane was meczyc juz sie prawie zdecydowalem ze kupie te
http://www.mapet-tuning.com/sklep/honda-civic-coupe-1316-4035mm-p-1602.html
jeszcze tylko jakies opinie czy sa warte ceny i w ogole czy nie bede narzekal ?? proszze o szybka odpowiedz bo jutro moze zamowie...
nie słuchaj donelvisa, widząc jego wypowiedzi w róznych tematach , wiedze ma zaczerpniętą z forum, i podstawowych firm amoprów nie zna. kolego , tokico kosztują 225zł/szt, są stokroć lepsze niż kamoka, poziom kyb.
wracając do tematu, firmy mts technik czy ta technix to takie polskie firemki albo niemieckie, ja jak już to bym inwestował w markowe produkty, jeśli spręzyny to znanych firm, jesli amortyzatory to japońskie.
Koledzy niektórzy tu za przeproszeniem pie**olą, swoje fantazje wysnuwają, za 1000zł możesz miec naprawde sensowny zawiasik, nie koniecznie jakiś kit, ale ilu z nas jeździ na spręzynach i amorkach inic , kompletnie nic się nie dzieje.
przede wszystkim ktos rzekł ze firmy robiące spręzyny mówia że -35 mozna na seryjne zakladac, zeby zarobic tak mówią?
a firmy robiące amorki mówią ze tak nie można zeby ich produkty przeznaczone do tego się sprzedawały.prawda lezy po środku.
Amortyzatory przeznaczone do serii szybciej zuzywają się na obniżonym zawieszeniu ale chwila, seryjny amor na seryjnej spręzynie u mnie wytrzymał 250 000km i najgorsza sztuka miała 56%. także myślę że te -35 obniżenie doprowadzi do tego stanu w czasie powiedzmy 2x krótszym.
Uważam że musisz strzec się firm mało znanych albo dziwnie tainch, nikomu nie polecam np. coiloversów bomz czy springów firmy jamex.
najlepiej kup co możesz i najwyzej na raty, niech springi leżą, dokupisz amorki, niech leżą, sianko na wymiane zbierzesz, i hop:).
albo kup springi h&r, dobra firma, znam wieele osób które mają je na seryjnych amorkach i nikt (słowem-nikt) :
1)nie narzeka
2)nie spowodował wypadku
3)nie stracił poczucia bezpieczenstwa
masz mnóstwo opcji, za dużo świezaków sie wypowiedziało w temacie i masz mętlik zapewne.
ale umówmy się, większość hond na tym forum jest obniżona i niewielki odsetek ma koni kity.
to rzekłem ja;]
Ja zdecydowałem się na zakup uzywanego zestawu sprężyn Eibacha. Nie narzekam na parametry jezdne, auto usiadło porządnie ale ze smakiem. Jest sztywno ale jednocześnie czuć że pewnie trzyma się gleby, jestem bardzo zadowolony z efektu.
Ciekawe jest to, że paradoksalnie auto jest mniej eksploatowane przy obniżonym zawieszeniu - dziury, w które kiedyś wjeżdżałem bez większej uwagi, dziś omijam. Omijam je wszystkie. Jeżdżę wolniej, uważniej a tym samym bezpieczniej :D
Można? :D
nie słuchaj donelvisa, widząc jego wypowiedzi w róznych tematach , wiedze ma zaczerpniętą z forum, i podstawowych firm amoprów nie zna. kolego , tokico kosztują 225zł/szt, są stokroć lepsze niż kamoka, poziom kyb.
oj gruszkin, miałem poprzednie dwa auta obniżane w tym jedno o -60mm wiec nie tylko wiedzę mam z forum, a jeśli już czerpię wiedzę z forum (bo po to ono także istnieje) to potrafię tą wiedzę wyselekcjonować ze sterty głupot i mitów bo nie słucham laików tylko osób które naptrawdę sensownie piszą...
a propos amorów tokico to sam kilka postów wcześniej w tym temacie pisałeś że tokico są po 125zł/szt wiec mi tu teraz nie ściemniaj i nie pisz ze sa takie *****iste i kosztują 225zł/szt
to wyslij jakies linki do tego koni bo znajsc nie mogee a z tego co widze to maja oszalamiajace cenki...
http://www.hondatech.pl/topics27/6936.htm ?????//
okej przestane was meczyc juz sie prawie zdecydowalem ze kupie te
jeszcze tylko jakies opinie czy sa warte ceny i w ogole czy nie bede narzekal ?? proszze o szybka odpowiedz bo jutro moze zamowie...
po co mam wysyłać Ci link do koni skoro sam go tu zamieściłeś jako zakupy grupowe na hondatech.pl.
a odnośnie cen koni, to czy ja wiem czy takie oszałamiające ceny ma koni? kosztują 300zł wiecej niż ten technanix/technix/tochnix a masz gwarancje lepszej jakości
no jedyne koni jakie widze wmiare w cenie to jest to 1110 za 1400... a ja mam 1000 wiec 400 wiecej kupie raczej tego mtsa za 800 bo nic innego mi nie przychodzi do glowy a tyl amory mam (chyba) do wymiany wiec kupie zestaw amor+springs
maciek070188
17-03-09, 19:48
nom dobra cena ja do ej9 wiecej bym musial zaplacic za sam przod zaplacilem 473 ale po rabacie 5 %:):) hahah w ponedzialek zakaldam dzis bylem u mechanika mowi ze dobrze beda pasowac ja zamawialem z venom24 w 1 dzien przyszlo no i daja rabat dobre i 5 % heheh;p gwarancja na 2 latka i mam to gdzies jaka firma z tego co maja ludzie mts chwala
kurde to bierz tego mtsa w sumie, niby żadna tam marka, ale amory przystosowane do spręzyn są seryjnie, więc zawsze to jakaś alternatywa. ktos w dziale "kupie" sprzedawał nowe zestawy sprężyn,amorów i gwintów którejś z tych firm. spójrz tam, przeszukaj dział"sprzedam". tak gdzieś z 13 ostatnich stron;]
maciek070188
17-03-09, 21:57
sprzedawal ale do sedana jak dobrze pamietam lepije kupic nowki :) cena 100 zl wiecej niz uzywki np ale pewne ;p
sprzedawal ale do sedana jak dobrze pamietam lepije kupic nowki :) cena 100 zl wiecej niz uzywki np ale pewne ;p
a że tak się zapytam, co za różnica, że do sedana?
teraz to roznie jest :| czasami wogole nic nie pasuje ehhh ja juz nie wiem moze wy mi odpowiecie na to pytanie !? :)
ten 1 http://www.venom24.pl/civic-coupĂŠ-5drzwiowych-p-6230.html
i ten 2 http://www.mapet-tuning.com/sklep/honda-civic-coupe-1316-4035mm-p-1602.html zestaw mnie interesuje ale z tego co widze po fotach to sie roznia :| przdenie mocowania amorow jak to jest !? beda pasowac obydwa do mojej bani 92' EG4 HB!? :| bo ja juz sie zakrecilem na maxa... ;/ i ewentualnie ktory jest lepszy... ??
maciek070188
18-03-09, 10:28
albo kup 4 amorki osobno i 4 sprezyny osobno zobacz sobie na venomie wlasnie
no jedyne koni jakie widze wmiare w cenie to jest to 1110 za 1400... a ja mam 1000 wiec 400 wiecej kupie raczej tego mtsa za 800 bo nic innego mi nie przychodzi do glowy a tyl amory mam (chyba) do wymiany wiec kupie zestaw amor+springs
koni 1110 w grupowych kupisz za 1100zl
Kupic koni 1110 za 1100 to mozna bylo ale pol roku temu w zakupie grupowym. Teraz nie ma zakupu grupowego bo dolar poszedl do gory, i teraz cena za koni 1110 jest w okolicy 1600 (ja taniej nie znalazlem).
Gorliś dobrze pisze bo gadalem z kolesiem z forum :) i nic z tego nie bedzie a tyle nie bede czekal zeby dolar spadl. juz zamowiony zestaw mts jutro bede mial i w sobote montaz pewnie
maciek070188
19-03-09, 11:19
no i gites ja montuje w pon przod;p heheh widzisz tubis gdyby nie ja to bys nie kupil mts-a :)
Gorliś dobrze pisze bo gadalem z kolesiem z forum :) i nic z tego nie bedzie a tyle nie bede czekal zeby dolar spadl. juz zamowiony zestaw mts jutro bede mial i w sobote montaz pewnie
ok to musisz opisać koniecznie jak to sie sprawuje, ale szczerze a nie na zasadzie "każdy chwali swoje" :)
ja poczekam bo dolar spada i bedzie napewno tańszy niebawem....
no to tak po pierwszych 50 km :) wizualnie gleba poszla po mysli czyli tak jak z katalogu 40/35 auto bardziej usiadlo ku mojemu zdziwieniu po przejechaniu jakiegos tam odcinka. prowadzenie to jestem w szoku teraz w zakrety gdzie ledwo 100 moglem jezdze 120 :] 3ma sie pieknie drogi i nie plywa a co twardosci to srednio ale profil zimowy mysle ze przy letnich 45 to bedzie czuc juz wsio a teraz troche wieksze wyboje :) to chyba moge polecic zestaw pozdrawiam
maciek070188
21-03-09, 18:38
mowilem ze dobry zestaw to mi nie wierzyli;p ;p ja niedlugo tez zdam realacje hah;p
no to tak po pierwszych 50 km :) wizualnie gleba poszla po mysli czyli tak jak z katalogu 40/35 auto bardziej usiadlo ku mojemu zdziwieniu po przejechaniu jakiegos tam odcinka. prowadzenie to jestem w szoku teraz w zakrety gdzie ledwo 100 moglem jezdze 120 :] 3ma sie pieknie drogi i nie plywa a co twardosci to srednio ale profil zimowy mysle ze przy letnich 45 to bedzie czuc juz wsio a teraz troche wieksze wyboje :) to chyba moge polecic zestaw pozdrawiam
a mógłbyś zamieścić fotki ?
jasne :) prosze...
http://img297.imageshack.us/gal.php?g=dsc02188.jpg
Hmmm... Też wierzyłem że jak zapodam sportowe progresywne springi na seryjny (15-sto letnie!!) olejowy amor to "jakoś" to wytrzyma i będzie jeździc. A i owszem jeździło... Zaliczyłem pare nierówności, parę dziur, pare progów zwalniających, parę studzienek. Jeździło dalej ALE jak wchodziłem w zakręt to każde koło jechało wi inną stronę świata! Hamowanie wyglądało tek że auto leciało mi na bok, raz lewy, raz prawy. Po dziurach jechało się tak jakby ich nie było! Tak wy*ebane były amory! Zakupiłem najtańszy kit "sportowych" amorów na allegro. Auto prowadzi sie pewnie i prawidłowo. Tłumi nierówności nieźle. Po wpadce w dziurę zęby chce wybić i słychać takie je*nięcie że aż serce się kraje. Ale jest DUŻO lepiej i PRAWIDŁOWO. Wiem że te amory nie sa jakieś mega dobre i że się nie umywają do markowych ale...
WNIOSEK: jak założysz obniżające springi na seryjny amor to szykuj kasę na gazowe amory bo sie zabic można!! Wiem że nie ma kasy itp. a gleba to lans i na szybko i tanio można zapodać Jamexy i będzie lans +5 ale amoty + springi to dopiero jest o czym wogóle gadać!
Czytałem na forum wypowiedzi że " jakos się jeździ" , "nie jest tak źle na seryjnychj amorach" ale musiałem sie przekonać.
