Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olej w skrzyni biegów ?

pedros
26-02-09, 18:28
Witam , jestem po zmianie oleju w skrzyni biegów , wlałem pół syntetyka Gulfa , weszło dokłanie 1.60 L , ale nie o tym mowa . Gdy mechanior spuszczał stary olej zwariował , a ja razem z nim ze skrzyni biegów wypłyneła nie wiem jak to nazwać maź ? ciecz ? koloru kremowego ( kawa z mlekiem ) mechanior 1 raz coś takiego widział mówi ja to samo :D Orientuje się co to mogło być ?

jero11
26-02-09, 18:54
dostała się wilgoć do skrzyni, masz jakieś problemy ze skrzynią?

Redrekin
26-02-09, 20:03
Albo jakiś mega ,super uszlachetniacz, który robi cuda.

pedros
26-02-09, 20:24
jero11 nie mam :) czasami synchronizatory mnie denerwują alee bardzo żadko :)

Lukasyaho
26-02-09, 21:05
jero11 nie mam :) czasami synchronizatory mnie denerwują alee bardzo żadko :)

Rozwiń wypowiedz ??

skolopendra
26-02-09, 22:37
Orientuje się co to mogło być ?

co by to nie było to zapewne jakieś g...o

niema nad czym tu dociekać :cool:

joniu88
27-02-09, 10:05
a wracając do wymiany oleju w skrzynce co ile km powinno się to robić?? co 80 k km?

ziomal007
27-02-09, 10:25
a wracając do wymiany oleju w skrzynce co ile km powinno się to robić?? co 80 k km?

Mi się gdzieś obiło , że co 60k.
Wg mnie jak skrzynia po dupie dostaję to tym bardziej co 60k powinno się zmieniać :)

blue_kos
27-02-09, 11:11
pewnie mega glupie pytanie......ale zadane :]
czy i w jakim miejscu mozna sprawdzic poziom i stan oleju w skrzyni??

skolopendra
27-02-09, 11:14
co ile km powinno się to robić?? co 80 k km?

tym bardziej co 60k powinno się zmieniać

czy i w jakim miejscu mozna sprawdzic poziom i stan oleju w skrzyni??

na te i inne pytania znajdziecie odpowiedz w manualu

więc szukać lenie :cool:

ehh...

krystian.NH
27-02-09, 12:49

z tego co ja slyszalem to jesli mam polsyntetyka w skrzyni, aktualnie mobil1 to musze go zmienic po 30-40k ale moze zle slyszalem..a zupelnie inaczej sprawa wyglada z MTF :)

miodzio
27-02-09, 16:15

według instrukcji do ej9 - co 80 tyś km (pod warunkiem, że lejesz MTF)

donelvis
27-02-09, 16:21

ja tam bym wogole nie zmieniał bo i po co w jakies koszty sie pchać niepotrzebne, i tak auto predzej czy pozniej sie sprzeda lub zezłomuje a tego czy sie zmieni olej czy nie to nie ma na nic wpływu

Phil
27-02-09, 21:35
ja tam bym wogole nie zmieniał bo i po co w jakies koszty sie pchać niepotrzebne, i tak auto predzej czy pozniej sie sprzeda lub zezłomuje a tego czy sie zmieni olej czy nie to nie ma na nic wpływu

Rozumiem, ze to ironia? Jesli nie to gratuluje podejscia..

donelvis
01-03-09, 16:36
Rozumiem, ze to ironia? Jesli nie to gratuluje podejscia..

zadna ironia, osobiscie nie znam nikogo kto by zmienial olej w skrzyni

Manies
01-03-09, 16:43
zadna ironia, osobiscie nie znam nikogo kto by zmienial olej w skrzyni
No dokładnie olej w skrzynce jest bardzo rzadko przez ludzi zmieniany no chyba że jest jakaś naprawa czy coś podobnego ale tak to tez nie słyszałem. Powiem więcej jeżdze w pracy już drugim Sprinterem od nowości i nigdy Aso podczas okresowych przeglądów nie wymieniało oleju w skrzyni a auta maja przejechane po 400 tyś. km.
Tak więc jeśli nic nie cieknie,poziom jest ok i mamy pewność jaki tam jest olej to po co wymieniać?

havok
01-03-09, 16:45
donelvis - właśnie poznałeś - ja zmieniałem. Pomogło na moje problemy. Będę zmieniał po raz drugi (chociaż akurat tylko dlatego, że rozbieram skrzynię).

