PDA

Zobacz pełną wersję : drgania na silniku po ślizganiu się - zna się ktoś na tym?

melcon
19-02-09, 00:14
witam - jakoś nie widze tematu na forum, który by mi odpowiedizał na mój problem wiec pisze o pomoc:

włąsnie wróciłem z wieczornego ślizgania się bo śniegiem popruszyło łądnie - czysta jazda, w nic nie walnąłem ale jak wracałem przy 4 i 5 biegu od 3tyś obrotów zaczynały się drgania i drżał lekko drążek zmiany biegów - efekt nie występował na 3 biegu przy 3 tyś - nie mam pojęcia o co kaman - jest w stanie ktoś mi cos podpowiedzieć? mówimy o D16Y7.

z góry dzięki

pawel240
19-02-09, 00:28
różnie przy ślizganiu bywa ;] nie przegrzales go czasem ? na wolnych obrotach jak chodzi ?

melcon
19-02-09, 00:34
różnie przy ślizganiu bywa ;] nie przegrzales go czasem ? na wolnych obrotach jak chodzi ?

na wolnych ok, chłodnica maks do połowy wskazywałą, na 3 biegu przy 3 tyś było ok, nie chciałem na chama cisnac coby nie pogorszyć, problem sie pojawiał na 4 i 5 biegu od 3 tyś, 4 i 5 ponizęj 3 tyś też ok

reaktor
19-02-09, 01:30
to może ja się dołącze do pytania
mi tak drży od kiedy go kupiłem czyli od ponad roku ,rozmiem ze to kwestia zużytych poduszek z tym ze mi sie to podoba czy powninien cos z tym zrobić jakie moga byc negatywne konsekwencje jazdy ze zuzytm poduszkami mam tez sztywne zawieszenie czy to moze miec wpływ na dragania

arekgr
19-02-09, 07:20
Negatywne konsekwencje - głębsze zużywanie się poduszek, pojawią się z czasem stuki, zużyta poduszka powoduje większe obciążenia na "dobrych" jeszcze poduszkach. Niepotrzebne wibracje na drążku zmiany biegów - szybsze zużycie :p

Nie przesadziłem z czarnowidztwem?

melcon
19-02-09, 09:33
też tak w pierwszej chwili pomyślałem o poduszkach ale nie chciałem "podpowiadać" - a czasem nie objawiałoby sie to na wszytskich biegach? czy poprostu przy wiekszych obrotach i siłach wpada w drgania?

81saren
19-02-09, 09:46
wiesz zalezy jak jest poducha zuzyta ... ja mialem usiabie tak .. na wolnych auto bujalo sie jak V8 amerykaniec
jak jechalem nic cisza bez bujania... poduchy powymieniane i spokoj .. wiesz lepiej to zmienic i miec spokoj jednak to trzyma silnik / skrzynie i dosc niekomfortowo jest smigac ze swiadomoscia ze masz piardnieta poduche.. Takie jest moje zdanie ALE kazdy lubi co innego;)