Nie mówie "nie" springom i seryjnym amorom ale mówię: za 2 miesięce szykuj się na zmianę amorów!
Hmmm... Też wierzyłem że jak zapodam sportowe progresywne springi na seryjny (15-sto letnie!!) olejowy amor to "jakoś" to wytrzyma i będzie jeździc. A i owszem jeździło... Zaliczyłem pare nierówności, parę dziur, pare progów zwalniających, parę studzienek. Jeździło dalej ALE jak wchodziłem w zakręt to każde koło jechało wi inną stronę świata! Hamowanie wyglądało tek że auto leciało mi na bok, raz lewy, raz prawy. Po dziurach jechało się tak jakby ich nie było! Tak wy*ebane były amory! Zakupiłem najtańszy kit "sportowych" amorów na allegro. Auto prowadzi sie pewnie i prawidłowo. Tłumi nierówności nieźle. Po wpadce w dziurę zęby chce wybić i słychać takie je*nięcie że aż serce się kraje. Ale jest DUŻO lepiej i PRAWIDŁOWO. Wiem że te amory nie sa jakieś mega dobre i że się nie umywają do markowych ale...
WNIOSEK: jak założysz obniżające springi na seryjny amor to szykuj kasę na gazowe amory bo sie zabic można!! Wiem że nie ma kasy itp. a gleba to lans i na szybko i tanio można zapodać Jamexy i będzie lans +5 ale amoty + springi to dopiero jest o czym wogóle gadać!
Czytałem na forum wypowiedzi że " jakos się jeździ" , "nie jest tak źle na seryjnychj amorach" ale musiałem sie przekonać.
Nie mówie "nie" springom i seryjnym amorom ale mówię: za 2 miesięce szykuj się na zmianę amorów!
hmmm jakies nieporozumienie :) to jest sportowy kit od Mts-a :) amory + sprezyny :) wiec nie wiem do czego ta wypowiedz pisalem wczesniej ze bede mial progresy z allegro za 350 ale dalej w temacie jest ze zakupilem cos innego wiec nie rob tak ze przeczytales poczatek a teraz koniec i sie wypowiadasz bo jestes w bledzie tzn wypowiedz pewnie calkiem sluszna ale nie pod moje zawieszenie hehe dzieki pozdro :)
maciek070188
23-03-09, 09:47
radar sie pomylil hahah bo nie zakladamy na zwykle amory tylko mamy komplety]; z tubisiem
a kto mówił że piszę to do kogoś konkretnie... to było takie nawiasem mówiąc, pisząc. ale tak czy siak to jest tak jak piszę:D
a kto mówił że piszę to do kogoś konkretnie... to było takie nawiasem mówiąc, pisząc. ale tak czy siak to jest tak jak piszę:D
i widzisz, jako jeden z nielicznych piszesz tak jak jest - prawdę, a nie ze "jakoś" da rade seria amor+progres spring
no co prawda to prawda dumny jestem ze nie wziolem samych springow bo by to nie wydalo :) dolozylem troszke ale jestem dumny :)
maciek070188
23-03-09, 19:06
ja zalozyylem przod i byl bardzo wysoki jak seria wzielm ten pierscien na sam dol i jest w miare ale teraz mam za niski tyl hehe moze sie troche ulozy?p;
ja zalozyylem przod i byl bardzo wysoki jak seria wzielm ten pierscien na sam dol i jest w miare ale teraz mam za niski tyl hehe moze sie troche ulozy?p;
hahah to mialem tak samo :D musialem tez na 1 amorze sie uczyc :D zalozylem a tu nic :D jak seria haha ale potem dalem na ost pierscien i przynioslo pozadane efekty ;) a co do ulozenia to poszlo mi okolo centa przod i tyl jak pojezdzilem troche no moze niecalego ale okolo tyle
maciek070188
24-03-09, 06:36
dzięki;]
hahah to mialem tak samo :D musialem tez na 1 amorze sie uczyc :D zalozylem a tu nic :D jak seria haha ale potem dalem na ost pierscien i przynioslo pozadane efekty ;) a co do ulozenia to poszlo mi okolo centa przod i tyl jak pojezdzilem troche no moze niecalego ale okolo tyle
1cm? na zdjeciu wydaje sie ze wiecej usiadł:)
maciek070188
24-03-09, 20:12
jeden pierscien to 1 cm a nie ze o jeden usiadl
chodzi mi ze usiadl o tyle po jezdzie :) wiec okolo 3cm po zalozeniu a po jedzie jeszcze okolo centa wiec razem 4 tak jak pisali
maciek070188
24-03-09, 20:58
niom okolo tyle jest a ja dzis zrobilem tyl podniosl mi sie o 2 cm i chodzi jeszcze bardzo dobrze:) zadowolony teraz jetem samochod stoi rowno a moze przod nawet troszke nizej ladnie;] na nasze drogi to jest lekkie obnizenie ale i komfort jest bardzo dobry i darade prawie wszedzie wjechac:)
A jak myslicie do mojej Hanki http://img221.imageshack.us/my.php?image=4092512201zl8.jpg załozyc -60 zestawik MTs czy starczy -40?
- 40 starczy zeby byl zauwazalny efekt polozenia jej na glebe? Bo strasznie wysoko stoi... albo mi sie wydaje tylko :confused:
maciek070188
24-03-09, 22:19
ty masz serie? - 40 mts wlasnie ebdzie cos podobnego moze ciut nizej ale w VI genie;d jak mozesz to na amorku z tylu ustawa na 1 wyzej i juz bedzie lepije bo przod stoi u ciebie cuit wyzej lub zmien sprezyny same na -60 mam takie w gieldzie ;]
to tak jak chcesz jezdzic nie martwiac sie o zderzak i progi to -40 a jak chcesz super glebe i mnostwo klopotow zwiazanych z nia to -60
przeczytałem cały wątek, wiele sprzeczności w nim. Kupiłem większe felgi i chcę obniżyć delikatnie Hanie VIgen. Jakieś -30 może -40. Co muszę kupić i ile będzie mnie to kosztowało. Wiadomo, że chciałbym tanio, ale przede wszystkim musi być dobrze.
maciek070188
28-03-09, 07:14
zestaw MTS;] tanio i dobrze
kazdy ma swoje zdanie i ciezko powiedziec ja mam kompet mtsa i jestem bardzo zadowolony naprawde wiec moge go polecic
jaka cena? możesz dać jakiś link?
maciek070188
28-03-09, 20:38
venom24 ja tam kupowałem i szybko i zobacz sobie ceny czy chesz komplet czy osobno dobierac:)
a możesz napisać jakiej firmy kit zakupiłeś?
venom24 ja tam kupywalem i szybko i zobacz sobie ceny czy cchesz kaplet czy osobno dobierac:)
kto cie uczył pisać? prawidłowo powinno się pisać: kupowałem a nie kupywałem oraz komplet a nie kąplet
czytalem ostatnio troche o mts technik i jednak nie jest tak kolorowo - troche ludzi zarejestrowało problemy typu sprzypienie amorów czy wylanie amorów...
z tego też względu chyba zaczekam az dolar spadnie i zakupie koni
maciek070188
29-03-09, 22:00
kupuj co chcesz i czekaj ile chcesz kazdy wybiera na co ma kase narazie nie narzekam a potem zobaczymy
a możesz napisać jakiej firmy kit zakupiłeś?
Amorki mam takie: http://moto.allegro.pl/item585563164_honda_civic_crx_91_95r_sportowe_zawi eszenie_kpl.html
ale bez tych springów. Sprężyny mam Eibach, używki kupiłem, -35mm w 6 gen a - 30mm w 5 gen. katalogowo obniżają.
Ale teraz jeżdżę na tym setupie i zauważyłem że:
1.Po zakrętach na równej drodze prowadzenie bajka!
2.Nierówności tłumi dobrze.
3.PRZY POPRZECZNYCH NIERÓWNOŚCIACH I DZIURACH DOBIJA AMOR DO KOŃCA! I jest takie *******nięcie że aż serce się zatrzymuje na chwilkę!
Też tak mają inni użytkownicy tych amorków?
mozliwe ze te eibachy sa za miekkie do tych amorow
maciek070188
30-03-09, 16:50
wlasnie a ty masz amorki ta technix z tego co widze dlatego trzeba bylo kupic kaplet to moze bylo by lepiej:)
Ale springi miałem już. Poza tym te używki eibach'a kosztowały tyle co nowe Jamex'y na allegro:D
maciek070188
30-03-09, 20:54
no to warto bylo heheh ;]
no to warto bylo heheh ;]
Te springi nowe kosztują ok 600 zł. Wolałem kupić markowy, obliczony i przemyślany używany produkt liczącej się firmy produkującej zawieszenia niż nowe tanie gów*o z allegro przewidziane i wytworzone tylko po to by nabić kapsę na naiwnych tjunerach z podwórka. Ale to chyba wiesz?... :o
Na marginesie to mam wyrzuty sumienia że mam zamontowane takie gów*o w aucie jak AT Technix ale moja żona nie zrozumiała by wydatku 1000 zł na amory Koni itp na których i tak nie da się wjechć na krawęrznik więc poszedłem po najniższej linii oporu.
Life is brutal...
maciek070188
31-03-09, 06:31
hahah wiadomo co markowe to markowe ale jak kasy nie ma a koniecznie musialem zrobic przod to musialem brac cos w miarw taniego z tylu mam zestaw receland;] wiadomo ze bym chcial miec caly Koni ale to nie mozliwe teraz;p
Wiadomo że nasze setupy nie są złe ale do drogich markowych produktów to im daleko ale lepsze to niż nic (albo stojąca jak koza seria:D)
pozdr!
swietne slowa :) brawo pozdrawiam rowniez
Amorki mam takie: http://moto.allegro.pl/item585563164_honda_civic_crx_91_95r_sportowe_zawi eszenie_kpl.html
ale bez tych springów. Sprężyny mam Eibach, używki kupiłem, -35mm w 6 gen a - 30mm w 5 gen. katalogowo obniżają.
Ale teraz jeżdżę na tym setupie i zauważyłem że:
1.Po zakrętach na równej drodze prowadzenie bajka!
2.Nierówności tłumi dobrze.
3.PRZY POPRZECZNYCH NIERÓWNOŚCIACH I DZIURACH DOBIJA AMOR DO KOŃCA! I jest takie *******nięcie że aż serce się zatrzymuje na chwilkę!
Też tak mają inni użytkownicy tych amorków?
z tego co piszesz to takie *******nięcie jest powodowane tym, że sprężyna jest zbyt miękka i doprowadza do tego że amor sie składa do końca i coś tam w nim uderza (pewnie tłoczysko albo jakies elementy obudowy) co nie jest zdrowe. może jak by był to cały obliczony zestaw jak mts technik to by takiego dobijania nie było? niech może maciek070188 i tubis18 sie wypowiedzą z tej kwestii dobijania na nierównościach poprzecznych?
Te springi nowe kosztują ok 600 zł. Wolałem kupić markowy, obliczony i przemyślany używany produkt liczącej się firmy produkującej zawieszenia niż nowe tanie gów*o z allegro przewidziane i wytworzone tylko po to by nabić kapsę na naiwnych tjunerach z podwórka. Ale to chyba wiesz?... :o
Na marginesie to mam wyrzuty sumienia że mam zamontowane takie gów*o w aucie jak AT Technix ale moja żona nie zrozumiała by wydatku 1000 zł na amory Koni itp na których i tak nie da się wjechć na krawęrznik więc poszedłem po najniższej linii oporu.
