PDA

Zobacz pełną wersję : hałas od nadkoli

Yo20
22-02-09, 22:35
Miał ktoś taką sytuacje w swojej Hondzie że tylne nadkole nie były wygłuszone? U mnie we wnętrzu samochodu słychać wszystkie kamienie, odpryski, odłamki itp. które się obijają o blache nadkoli.Hałas jest strasznie denerwujący! Zamierzam wygłuszyć tą część samochodu tylko nie wiem jakich materiałów najlepiej użyć? maty bitumiczne takie jak do Car-Audio? czy może coś innego? Prosze o pomoc. Pozdrawiam!

przepity
22-02-09, 22:40
maty bitumiczne takie jak do car audio np app lub boll, od części "dworowej" możesz wypryskać barankiem dodatkowo po uprzednim oczyszczeniu powierzchni , przy okazji sprawdź stan wewnątrz na łączeniu blach czy nie żółknie itp choć u Ciebie raczej nie powinno bo Vgena nie masz ;)

maciek070188
23-02-09, 09:20
tez mam taki chalas ale na wiosne trzeba bedzie to zrobic jakas guma bollem czt czym takim i zalozyc plastiki na tyl i bedzie gitara ;d

piotrek-mi
23-02-09, 14:17
przede wszystkim platikowe nadkola załóżcie.

misiek707
23-02-09, 16:22
przede wszystkim platikowe nadkola załóżcie.

A gdzie ty masz plastikowe nadkola do tyłu do hondy?? :) Przecież nie produkują do 5 i 6 gena na pewno nie wiem jak do nowszych

maczuga22
23-02-09, 16:34
A gdzie ty masz plastikowe nadkola do tyłu do hondy?? Przecież nie produkują do 5 i 6 gena na pewno nie wiem jak do nowszych

Fabrycznie Civic 5 i 6 nie ma zalozonych tylnych nadkoli ale mozna je bez problemu kupic na allegro

np. tu

http://moto.allegro.pl/item548977916_nadkole_nadkola_honda_civic_1991_200 1_tyly.html

lub tu

http://moto.allegro.pl/item560422087_nadkole_nadkola_honda_civic_91_95_95 _01_tyly_tyl.html

W kazdym badź razie ja tez sie przymierzam do kupna tylnich nadkoli bo cena ok. 30 zl/szt. to nie majatek a moze to znacznie poprawic komfort podrozowania no i chronic gola blache przed korozja ktora jak wszyscy za pewne wiedza nasze Hanie bardzo lubia...:rolleyes:
Tylko zastanawiam sie jak te nadkola beda wygladaly po zalozeniu - czy nie beda szpecily ponadczasowej lini Hani;)

cosmonauth
23-02-09, 17:04
ja zalozylem sobie do 5 gen i jest duża różnica, trzeba tylko dobrze spasować, a jest z tym czasem problem

endriu21
23-02-09, 17:19
z zew. polecam, baranek + nadkola plastikowe różnica jest znaczna choć hałas zawsze zostanie

jak założysz dobrze nadkola to nie zauważysz różnicy w wyglądzie auta a powiedział bym nawet ze jest lepiej bo nie ma badziewnej dziury za kołem przy zderzaku cale kolo jest wypełnione, a krawędź nadkola wygląda jak by była założona na nim ta guma.

ale walczyłem z nadkolami ze 3godziny żeby to ładnie spasować bo jak kupiłem to nawet nie chciały wejść w nadkola :eek:
myślałem ze kupiłem od innego modelu ale w sklepie dwa razy spr czy pasują do tego modelu.

airman
23-02-09, 17:27
Mi tam sie to nie podoba bo, zapewne do rantów na wkręty dajecie? Odnośnie montażu to żeby takie zakole/nadkole ładnie sie ułożyło polecam opalarke:)

maciek070188
23-02-09, 18:22
ja kupuje nie taki majatek a nie ebdzie sie osiadalo nloto na trantach nadkolo;p ale najpier zabezpieszcze to bollem chyba jeszcze

Cysiek
23-02-09, 19:09
ja zalozylem sobie do 5 gen i jest duża różnica, trzeba tylko dobrze spasować, a jest z tym czasem problem

dawno kupowałeś ? z allegro ? jakiś link informacyjny ?