Przy Waszym podejściu czekam tylko, jak przy zakupie kolejnego auta natraficie na sprzedającego, co myśli podobnie i coś się sypnie.
Inne "nieobowiązkowe" kontrole i zmiany serwisowe z manuali traktujecie tak samo? Pokażcie swoje auta, będzie wiadomo, których unikać...

pawel240
01-03-09, 17:32
ja też w żadnym aucie nie zmieniałem ale w Hondzie zmieniam, wydaje mi sie że w H skrzynia jest nieco inna niż w niemieckich czy francuskich autach choć by przez to jak żadki olej sie do niej leje

piotrek-mi
01-03-09, 21:26
Ja zmieniałem w każdym aucie, które posiadałem na "dłużej" i dalej tak robię. Koszt nie wielki, a czystość sumienia-bezcenna :D Zalałem Mobil1 10w/40 bo mtf trochę za drogi według mnie, ale wszystko działa cacy i po zmianie oleju skrzynka zaczęła lepiej (lżej) działać...

miodzio
02-03-09, 08:22
Jeżeli chodzi o wymianę oleju w skrzyni, to tu akurat nie można generalizować że sie wymienia albo nie - tutaj każdy z producentów określa zasady w stosunku do swoich skrzyń. W przypadku Hondy wymiany powinno robić sie co 80 000 km, chociaż nie dam sobie głowy uciąć że taki przebieg jest w przypadku wszystkich modeli, ale już np w focusach tddi oleju w skrzyni w ogóle sie nie zmienia, ewentualnie uzupełnia się ubytki, natomiast w skrzyniach przy innych silnikach focusów olej już sie zmienia, także proponuje najpierw poczytać co na ten temat mówi producent, żeby później nie szukać w dziale sprzedam nowej/używanej skrzyni

donelvis
02-03-09, 18:06
donelvis - właśnie poznałeś - ja zmieniałem. Pomogło na moje problemy. Będę zmieniał po raz drugi (chociaż akurat tylko dlatego, że rozbieram skrzynię).

Przy Waszym podejściu czekam tylko, jak przy zakupie kolejnego auta natraficie na sprzedającego, co myśli podobnie i coś się sypnie.
Inne "nieobowiązkowe" kontrole i zmiany serwisowe z manuali traktujecie tak samo? Pokażcie swoje auta, będzie wiadomo, których unikać...

ale mi chodzilo ze nie znam nikogo na żywo a nie poprzez forum czy gg.
a na jakie problemy pomogla Ci wymiana oliwy w skrzyni?
obawiam sie ze takie podejscie ma baaardzo duzo ludzi wiec czy bym zmienial czy nie to jest 99% ze kupujac jakies uzywane auto napewno nie mialo ono wymienianego oleju. zreszta po co mam wymieniac olej jak skrzynia chodzi wyśmienicie?

skolopendra
02-03-09, 18:14

oj zdziwiłbyś się :cool:

pawel240
02-03-09, 19:30
?

zmienia sie po to właśnie żeby ich nie mieć
a problemem moze być np wyjące łożysko czy konczonce sie synchronizatory

havok
02-03-09, 21:02
Opisując to najprzystępniej - trzeszczenie/ocieranie przy przyśpieszaniu w zakręcie. Szczególnie słyszalne podczas manewrowania - im ciaśniej, tym głośniej. Inaczej, niż przeguby. Diagnoza mechanika - olej w skrzyni. Trafiona, bo od tej zmiany nic się nie dzieje.