Life is brutal...
dlaczego twierdzisz, że na amorach koni nie da się wjechać na krawężnik bo nie rozumiem?
przede wszystkim, nie kupuje sie uzywanego zawiasu (sam to przerobilem i nei powtarzam sloganow)
sam kupilem uzywke i po miesiacu szukam nowego:
i zaczalem szukac, i powiem tyle im bardziej sie zaglebialem w temat to doszedlem do opcji (oczywiscie rynek budzetowy)
-seria
-weitec ultra gt (amor + dedykowana do neigo sprezyna..obnizenie od 40/40 do 60/60 --- nieregulowane !! )
- koni sport (twardosc regulowana i tyle)
gwinty:
-weitec hicon gt (to samo co ultra gt tylko z regulacja)
-GAZ GHA
(zaden jamex qwa, zaden vmaxxx, zaden ta techinix czy jak sie to nazywa...)
nie sa to super zestawy i maja swoje wady, ale do codziennej jazdy sa bardzo dobre (nawet bym nei kupowal specjalnei gwintu, tylko amor i sprezyne jak koni czy weitec ultra gt, kombinacja bilstein i eibach) ALE NOWE NA BOGA !!!!
sam dokladam 100pln teraz i kupuje MeisterR, w sumie jeszcze dzis.choc poplynalem na kasie grubo przez to zawieszenie co mam teraz.
seria amor z "obnizajaca sprezyna" to jzu w ogoole szkoda gadac, wolalem serie miec jak taki wynalazek..
dlaczego twierdzisz, że na amorach koni nie da się wjechać na krawężnik bo nie rozumiem?
Nie twierdze że na tych się nie da a na innych się da. Sensu wypowiedzi nie zrozumiałeś. Twierdzę że przy obniżeniu -60 czy to amory tanie czy drogie to i tak jest nisko i tak nie wyjedzie się na krawężnik (taki zwykły, nie niziutki:D)
A jak twierdzisz że się da to powiedz jak to robisz skoro prześwit miedzy przednim zderzakiem a asfaltem mam około powiedzmy proporcjinalnie na wysokość kubka z kawą a krawężnik minimum puszki z piwem:D
A jeszcze odnośnie moich sprężyn to mam dokładnie takie jak te tylko trochę brzydsze z wyglądu bo używki:
(link do tematu z działu sprzedam)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=42194
A to dobicie było słychać i czuć na seryjnych amorach i tych springach również... A wy jak jedziecie i z prędkością 50-60 km/h wjedziecie w próg zwalniający albo koleinę na skrzyżowaniu poprzeczną przy 120 km/h to nie macie takiego dobicia? Przecież przy glebie -60 i na zrytych drogach chyba każdy czuje jak wjedzie w jakiegoś parcha? Gdzieś ta siła uderzenia chyba musi się podziać? Nie wiem czy amor mi dobija czy tak po prostu koło uderza (nabite azotem 2,1 bara 195/50 R15)
Nie twierdze że na tych się nie da a na innych się da. Sensu wypowiedzi nie zrozumiałeś. Twierdzę że przy obniżeniu -60 czy to amory tanie czy drogie to i tak jest nisko i tak nie wyjedzie się na krawężnik (taki zwykły, nie niziutki:D)
A jak twierdzisz że się da to powiedz jak to robisz skoro prześwit miedzy przednim zderzakiem a asfaltem mam około powiedzmy proporcjinalnie na wysokość kubka z kawą a krawężnik minimum puszki z piwem:D
)
o nie nie kolego. napisałeś wyraźnie "moja żona nie zrozumiała by wydatku 1000 zł na amory Koni itp na których i tak nie da się wjechć na krawęrznik" wiec nie czaruj bo koni kit obniża o 30mm a nie 60mm.
a apropos obniżenia -60mm to miałem takowe w Fiacie CC i jakoś wjechać sie dało tylko trzeba umieć...
Chodziło mi o to że czy amory koni za 1000zł czy tanie allegro to i tak nie zmieni to faktu że auto będzie niskie (nie mówię o "koni kit ze springami" tylko o samych amorach, springi to inna sprawa, mogą być powiedzmy -80 i to one sprawią ze autko będzie nisko, nie amory, amory to niezbędny element przy takim obniżeniu) Idąc tokiem myślenia kobiety: skoro będzie zarówno to drogie, jak i to tanie utrudniało życie i wywoływało (i w opcji drogiej i w opcji taniej) emocje, jakich i tak nie brakuje przy codziennym użytkowaniu auta oraz podnisiło jej ciśnienie (i tak już wysokie przy jeździe 180 km/h po terenie zabudowanym) które jest jej do niczego nie potrzebne bo "a inni mają wyższe auto niż nasze i też jedzie" to normalne że jak powiem że wydałem 1000 zł za następną "pierdołę" do auta to powie NIE.
Masz żonę? Mieszkasz z dziewczyną i sami się utrzymujecie?
(:D:D:DInną drogą że podkradam miesięcznie po 100-200 zł z oszczędności i zbieram na mini me a powiem jej potem że to 200 zł kosztowało:D:D:D)
A co do wyjazdu na krawężnik to pewnie że się da (powiedzmy szczerze że nie wysoki) ale po co uderzać w zaczepy do cholowania, charować kolektor, tłumik środkowy, obrywać dokładkę, ocierać misę a na końcu przy zjeździe uderzać w końcowy. Wolę jej powiedzeć że się nie da i tu nasze auto nie wjedzie.:D
Puki co to tym autem oprócz lansu wieczorkiem to dojeżdżam codziennie do pracy a i tak jest "dość" niepraktyczne:D
pozdr!
Chodziło mi o to że czy amory koni za 1000zł czy tanie allegro to i tak nie zmieni to faktu że auto będzie niskie (nie mówię o "koni kit ze springami" tylko o samych amorach, springi to inna sprawa, mogą być powiedzmy -80 i to one sprawią ze autko będzie nisko, nie amory, amory to niezbędny element przy takim obniżeniu) Idąc tokiem myślenia kobiety: skoro będzie zarówno to drogie, jak i to tanie utrudniało życie i wywoływało (i w opcji drogiej i w opcji taniej) emocje, jakich i tak nie brakuje przy codziennym użytkowaniu auta oraz podnisiło jej ciśnienie (i tak już wysokie przy jeździe 180 km/h po terenie zabudowanym) które jest jej do niczego nie potrzebne bo "a inni mają wyższe auto niż nasze i też jedzie" to normalne że jak powiem że wydałem 1000 zł za następną "pierdołę" do auta to powie NIE.
to troche źle rozumujesz bo kupując koni kit zamiast samych amorów obniżenie masz ok -30mm co nie przeszkadza we wjeżdżaniu na krawężniki...
:confused: nie ******* że taki głupi jesteś.... (pierwszy raz mnie ktoś tak roz*******ił na tym forum):confused::confused::confused::confused::con fused::confused::confused::confused::confused:
dostane bana za słownictwo?
:confused: nie ******* że taki głupi jesteś.... (pierwszy raz mnie ktoś tak roz*******ił na tym forum):confused::confused::confused::confused::con fused::confused::confused::confused::confused:
dostane bana za słownictwo?
głupi i tępy to ty jestes skoro nie potrafisz napisać w języku ojczystym o co ci chodzi.
poza tym widze że jesteś strasznym pantoflarzem skoro sobie tak pozwalasz żonce wchodzić na głowę i wszystkiego ci zabrania
maciek070188
08-04-09, 18:00
nie mozna sie klucic;]
Dobra inaczej, któtka piłka (i prosto to się skup):
Amor gazowy A: 1000zł gleba -0
Amor gazowy B: 600 zł gleba -0
Sprężyna X: 400 zł gleba -60
A+X = 1400 zł = -60
B+x = 1000 zł = -60
Dla tego amor Koni (A) obniż tyle co amor Allegro (B)
A+X oraz B+X = nie wjedziesz Hiondą Civic (nie Cinquecento "koza") na krawężnik zrobiony po 2000 roku.
To teraz powiedz o *** ci chodzi z - 30. Z kąd to wyciągnołeś. Masz dane, powiąż to logicznie...albo już nie pisz i niech ktoś następny się wypowie.
Czy ja coś nie czaję:confused:
Dobra inaczej, któtka piłka (i prosto to się skup):
Amor gazowy A: 1000zł gleba -0
Amor gazowy B: 600 zł gleba -0
Sprężyna X: 400 zł gleba -60
A+X = 1400 zł = -60
B+x = 1000 zł = -60
Dla tego amor Koni (A) obniż tyle co amor Allegro (B)
A+X oraz B+X = nie wjedziesz Hiondą Civic (nie Cinquecento "koza") na krawężnik zrobiony po 2000 roku.
To teraz powiedz o *** ci chodzi z - 30. Z kąd to wyciągnołeś. Masz dane, powiąż to logicznie...albo już nie pisz i niech ktoś następny się wypowie.
Czy ja coś nie czaję:confused:
chodzi o to ze pisales, ze zona twoja nie zrozumiala by wydatku 1000zl na zawias ktorym sie nie da wjechac na kraweznik, ale jednak istnieja zawieszenia w podobnej kwocie ktore obnizaja o -30mm i ktore pozwalaja wjechac na kraweznik bez zadnego problemu!!!
Tak ale ja w pewnych kwestiach nie uznaję kompromisu. Tą kwestią jest gleba (minimum -40, -50) i dla tego -30 mnie nie satysfakcjonuje. I nie napisałem 1000zł na zawias (amory+springi) tylko 1000zł na same amory Koni.
Dobra odpuśćmy już te przepychanki bo się kwasik delikatny zrobił. Zgoda?:D
maciek070188
09-04-09, 12:00
bedziecie zaraz miec upomnienia i tak dlugo sie klucicie heheheh;]
Dobra rozejm. Ja mam swoje zdanie, kolega ma swoje, przedstawiliśmy swoje rację i wracamy do tematu.
Mam pytanie do użytkowników amorów TA-Tehnix lub GT Cupline lub MTS Technik (bo to są prawie te same amory wszystkie): czy nie uważacie że są za miękkie jak na "utwardzone gazówki o skróconym skoku"?
I jeszcze pytanie : słyszałem że da się "przerobić" amory gazowe na twardsze. (B6 na B8 dla przykładu - wiem że to nie to samo a na pewno nie ta sama półka cenowa) da się? Słyszał ktoś o czymś takim?
co do MTS technik to uwazam ze nie sa miekkie :) auta sie prawie nie da nacisnac :) wiadome ze cos tam docisniesz ale niewiele jak dla mnie jest wsamraz i nie narzekam jest twardzo. i odziwo wpadlem juz 3x w dziury o glebokosci okolo 3-4cm przy predkosci 70 km/h i feldze nic nie jest wiec mysle ze dosc dobrze amortyzuja
maciek070188
09-04-09, 17:56
za takie pieniadze nie mozna sie spodziewac jakosci koni ale tak jak tubis pisze sa dobre i cena tez dobra ..
co do MTS technik to uwazam ze nie sa miekkie :) auta sie prawie nie da nacisnac :) wiadome ze cos tam docisniesz ale niewiele jak dla mnie jest wsamraz i nie narzekam jest twardzo. i odziwo wpadlem juz 3x w dziury o glebokosci okolo 3-4cm przy predkosci 70 km/h i feldze nic nie jest wiec mysle ze dosc dobrze amortyzuja
to że się auta nie da nacisnąć to nie jest kwestia amortyzatora lecz głównie twardości sprężyny
to że się auta nie da nacisnąć to nie jest kwestia amortyzatora lecz głównie twardości sprężyny
no właśnie i kolejny raz mam mysli żeby zmienic springi na twardsze bo to one żeczywiście mogą być przyczyną dobicia amora przy poprzecznościach... ja jak się zaprę to naciskając przy kielichach to auto nacisnę...
