PDA

Zobacz pełną wersję : Drgania w kierownicy podczas gwałtownego hamowania

kristico86
25-02-09, 15:15
witam
od jakiegoś czasu dzieje mi sie coś dziwnego chodzi o to ze przy gwałtownym hamowaniu przy prędkościach około 90-100 km/h mocno odczuwam drgania w kierownicy i to za każdym razem coraz mocniejsze...czym to może być spowodowane skoro wszystkie elementy zawieszenia są nowe brak jakichkolwiek luzów( zawieszenie było juz dwa razy w ciagu tygodnia sprawdzane na specjalistycznych urządzeniach i wszystko jest ok a dalej to samo sie dzieje dlaczego?)????????????????????????:confused:

maciek070188
25-02-09, 15:18
moze krzywa felga ale bys czul tez przy jezdzie.. hmmm albo cos z tarcza

reaktor
25-02-09, 16:08
u mnie tez lata przyczyna jest uszkodzony jakis uchwyt drążka kierowniczego, ale skoro mowisz ze bylo sprawdzane to raczej nie to

olszes
25-02-09, 17:24
albo porostu zle wywazone kola :D

kristico86
25-02-09, 17:27
albo porostu zle wywazone kola :D

koła też były wyważane dwa razy w ciągu tygodnia czego zapomniałem dodac
jeśli byłyby źle wyważone no to podczas jazdy bez hamowania też by tłukło....

olszes
25-02-09, 17:29
tez prawda :D wydaje mi sie, że taki temat już był sprawdz jeszcze dobrze w szukajce :) bo jestem pewien ze ktos juz taki problem miał ;)

szukaj kolego, prosze : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=21272&highlight=drgania+kierownicy

praktycznie ten sam przypadek :D

kristico86
25-02-09, 17:42
tez prawda :D wydaje mi sie, że taki temat już był sprawdz jeszcze dobrze w szukajce :) bo jestem pewien ze ktos juz taki problem miał ;)

szukaj kolego, prosze : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=21272&highlight=drgania+kierownicy

praktycznie ten sam przypadek :D

właśnie sprawdziłem i z tego co tam, napisane jest mozliwe że tarcze przegrzałem bo swojej hani daje ostro po garach nie zależnie od pogody i to jest to chyba bo opony nowe mam klocki prawie nowe zawieszenie bez wad i układ bez wad...ale dzis zauważyłem ze tarcze są delikatnie sine w niektórych miejscach więc są do wymiany prawdopodobnie
pozdro i dzięki za info:):):):):):):)

maciek070188
25-02-09, 17:58
mowielm ze cos z tarczami nie tak

dawid3211
25-02-09, 19:52
ja tak samo mialem po zalozeniu nowych tarcz przed tym bylo elegancko po wymianie kolckow i tarcz zaczalem wlasnie odczuwac takie tzresienie a ty nei wymieniales przypadkiem niedawno tarcz???

Pietras
25-02-09, 23:09
Miałem tak samo przy hamowaniu mi drżała kierownica okazało się że tulejka z przodu i na szarpakach nic nie wykazało, ale również może myć JAJO na oponie. Mogą być też źle wyważone koła tak jak chłopaki mówią !!!

karas
26-02-09, 00:06
albo krzywa tarcza albo konczace sie kloce

BomB3l
26-02-09, 00:10
u mniEe bYly Walniete tulEjki stabilizatoRow wymiEnilEm i po kloPociEE:)

Mario
02-11-09, 00:32
Mozliwe ze tarcze przegrzane i sie troche pogiely, sprawdz zegarem czy maja bicie, jezeli tak to daj do przetoczenia koszt okolo 50zl 2szt i dalej mozna smigac, jezeli nie tarcze to mozliwe ze piasta ma bicie (stwierdzone u kolegi w jajku - przy podobnych objawach) jezeli nie to chlopacy juz napewno wymienili jedna z pozostalych mozliwosci.