PDA

Zobacz pełną wersję : d16y7 swap na???????????

leszek kojder
02-03-09, 12:03
tak jak w temacie chcę zrobić swapa w mojej cupecie ej6 d16y7 z 96r tylko zastanawiam się z jaką jednostką bede miał najmniej problemów z przekładką, to znaczy mam na myśli problemy z elektroniką.
A i w grę wchodzą tylko jednostki d seri

KluH
02-03-09, 12:22
A i w grę wchodzą tylko jednostki d seri

w jakim celu chcesz robić taką przekładkę?

leszek kojder
02-03-09, 13:04
silnik zaczą pószcać troche sadze a remontować go nie mam zamiaru więc pomyślałem żeby przy okazji dodać mu pare koników

Nowy Kubi
02-03-09, 13:08
Jak dół zdrowy to mini-me

Jak dół nie zdrowy to cały d16 Vtec każdy (z6, z9, y8, z anglika tez jakies tam oznaczenie ma)

Najmniej elektroniki to chyba y8 (ale tych mało jest) bo OBD2-A jak Twój ale to i tak nie ma wielkiego znaczenia czy przejdziesz na OBD1 czy nie.

leszek kojder
02-03-09, 13:26
no właśnie przed chwilą rozmawiałem z kolem i mam mieć d16y8, co trzeba bedzie w nim przerobić żeby pasowała elektryka, oczywiście nie licząc przewodów do vteca

Nowy Kubi
02-03-09, 14:19
trzeba porównać oba komputery czy różnią się sygnały (oprócz owego vteca)
wiecej podpowie ktoś, kto robił minime

Ja Cię jeszcze uczulę na immo w kluczyku bo pewnie masz. Po zmianie kompa (na kompa od y8) nie zadziała, trzeba albo klucz i zamki zmienić na te z dawcy kompa albo dorobić kluczyk z rzeźbą twojego a kodem tego z dawcy. A jak nie ma klucza z dawcy komputera to trzeba obchodzić jakoś immo.

emg
02-03-09, 16:39
krokowy, vtec i immo - te trzy sprawy trzeba przerobić/dorobić/obejść

leszek kojder
02-03-09, 17:11
imo to mam 2 opcje bede miał orginał stacyjkie ale mam nadzieje że ktoś ewentualnie mi ściągnie to imo vtec to normalna sprawa a z tym krokowcem to jak to jest do końca, ewentualnie przecież mogie dać moją przepustnice chyba. Więcej żeżby nie bedzie ??????????? nic z wiązkami nie trzeba bedzie więcej modzić??/
a moje sprzęgł bedzie pasować bo początkowo zostane przy mojej skrzyni?????????

Nowy Kubi
02-03-09, 19:08
ewentualnie przecież mogie dać moją przepustnice chyba

Zupełnie nie bo y7 ma całkiem inaczej cały kolektor a wstawianie kolektora z y7 do y8 to nonsens (zatkasz go)
poza tym komp y8 ba obsługiwac krokowca z y8

wunat
02-03-09, 19:11
to nie d16w4?

leszek kojder
02-03-09, 20:13
Wunat klient zaczął coś kręcić a w końcu straciłem z nim kontakt y8 ma do soboty zjechać z angli i niby ma być wszystko ok przynajmniej mam taką nadzieje jak nie to dalej bedą poszukiwania
a wracając do przepustnicy to teraz mam kolektor ssący od z6 i przepustnice od y7 więc nie rozumie oco tam chodzi

zna ktoś temat jak to jest z tym krokowcem??????????
no i jescze klima manualna ma coś do kompa???????????? jeżeli tak czy komp też musi być od civica z klimą i czy to nie bedą kolejne problemy/??/

dym3k
04-03-09, 09:37
Interesuje mnie temat ale coś ucichł =(

Nowy Kubi
04-03-09, 10:40
Z krokowcem gdzieś czytałem, że w y7 ma kostkę 3 pinową a w y8 (z manualem) 2-pinową.

Klima nie ma do kompa apsolutnie nic. Można klimę dokładać, odejmować jak kto woli.

leszek kojder
09-03-09, 09:14
czy po założeniu silnika y8 i zostaniu ze swoją skrzynią z y7 mogie zostawić swoje sprzęgło czy muszę mieć to od y8

Pati
09-03-09, 09:59
obojetne

Fawor
09-03-09, 15:05
w jakim celu chcesz robić taką przekładkę?
w celu zwiększenia mocy? :rolleyes:

leszek kojder
16-03-09, 09:03
No i silnik kupiony y8 czeka w garażu na montaż.
Siedze teraz nad schematami i powoli rozgryzam i jak narazie różnice jakie znalazłem zostając przy mojej wiązce

to y7 krokowy ma na 3 przewody 1-wspólny ten co idzie na wtryski 2- pin A13 3 -pin A14, a y8 ma dwa przewody z czego 1 wspólny na wtryski - 2 pin A12

Czujnik KS podpinam w pin D6

VTEC podpinam w pin A8

to na razie tyle co znalazłem, jeżeli jest ktoś kto mi podpowie czy moje spostrzeżenia są trafne i czy są jeszcze jakieś niespodzianki to prosił bym o pomoc

leszek kojder
19-03-09, 09:31
może przynajmniej na to mi ktoś odpowie czy przy zmianie kompa wystarczy wystarczy przy kluczyku dać odpowiedni do tego imobilajzera ten czujnik co jest w kluczu zatopiony, czy może musze całą stacyjkie wymieniać

leszek kojder
24-03-09, 07:34
potrzebował bym dokładny opis gniazda z kompa obd2a a w szczególności częśći ,,A" bo korzystając z szukajki nic mi nie wpada w oczy

Mazi
26-03-09, 17:42
to sie podlacze do tematu, planuje zrobić mini-me najchętniej na y8 ale trudno będzie o taki okaz, w drugiej kolejności z6 lub z9 która z tych 2 będzie lepsza do dalszego dlubania.