Homiczek
02-03-09, 22:05
skoro już o skrzyni debatujecie to może se zmienie bo sprzęgło czeka na wymiane.

ten MTF to pewnie tylko w ASO ? i po ile za litre ;p ??

Manies
02-03-09, 22:08
Coś około 60 pln za litr

Homiczek
02-03-09, 22:20
to jeżeli jeszcze można spytać to jaką mam qrde skrzynie ? Bo mam w danych technicznych o S40 i S4C i że tam wchodzi nawet 2+ Litra :/

havok
02-03-09, 22:37
W silnikach do 1.6 1,8 litra, w 1.8 2,2 litra. W dizlu 2 litry, w automacie 2,7. Chyba, że otwierasz skrzynię i wylewasz wszystko, wtedy więcej. Manual się kłania.

teg
03-03-09, 02:59
Byłem dzisiaj w ASO Hondy. Pojeździliśmy, posłuchaliśmy... diagnoza: łożysko na wałku zdawczym i łożyska mechanizmu różnicowego. Dlaczego wyje głośniej przy skręcie w lewo niż w prawo? Mechanik twierdzi, że przez róznicę długości półosi. Powiedział, że jeszcze nie mieli takiego przypadku (skąd ja to znam? Ze wszystkimi autami mam same dziwne przypadki :/:/:/). Remontować, szukać używanej? Chyba remont bardziej się opłaca bo z używaną nie wiem, na co trafię. Kupiłem 2L oryginalnego MTF. Może by tak wymienić olej, a jak nie pomoże, zlać go i wlać do wyremontowanej już skrzyni?

Manies
03-03-09, 16:07
Może by tak wymienić olej, a jak nie pomoże, zlać go i wlać do wyremontowanej już skrzyni?
Jak masz wywalone łozyska to co Ci wymiana oleju pomoże? może sie troche wyciszą ale ty pewnie i tak tego nie usłyszysz,tak więc lepiej po mojemu ten olej zostawić i zalać nim wyremontowaną skrzynie.
Mam ten sam problem ze skrzynia tylko ze ja na to leje już ponad rok czasu smigam ale nie powiem zeby mnie to nie w****iało:D

albin3
03-03-09, 16:54
Po zakupie mojej hondy wymieniłem rozrząd,pompę wody,paski,świece,przewodyWN, olej w skrzyni (MTF).Wszystko made in japan. Olej w silniku(MOTUL).A potem wziąłem się za ulepszanie.Bo trzeba kochać swój samochód!

WaSSIL
05-03-09, 23:07
panowie skorzystam z tematu i zapytam:
wymieniając skrzynię na inną mogę zlać z starej olej i ponownie wlać w nową skrzynię ??

ostatnio zalałem MTFa i to bardzo nie dawno i było by mi szkoda ehhgg

patyk_lks
06-03-09, 00:10
Jasne,że tak. Przefiltruj go jeszcze przez coś i będzie spoko.

WaSSIL
06-03-09, 00:49
dzięki

teg
06-03-09, 10:06
Słuchając dobrej rady: jutro odbieram samochód po wymianie skrzyni, mam na nią gwarancję miesiąc, sprzedawca tak jest pewny tej używki, że jakby coś ponosi koszty przekładki :) Oby było ok... Bo w sumie ie wiadomo, czy się nie wypnie ;) Będzie zalana MTF który kupiłem w ASO - przy okazji przejrzeli mi troszkę samochód, ocenili że to na pewno łożyska mechanizmu różnicowego i że słychać też łożysko na wałku zdawczym. Jeździliśmy po parkingu Auchana z mechanikiem z ASO, przy okazji miła pogawędka... Nic za to nie zapłaciłem i jeszcze dostałem kalendarz :) Bardzo polecam ASO Hondy z Bydgoszczy, cóż za odmiana po wizycie w ASO Skody :D Jak tylko odbiorę samochód, śmigam po olej, filtry, świece, pasek alternatora, może kable... Rozrząd według książki serwisowej wymieniany 20kkm temu wraz z pompą wody, więc jeszcze z miesiąc-dwa musi poczekać, skrzynia moje finanse nadszarpnęła a chcę inne rzeczy eksploatacyjne też zrobić, zlikwidować tłuczenie tylnych siedzeń. Za jakiś czas trzeba pomyśleć nad regeneracją maglownicy.