Moje zdanie jest takie miałem rózne zółte regulowane tanie (mts tatechnix, raceland) i powiem ze kicha na maxa seryjna gazówka jest duzo lepsza niz to ścierwo. kupic markowe springi załozyc na serie i jezdzić potem zbierac na konkretny zestaw chytry 2x traci ;)
maciek070188
10-04-09, 18:02
to co ty masz 100 aut ze miales wszytskie amorki ???
To se poczytałem. Co niektórzy podchodzą do sprawy jak inżynierowie team-ów F1 ;))
Osobiście nic nie przekona mnie żeby włożyć zawias za 2000 do samochodu wartego mniej jak 10000 i użytkowanego jako zwykły dupowóz. Ja zawsze miałem sprężyny obniżające na standardowych amorach, zawsze jeździłem szybko w zakrętach, zawsze szybciej niż na fabrycznych i żyje więc będę ich używał nadal.
Zaznaczam, że nie miałem zamiaru obrazić nikogo kto zarażony tuningiem ładuje w samochód rzekę pieniędzy, to hobby jak każde inne i doskonale rozumiem zapaleńców i podziwiam to co nie raz potrafią zrobić ze zwykłego samochodu, jednak nie każdy ma takie podejście do tematu (np.: ja) i tu doradzając drodzy koledzy powinniście wziąć to pod uwagę, a nie od razu sugerować każdemu w około, że rację mają ci co kupują drogie zestawy a naiwniakami są użytkownicy zwykłych krótkich.
Reasumując, jeśli żal ci kasy i nie zamierzasz śmigać na zawodach zwykłe springi obniżające dadzą radę i o ile nie kupisz chały bez renomy albo nie położysz hanki na sam grunt to, jak mawia pewien koleś, "Będziesz Pan zadowolony".
Pozdrawiam wszystkich, pa!
maciek070188
10-04-09, 19:27
brawo jarekEJ2 dobrze to napisales ..
a tak sie zastanawiam, bo znajomy chcialby u siebie zalozyc sprezyny progresywne tylko na sam przod, a z tylu zostawic seryjne. czy to jest bezpieczne?
Koledzy mam do wyboru sprezyny H&R 60/60 i WEITEC 60/40 zalezy mi w sumie na obnizeniu samego przodu, chcialbym zalozyc to na seryjne amroki, wiem ze po jakims czasie sie skoncza. Kiedys mialem takie regulowane badziewia 2 dni na samochodzie, bo bylo cholernie twardo i samochod podskakiwal jak pilka na drodze, na nierownosciach zrywalo przyczepnosc!
Pomoze ktos?
- 60 to za dużo na seryjne amortyzatory, będzie dobijało do oporu na byle nierównościach, zniszczysz nie tylko amortyzatory ale i całe zawieszenie.
Witam a zakladal ktos amory Monroe Reflex gazowe do sprezyn progresywnych? Jakies opinie?
skolopendra
06-05-09, 12:02
Monroe Reflex
z tego co czytałem kiedyś produkowane są na amerykańskiej licencji ,a do lepszych zaliczane są gazowo-olejowe ze zmienną siła tłumienia
Musialem na biegu kupic amory do tyłu krótsze i wzialem TA Technix. Moze jakies opinie ? Dobija wam cos z tylu przy obnizeniu ok -50 ? Bo na serii nie ma jazdy, wszystko z tylu stuka i dobija generalnie kibel, wiedzialem ze na serii bedzie lipa ale nie myslalem ze az taka. Bo z przodu jest miekko itp ale zadnego stukania czy dobijania nie ma, i na przod chce sie jeszcze wstrzymac zeby kupic KONI.
zastanawia mnie jednak taka rzecz: otóż niby nie można zakładać krótszych sprężyn na seryjny amor bo on wtedy pracuje w nienaturalnym dla siebie zakresie ale taka sama sytuacja jest jak np. jedziemy gdzieś z obciążeniem w dłuższą trasę np 900-1000km (np 3 lub 2 osoby z tyłu i jeszcze bagaz w bagażniku) to wtedy też amor pracuje w nienaturalnym zakresie a jakoś nic mu się nie dzieje i producent przewidział auto na 5 osób wiec i przewidział, że amor będzie mógł normalnie pracować w takim - krótszym o te 3 lub 4 cm zakresie. co Wy na tą "antytezę"?
no bo generalnie donelvisie jak posadzisz 5 dup do auta to az tak abrdzo nie powinno siasc, jak siada ( tak jak za pieknych czasow poldzer) to jest do dupy, i nalezy poszukac nowego kompletu,
a poza tym nikt nie mowi ze nei mozna zakladac :P
mozna, tylko trzeba sieliczyc z tym ze przy szybkosciach na zakrecie mozna sie bedzie grubo zgarbic, i to zgarbienie bedzie krotkie i tylko raz !
a jak masz 5 osob w aucie to normalne ze nie ma mowy o predkosciach, (no chyba ze wracasz z jakies wiejskiej dyskuteki...bo i tacy sie zdarzaja)
mam nadzieje ze obronilem teze :P
pozdr
no bo generalnie donelvisie jak posadzisz 5 dup do auta to az tak abrdzo nie powinno siasc, jak siada ( tak jak za pieknych czasow poldzer) to jest do dupy, i nalezy poszukac nowego kompletu,
a poza tym nikt nie mowi ze nei mozna zakladac :P
mozna, tylko trzeba sieliczyc z tym ze przy szybkosciach na zakrecie mozna sie bedzie grubo zgarbic, i to zgarbienie bedzie krotkie i tylko raz !
a jak masz 5 osob w aucie to normalne ze nie ma mowy o predkosciach, (no chyba ze wracasz z jakies wiejskiej dyskuteki...bo i tacy sie zdarzaja)
mam nadzieje ze obronilem teze :P
pozdr
nie do końca obroniłeś chyba.
mi chodziło o to, że na seryjnych przy komplecie osób siada te 3 cm na bank nawet przy sprawnych amorach i sprezynach.
a odnosnie predkosci w zakrecie to na sprezynach klasy weitec czy eibach o obnizeniu -30 mm bedzie raczej o wiele bezpieczniej niz na seryjnych, tak mi sie wydaje przynajmniej...
Mnie się tam nie widzi żadna opowieść o prawidłowym zakresie i takimi tam, po prostu krótsza sprężyna powoduje że amor częściej dobija do oporu co może go szybciej zabić ale trakcję poprawia.
Moim zdaniem świrowanie samochodu na nierównościach w zakręcie nie jest spowodowane długością sprężyn a stanem amortyzatorów ewentualnie marną jakością samych sprężyn.
Lata temu jeden z magazynów motoryzacyjnych robił test kilku markowych zestawów i z tego co pamiętam w żadnym przypadku trakcja nie ucierpiała a wręcz przeciwnie.
Mnie się tam nie widzi żadna opowieść o prawidłowym zakresie i takimi tam, po prostu krótsza sprężyna powoduje że amor częściej dobija do oporu co może go szybciej zabić ale trakcję poprawia.
Moim zdaniem świrowanie samochodu na nierównościach w zakręcie nie jest spowodowane długością sprężyn a stanem amortyzatorów ewentualnie marną jakością samych sprężyn.
Lata temu jeden z magazynów motoryzacyjnych robił test kilku markowych zestawów i z tego co pamiętam w żadnym przypadku trakcja nie ucierpiała a wręcz przeciwnie.
jak masz dobre progresywne spreżyny to nie ma mowy o dobijaniu amora. co innego gdyby zamiast seryjnej sprężyny wsadzić krótszą lecz nie progresywną tylko linearną to wtedy by dobijał...
masz racje z tym że dobre sprężyny poprawią trakcję, lecz nie zdziałają cudów przy zużytych amorkach:)
juzw piwerszym poscie wkleiles wypowiedz Wombata,
i nie jest to pierwsza tego typu wypowiedz jego i wielu inych,
prawda jest taka ze Ci co chca dobre prowadzenie nie pozwola se na springi mtech czy jakis technics na stockowym amorze, albo amorze technics czy jakeis tam inne gowno niby z TUV (od kiedy tuv jest jakims swiatowym wyznacnzikiem jakosci ??)
ci co chca dobre prowadzenie zainwestuja w dobry komplet, (i na tym nie poprzestana) ci co chca lans po miescie zapodadza se sprenzynki i dawaj....tego sie nei zmieni, ale nikt mi nie przmowi ze krotsza sprezyna poprawi trakcje na normalnym amorze...to tyle od siebie :D
ps: zeby nie byc goloslownym dodam ze sam kupilem "posrtowe" zawieszenie gmax supersport, i juz po miesiacu to wyladowalo na jebeju a sobie zakupilem, porzadny kicik :D ...wniosek jeden, nie kupie juz nigdy taniego syfu, koniec!
pozdr:P
juzw piwerszym poscie wkleiles wypowiedz Wombata,
i nie jest to pierwsza tego typu wypowiedz jego i wielu inych,
prawda jest taka ze Ci co chca dobre prowadzenie nie pozwola se na springi mtech czy jakis technics na stockowym amorze, albo amorze technics czy jakeis tam inne gowno niby z TUV (od kiedy tuv jest jakims swiatowym wyznacnzikiem jakosci ??)
ci co chca dobre prowadzenie zainwestuja w dobry komplet, (i na tym nie poprzestana) ci co chca lans po miescie zapodadza se sprenzynki i dawaj....tego sie nei zmieni, ale nikt mi nie przmowi ze krotsza sprezyna poprawi trakcje na normalnym amorze...to tyle od siebie :D
ps: zeby nie byc goloslownym dodam ze sam kupilem "posrtowe" zawieszenie gmax supersport, i juz po miesiacu to wyladowalo na jebeju a sobie zakupilem, porzadny kicik :D ...wniosek jeden, nie kupie juz nigdy taniego syfu, koniec!
pozdr:P
a same springi eibach -35/-30 ?
CZy springi z rovera 400/ civic V gen podejda do VI???
I co sadzicie o firmie Delphi?
Po swapie na B16 okazało się, że autko usiadło mi o jakieś 5-10 mm bardziej. Moje sprężyny Eibach -40 mm są odrobinę za niskie jak dla mnie... często woże 3-4 osoby i niestety ryję spodem o koleiny.
Moje pytanie brzmi, czy kupie gdzieś firmowe srpingi np. Eibacha lub inne przyzwoite ale o odrobinę mniejszym obnizeniu. Powiedzmy -20mm, -30mm max. Są takie gdzieś dostępne?
AniolStraz
18-09-09, 20:10
czy moglby mie ktos powiedziec (znajacy sie tak owo na sprezynach) z pod jakiej marki itp pochodzi tak owe oznakowanie 35-123 VA jezeli to ma znaczenie to kolor sprezyn jest czerwony ...
Po swapie na B16 okazało się, że autko usiadło mi o jakieś 5-10 mm bardziej. Moje sprężyny Eibach -40 mm są odrobinę za niskie jak dla mnie... często woże 3-4 osoby i niestety ryję spodem o koleiny.
Moje pytanie brzmi, czy kupie gdzieś firmowe srpingi np. Eibacha lub inne przyzwoite ale o odrobinę mniejszym obnizeniu. Powiedzmy -20mm, -30mm max. Są takie gdzieś dostępne?
Tein S-tech? Przód ~20mm tył 15mm wg jednego sklepu. Trochę dupsko będzie zadzierała :D
rosiniak99
19-09-09, 20:52
Zamontowałem u siebie springi Weitec od V gena -40mm auto ładnie siadło ale nie wiem czy nie za mocno bo siedzą seryjne amory i mam wrażenie że auto podskakuje - popełniłem błąd??