bo też chcę sobie kupic tylko właśnei się zastanawiam jak z tym spasowaniem żeby bubla nie kupić

kamilek1916
23-02-09, 21:18
no własnie jak to tam właściwie zamontować?

endriu21
23-02-09, 22:07
2-3 wkręty wzdłuż nadkola na karoserii i(tam gdzie ta guma) 1 na zderzaku + zaczepy które są na nadkolu plastikowym w 6 genie hb od str wew za zderzakiem jest kwadratowy otwór przez który można śrubkę wkręcić i wszystko trzyma nic nie lata jest cacy

spamior00
23-02-09, 22:22
Ja jakiś czas temu zapodałem nadkola do V gen, nie pasowały idealnie, ale przy pomocy opalarki, wiertarki i wkrętów udało się założyć bez problemu. Pasuje czymś przemalować porobione dziury na wkręty. Jedynym minusem jest to że pomiędzy nadkolem a rantem błotnika dłużej schnie woda np po deszczu, myciu itp;)

miodzio
24-02-09, 10:05
a czy ktoś potrafi powiedzieć jak sie takie nadkola mają do opon 195/50/15:confused: Pytam, bo w civicu nie jest to standardowy rozmiar, a miałem kiedyś w punto takie oponki i niestety na lato plastikowe osłony nadkoli musiałem wykręcać, bo strasznie opony o nie obcierały

KluH
24-02-09, 11:04

kolego wrzuć foty jak ci to wyszło

stashek
24-02-09, 11:10
Ja też zakładałemz allgro do V gen HB. Weszły bez problemu, dogrzałem opalarką i na wkretach. Jak jest wkret wkrecony to nie powinno nic rdzewiec. Wazna zaleta tych nadkoli to ze nie ***** Ci solą bo blasze i nie piaskuje jej z konserwacji. Plus to wygłuszenie. Moj znajomy jak miał VI gen HB 3d to zakładał na tył z lanosa.

maciek070188
24-02-09, 11:58
i co normalne pasuje z lanosa? ale cena tansza czy co bo przeciez mozna kupic od civika chyba ze ze szrotu od lanosa haha za grosze

kamilek1916
24-02-09, 12:15
ja się chyba zdecyduje na te nadkola bo co do zasady nasze hanki sa głośne w środku ale z tyłu to naprawde jest tragedia przy wiekszych predkosciach :)

maciek070188
24-02-09, 12:39
noo masz racje i ciagle kamienie i piach slychac he trzeba oplastkowac nadkola i posmarowac przed zalozeniem konserwantem

stashek
24-02-09, 14:50
8 lat temu nie bylo tak latwo dostac nadkola do VI gena, wiec wkladalo sie z lanosa. Ponizej zamieszczam foto mojego V gen z nadkolami dedykowanymi z allegro. Moze krawedzie trzeba by wygladzic, ale mi to nie przeszkadza.
http://images45.fotosik.pl/70/a8b027571c9b3687m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a8b027571c9b3687)
http://images42.fotosik.pl/66/086116d250f0a4c4m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=086116d250f0a4c4)
http://images46.fotosik.pl/70/05969dca575e58d3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=05969dca575e58d3)

kamilek1916
24-02-09, 15:06
duzo to pomogło?

maciek070188
24-02-09, 15:35
nie wyglada to za ladnie ale cos za cos hmm ja moze zamiast tego poloze gruba warstwe bolla . ale dalej ebdzie slychac kamienie i pisek wiec bez plastikow sie nie obejdzie ale czy mi 205 opony z tylu wejda? powinny chyba

stashek
24-02-09, 19:39
pomogło, nadkole zmniejsza obszar o 2-5mm, wiec 205 wejdzie, tylko wezcie to nadkole podgrzejcie ogrzewarka, zeby ladnie sie tam ulozylo. Mowicie ze niezaladnie wyglada, w rzeczywistosci jak sie komus nie powie, to nie zauwazy ze są załozone.