Mechanik który wymienia skrzynię twierdzi, że wymiana oleju i tak mogłaby nie pomóc, bo nie wiadomo ile czasu ta skrzynia jeździła z tym wyciem. Zalanie jej nowym olejem go zmarnuje, bo jeśli są tam opiłki, to szkoda to potem lać do dobrej skrzyni.

albin3
06-03-09, 17:04
Wyczytałem między wierszami, że polecasz ASO w Bydgoszczy.To złodzieje.Za przednią rozpórkę chcieli 152PLN.A w ASO w Pile kupiłem ją za 51PLN.

Piterson
06-03-09, 17:59
osobiscie nie znam nikogo kto by zmienial olej w skrzyni
pewnie wszyscy twoi znajomi jeżdżą niemieckimi autami :D np w oplu producent przewiduje zmianę oleju tylko w przypadku remontu skrzyni, skrzynie te nie maja korka spustowego :)

donelvis
17-03-09, 19:05
pewnie wszyscy twoi znajomi jeżdżą niemieckimi autami :D np w oplu producent przewiduje zmianę oleju tylko w przypadku remontu skrzyni, skrzynie te nie maja korka spustowego :)

nie wszyscy ale większość. zdarzają się też francuzy i japońce ale nie slyszalem zeby któryś z nich zmieniał oliwe w skrzyni biegów, nikt sobie nie zaprząta takimi bzdurami głowy

Piotrek_krak
19-03-09, 19:50
co 120 tys km a jasna maz to mieszanka z woda..

teg
19-03-09, 20:59
nikt sobie nie zaprząta takimi bzdurami głowy

I dlatego tak trudno kupić w Polsce dobry używany samochód. Typowe podejście Polaków do motoryzacji - jak jeździ, to nie ruszać, jak się zepsuje, to sprzedać.

Malik
29-05-09, 19:29
Witam

Może głupie pytania. Ale przeglądałem manuale , i skrzynie ogladałem ze wszystkich stron no i nie wiem.
Czy olej do skrzyni wlewa się przez ten otwór do sprawdzania poziomu oleju? Czy jest jakiś inny otwór.
Wiem , że będzie mi potrzebny kawałek węża i jakiś lejek. Jaka średnica węża będzie najlepsza do tej operacji?

patyk_lks
29-05-09, 19:33
Dokładnie przez ten otwór wlewasz do momentu aż się przeleje.

Malik
30-05-09, 18:13
No i wymieniłem olej na MTF - 3 (tak jest na opakowaniu)
To co wypłynęło ze skrzyni miało konsystencje oleju i było koloru kawy z mlekiem.

Teraz 1 bieg lepiej wchodzi i łatwiej jest zredukować do 1. (wcześniej było takie delikatne chrupnięcie)
No i zniknął też problem z wrzucaniem wstecznego.
Reszta bez zmian.

krispik
28-07-09, 11:19
Ci co już wymienili olej w skrzyni.
Czy olej MTF w ASO maja tylko w beczkach, czy jednak można dostać gdzieś w butelkach?
Dzwoniłem do dwóch serwisów ASO Honda i powiedzieli żebym wziął kanister jeśli się decyduję na samodzielną wymianę…
:rolleyes:

Infi
28-07-09, 21:57
w toruniu i wloclawku tez tylko z beczki. 68zl litr

krispik
28-07-09, 22:13
w toruniu i wloclawku tez tylko z beczki. 68zl litr

Dzieki
Osobiście wolałbym z butelki...
No, ale skoro wszędzie ASO leje z beczki to chyba nie mam wyjścia.

teg
29-07-09, 00:26
W Bydgoszczy kupowałem w butelkach 1l.

krispik
29-07-09, 05:58
W Bydgoszczy kupowałem w butelkach 1l.

Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Nie wiem jak to tłumaczyć i od czego to zależy.

taz666
29-07-09, 13:15

I weź tu kup dobrą używkę później, no comment :eek:

Dokładnie przez ten otwór wlewasz do momentu aż się przeleje.

No niezupełnie... Lejesz tyle ile podaje się w manualu. Jak przelejesz skrzynię to też niedobrze.

Zaczerpnięte z tematu z tego działu, koleś narzekał że mu biegi ciężko wchodzą

ja się cieszę strasznie że wymiana oleju u mnie pomogła i dwójka nie zgrzyta :)jednak olej ma znaczenie:)

KIedy "spece" zalali mi 75W90 (jak do VW - bo gęty olej lepiej uszczelnia, a tak to panie, potem bedzie cieknac) - to cyrki były. Mechanizm roznicowy wyl przy skrecaniu, a biegi wchodzily twardo, jakby oleju nie bylo a nie jakby byl gestszy.

Tak więc jak widzicie jednak jest sens wymiany oleju w skrzyni. Koleś pewnie kupił od kogoś pokroju forumowicza "donelvis", który nie widzi sensu w wymianie materiałów eksploatacyjnych bo po co? Jak się zepsuje to się sprzeda alblo zezłomuje przecież...

albin3
29-07-09, 17:35
No niezupełnie... Lejesz tyle ile podaje się w manualu. Jak przelejesz skrzynię to też niedobrze.

A ja się z Tobą nie zgadzam.Jak zacznie wypływać z otworu to jest ok. Skrzyni nie przelejesz,bo po to jest ten otwór wlewowy.

Skoti
29-07-09, 21:04
po co wymieniać płyny itp ?
niech ktoś zrobi konkurs
2 nówki sztuki która dłużej wytrzyma. odpowiedz jest chyba jasna

Manies
29-07-09, 21:28
No niezupełnie... Lejesz tyle ile podaje się w manualu. Jak przelejesz skrzynię to też niedobrze
Każdy manual podaje tyle , że jak tą ilość zalejesz to olej się korkiem przeleje czyli? wniosek masz sam!;)

taz666
30-07-09, 10:09
Każdy manual podaje tyle , że jak tą ilość zalejesz to olej się korkiem przeleje czyli? wniosek masz sam!;)

Czyli wniosek jest taki że obaj mamy rację :D

Manies
30-07-09, 16:02
Dokładnie! I myśle, że sprawa jest rozwiązana bo skrzyni nie da się przelać:D pozdro

teg
30-07-09, 16:07
Z tym nie zmienianiem oleju w skrzyni to rozpowszechniony głos naszych "speców" w większości warsztatów. Taka prawda, że tak samo naprawiają Hondę, Nissana, Citroena i VW. W dane serwisowe patrzą tylko wtedy, kiedy trzeba wyregulować luzy zawrowe a to i tak w połowie przypadków, bo tej pory znalazłem jeden warszta na kilkanaście, który zrobił to prawidłowo a nie brał jakichś wartości z głowy.

Jak wiadomo, w VW nie wymienia się oleju w skrzyni a i to nie we wszystkich.

taz666
31-07-09, 13:34
A tak swoją drogą ciekawe co ile trzeba zmieniać olej w skrzyni ciągnika siodłowego. Są jacyś kierowcy ciężarówek na forum? Wie ktoś?

teg
31-07-09, 19:39
I ile go tam wchodzi? :) 20l? :)