Dodam że nie stać mnie na kit a z gleby nie zrezygnuje chociaż za mazurach najlepiej poruszać się terenówką, powinienem dokupić amory sportowe o krótszym skoku czy jak??
wiadomo acz niekoniecznie:D bo i tak i tak będzie nisko;].
Czy sprężyny od 5gen vti podejdą do 6gen vti? Chodzi o wersje 3d.
rosiniak99
20-09-09, 22:03
wiadomo acz niekoniecznie:D bo i tak i tak będzie nisko;].
to że będzie nisko mi nie przeszkadza, chodzi mi głównie o efekt "piłeczki" czy "sportowy" zawias ma takie objawy czy setup taki jak mój daje taki efekt?
A ja się wtrące... mam Sedana 5gen chciałbym obniżyc go o ok. 30mm czy nie moge zastosowac sprężyn ewentualnie też amortyzatorów z Kupety Pro-Tec? bo slyszalem ze jest nizsza wlasnie o 30mm
można ciąc springi sportowe? Bo o seryjnych slyszalem,ze nie ,ale co ze sportowymi?
Wszystkie można ciąć, pytanie dlaczego poza agrotuningiem nikt tego nie robi? ;)
Poważnie: sprężyn się nie przycina ani nie nakłada "klamerek". Jak chcesz niżej, to kupujesz fabrycznie niższe sprężyny i tyle.
Co do Pro-tec'a - ma obniżenie ok. -25mm i jest to dość fajne zawieszenie. Jak bym miał możliwość kupna, to sam bym wsadził takie. Co prawda Sedan ma trochę cięższy tył od coupe i mógłby za bardzo "usiąść" w stosunku do przodu ale to tylko gdybanie. Trzeba przetestować ;)
a co polecicie do sedana V gen w obniżeniu 30 -35mm ? jak sie spisują H&R ? a jamex i weitec ?
bo mam taką przypadłość ze siada mi dupa mojego sedana z prawej strony - koło wręcz obija sie we wnęce o nadkole przy wiekszej dziurze - rozumiem że to już od spreżyny bedzie !?
Mam autko w wersji PRO-TEC. Dobrym pomysłem jest obniżenie samego przodu o 30 - 35 mm?
Jak niżej to i sztywniej. Jeśli zostawisz seryjny tył, to po pierwsze będzie źle wyglądało, a po drugie, mogą być cyrki w zakrętach, bo zaburzysz zestrojenie zawieszenia.
Jak niżej to i sztywniej. Jeśli zostawisz seryjny tył, to po pierwsze będzie źle wyglądało, a po drugie, mogą być cyrki w zakrętach, bo zaburzysz zestrojenie zawieszenia.
No z tym drugim to fakt ale co do 1-go to podobno PRO-TEC jest zeryjnie -30mm ale ja jakoś tego nie widzę na przodzie, może jedynie na tylnej osi. Są takie ładne niebieskie sprężyny.
a co powiecie na springi Tein H.Tech - obniżają mniej niż S.tech według tego co napisane :)
to ja mam tez pytanie: wszyscy narzekacie na regulowane sprezyny ale dlaczego? co w nich jest takiego zlego, czym sie roznia od sprezyn zwyklych bez regulacji? ze to shit to wiem ale jamex-y to tez nie jest cudo a ludzie jezdza i chwala, moze ktos mi odpowiedziec? chodzi mi konkretnie o cos ala coilover (nie iwem jak to sie pisze ) z gory dzieki za info
zapytaj tieesta jak mu colioversy sie rozkrecaly tak ze jedna strona auta byla wyzej od drugiej, oraz jak mu szyba tylna pekla bo mu sie calkiem rozkrecily i jechal na odbojach ;)
***Marco***
05-01-10, 22:59
to moze miał slabo zcentrowane nakretki, znam inne marki aut co jezdza na takich diwajsach i nic sie nie dzieje........
Są ludzie, którzy śmigają na ściskaczach do sprężyn i też "nic się nie dzieje".
rosiniak99
06-01-10, 13:19
a ja jeździłem na Weitecach -40mm + seryjne amory i według mnie jest coś nie tak bo jak nie Honda w powietrze się wznosi to ja na siedzeniu latam :(
Jak dokupię jakiś sportowy amor to będzie git czy od razu cały kit?
P.S. Ale mi się zrymowało :cool:
skolopendra
06-01-10, 15:27
to będzie git
będzie
***Marco***
06-01-10, 17:04
to juz sam nie wiem co wybrac. czy kupic sprzezyny z gwintem czy jakies normalne -60 , mam zestaw KAW Fahrwerkstechnik
amorki maja zmniejszony skok o 25mm czyli mozna springi nizej o jakies 80mm maxymalnie na tych amorkach. a ja mam - 30 a chce nizej.
nakierujcie mnie na jakies sportowe amory, bo wszedzie pelno MTS- ów i TaTechnix-ów, a muszę juz powoli szukac czegos na wiosnę
skolopendra
21-01-10, 17:02
sportowe amory,
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=60485
JulekCIVIC
21-01-10, 21:26
to juz sam nie wiem co wybrac. czy kupic sprzezyny z gwintem czy jakies normalne -60 , mam zestaw KAW Fahrwerkstechnik
amorki maja zmniejszony skok o 25mm czyli mozna springi nizej o jakies 80mm maxymalnie na tych amorkach. a ja mam - 30 a chce nizej.
Ja ma -60\-60mm i chce jakies -30 lub 40, jak cos to możemy sie zamienic :D
sam mam dylemat bo mam zawieche w aucie od poprzedniego własciciela i sprezyny zgrzewał na nizsze + amory seryjne, przód -60m tył jakos -50, jak 3 osoby sa to juz jest masakra z tyłem, przód moze byc lecz chciałbym podwyższyc tył, na jakos -35, jakies weitec albo eibach styknie na seryjny tylny amor? poki co zaden z nich, tych seryjnych, mi sie nie wylał, a jeżdze i jeżdze.
Kup cały kit. Krótki spring + seria amor to zło. Już było o tym pisane wiele razy. Są ludzie jeżdżący na Jamexie -60 i seryjnym amorku, ale w krytycznej sytuacji taki amor nie jest w stanie zadziałać poprawnie.
przód mi odpowiada, najchętniej bym zmienił tył, by nie siadał tak mocno przy obciązeni, i nie było kanapotapczana jak teraz. max 1000zl
Pożycz od kogoś 500 i kup Koni 1110.
a co zrobic by tył był jakos -35 i jak wejda dwie osoby to żeby koło sie nie chowało w nadkole ?? da rade coś zrobic, nie koniecznie wymieniając przodu ?
Da radę - twarde sprężyny, wtedy się mniej ugnie jak dołożysz ciężar ;P
czyli np h&r -35 na seryjny amor tylny podejdą? czytalem tutaj opinie ze na seryjny amor sprezyny -35 jeszcze podejdą, gorzej z niższą sprężyną.
Tak czytam to wszystko i sie smieje ile tu fachowców:)Kumpel kupil z allegro za 300 zeta sprezyny regulowane i zalozyl na seryjny amor i jezdzi juz tak 3 lata i jest rewelacja, a to ze jest twardo to musi byc o to chodzi. Gadanie ze sie rozsypia amory i inne rzezcy to bzdura, jasne jak sie bedzie smigac po dziurach pelna para a nie zwalnialo do niemal 0 lub omijalo to sie rozsypie ale i buda bo to juz stare auta a wiemy jaka w civicu jest blacha. A powodzenia rzycze tym co placa za sprezyny po 1000 czy dwa:) placcie dalej za Firme itak to wszystko chinczyki robia:)
Wojtec12345678
30-03-11, 22:59
Springi z gwintem są twarde jak beton i amor prawie wogule nie pracuję stąd też nie dostaje po dupie bo nie dobija go...nie można zkaładać obniżających springów do serii amora bo springi bez gwinu są duuużo miękksze, amor będzie dobijany i nie wytłumi sprężyny etc tyle ode mnie
Czyli co? Jeśli już springi na seryjny amor to lepiej - dla żywotności amora - twarde czy miękkie bo już zgłupiałem?
Wojtec12345678
02-04-11, 12:33
I tak źle i tak źle :p jeżeli dasz twardą sprężynę to amor jej nie wytłumi ale nie będzie dobijał (chodź nie zawsze) a jak za miękką to bedzie dobijał
Czyli dupa blada:( Wygląda na to, że lepiej kupić zestaw MTS (springi + amory) bo chociaż jakość marna i wytrzyma pewnie tyle co seryjny amor z krótszą sprężyną to jednak chyba mimo wszystko będzie to bezpieczniejsza konfiguracja.
Wojtec12345678
02-04-11, 21:19
Nie polecam takiego zestawu ale tak jak piszesz... lepsze to niz seria amor i spring obniżający
Hej. Mam KONI 1130. Wcześniej miałem sprężyny Weitec czerwone -40mm ale stwierdziłem że jest za nisko i opchnąłem a na miejsce Weitec wjechały KONI niebieskie od zestawu 1130. Teraz z kolei doszedłem do wniosku że te KONI są ciut za miękkie. Czy istnieje coś progresywnego w stylu właśnie Weitec czerwonych ale z mniejszym obniżeniem np. -30mm?
chudypiter
06-04-11, 17:43
Hej. Mam KONI 1130. Wcześniej miałem sprężyny Weitec czerwone -40mm ale stwierdziłem że jest za nisko i opchnąłem a na miejsce Weitec wjechały KONI niebieskie od zestawu 1130. Teraz z kolei doszedłem do wniosku że te KONI są ciut za miękkie. Czy istnieje coś progresywnego w stylu właśnie Weitec czerwonych ale z mniejszym obniżeniem np. -30mm?
Jak chcesz to mam na przód h&r do angola, u mnie ganiały w ej9 i obniżają ok 30 35 mm, u mnie było to ok 20 mm z racji lekkiego silnika d14.
A jesteś pewien, że to co miałeś czerwone to był Weitec ?
Jakiś dziwny kolor tych springów, nie spotkałem jeszcze nigdy Weitec'a innego niż zielony :)
I moje Koni Sport właśnie z Weiteckiem są dużo twardsze niż kit Koni 1130.
Siema!
Poszukuje sprężyn obniżających na przód do mojego EJ9, chciałbym auto obniżyć o -35,-40, ewentualnie -30. Natrafiłem na takie springi- Sprężyny H&R (sportowe) Oznaczenia sprężyn to: 29 994 VA - Z oznaczeń wynika, ze są to sprężyny do MB, i tutaj rodzi się pytanie, po pierwsze MB jest cięższe od EJ, tak więc czy bryka mi na nich usiądzie :?: no i druga sprawa czytałem, że H&R są bardzo twarde (a tutaj nie chciałbym przesadzać...) Poniżej foty:
http://img1.classistatic.com/cps/kj/110404/473r6/7351fc3_20.jpeg
http://img1.classistatic.com/cps/kj/110404/474r3/1006i7b_20.jpeg
A tak auto podobno na nich siedziało --->
http://img1.classistatic.com/cps/kj/110404/475r1/394092j_20.jpeg
Nie chce aby zawiecha była na kamień, chciałbym choć troche komfortu zachować. No i druga sprawa, czy bedą pasowały do mojego EJ9?, bo to springi dedykowane dla MB. Czytałem ze niby podejdą, ale chciałbym się jeszcze upewnić.
Warto się w to pchać?
Z góry dzieki za odp.!
Jak chcesz to mam na przód h&r do angola, u mnie ganiały w ej9 i obniżają ok 30 35 mm, u mnie było to ok 20 mm z racji lekkiego silnika d14.
