paweltdf
09-02-09, 19:58
Witam, od razu zaznaczam że jest to mój pierwszy post na tym forum, więc tak sprawdzałem ostatnio sonde lambda w moim aucie bo mam podejrzenie że moze nie działac prawidłowo(auto jest troche mułowate na wysokich obrotach) wiem ze poprawnie działajaca sonda ma dawać napiecie miedzy 0,1 - 1V a u mnie wyszło cos takiego:
-na wolnych obrotach poniżej 0,1V i wskazówka miernika nawet nie drgnie
-po przygazowaniu i potrzymaniu na obrotach(4000 rpm) po chwili wartośc zmienia się dośc płynnie od 0,1V do 0,6V
-i po przejsciu na wolne obroty tak samo jak na poczatku
i czy na wolych obrotach też napięcie powinno zmieniać się skokowo? i jeszcze jedno pytanie: gdzie kupic taka sondę? przeglądałem allegro i sklepy internetowe ale są tam albo uniwersalne sondy albo wogole niema do mojego silnika:( z góry dzięki za pomoc
-na wolnych obrotach poniżej 0,1V i wskazówka miernika nawet nie drgnie
-po przygazowaniu i potrzymaniu na obrotach(4000 rpm) po chwili wartośc zmienia się dośc płynnie od 0,1V do 0,6V
-i po przejsciu na wolne obroty tak samo jak na poczatku
i czy na wolych obrotach też napięcie powinno zmieniać się skokowo? i jeszcze jedno pytanie: gdzie kupic taka sondę? przeglądałem allegro i sklepy internetowe ale są tam albo uniwersalne sondy albo wogole niema do mojego silnika:( z góry dzięki za pomoc