PDA

Zobacz pełną wersję : Kabel głośnikowy...

saib
06-03-09, 11:11
Potrzebuję około metr kabla głośnikowego do Solinga CP123 i Helixa DB TWO. Mój 4mm2 jest raczej za kiepski, do tego to jakiś Voicekraft, włożony aby tylko grał na razie.

Polećcie też coś do Helixów 62.1. Na razie pod samym radiem grają... Potem będą pod jakimś dobrym wzmakiem, który da 2x50W RMS. Takich kabli myślę, że po 1,5 metra starczy w 5D, ale jeśli ktoś uważa inaczej, to proszę o podpowiedź.
Polećcie coś konkretnego, może być jakiś droższy kozak, bo to i tak tylko metr, a chcę, żeby grało na full możliwości.

ppm702
06-03-09, 13:39
przy takim zestawie i tak różnicy nie usłyszysz. Tylko przepłacisz, ale to Twój wybór. Możesz wziąć coś najdroższego ;)

gregor
06-03-09, 18:22
no własnie czy te w komplecie z helixami 62.1 nie sa za cienkie?na straszną lipe wyglądają.

sebush
06-03-09, 21:04
2mm2 od woofera, 1-1,5mm2 od tweetera, 2-4mm2 od zwrotnicy powinny bez problemu wystarczyc

saib
07-03-09, 04:45
przy takim zestawie i tak różnicy nie usłyszysz. Tylko przepłacisz, ale to Twój wybór. Możesz wziąć coś najdroższego ;)W takim razie nie ma sensu przepłacać, ale chcę coś dobrego, bo chyba obecny kabel marki Voicekraft nie jest za dobry?

Co proponujesz?

W tym momencie leci od woofera do wzmaka 4mm2 i ku takiemu bym się skłaniał, bo jednak różnica między takim, a 1,5mm2 jest spora jak dla mnie. Dużo czystszy dźwięk i taki ogólnie lepiej to ogarnia.

Helixy są na serii. Jaki będzie optymalny?
4mm2 od głośników i 1,5mm2 od tweeterów, czy do głośnika za gruby?

Może korzystając z okazji jeszcze podpowiecie, za jakimi wzmakami się rozglądać, jeśli chodzi o przedni zestaw. Może być używka, ale dobra. Mocy dużo nie potrzebuję, bo tylko 2x50W RMS. Na różnych forach polecano starą serię wzmacniaczy Sony, ale czy to dobra opcja?

ppm702
07-03-09, 10:17
W takim razie nie ma sensu przepłacać, ale chcę coś dobrego, bo chyba obecny kabel marki Voicekraft nie jest za dobry?ja mam głosnikowe (jeszcze, bo szykuje się do wymiany) Buszmena i kto słyszał mój system nie narzeka ;) Włącznie z sedziami PASCA w ubiegłym sezonie na Malce w Poznaniu. 4 miejsce tylko dzięki nie schowanym pilotom i utrata punktów za instalację - dźwiękowo druga pozycja :)

saib
07-03-09, 15:22
Czyli, podsumowując, dać sobie spokój i niech sobie hula na tym Voicekrafcie? ;)

Kosciech
10-03-09, 07:34
dokładnie

ppm702
10-03-09, 09:24
saib, bardzo dobrze podsumowałeś :)

eXcential
12-03-09, 11:55
Może korzystając z okazji jeszcze podpowiecie, za jakimi wzmakami się rozglądać, jeśli chodzi o przedni zestaw. Może być używka, ale dobra. Mocy dużo nie potrzebuję, bo tylko 2x50W RMS. Na różnych forach polecano starą serię wzmacniaczy Sony, ale czy to dobra opcja?

Może jakaś alpinke z serii v12?

saib
14-03-09, 00:32
Strasznie drogie są, a chyba nie są to aż tak klasowe głośniki, żeby trzeba było płacić aż tyle za ich prawidłowe brzmienie?

Myślałem o jakimś Sony Xplod. Mają akurat po 50W RMS, np taki:
http://www.allegro.pl/item576790580_sony_xplod_xm_502z.html

wunat
14-03-09, 00:38
przeciez pytales o wzmak a nie o glosniki? a v12 to zacne wzmaki, co do sony to nie chodzilo o ta serie ;]

saib
14-03-09, 00:45
Tak, tak. Mowa o wzmakach. To w co celować, za jakieś rozsądne siano? Alpine to na pewno zacne wzmaki, ale kosztują naprawdę sporo jak na chęc uzyskania z nich 2x50W w RMS dla Helixów (chodziło mi o to, że Helixy to nie aż tak dobry i drogi sprzęt, żeby płacić 2x tyle za wzmacniacz do nich). ;)

wunat
14-03-09, 09:30
wszyscy mnie zjedza ale za najnizsza cene Blaupunkty nie sa takie zle. Evok u mnie sluchal i jakos to ogrnialo

saib
14-03-09, 13:17
Jakoś, czy dobrze? ;)

eXcential
15-03-09, 16:29
Tak, tak. Mowa o wzmakach. To w co celować, za jakieś rozsądne siano? Alpine to na pewno zacne wzmaki, ale kosztują naprawdę sporo jak na chęc uzyskania z nich 2x50W w RMS dla Helixów (chodziło mi o to, że Helixy to nie aż tak dobry i drogi sprzęt, żeby płacić 2x tyle za wzmacniacz do nich). ;)

Używane alpinki nie są aż takie drogie...Do 300 możesz już coś naprawde sympatycznego wyrwać, czasami za polowe tej ceny ze starszych modeli mozna cos trafić