Poka fotki i daj cene na PW :) Czy to są te 29 994 VA, o których pisze Atardin posta wyżej?
A jesteś pewien, że to co miałeś czerwone to był Weitec ?
Jakiś dziwny kolor tych springów, nie spotkałem jeszcze nigdy Weitec'a innego niż zielony :)
I moje Koni Sport właśnie z Weiteckiem są dużo twardsze niż kit Koni 1130.
Tak, jestem pewien. Powiem więcej: Pierwsze zestawy KONI 1130 miały właśnie te sprężyny jak chcesz foto to odezwij się do Majdana, on teraz ma te sprężyny.
chudypiter
07-04-11, 20:32
Tak wygląda mój sedan na przednich sprężynach H&R 29994, tył OEM, opony 195/50 felga 15 cali
https://picasaweb.google.com/Piotrurb/AlbumBezTytuU02#5592910735166048306
Ja ma z kolei pytanie o zawieszenie gwintowane Raceland mam okazje kupic w dobrej cenie i z tego co wiem to jest to twardy zawias.
I teraz czy w takim zawiasie twrdy jest amortyzator o skroconym skoku czy sprezyna lub to i to?
Jak bym zalozyl sobie do tego amora w miare miekkie sprezyny Nippona bo takie obecnie posiadam to czy taki zestaw wybieral by dobrze nierownosci, czy dupa by nie skakala na nierownosciach i czy mial bym jakis komfort na tym zestawie bo na tym mi zalezy.
Jesli to jest zly pomysl to co polecacie zeby bylo komfortowo i zeby byla lekka gleba.
Założyłem już na przód te H&R od MB do mojego EJ - Fajnie siedzi i super trzyma się drogi. Idąc za ciosem, mam wiec jeszcze jedno pytanie, czy amory i sprężyny na tył też będą pasowały do EJ, czy tylko przód da się spasować? bo nie wiem czy kupować ten zestaw na tył, a cena jest naprawdę spoko..:rolleyes:
Założyłem już na przód te H&R od MB do mojego EJ - Fajnie siedzi i super trzyma się drogi.
Poka foto ile to siadło.
Poka foto ile to siadło.Tak wyszło --->
http://img818.imageshack.us/img818/6937/img0030cf.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/9645/img0029ky.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/7416/img0015qt.jpg
http://img840.imageshack.us/img840/5218/img0014gp.jpg
A tak BYło -->
http://img858.imageshack.us/img858/5035/img0120b.jpg
Muszę jednak dosć, ze jest twardo.. jak jadę to cały czas podskakuje..:/
Wojtec12345678
20-04-11, 14:30
Muszę jednak dosć, ze jest twardo.. jak jadę to cały czas podskakuje..:/
Amory seria?
amory również od MB, te same na których wczesniej te springi chodziły. Mory bardzo łądne, nic nie cieknie.. wyglądaja na igła stan
Witam! Czy sprężyny z 5 gena jak w temacie podejdą do 6 gena? Firma FK i symbole sprężyn FKS 105VA i FKS 105HA i link z zatwierdzeniem dekry
http://www.maxrev.de/files/2005/04/fkho005_124.pdf proszę o poradę i jak to się sprawdzi na seryjnych amorkach
mam takie pytanko. czy z reguły sprężyny Vogtlanda obniżają auto a taką wartość jaką podaje producent. bo niedlugo kupuje springi vogtlanda które teoretycznie obniżają -35/-35. czy powinienem się bać ze np przód siądzie mniej lub więcej czy można ufać informacjom producenta??
chudypiter
05-05-11, 17:28
JA mam vogtland 40/25 i przysiadło jak podaje producent
Ja jestem na etapie wkładania Vogtlandów -40/-40. Nie dało się już odczytać oznaczeń ale tak mówił poprzedni właściciel. Włożyłem przód, niestety nie mierzyłem przed i po, ale na oko siadło sporo...
witam mam takie pytanie jakie mozna zalozyc sprezyny obnizajace do seryjnych amorow ile max ?? a i czy jest mozliwe ze jak byly kiepskie sprezyny do tej pozry do auto sie podnioslo po jakims czasie czy to jest nie mozliwe :)
***Marco***
10-05-11, 22:34
do seryjnych amorów nie powinno w ogóle się zakładać innych sprężyn niż serie, ale do -40 będą żyć z praktycznego punktu widzenia. auto pa założeniu springów jedynie może jeszcze opaść niżej ;)
PAWELEKHONDA
14-05-11, 18:07
SIEMKA
zamierzam troche obnizyc mojego civica V generacji nie tak mocno chodzi zeby ładnie wygladało mam opony 195/55r15 i zeby nie siadało tak jak mam teraz ze w 4 osoby to tył obciera mi o nadkola;/ :)
i pytanie co polecacie założyc <wysokosc obniżenia>? no i jak cos to jakie firmy ? bo na allegro tego sporo jest a chciał bym cos w miare dobrego i w przystepnej cenie :)
Wojtec12345678
14-05-11, 23:31
Skoro Ci obcierają koła z tyłu jak ktoś siedzi to nawet nie próbuj zakładać krótszych sprężyn! Daje głowę że masz nie odpowiednie ET felg dlatego tak się dzieję.
Jeśli włożysz chociażby -30 to jak będą nierówności to koło będzie udeżać o błotnik nawet jak będziesz sam siedział...bo podejrzewam że amory to seria
PAWELEKHONDA
15-05-11, 12:44
aha no ja mam jkos et felg et37 lub et35 z tego co kojarze a i obciera wsumie mi rant opony na zakretach jak siedza 2 osoby i skrecam wiekszy zakret i wieksza predkosc ;/ czyli co przed obnizeniem jak bym chciał to wymiana felg na takie z takim et zeby fela sie chowała lepiej pod nadkole?
a amory to seria
Wojtec12345678
15-05-11, 13:39
Tak...pierwsze co to musisz mieć odpowiednie ET w felgach aby myśleć o jakimkolwiek obniżeniu :p
Napisał Pati
napiszę więc jeszcze raz dla wszystkich, moderatora poproszę o wklejenie do pierwszego posta i do FAQ.
REGUŁA DOTYCZĄCA CIVICA 5 I 6 GENERACJI
DLA FELG 15", 16" i 17" średnicy ZALECANA SZEROKOŚĆ FELGI WYNOSI 6,5" LUB 7"
OFFSET:
Dla felg szerokości 6,5" - od 38 do 50
Dla felg szerokości 7" - od 40 do 50
Przy takich parametrach felga nie obciera o amortyzator, zawieszenie oraz nadkole niezależnie od obniżenia.
Rozmiary opon:
195/50R15; 195/55R15; 205/50R15
195/45R16; 205/45R16; 205/40R16; 215/40R16
205/40R17
INNE ROZMIARY FELG/OPON NA WŁASNE RYZYKO
Następnie jeśli chcesz obniżyć auto zrób to porządnie a nie na serii amora
ok to ja sie podlacze ,Civic 1,6 2004 rok hathback co z tych 3 bedzie najlepsze??
http://www.occur.pl/images/0245c46c/57c4c235/9a3d140a8a.png (http://www.occur.pl)
http://www.occur.pl/images/0245c46c/57c4c235/a41f7108f9.png (http://www.occur.pl)
http://www.occur.pl/images/0245c46c/57c4c235/209f8c2c5b.png (http://www.occur.pl)
Panowie sytuacja jest następująca:
samochód EK3
amortyzatory - seria
sprężyny seria
raz za czas na tylnim siedzeniu wiozę 2 osoby
Chcę obniżyć auto o max 30mm. Jakich sprężyn mam użyć. Eibachy katalogowo mają obniżyć o 35mm jednak zazwyczaj obniżają o 40mm :/ jak dla mnie za dużo.
Co poleciacie? Weitec? Koni? H&R? które obniżają najmniej? (do 30-35mm)
Panowie sytuacja jest następująca:
samochód EK3
amortyzatory - seria
sprężyny seria
raz za czas na tylnim siedzeniu wiozę 2 osoby
Chcę obniżyć auto o max 30mm. Jakich sprężyn mam użyć. Eibachy katalogowo mają obniżyć o 35mm jednak zazwyczaj obniżają o 40mm :/ jak dla mnie za dużo.
Co poleciacie? Weitec? Koni? H&R? które obniżają najmniej? (do 30-35mm)
Ja mam podobną sytauację ;) "glebę" planuje na wiosnę i też zastanawiam się cały czas nad springami bo tez chce zejsc max -35.
Podobno na poziomie -35 obniżają WEITEC (może z tej racji że są twardsze od Eibachów), z tego co widziałem na forum niektórzy stosują spreżyny jamex które tez nie obniżają bardzo nisko bo w granicach -30 - 35.
Ja na dzien dzisiejszy składniam się ku ww. W ostateczności wskoczy eibach pro kit ;) Do wiosny jeszcze sporo czasu więc można się jeszcze zastanawiać nad wyborem ..
A może ktoś ogarnięty bardziej w temacie powie czy WEITEC'ki obniżą o max 35 czy zejdą jak eibachy do -40? (nadwozie EK3) ..
Wojtec12345678
29-10-11, 15:59
U mnie na weiteciu -40 przód zszedł -30
Dla porównania
MTS -40
http://c.wrzuta.pl/wm13881/ef186c72001454ad4d861733/20110320175 (http://w494.wrzuta.pl/obraz/9EAqrqwXAML/20110320175)
WEITEC -40
http://c.wrzuta.pl/wm3250/1aeef960000dd6c94e2eef2c/20110726009 (http://w331.wrzuta.pl/obraz/51v04d9QOF0/20110726009)
U mnie na weiteciu -40 przód zszedł -30
Właśnie takie obniżenie mnie interesuje ;)
Dzięki za fotki porównawcze ;) Powoli skłaniam się ku WEITEC'om ..
Wieczorem wrzuce Ci foto jak stało moje auto na weitecku przy serii amorze :)
Wojtec12345678
29-10-11, 19:08
Wieczorem wrzuce Ci foto jak stało moje auto na weitecku przy serii amorze :)
A fakt, to też jest ważne :D
Moje amory to LowTec nie mam serii
Seria amor + Weitec -35/-35 dedykowany do 6gena.
http://img171.imageshack.us/img171/2115/obraz082ur.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/171/obraz082ur.jpg/)
Seria amor + Weitec -35/-35 dedykowany do 6gena.
Dzięki spychu za foto ;) Auto siedzi tak jakbym chciał żeby siedziało moje ;) (Przód idealnie, tył trochę wyżej ale ostatecznie może być)
u mnie seryjne amory + spręzyny NIPPON 1040A tak to wygląda
http://img10.imageshack.us/img10/9020/dsc00338lx.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/dsc00338lx.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Ogółem dzięki za linka panowie :) Faktycznie nie szukałem tylko założyłem nowy temat.
Rafał a felge masz 15? Ja też się zamierzam za obniżenie ale nie jakoś mega dużo, myślę że tak -30 lub -35 :)
tak fela 15" i te moje spręzyny własnie tak obniżaja - 30/35 wiecej mi nie trzeba bo jeszcze dokładki do tego mam
u mnie seryjne amory + spręzyny NIPPON 1040A
Te springi są dostępne na polskim rynku? Nigdzie się z takimi nie spotkałem ..
Chyba juz sie nie dostanie w PL, sporo aut z niemiec na nipponach przyjezdza ale jak bys byl zainteresowany to bede takie sprzedawal za 1-1,5 miesiaca.Jak by co PW
Te springi są dostępne na polskim rynku? Nigdzie się z takimi nie spotkałem ..
raczej nie, z tego co poprzedni własciciel mówil to własnie z Niemiec juz obniżona przyjechała
Forumowicze pomocy ! Licze na to, że macie wieksze doświadczenie z zawieszeniami.
