Zobacz pełną wersję : Łożysko i cewka do sprężarki klimatyzacji - pilne
Witam. W warsztacie wyszla usterka : uszkodzone lozysko i cewka sprezarki. Koszt tych dwoch czesci w serwisie ok 1100 zl, koszt calej sprezarki po regeneracji ok 1000. To i to za drogo.
Na allegro znalazlem kilka ogloszen sprzzedazy calej sprezarki w cenach od 200 do 300 zl ale jednak troche to jak kupno kota w worku.
Znalzlem jednak sklep : http://www.sklep.climateam.pl/index.php/cPath/58/sort/2a/page/2
Jest mozliwosc zamowienia, lozysko moze byc nowe, a cewka uzywana, gwarancja 6 miesiecy, Cena tych dwoch elementow ok 200zl.
Bardzo prosze o pilna pomoc i porade czy to dobry pomysl i czy cena nie jest dziwnei niska.
Model Hondy : hatchback 5d 98r. 1,4 IS 90KM
Na sprezarce pisalo na pewno TRS090 i 05.
Dzieki
witam ma ten sam problem i z tego co wyszperałem i dowiedziałen sie wynika ze cewka jest wymienna natomiast co do łozyska to jest to teoretycznie element niewymienny(w manualu nie ma procedury wymiany łozyska) i występuje tylko jako kpl razem z kołem pasowym sprezarki tym na którym pracuje pasek wielorowkowy chociaz jeden gosc co zajmuje sie klimatyzacjami powiedział ze jest to to zrobienia czyli mozna łozysko wyjąc.
za te częsci wołają 200 zł za sprezarke na allegro 200-300 sam sie zastanawiem czy kupic uzywke z gwarancja czy ten zestaw co podałes zeby to zrobic jesli cewka ma byc uzywana to chyba wolał bym całą sprezarke kupic w dobrym stanie.
a ja kupilem używke od Szymon Septic i nie ma problemu :) z nim zawsze można się dogadać jakby coś nie pasowało
Stalo sie, zamowilem z allegro
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=538973234
Chlopak powiedzial ze dziala, sprawdzali,itp.
Ma same pozytywy, ma kilkadziesiat rzeczy wystawionych wiec wyglada wiarygodnie. Cena warta ryzyka. Zobaczymy za 2 dni.:)
powiem szczerze ze balbym sie tak kupic w "ciemno" na allegro...
juz raz kupilem alternator do fiata podobnie jak Ty przywiozl kurier sprawdzam a tu lipa, gorzej chodzil od starego, nauczka na przyszlosc...
jak juz kupywac to tylko nowe rzeczy na allegro.
powiem szczerze ze balbym sie tak kupic w "ciemno" na allegro...
juz raz kupilem alternator do fiata podobnie jak Ty przywiozl kurier sprawdzam a tu lipa, gorzej chodzil od starego, nauczka na przyszlosc...
jak juz kupywac to tylko nowe rzeczy na allegro.
Ja tez nie kupuje uzywanych rzeczy nigdy. Ale akurat nowka w serwisie kosztuje ok 1000zl. A w innych sklepach cewki sa po regenracji i taki zestaw kosztuje 450zl.
Tak naprawde zalezy mi na sprzegle (lozysko, kolo,elektromagnes), reszta sprezarki mnie nie interesuje bo mam reszte sprawna.
Place przy odbiorze wiec moge rozpakowac i rzucic okiem czy cewka nie spalona.
1000 zł ??? :D chyba mówisz o częściach bo nowy kompresor w ASO kosztuje ok 4900 netto :)
1000 zł ??? :D chyba mówisz o częściach bo nowy kompresor w ASO kosztuje ok 4900 netto :)
Powiem tak.
Sprezarka w sklepach kosztuje ok 1000zl. Cała. W wiekszosci jest regenerowana
Natomiast w ASO za 1000zl mozna kupic elektromagnes+lozysko. Ceny calej sprezarki nie znam.
Mam nadzieje ze uzywana ktora jutro do mnie przyjdzie za 200 zl bedzie miala sprawne to na czym mi zalezy (elektromagnes, kolo,lozysko). :)
a mialem sprawną....tzn łozysko bylo walniete :D
W moim przypadku okazało sie ze łozysko od napinacza paska klimatyzacji jest zuzyte wymieniłem na SKF i problem ustąpił a mechanicy powiedzieli ze walnięte jest to na spręzarce i chcieli kompresor napraiwac wołajac za to 400 zł jak podsunołem pomysł ze moze to napinacz to mówili ze nie na pewno kompresor...miałem racje ze nie posłuchałem hehe.
to rarytasa odkopales :D :D
ale dobra uwaga na przyszlosc