Zobacz pełną wersję : Gubi prąd!
Witam ma od paru dni civika 1.4 75kM. Mam taką wade ze gubi mi prąd i to nie jest wina akumulatora! Gubi go tylko przy rozruchu tzn raz są kontrolki i go moge odpalic a co jakiś czas przekręcam kluczykiem i nie ma kontrolek! Czasami jest tak ze są kontrolki i po załączeniu rozrusznika nic nie kręci i kontrolki gasną. Podejrzewam ze coś z bezpiecznikami bo jak coś popukam czy wyjme i włoze to pali. Czasami jest tak ze gdy go chce zapalić to gasną kontrolki i gdzieś w okolicy bezpieczników( tych pod maską ) coś terkocze! Czego to moze byc wina??
pada Ci akumulator
albo cos nie styka (klemy), przeczysc je
To terkotanie pojawia sie gdy na akumulatorze jest za male napiecie aby uruchomic rozrusznik... wtedy terkocze
Powyżej tego posta masz prawidłową i dogłębną diagnozę - najpierw wyczyść klemy i doładuj akumulator, a jak nie pomoże, to zakup nowy i wymień. Po wymianie radzę zastsować procedurę "po resecie komputera". którą znajdziesz w przyklejonym FAQ :)
dzięki chłopaki akumulator juz się ładuje:) chce dodać ze jest zupełnym nowicjuszem jeżeli chodzi o hondy i wogóle jezeli chodzi o nowsze auta, wczesniej jeździłem maluchem z 91r
Tomek_HC3D
25-01-06, 22:04
Ja miałem podobny problem ale w 5G a winowajcą była ....... stacyjka :) po rozebraniu okazało sie ze trzeba przeczyścić styki i juz nie "gubił' prądu :)
Pozdrawiam
skoro wspomniałes o maluchu to ja musze powiedziec ze tez tak miałem kiedys w 126p a winą był rozrusznik. gdy nie chciał odpalic(a objawy były takie jak w twojej hani) wystarczyło uderzyć w rozrusznik młotkiem i za moment bestia juz pracowała. poprostu szczotki gdzies sie wieszały na rozruszniku. ale nie wiem czy to bedzie sie odnosiło do twojej hondy wiec lepiej tego nie próbuj.
szczotki moga być przyczyną. Blizniak, a nie przypadkiem "uderzyć"? :?
sorry zagalapowałem się ;) oczywiście że uderzyć :lol:
Przecczyściłem klemy podładowałem akumulator i jak narazie cyka wiec chyba problem z głowy, dobrze ze to taka drobnostka. dzieki