Pacjent: Civic 97r./ HB/ EK3
Koszt: 1700pln
Obniżenie: ~ -35mm
Szukałem, szukałem, szukam juz ponad miesiąc i nic nie moge rozsadnego ogarnąć. Znalałem zestaw Koni str.t, ale okazało się, że nie ma nigdzie w PL / znalałem Weitec Ultra GT, ale okazało się, że do tej budy wycofali z produkcji. Nie ukrywam, że zależało mi na gotowym 'kicie', ale w zaistniałem sytuacji zaczynam rozważać samodzielne skompletowanie zawieszenia .. amorki + spręzyny. Tylko jak się do tego zabrać, gdzie szukać, czego szukać w w/w cenie. Licze na pomoc, nie zaprzecze.
Kit Koni 1130 bez problemu do EJ/EK.
Same amory Koni Sport lub Str.t do EJ/EK tez sa dostepne.
Bilstein B6 lub KYB AGX tez bez problemow dostaniesz dedykowane do 6gena.
Mozna tez zaadoptowac Bilsteina B8 dedykowanego do 5gena.
Sprezyny dostepne bez najmniejszego problemu do EJ/EK to m.in. Waitec, Eibach, HR, Koni, Vogtland.
Nie wspominam o calych kitach czy samych sprezynach MTSa itp, bo tego jest multum.
radze Ci nie kupowac amorów pomaranczowych koni 1110 bo to szit i po roku Ci sie wyleją albo zaczną stukac i pukac w dodatku sa porównywalne twardoscia do seryjnych amorków. Koni zółte są sprawdzone i sie nie sypią kyb agx również. Bilstein to pancerny amor z możliwością regeneracji w Zerkpolu jak by cos sie z nimi stalo. Będąc na twoim miejscu ( a byłem 4 lata temu :) i wybralem zestaw koni 1110 co w chwili obecnej uwazam za wielki bląd bo wszystkie amorki z tego zestawu szlg trafil ) poszukałbym jakis uzywanych markowych springów na forum ( można trafic za 300 - 400 zł ) i kupiłbym komplet nowych amorków kyb agx ( koszt okolo 1500 zł ) -może uda Ci sie zmieścić w przeznaczonej kwocie 1700 pln. Możesz również kupic jakis zestaw do 5 gena - przednie amorki pasują bez problemów ( mają mocowanie na przewód hamulcowy ale w VI genie jest on zbędny ) tylnie niestety nie pasuja w 100% mają inne widełki i trzeba rzeźbić. Springi z V gena tez pasuja i są zamienne. Co do spingów z MB ( anglika ) mają one o 1 albo 2 zwoje więcej niz z wersji japońskiej i auto na nich mniej siada :) pozdr
http://www.ebay.de/itm/HONDA-Civic-VI-EJ9-3-Turer-Schragheck-Sportfahrwerk-50-SU30N132-SUPERSPORT-/250910484516?pt=DE_Autoteile&hash=item3a6b6e2824
panowie czy taki zawias ma sens kupować? czy to totalny badziew? Chce auto rzucić na glebe jak najbardziej ale w granicach rozsądku żeby mi potem opon nie jadło, poza sprężyną i amorem wolał bym nic więcej nie ruszać.
Doradźcie coś mądrego. Interesuje mnie zakup na ebay tudzież innej niemieckiej stronie nie allegro.
a miał ktoś może styczność z takim wynalazkiem i może coś o nim powiedzieć?:
http://allegro.pl/sprezyny-regulowane-coilover-honda-civic-88-00-i1947941163.html
Było już o tych sprężynach, nikt ich nie polecał. Wręcz przeciwnie.
Zastanawiam się nad gwintem z wyżej półki, typu KW czy HR. Ma ktoś doświadczenie z tymi markami? Ktoś użytkował i może porównać przykładowo HR mono tube i twin tube? Kolejna kwestia to czy nie lepiej zainwestować w amory KONI/Bilstein i sprężyny HR. o gwintach HR znalazłem coś takiego: http://hrsprings.pl/zawieszenia-gwintowane-m-10.html ale wiadomo że lepiej poznać opinie użytkowników danych rozwiązań.
Pzdr.
http://www.ebay.de/itm/HONDA-Civic-VI-EJ9-3-Turer-Schragheck-Sportfahrwerk-50-SU30N132-SUPERSPORT-/250910484516?pt=DE_Autoteile&hash=item3a6b6e2824
miał ktoś styczność z takim zawiasem? nada sie to do czegoś czy dać se siana? albo jakaś alternatywa w podobnej cenie.
Jestem świeży w temacie wczoraj kupiłem civica VI i musze go jak najszybciej usadzić bo mnie razi. Wszelka pomoc mile widziana.
już poprawione, w każym bądz razie chodzi o zawias firmy supersport
Jestem świeży w temacie wczoraj kupiłem civica VI i musze go jak najszybciej usadzić bo mnie razi. Wszelka pomoc mile widziana.
nie kombinuj z takimi zestawami z którymi nikt nie miał styczności. Masz kilka firm które są polecane przez użytkowników.
nie kombinuj z takimi zestawami z którymi nikt nie miał styczności. Masz kilka firm które są polecane przez użytkowników.
oki , możliwości jest wiele tylko kwestia ceny :( a druga sprawa która mnie ogranicza to to że auto mam zarejestrowane w niemczech i na zawias będe potrzebował papier do TUV'u.
miał ktoś styczność z takim zawiasem? nada sie to do czegoś czy dać se siana? albo jakaś alternatywa w podobnej cenie.
już poprawione, w każym bądz razie chodzi o zawias firmy supersport
Ja na Twoim miejscu najpierw zająłbym się doprowadzeniem auta pod względem mechanicznym/eksploatacyjnym bo po zakupie zawsze coś wypada niespodziewanego do wymiany czy naprawy ..
Zima idzie.. daj sobie spokój z obniżeniem do wiosny ..
to jest oczywiste, rozrząd olej itp pozatym musze zrobić przegląd więc wyjdzie co jeszcze. Ale rozglądam sie za zawiasem bo auto koza za bardzo mi sie nie podoba.
Wyczytałem przed chwilą o zawieszeniu MTS? Cenowo dostępny i podobnie do superspotra. Może ktoś powiedzieć co lepsze? czy firmy porównywalne?
to jest oczywiste, rozrząd olej itp pozatym musze zrobić przegląd więc wyjdzie co jeszcze. Ale rozglądam sie za zawiasem bo auto koza za bardzo mi sie nie podoba.
Wyczytałem przed chwilą o zawieszeniu MTS? Cenowo dostępny i podobnie do superspotra. Może ktoś powiedzieć co lepsze? czy firmy porównywalne?
Kilka tematów wyżej/niżej masz cały wątek o MTS'ie z poziomu sprzedawcy mogę powiedzieć, że sobie bym tego nie założył.:p
czyli co, sugerujesz że już lepiej ten supersport czy oba zawieszenia to totalna lipa.
Ale skoro już masz jakieś obeznanie w tym temacie to podaj jakiś argument? Dlaczego nie polecasz?
Poczytaj tematy o MTSie i podobnych badziewiach to się wszystkiego dowiesz, leniuchu:p Generalnie tylko jakiś markowy zawias jest sens kupować ale to niestety kosztuje.
ok to i ja zapytam o cos - w tej chwili posiadam KYB AGX oraz Eibach prokit , bardzo fajnie sie na tym jezdzi , ale troche jednak nizej bym chcial - wiadomo chodzi o wyglad glownie. eibachy to niby -30/-40 (producent pisze -30) wiec nizej byloby pewnie -60 (50 nie zauwazylem zeby bylo wsrod popularnych marek) , ale myslalemo tym zeby z tylu zostawic tego eibacha a zeby przod byl nizej - z tego co wiem rozna wysokosc przod/tyl jest dosc popularna - i tutaj pytanie czy to dobry pomysl ? wiadomo ze rozne sprezyny ,rozne dlugosci to na pewno tez jakas tam roznica w twardosci - czy nie wplynie to negatywnie na prowadzenie ?
oraz wkestia opon - czytelem w niektorzych miejscach ze przy -60 najprawdopodobniej negatyw bedzie na tyle duzy ze ebde zdzieral opony - ktos potwierdzi/ zaprzeczy ? Na obecnym zestawie rpzejezdzilem pelen sezon i opony rowniutko sie zuzywaja, nie chce nsizczyc opon ani zakladac cambera - czy da sie to pogodzic przy takim obnizeniu ? prosze o wypowiedzi osoby ktore maja dosiwadczenia a nie teoretykow
ja też mam pytanie do ludzi którzy są użytkownikami tych sprężyn (w VIgen), mianowicie:
jakie jest realne obniżenie auta na sprężynach EIBACH PRO KIT -35? Ile auto usiadło wam na tych springach na seryjnych amortyzatorach?
(z tego co zauważyłem u jednych obniżenie wydaje się dużo większe, u innech idelanie -35)
Na seryjnym amorze jakieś -40, na KYB AGX -45, może nawet -50.
Takie moje obserwacje, od czego to zależy cholera wie.
oraz wkestia opon - czytelem w niektorzych miejscach ze przy -60 najprawdopodobniej negatyw bedzie na tyle duzy ze ebde zdzieral opony - ktos potwierdzi/ zaprzeczy ? Na obecnym zestawie rpzejezdzilem pelen sezon i opony rowniutko sie zuzywaja, nie chce nsizczyc opon ani zakladac cambera - czy da sie to pogodzic przy takim obnizeniu ? prosze o wypowiedzi osoby ktore maja dosiwadczenia a nie teoretykow
Ygor ja miałem spory negatyw z przodu i obniżenie też całkiem spore i po bardzo długim czasie opony letnie jak i zimowe są nadal w dobrym stanie. Nie zauważyłem wyraźnego bieżnika po wewnętrznej stronie gumy. User Pablo020 w swoim ek3 ma amory AGX i sprężyny EIBACH czy to co Ty. Tydzień temu montowaliśmy u niego sprężyny H&R na przód i pomimo różnicy w obniżeniu i twardości samochód prowadzi się bardzo dobrze. Na H&R poszła suka jeszcze w dół i jest tak nisko jak u nie :)
opon mi nie zjadało na eibachach i nie zjada teraz jak jest jeszcze 2-3cm niżej. Po prostu najlepiej zrobić dobrze zbieżność i jest spokój
czyli co, sugerujesz że już lepiej ten supersport czy oba zawieszenia to totalna lipa.
Ale skoro już masz jakieś obeznanie w tym temacie to podaj jakiś argument? Dlaczego nie polecasz?
Słabo znosi Polskie drogi, przynajmniej w Civicu ma beznadziejną charakterystykę. Zawieszenia typu SS/MTS/TA są dobre dla kogoś kto chce skręcić, obniżyć samochód i nie zależy mu zbytnio na właściwościach jezdnych. Niestety kompletny zawias kosztujący tyle co jeden/dwa dobre amortyzatory nie może być górnolotny.
Bo MTS ma dość twardy amor a miękkie sprężyny. Na prostej drodze na dziurach czujesz jak jest twardo a na zakrętach się przechyla z powodu miękkich sprężyn. Kosztuje tyle co miska ryżu ale i tak go kupiłem, bo jeszcze w zakupie grupowym az żal było nie zaryzykować za 750zł bo i tak miałem eibachy plus serie.
