Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prędkościomierz zamarł

Paweł_Żywy_Poznań
22-02-09, 21:37
Witam
Dzisiaj jechałem sobie spokojnie moim civiciem 92r. V-generacja sedan, 1.5 16V wersja kanadyjska, bez obrotościomierza i z milami/h i nagle wskazówka prędkościomierza opadła na zero i przestawał wskazywać prędkość ???? stanąłem na światłach zgasiłem auto, uruchomiłem ponownie, ruszyłem i nadal ani drgnie :( wskazówki od temp silnika i ilości paliwa nadal wskazują. Czy to kwestia wymiany np. bezpiecznika bądź inna błahostka z którą można sobie poradzić czy raczej nie obędzie się bez wizyty u elektro-mechanika ????

przepity
22-02-09, 22:24
padły zegary lub czujnik lub coś pomiędzy, pożycz od kogoś zegary na sprawdzenie, jak będzie dalej źle to sprawdź połączenia przy czujniku prędkościomierza potem pisz czy dalej nie działa

Paweł_Żywy_Poznań
22-02-09, 22:39
hmmm będzie ciężko... znaleźć mi kogoś, no chyba że na forum ktoś z poznania by poświęcił na chwilę swoje zegary i czas oczywiście nie za darmo :) jakieś browarki zawsze wlecą :) ale jeszcze zobaczymy... jeśli samemu nic mi się nie uda to będę niestety musiał się udać do elektromechanika :(

przepity
22-02-09, 22:40
pisz na forum poznania , na pewno ktoś się trafi kto pomoże ;)

sky83
23-02-09, 09:20
Jeśli twoje auto to automat to mam tanio do sprzedania czujnik predkośći VSS z tego modelu.Jak cos to PW.

Paweł_Żywy_Poznań
23-02-09, 10:37
nie manual. w każdym razie dzisiaj jak jechałem do pracy to działał prędkościomierz ale po około 25 km przejechanych znów zmarł i przez następne 30 km nic nie wskazywał, dodatkowo po tym jak zamarł zapaliła się ta żółta kontrolka przy wskaźniku temp. z napisem "check" chyba jednak tylko elektryk może tutaj pomóc

przepity
23-02-09, 11:12
a co elektryk ma zrobic? wyciagnac zarowke zeby sie nie swiecilo? zrob samodiagnostyke, skoro dzialal to znaczy ze widocznie styki przy czujniku mogly pognic zlapac wylgoc czy cos

sublove
09-09-09, 09:55
Odkopię temat bo mam to samo co kolega 2 posty wyżej:

nie manual. w każdym razie dzisiaj jak jechałem do pracy to działał prędkościomierz ale po około 25 km przejechanych znów zmarł i przez następne 30 km nic nie wskazywał, dodatkowo po tym jak zamarł zapaliła się ta żółta kontrolka przy wskaźniku temp. z napisem "check" chyba jednak tylko elektryk może tutaj pomóc

prędkościomierz nagle opada na zero i po parunastu sekundach zapala się check.
wiem, ze trzeba obczaić czujnik przy skrzyni ale moje pytanie brzmi:

Czy check engine może sygnalizować ten błąd? Błąd prędkościomierza a w zasadzie czujnika?

czy może to, że zapala się check nie jest związane z niedziałającym prędkościomierzem.

najemnik_
09-09-09, 10:05
tak i jest to blad 17sty

sublove
09-09-09, 10:17
dzięki kolego :)

może masz pod ręką gdzieś tabelę z której odczytam ilość mrygnięć checka?

najemnik_
09-09-09, 14:54
prosze bardzo http://www.altech.com.pl/wbt/poradnik/samodiagnostyka.html

SajmonLP
09-09-09, 18:18
mialem ten sam problem. wyjalem wtyczke przy skrzyni od czujnika, pisknalem tam silikonu w sprayu na przewodnosc lepsza no i kontrolka sie przestala palic...lecz teraz wskazowka dziala tylko gdy silnik jest rozgrzany...na zimnym ani drgnie, chyba ze mocno klepne w szybke od licznika...ale jeszcze zbije i co :)

sublove
09-09-09, 18:23
zrobiłem samodiagnostykę - błąd 17 czyli czujnik prędkości. Wyjąłem go, przeczyściłem styki i narazie hula :)