maciek070188
24-02-09, 19:44
w sumie masz racje a sluchaj jak wkrecales wkrety to moze dobrze by bylo je czyms posmarowac jakims bitexem czy czym zeby tam sie rdza nie wdala nasmarowane moze beda bezpieczniejsze;p

stashek
25-02-09, 10:41
czy ja wiem, i tak Ci wypcha tą konserwacje wkrecając wkręt. Bawiłem sie w to kiedys, ale szkoda materiału. Nie powinna się dać, chyba ze wykrecisz wkrety i bedziesz jezdzil z dziurkami. Co do konserwacji to polecam Wam środki Noxudol. Stosują je w szwecji w volvo i saabie. Są bardzo dobre, ale nie najtansze (choć tańsze od popularneg Wurth-a). Sa nawet takie co mozna kłaść na rdze, ale to bardziej chwytka, zwykły tak samo daje rade. Konserwowalem nim troche aut, citroen AX dziadka ktoremu wrozylem rozsypke, bo wstawieniu latek i zalania tymi srodkami trzyma 3 rok, ani grama rdzy. A po Bitoxie w Daihatsu wychodzily mi wrzody po kilku miesiacach. Takze nie oszczedzajcie na srodkach, tylko wezcie cos markowego, niekoniecznie Noxudol, zeby nie bylo. I dobrze jak Wam ktos zaufany konserwuje, bo w warsztatach to czesto dolewają duzo rozpuszczalnika, zeby zaoszczedzic, o niekonserwacji boczków od srodka nie wspominam, bo sie im nie chce rozbierac. Wkładaja wezyk do otworu na slupku i sikaja, a konserwacje zostaje na obudwie pasa :/

maciek070188
25-02-09, 10:44
mozna podlozyc jednynie jakies gumowe podkladki moze;p hehe

stashek
25-02-09, 10:46
podkładką jest plastikowe nadkole. głowka wkretu nie styka z blachą

maciek070188
25-02-09, 11:25
a no fakt masz racje heh to wszytsko wporzadku bedzie

spider0
25-02-09, 13:36
co od srodka do konserwacji to rowniez polecam Noxudol, jest drozszy ale naprawde dobry i wydajny no i latwo sie nim robi, co do natkoli to tez bede u siebie zakladal z tym ze chyba sie pokusze i wykleje je jeszcze od strony kola jakims filcem, tak zeby bylo jeszcze ciszej.
Nowsze auta maja tak własnie robione nadkola np Audi
http://www.allegro.pl/item563868530_nadkole_prawe_tyl_tylne_audi_a4_b6_k ombi_avant_8e0.html
moze nie widac tego dokładnie ale to cale nadkole jest zrobine z jakiegos filcu dla obnizenie halasu z wody i kamieni.
A moze ktos juz cos takiego robil, moze zna jakis dobry material ktory nadaje sie na wyklejanie?

maciek070188
25-02-09, 14:03
hmm dobry pomysl posmarowac nadkola noxudolem i przyklein na to filc?;p

stashek
25-02-09, 19:00
Te filcowe wkładki to już w 1998 miały Alfy156. Fakt wygłusza troszke, ale generalnie trzymaja wilgoć. Plus z czasem się zetrą od kamyczkow, piasku itd po naszych drogacg. Predzej moze by sprobowac nalozyc jakas mase gumowa (silikon) na te nadkola od strony koła? Mi dużo się wyciszyło po samej konserwacji, a po zalozeniu nadkoli znacznie, wiec nie kombinowałem wiecej z tym

maciek070188
25-02-09, 19:46
jak mowisz zalozy sie filc i nadkola plastikowe ale lepiej nie bo wilgodz wejdzie i bedzie tam gnilo hahah wiec lepiej konserwant guma noxudol i plastkiki

endriu21
25-02-09, 19:52
można tez założyć ten filc na nadkola plastikowe od strony opony, fakt ze trzyma wilgoć ale od strony koła nie będzie to chyba miało zbytniego znaczenia bo wokół i tak będzie plastik

Mobilek
25-02-09, 20:00
zawsze tez mozna ten filc wysmarowac substancja do zabezpieczania podwozi bitex/boll/ itd. i juz nie bedzie chlonac tak wilgoci a wytlumi napewno odglosy z kol

spider0
25-02-09, 23:40
Tak, filc jesli zakladac to tylko od strony kola, wdedy wilgoc nic nie przeszkadza, ale pomysł z silokonem tez nie jest glupi, tylko przydalby sie jakis lekki i mieki, wtady juz nie gruba warstwa by wystarczyla, no i łatwo by sie go nakladalo na nadkola. Trzeba poszukac jakiegos takiego silokonu lub czegos podobnego co dobrze bedzie sie trzymac nadkola.

pabloo
22-03-09, 12:34
Jeśli ma ktoś do sprzedanie tą gumową osłonkę do EJ9 na tylne nadkole to jestem chętny.