Na przyszły sezon bede kombinował ze sprężyną (twardszą) i może wtedy to być całkiem przyjemny setup. Pożyjemy zobaczymy, do odważnych świat należy :)
Nosiłem się z zakupem jakiś sprężyn -35mm lub -40mm dla swojego auta ale post numer 10 w tym temacie mnie trochę przestraszył, tym bardziej że co dziennie śmigam kilka km po dziurawej gruntowej drodze.
Co myślicie, brać się za zakup jakiś sprężyn czy dać sobie spokój?
Jeśli tak to jakie sprężyny możecie mi polecić.
Co sądzicie o tych sprężynach: http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-honda-civic-91-00-40-35-eg-ek-ej-i2015016229.html
Może głupie pytania ale jestem kompletnie zielony.
Pozdrawiam :)
Wojtec12345678
28-12-11, 12:42
Jeżeli chcesz obniżać auto na seryjnym amorze to kupuj eibacha, producent nic nie wspomina to tym że musi byś spotowy amor, a to dlatego że ten spring jest baaardzo miękki i seryjny amor go wytłumi, obniży Ci auto i MINIMALNIE polepszy właściwości jezdne, jeżeli chcesz pakować MTS'a to niestety musisz mieć już sportowy amor, sam jeździłem na tym badziewiu to wiem, tył skakał jakby wogule nie było amorów ;/
Oczywiście są ludzie którzy jeżdża na takim springu z seryjnym amorem, i sobie chwalą,ale...... (było wałkowane chyba z 1000 razy:D) i wbew pozorm im pakujesz twardszą sprężynę tym musisz mieć twardszy amor...
znalazłem takie coś: http://allegro.pl/sportowe-sprezyny-utwardzajace-obnizajace-civic-i2000735157.html tylko że nie ma nazwy firmy nawet... warte swojej ceny?
Wojtec12345678
29-12-11, 12:54
Dla lansu i owszem :) zglebisz cifa ile chcesz... i ponoć na takich springach jest TOTALNY BETON, chodź dla wielu totalny beton jest na plus, musisz mieć do tego twardy amor, bo nic innego Ci tego nie wytłumi
Bo MTS ma dość twardy amor a miękkie sprężyny.
Lozek MTS to twardy amor, proszę Cię :D
Włóż Bilsteina B8, AGX'a lub Koni Sporta, skręcone na max twardo a zobaczysz co to twardy amor. MTS jest miękki jak fiut po 5 litrach wódki :D
napisałem dość twardy a nie twardy poza tym dla mnie skala wyglada tak: miękki, dość twardy, twardy, beton więc myślę, że dobrze zakwalifikowalem MTSa. Poza tym to amor bez regulacji twardosci wiec nie porównujmy go do takich z ową regulacją.
winą miękkości zestawu jest mięciutka sprężyna. Pojeździłbyś na tym gwincie z twardsza sprężyną to byś się zdziwił - zapewniam.
Obawiam sie, ze niestety nie, bo mialem okazje zarowno byc przewiezionym jak i pojezdzic i to na gwincie MTSa jak i na amorach MTSa ze sprezynami HRa.
Uwazam je za straszny kibel w porownaniu do moich Koni z Weiteckiem i nic tego nie zmieni. Amory te to smieci jesli postawimy je obok markowych sportowych amortyzatorow i bedziemy porownywac obojetnie w jakich warunkach.
MTS w porownaniu do Koni czy Bilsteina na odbiciu jest mega chu...., na dobiciu tez wiele lepiej nie jest wg mnie.
Niestety nie zrozumie tego nikt, kto nie jezdzil na normalnym zawiasie. Sama twardosc sprezyny to nie czynnik kluczowy i dla mnie Koni Sport czy B8 nawet z miekkim Eibachem jest duzo twardze niz smieciowaty MTS z cholera wie jak twarda sprezyna, o sposobie tlumienia jednego i drugiego zestawu nie wspomne :)
Zapytasz czy jezdzilem na B8 + Eibach, tak jezdzilem, bo mial je moj dobry ziomal w bylej qpe 6gen DelSola z tego forum.
Nikt mnie nie przekona, ze MTS itp. to dobre amory. One sa dobre do lansu zeby zglebic auto i do niczego wiecej :)
Wojtec12345678
03-01-12, 21:37
Jestem tego samego zdania co Spychu, ale jest jedno ale :) lepiej jeździć na mtsie niż powiedzmy sportowy spring i seryjny amor :)
Ja nie mowie ze dobre bo nie są dobre - wzialem bo mialem serie plus eibach. chcialem bardziej obnizyc auto i miec troche lepszy zawias.
zawias Mts to mega niskobudżetowa lepianka godnie nazywana częścii zawieszenia. Nie wypieram się tego, próbuję tylko uświadomić, że można coś z tego wyciągnąć :) PS - amory MTS a gwint MTS to troszke inna bajka - działa to inaczej a nie sądze abyś jeździł na gwincie ze sprezynami HR
PS - uważasz, że nie jeździłem na roznych dobrych zawiasach? mylisz się :) Koni HR, Koni Weitec, Agx eibach - jeździłem, wiem że jest to dużo bardziej kulturalne w swojej pracy niz chamski MTS ale i swoje kosztuje. Jak ktoś chce mega taniej chwilowej alternatywy albo po prostu nie chce wydawac wiecej i mu wady nie przeszkadzają to to kupi.
Tylko tyle - ja nikogo nie przekonuje, że to cudo bo wiem, że jest inaczej
A ja uwazam, ze lepiej poczekac i dozbierac dwa razy tyle co trzeba wydac na MTSa i kupic Koni albo B8.
MTS nie jest wcale lepszy niz normalny sprawny amortyzator pokroju KYB Excel-G.
Jakie sprężyny i najlepiej od razu amortyzatory za łączną kwotę około 1500zł? Tak około -40mm. Do EJ2. Najlepiej jakbyście mogli dać od razu propozycje z linkiem do sklepu.
Myślałem o Koni 1110, czytałem o nich głównie dobre opinie. Będą dobre?
akurat o koni 1110 to ja czytalem glownie kiepskie opinie. Nie kupilbym tych amortyzatorow. Co innego koni sport. W tej cenie rozwazylbym uzywane markowe springi -30mm i kyb agx (wiem, ze nie sa dedykowane do obnizanych sprezyn, ale mysle ze to niezle polaczenie mimo wszystko). Rozwazylbym tez niewielkie zwiekszenie budzetu. Do 2k juz blisko, i zwiekszaja sie mozliwosci.
Powiedzmy, że zwiększę ten budżet do tych 2k. Co wtedy warto?
To juz powinno starczyc na wczesniej wspomniane koni sport + markowe uzywane sprongi (h&r, weitec, eibach).
Ja osobiscie zainwestowalem w gwint AP, ale nie moge sie na razie o nim wypowiedziec bo zakladam go dopiero na wiosne.
Aha, jeszcze nie wiem jak cenowo ksztaltuja sie bilstein b8 - jesli sie mieszcza w tej cenie to tez warto rozwazyc.
Mówisz o używanych tych koni sport czy nowych? Bo nowe koni sport 1130 z amorami kosztują 2,5k. Bilstein b8 wychodzi podobnie. :confused:
Chyba, że patrzę nie na to co trzeba.
Doser skąd bierzesz te ceny ? :) Mowa tylko i wylacznie o nowych.
Nowe Koni Sporty same amory to jakies 1600-1700zl komplet.
Bilstein B8 wychodzi bardzo podobnie i najtaniej jak do tej pory znalazlem to na www.mts24sklep.pl
Za 300-400zl spokojnie kupisz markowe uzywane sprezyny typu Weitec, HR w dobrym stanie.
Wojtec12345678
06-01-12, 23:10
Koni sport nowe kosztują ok 1700-1800 plus jakieś 200 zł dobre springi używane, ja np za taką kasę wyrwałem weitec'a
SPYCHU mnie ubiegł :D
Chyba mam jakiś chiński net. Najtaniej co znalazłem to http://www.xteam.pl/index.php, a i tak wychodzi ~2k. :D
Ten mts24sklep coś mi nie działa poprawnie. Zaczynam wątpić w ten mój internet...
A co myślicie o zestawieniu Eibach Pro - Kit i amory Ta Technix lub MTS-y lepiej to niż na serię zakładać? Szukam jakiegoś kompromisu w rozsądnej cenie do tych sprężyn
Paru uzytkowników jeździ na amortyzatorach MTS i sprężynach eibach i .. bardzo sobie chwalą taki zestaw :)
Paru uzytkowników jeździ na amortyzatorach MTS i sprężynach eibach i .. bardzo sobie chwalą taki zestaw :)
Gdyby mieli okazję w rękach poczuć auto na Koni Sport czy Bilsteinie B8 w połączeniu z Eibachem to by zdanie zmienili na temat tych amorów, MTS to był, jest i nadal będzie syf :)
ej ja sie waham - o ukladzie kyb agx + eibach juz duzo slyszalem, ale jak sprawa sie ma przy koni 1130 + eibach? bedzie twardziej niz przy agx? (bo na tym mi zalezy :p)
mam teraz eibacha, ktorego kupilem nowego i szkoda by sprzedawac.
Gdyby mieli okazję w rękach poczuć auto na Koni Sport czy Bilsteinie B8 w połączeniu z Eibachem to by zdanie zmienili na temat tych amorów, MTS to był, jest i nadal będzie syf :)
Ale chyba lepiej MTS+eibach pro-kit aniżeli pozostawić to na serii co sądzisz?
Złych opinii na temat MTS'a i podobnego gówna naczytałem się tyle, że nigdy bym tego do auta nie włożył (poczytaj choćby temat w zakupach grupowych - ludzie mają teraz same problemy z tym zawiasem i sprzedają na prawo i lewo). Dozbieraj do czegoś lepszego. Ja na razie jeżdżę na serii ale na wiosnę wpadną amorki z prawdziwego zdarzenia.
lepiej kup markowa uzywke za 700-900zl niz nowego mts'a. takie moje zdanie.
A Supersport też jest w dobrej cenie lepsze to niż MTS? Dodam tylko że nie będę używał auta do jakiejś ostrej jazdy tylko do normalnego poruszania się i chcę tylko żeby się dobrze prowadziło i stało trochę niżej dla tego szukam niedrogich amorów do pro-kita
Wg mnie MTS nie jest w niczym lepszy od markowego zamiennika serii pokroju KYB Excel-G i innych podobnych.
Pomijam fakt, że pełno z nim problemów stukania, walenia itp, czego na markowym zamienniku serii nigdy nie uświadczysz :D
ej ja sie waham - o ukladzie kyb agx + eibach juz duzo slyszalem, ale jak sprawa sie ma przy koni 1130 + eibach? bedzie twardziej niz przy agx? (bo na tym mi zalezy :p)
Miałem okazję jeździć na jednym i drugim z eibachem i jak w najtwardszym położeniu obu amorów wielkiej różnicy nie było (ale i tak koni twardsze), tak w najmiększym położeniu koni jest zdecydowanie twardsze i w mojej osobistej opinii w każdym ustawieniu twardości działa sprawniej przez skrócony skok, czego AGXowi zdecydowanie brakuje.
Czy te sprężyny http://eibachpolska.pl/eibach-honda-civic-%28mbmc%29-aerodeck--station-wagon-e4024-140-pi-931.html mogę zastąpić innymi z tej firmy ??
bo to są dedykowane do mc2/mb6 i sporo kosztują :] i zastanawiam się czy nie zastąpił by ich np takimi
http://moto.allegro.pl/sprezyny-eibach-pro-honda-civic-ej-ek-ma-mb-wawa-i2003701189.html