Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gubi prąd!

Bandi
23-01-06, 17:08
Witam ma od paru dni civika 1.4 75kM. Mam taką wade ze gubi mi prąd i to nie jest wina akumulatora! Gubi go tylko przy rozruchu tzn raz są kontrolki i go moge odpalic a co jakiś czas przekręcam kluczykiem i nie ma kontrolek! Czasami jest tak ze są kontrolki i po załączeniu rozrusznika nic nie kręci i kontrolki gasną. Podejrzewam ze coś z bezpiecznikami bo jak coś popukam czy wyjme i włoze to pali. Czasami jest tak ze gdy go chce zapalić to gasną kontrolki i gdzieś w okolicy bezpieczników( tych pod maską ) coś terkocze! Czego to moze byc wina??

Furious
23-01-06, 18:02
pada Ci akumulator
albo cos nie styka (klemy), przeczysc je
To terkotanie pojawia sie gdy na akumulatorze jest za male napiecie aby uruchomic rozrusznik... wtedy terkocze

ppm702
23-01-06, 21:48
Powyżej tego posta masz prawidłową i dogłębną diagnozę - najpierw wyczyść klemy i doładuj akumulator, a jak nie pomoże, to zakup nowy i wymień. Po wymianie radzę zastsować procedurę "po resecie komputera". którą znajdziesz w przyklejonym FAQ :)

Bandi
24-01-06, 20:48
dzięki chłopaki akumulator juz się ładuje:) chce dodać ze jest zupełnym nowicjuszem jeżeli chodzi o hondy i wogóle jezeli chodzi o nowsze auta, wczesniej jeździłem maluchem z 91r

Tomek_HC3D
25-01-06, 22:04
Ja miałem podobny problem ale w 5G a winowajcą była ....... stacyjka :) po rozebraniu okazało sie ze trzeba przeczyścić styki i juz nie "gubił' prądu :)
Pozdrawiam

blizniak
25-01-06, 23:33
skoro wspomniałes o maluchu to ja musze powiedziec ze tez tak miałem kiedys w 126p a winą był rozrusznik. gdy nie chciał odpalic(a objawy były takie jak w twojej hani) wystarczyło uderzyć w rozrusznik młotkiem i za moment bestia juz pracowała. poprostu szczotki gdzies sie wieszały na rozruszniku. ale nie wiem czy to bedzie sie odnosiło do twojej hondy wiec lepiej tego nie próbuj.

ppm702
26-01-06, 14:22
szczotki moga być przyczyną. Blizniak, a nie przypadkiem "uderzyć"? :?

blizniak
26-01-06, 23:01
sorry zagalapowałem się ;) oczywiście że uderzyć :lol:

ppm702
27-01-06, 10:34
to może popraw :?:

Bandi
10-02-06, 09:36
Przecczyściłem klemy podładowałem akumulator i jak narazie cyka wiec chyba problem z głowy, dobrze ze to taka drobnostka. dzieki