Zobacz pełną wersję : prędkościomierz zamarł
Paweł_Żywy_Poznań
22-02-09, 21:37
Witam
Dzisiaj jechałem sobie spokojnie moim civiciem 92r. V-generacja sedan, 1.5 16V wersja kanadyjska, bez obrotościomierza i z milami/h i nagle wskazówka prędkościomierza opadła na zero i przestawał wskazywać prędkość ???? stanąłem na światłach zgasiłem auto, uruchomiłem ponownie, ruszyłem i nadal ani drgnie :( wskazówki od temp silnika i ilości paliwa nadal wskazują. Czy to kwestia wymiany np. bezpiecznika bądź inna błahostka z którą można sobie poradzić czy raczej nie obędzie się bez wizyty u elektro-mechanika ????
padły zegary lub czujnik lub coś pomiędzy, pożycz od kogoś zegary na sprawdzenie, jak będzie dalej źle to sprawdź połączenia przy czujniku prędkościomierza potem pisz czy dalej nie działa
Paweł_Żywy_Poznań
22-02-09, 22:39
hmmm będzie ciężko... znaleźć mi kogoś, no chyba że na forum ktoś z poznania by poświęcił na chwilę swoje zegary i czas oczywiście nie za darmo :) jakieś browarki zawsze wlecą :) ale jeszcze zobaczymy... jeśli samemu nic mi się nie uda to będę niestety musiał się udać do elektromechanika :(
pisz na forum poznania , na pewno ktoś się trafi kto pomoże ;)
Jeśli twoje auto to automat to mam tanio do sprzedania czujnik predkośći VSS z tego modelu.Jak cos to PW.
Paweł_Żywy_Poznań
23-02-09, 10:37
nie manual. w każdym razie dzisiaj jak jechałem do pracy to działał prędkościomierz ale po około 25 km przejechanych znów zmarł i przez następne 30 km nic nie wskazywał, dodatkowo po tym jak zamarł zapaliła się ta żółta kontrolka przy wskaźniku temp. z napisem "check" chyba jednak tylko elektryk może tutaj pomóc
a co elektryk ma zrobic? wyciagnac zarowke zeby sie nie swiecilo? zrob samodiagnostyke, skoro dzialal to znaczy ze widocznie styki przy czujniku mogly pognic zlapac wylgoc czy cos
Odkopię temat bo mam to samo co kolega 2 posty wyżej:
nie manual. w każdym razie dzisiaj jak jechałem do pracy to działał prędkościomierz ale po około 25 km przejechanych znów zmarł i przez następne 30 km nic nie wskazywał, dodatkowo po tym jak zamarł zapaliła się ta żółta kontrolka przy wskaźniku temp. z napisem "check" chyba jednak tylko elektryk może tutaj pomóc
prędkościomierz nagle opada na zero i po parunastu sekundach zapala się check.
wiem, ze trzeba obczaić czujnik przy skrzyni ale moje pytanie brzmi:
Czy check engine może sygnalizować ten błąd? Błąd prędkościomierza a w zasadzie czujnika?
czy może to, że zapala się check nie jest związane z niedziałającym prędkościomierzem.
dzięki kolego :)
może masz pod ręką gdzieś tabelę z której odczytam ilość mrygnięć checka?
prosze bardzo http://www.altech.com.pl/wbt/poradnik/samodiagnostyka.html
mialem ten sam problem. wyjalem wtyczke przy skrzyni od czujnika, pisknalem tam silikonu w sprayu na przewodnosc lepsza no i kontrolka sie przestala palic...lecz teraz wskazowka dziala tylko gdy silnik jest rozgrzany...na zimnym ani drgnie, chyba ze mocno klepne w szybke od licznika...ale jeszcze zbije i co :)
zrobiłem samodiagnostykę - błąd 17 czyli czujnik prędkości. Wyjąłem go, przeczyściłem styki i narazie hula :)