Zobacz pełną wersję : d16y7 swap na???????????
leszek kojder
02-03-09, 12:03
tak jak w temacie chcę zrobić swapa w mojej cupecie ej6 d16y7 z 96r tylko zastanawiam się z jaką jednostką bede miał najmniej problemów z przekładką, to znaczy mam na myśli problemy z elektroniką.
A i w grę wchodzą tylko jednostki d seri
A i w grę wchodzą tylko jednostki d seri
w jakim celu chcesz robić taką przekładkę?
leszek kojder
02-03-09, 13:04
silnik zaczą pószcać troche sadze a remontować go nie mam zamiaru więc pomyślałem żeby przy okazji dodać mu pare koników
Jak dół zdrowy to mini-me
Jak dół nie zdrowy to cały d16 Vtec każdy (z6, z9, y8, z anglika tez jakies tam oznaczenie ma)
Najmniej elektroniki to chyba y8 (ale tych mało jest) bo OBD2-A jak Twój ale to i tak nie ma wielkiego znaczenia czy przejdziesz na OBD1 czy nie.
leszek kojder
02-03-09, 13:26
no właśnie przed chwilą rozmawiałem z kolem i mam mieć d16y8, co trzeba bedzie w nim przerobić żeby pasowała elektryka, oczywiście nie licząc przewodów do vteca
trzeba porównać oba komputery czy różnią się sygnały (oprócz owego vteca)
wiecej podpowie ktoś, kto robił minime
Ja Cię jeszcze uczulę na immo w kluczyku bo pewnie masz. Po zmianie kompa (na kompa od y8) nie zadziała, trzeba albo klucz i zamki zmienić na te z dawcy kompa albo dorobić kluczyk z rzeźbą twojego a kodem tego z dawcy. A jak nie ma klucza z dawcy komputera to trzeba obchodzić jakoś immo.
krokowy, vtec i immo - te trzy sprawy trzeba przerobić/dorobić/obejść
leszek kojder
02-03-09, 17:11
imo to mam 2 opcje bede miał orginał stacyjkie ale mam nadzieje że ktoś ewentualnie mi ściągnie to imo vtec to normalna sprawa a z tym krokowcem to jak to jest do końca, ewentualnie przecież mogie dać moją przepustnice chyba. Więcej żeżby nie bedzie ??????????? nic z wiązkami nie trzeba bedzie więcej modzić??/
a moje sprzęgł bedzie pasować bo początkowo zostane przy mojej skrzyni?????????
ewentualnie przecież mogie dać moją przepustnice chyba
Zupełnie nie bo y7 ma całkiem inaczej cały kolektor a wstawianie kolektora z y7 do y8 to nonsens (zatkasz go)
poza tym komp y8 ba obsługiwac krokowca z y8
leszek kojder
02-03-09, 20:13
Wunat klient zaczął coś kręcić a w końcu straciłem z nim kontakt y8 ma do soboty zjechać z angli i niby ma być wszystko ok przynajmniej mam taką nadzieje jak nie to dalej bedą poszukiwania
a wracając do przepustnicy to teraz mam kolektor ssący od z6 i przepustnice od y7 więc nie rozumie oco tam chodzi
zna ktoś temat jak to jest z tym krokowcem??????????
no i jescze klima manualna ma coś do kompa???????????? jeżeli tak czy komp też musi być od civica z klimą i czy to nie bedą kolejne problemy/??/
Interesuje mnie temat ale coś ucichł =(
Z krokowcem gdzieś czytałem, że w y7 ma kostkę 3 pinową a w y8 (z manualem) 2-pinową.
Klima nie ma do kompa apsolutnie nic. Można klimę dokładać, odejmować jak kto woli.
leszek kojder
09-03-09, 09:14
czy po założeniu silnika y8 i zostaniu ze swoją skrzynią z y7 mogie zostawić swoje sprzęgło czy muszę mieć to od y8
w jakim celu chcesz robić taką przekładkę?
w celu zwiększenia mocy? :rolleyes:
leszek kojder
16-03-09, 09:03
No i silnik kupiony y8 czeka w garażu na montaż.
Siedze teraz nad schematami i powoli rozgryzam i jak narazie różnice jakie znalazłem zostając przy mojej wiązce
to y7 krokowy ma na 3 przewody 1-wspólny ten co idzie na wtryski 2- pin A13 3 -pin A14, a y8 ma dwa przewody z czego 1 wspólny na wtryski - 2 pin A12
Czujnik KS podpinam w pin D6
VTEC podpinam w pin A8
to na razie tyle co znalazłem, jeżeli jest ktoś kto mi podpowie czy moje spostrzeżenia są trafne i czy są jeszcze jakieś niespodzianki to prosił bym o pomoc
leszek kojder
19-03-09, 09:31
może przynajmniej na to mi ktoś odpowie czy przy zmianie kompa wystarczy wystarczy przy kluczyku dać odpowiedni do tego imobilajzera ten czujnik co jest w kluczu zatopiony, czy może musze całą stacyjkie wymieniać
leszek kojder
24-03-09, 07:34
potrzebował bym dokładny opis gniazda z kompa obd2a a w szczególności częśći ,,A" bo korzystając z szukajki nic mi nie wpada w oczy
to sie podlacze do tematu, planuje zrobić mini-me najchętniej na y8 ale trudno będzie o taki okaz, w drugiej kolejności z6 lub z9 która z tych 2 będzie lepsza do dalszego dlubania.