Zobacz pełną wersję : Słaby akumulator a błąd poduszek
Witam, dostałem taką informację na temat Hondy którą się interesuję:
" błąd poduszek do wykasowania przy słabym akumulatorze dostał komputer błędu poduszki są "
Rzeczywiście przy słabym akumulatorze, komputer może "złapać" błąd poduszek? O ile wiem, to kontrolka SRS się pali też wtedy, gdy układ ma za niskie/za wysokie zasilanie, więc chyba to możliwe?
Witam,
w moim Civicu niedawno gdy były te duże mrozy, to rozładował się akumulator (auto stało parę dni niejeżdżone). Aku był tak słaby, że nie dało się odpalić. Po naładowaniu pojawił mi się również wspomniany błąd poduszek (świecąca lampka SRS). Lampka ta świeci się do teraz. Wcześniej tego nie było. Nie wiem czym jest to spowodowane.
jeden z błędów srs "zbyt małe napięcie" zresetuj kompa srs i po sprawie.
zresetuj kompa srs i po sprawie.
a jak mam to zrobic? odłączałem aku jeszcze raz ale nic to nie dało
a jak mam to zrobic? odłączałem aku jeszcze raz ale nic to nie dało
poszukaj na forum było to juz kilka razy
tego nie wiem, nie miałem tego problemu :)
znalazłem tu coś o kasowaniu błędów SRS http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=306535&postcount=6
ale po przeczytaniu opisu stwierdziłem, że raczej nie dam sobie z tym rady. czy jest inna możliwość pozbycia się tego błędu? samo to nie zniknie po jakimś czasie? nie można pojechać na podłączenie ECU do komputera i skasowanie błędów?
co nie dasz rady ? nie dowiesz sie jak nie spróbujesz
znalazłem tu coś o kasowaniu błędów SRS http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=306535&postcount=6
ale po przeczytaniu opisu stwierdziłem, że raczej nie dam sobie z tym rady. czy jest inna możliwość pozbycia się tego błędu? samo to nie zniknie po jakimś czasie? nie można pojechać na podłączenie ECU do komputera i skasowanie błędów?
spróbować mozesz mapewno nic złego nie zrobisz
tu jest trochę więcej info http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=15372&highlight=poduszki może się komuś przyda :)
co nie dasz rady ? nie dowiesz sie jak nie spróbujesz
ale czy nic nie zepsuję niechcący? albo czy poduchy nie wybuchną jak coś zrobię źle? za bardzo nie znam się na tym :( nie umiem nawet odłączyć alarmu i imobilizera.
tu jest trochę więcej info http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=15372&highlight=poduszki może się komuś przyda :)
ale czy nic nie zepsuję niechcący? albo czy poduchy nie wybuchną jak coś zrobię źle? za bardzo nie znam się na tym :( nie umiem nawet odłączyć alarmu i imobilizera.
poduchy na 100% nie wybuchna jak bedziesz robił wszystko zgodnie z instrukcja to napewno nic nie zepsujesz
A można podłączyć po prostu auto w warsztacie pod komputer i skasować ten błąd?
Slawkowski
12-02-09, 17:03
kasowanie bledu SRS to doslownie chwila "precyzyjnej" roboty. za zworke posluzyl mi wygiety spinacz.
nie mam pojecia ile moze kosztowac taka usluga w ASO, ale pewnie CARITASem oni nie sa.
powodzenia no chyba ze masz auto po 99 roku. Do tego czasu kod migowy i jakies tam ponoc przerobki ktos kiedys kombinowal, ale nie wiem czy to dziala a ASO to zydy i za taka usluge cie oskrobia;)
Cytat:
Napisał teg Zobacz post
powodzenia no chyba ze masz auto po 99 roku. Do tego czasu kod migowy i jakies tam ponoc przerobki ktos kiedys kombinowal, ale nie wiem czy to dziala a ASO to zydy i za taka usluge cie oskrobia
to znaczy, że jak mam auto z 2000 r.? to zarejestruje mi się to jako błąd w ECU a nie w układzie SRS? chodzi o to, że to się w SRSie rejestruje a nie w kompie od silnika...
Tak to bym podjechał do elektromechaniora i za 30 zł ten błąd skasował w dwie minuty. :D
30 zł to bardzo optymistyczna wersja. Jak ja kiedys szukałem, to w różnych warsztatach za samo podłączenie kompa chcieli od 50 do 150 zł (sama diagnostyka) + za usunięcie blędu dodatkową kasę.
Na szczęście zrobiłem tak jak radzą na forum i po problemie. Kosztowało mnie to 3 minuty i kawałek drucika :)
Na szczęście zrobiłem tak jak radzą na forum i po problemie. Kosztowało mnie to 3 minuty i kawałek drucika
a odłączałeś do tego immobiliser i inne zabezpieczenia?
Niecałe 3 lata temu płaciłem w ASO za reset srs 50 zł, ale nie ma reguły, w innym ASO (te same miasto) chcieli 120 zł. Potem poczytałem forum ;) do samodzielnego resetu nic nie odłączałem, j.w. 3 minuty, drucik i gra :)
Błędy ECU nie mają nic do SRS i odwrotnie. Takim uniwersalnym kompem jak mają w nieautoryzowanych warsztatach z błędem poduszek nic sie nie zrobi.