PDA

Zobacz pełną wersję : Boczne drzwi??

doleksy
22-01-06, 09:09
mam problem . Otwieram lewe drzwi i nie zapala mi sie ani swiatło w srodku auta ani kontrolka na desce ze drzwi sa otwrate.jestem laikiem i nie wiem od czego mam zaczac moze ktos naprowadzi mnie na jakis trop??.jest to honda civic 97

Kvasir
22-01-06, 09:45
Ze słupka środkowego wystaje "przycisk" w gumowej osłonce. Gdy zamykasz drzwi to go wciskasz, gdy są otwarte powinien być wyciśnięty i powinno się włączać oświetlenie kabiny. Jeżeli przy innych drzwiach działa a tutaj nei to grzeb przy tym przycisu. Może wystarczy przesmarować jakimś smarem w spreju lub jeszcze lepiej silikonem.

Cairo
22-01-06, 12:22
W 5D zasada działania przycisku jest troszke inna. Tam gdy zamykasz drzwi suwak przesuwa się do wewnątrz auta, gdy otwierasz suwa się do zewnątrz. Jeżeli nie działa Ci tylko przy jednych drzwiarz a masz 5D, to prawdopodobnie styki tego suwaka się zabrudziły. Odkręć go (jedna śrubka na śrubokręt krzyżakowy) odepnij kabelek (uważaj żeby Ci nie wpadł do środka, bo potem można mieć problemy z wyciągnięciem go), rozbierz (jest na takich zatrzaskach, łatwo sie to otwiera) i przeczyść w środku. Dla pewności, że to ten przycisk jest powodem "nie działania" kabelek, który jest podłączony do przycisku przytknij do masy, najlepiej w miejscu wkręcania śrubki bo tam masz pewność że masa jest. Jeśli światełko wewnątrz Ci zaświeci no to już znasz przyczynę.

tfidos
22-01-06, 13:31
mam problem . Otwieram lewe drzwi i nie zapala mi sie ani swiatło w srodku auta ani kontrolka na desce ze drzwi sa otwrate.jestem laikiem i nie wiem od czego mam zaczac moze ktos naprowadzi mnie na jakis trop??.jest to honda civic 97
u mnie w 4gen tez tak mam, tzn gdy otwieram lewe drzwi to lampka sie nie zapala, jak troche poruszam tym suwakiem to wszystko zaczyna wracac do normy => jakis syf sie tam zgromadzil i trzeba przeczyscic ;) a wszystko to od kiedy nastala zima