Civic96
14-06-11, 23:39
Witam serdecznie
Chciałbym wyciszyć wreszcie ten irytujący hałas od tylnych nadkoli w związku z czym pomyślałem o zakupie plasatikowych nadkoli.
Tyle że na allegro są tylko takie http://allegro.pl/honda-civic-95-01-nadkola-tylne-nadkole-tyl-nowe-l-i1620268931.html no i nie wiem czy do ej9 bedą pasowały.
Proszę o odp osobę, która rzeczywiście zakładała te plastiki.
Czy w miejsce nadkoli może być coś innego np baranek jakiś czy coś?
pozdrawiam

majler
18-06-11, 00:25
kupilem takie do ej, ale bez opalarki sie nie obeszło, trzeba troche dociąć i będą pasowały ;d

Tobjas
18-06-11, 08:19
Ja planuje wygluszyc u siebie całe autko ta Pianka która kładzie sie pod panele w domu :) kumpel takie założył sobie na przód i mówi ze jest o niebo lepiej. I nawet muzyka gra lepiej po takim zabiegu :)

adrianekk
18-06-11, 10:25
:civic96 ja je kupiłem w zeszłym roku i przedwczoraj chciałem zakładać. Lipa ni uja nie pasują idealnie jak podaje sprzedawca. Po pierwsze cytuję: "PRODUCENT :ZAMIENNIK NIE RÓŻNIĄCY SIĘ WYGLĄDEM OD ORYGINAŁU
STAN TECHNICZNY :CZEŚĆ NOWA " jak może nie różnić się od oryginału skoro oryginalnie nie wychodziły :confused: rzeźba jakich mało. Jedyne rozwiązanie to blachowkręty co kawałek i kombinowanie opalarką ale z racji tego że pół roku temu miałem robione reperaturki to dałem sobie spokój z robieniem sera szwajcarskiego z tego rantu do którego miałoby być to przymocowane. I tak nie będzie idealnie przylegało do tego rantu metalowego a w przerwie między nadkolem plastikowym a rantem nadkola metalowego będzie gromadził się piasek i woda=gnicie. Tak mi się wydaje. Chyba, że ktoś wrzuci jakieś tip&tricks, fotorelacje jak to montował krok po kroku bo mi ręce opadły.

mafia35
18-06-11, 10:30
Jeśli zrobią ci się szpary to najlepiej uszczelnić kitem dekarskim. Ogólnie należy go dać - czy są szpary czy nie. Uszczelni na amen i wody oraz piachu nie uświadczysz. Mam tak od 2 lat i nic się nie dzieje.

WADE1982
23-06-11, 14:11
Witam wszystkich, oczywiście znowu mam do Was zapytanie, otóż mieliśmy pięęękną pogodę w końcu dlatego postanowiłem zrobić małe pranie (mycie samochodu) i od razu nasunęła mi się myśl: w przodzie mam dwa plastikowe nadkola, myślę sobie ok natomiast .... z tyłu sama czarna papa, zza wyjątkiem lewego tylnego koła centralnie na samej górze widnieje plastikowa nakładka, delikatnie ją nachyliłem i zobaczyłem prześwit do blachy (tak jakby była zakryta dziura)? czy to jest normalne? i czy tylko civicki (ufa) produkowane były z nadkolami plastikowymi z przodu ?a z tyłu już nie szukałem na allegro ale widzę tylko lewe, prawe (nadkola) PRZÓD ?

Bardzo proszę o odpowiedź i wyrozumiałość

mafia35
24-06-11, 09:24
Ten plastik po lewej stronie z tyłu ma za zadanie chronić przewody wlewu paliwa przed uszkodzeniem mechanicznym i wodą. Przeważnie w Hondach nie ma z tyłu nadkoli. Widziałem w VII gen. z tyłu takie jakby filcowe (w wersjach po lifcie), ale w VI nie było, a w VIII też raczej nie.

Civic96
24-06-11, 10:03
Dziekuję za porady Panowie. raczej na razie odpuszcze ten nadkola, bo z moimi zdolnościami manualnymi to raczej nie spasuję dobrze
pozdrawiam