Zobacz pełną wersję : Antena od CB?
Koledzy mam 6 gena ej9 i w samochodzie nie słucham radia jako radia i mam taki pomysł, czy da się jakoś rozebrać słupek wyjąć antenę od radia i w to miejsce włożyć antene od CB? Bo taka na magnesie to i szpeci samochód i jak masz jakąś lepszą to trzeba chować żeby nie ukradli a tak to by było funkcjonalne>:) Co myślicie???
To samo co byś antenę schował do bagażnika.
Czyli to nie pręt tylko magnes odiera sygnał? Czy jak?
nie będzie działać bo antena cb ma całkowicie inną budowę niż radiowa i nie da się jej chować do środka, bat anteny jest zazwyczaj przykręcany na stałe imbusem do cewki i nawet jakbyś chciał tam przymocować jakąs antene to nie dasz rady mo je się dokręca od dołu :)
bracho1978
22-02-09, 15:54
Znalazłem nowość na allegro z anten cb http://www.allegro.pl/item560603448_antena_cb_klejona_na_szybe_bezprzewo dowa_bgu663b.html ciekawy jestem jak ten wynalazek sobie radzi
taki cud techniki w takiej cene to napewno znakomicie ;)
ja mam little will-a, po odkreceniu bata na samym kikucie odbieralo mi sygnal z odleglosci do 50-100m :P to podejzewam ze na tym wynalazku moze byc z 5razy wiecej :D
Slawkowski
23-02-09, 07:34
Znalazłem nowość na allegro z anten cb http://www.allegro.pl/item560603448_...a_bgu663b.html ciekawy jestem jak ten wynalazek sobie radzi
montaz na tasme dwustronna jest "rewelacyjny"...:p
Nie żartuj nawet...ciekawe gdzie na szybie złapie mase...;/ nie chciałbym tego czegoś stroić... jak chcesz miec mało widoczną ant. CB to kup Presidenta Floride...
co do anten montowanych na szybę to miałem zaszczyt montować 2 takie sztuki :) oczywiście taśma dwustronna odpada od razu, trzeba mocować na klej do klejenia szyb w aucie, masę dla tej anteny bierze sie z kabla przymocowanego gdzieś śrubka wewnątrz auta, a masa przez szybę jest przekazywana na troche podobnej zasadzie jak magnesówka :) podsumowując ta antena to tragedia, 0 zasięgu ale sie zestroiła na mierniku :)
Odsmaże kotleta:) Użytkuje ktoś łamane anteny CB o długośći około metra? Przy zwykłym bacie tej długości muszę jak wjezdzam do garażu ściągać a po wyjeżdzaniu zakładac:( Proszę o opinię jaką antenę wybrać żęby dobrze "zbierała" i czy wogóle jest sens je zakładać (według mnie o niebo lepiej wygląda od zwykłego "sterczącego" bata). Proszę o opinię użytkowników:D