PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z regulacją przednich reflektorów

mastazzz
30-01-09, 00:18
Witam!

Jakieś pół roku temu usłyszałem jakieś dziwne trzeszczenie dobiegające z przodu samochodu. Przy podjechaniu na skrzyżowaniu do innego auta zauważyłem, że strumień światła z jednego z reflektorów zaczął mi drgać. "Przewinąłem" regulatorem światła od pozycji 0 - 3 i z powrotem i ustało... po jakimś czasie oba reflektory zaczęły wydawać podobne dźwięki i strumienie zaczęły drgać :(. Raz na lewym raz na prawym. Ponowny manewr "przewijania" i ustało. Przejeździłem całą jesień - cisza - i parę dni temu podczas jazdy z zapakowanym całym autem chciałem obniżyć światła, ale ku mojemu zdziwieniu reflektory nie reagowały na położenie pokrętła regulacji wysokości świateł. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Czy mogły się zepsuć silniczki regulacji reflektorów? Jeśli tak to czy ktoś wymieniał te silniczki i mógłby podzielić się doświadczeniem jak to zrobić, jakie koszty? Czy to może jakaś inna awaria?

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :-)

KERMIT!!!
30-01-09, 00:28
no moga to byc silniczki ale zeby 2 na raz sie popsuly to juz jakis fenomen chyba ze bylo jakies zwarcie i sie 2 jednoczesnie spalily choc to malo prawdopodobne a jakie masz auto po FL czy przed ??

mastazzz
30-01-09, 00:39
Właśnie też mnie to zdziwiło, że w niedługim okresie czasu - 3 tygodnie - oba zaczęły szaleć :( a obecnie nie działają :(

Moja Hania jest sprzed FL -> EU8 rocznik 2002.

agent
30-01-09, 07:51
Ja tez u siebie zauważylem jakiś czas temu dziwny odgłos - takie lekkie szybkie pukanie. Droga nasłuchów doszedłem że to silniczek od regulacji świateł. Objaw taki jakby dostawał prąd ale coś nie stykało. Po poruszaniu kostką wszystko zaczynało nieraz działać. Obecnie głównie nie działa. Wyjąłem nawet lapme żeby sprawdzić co jest nie tak ale wszystkie styki w kostce wydają się być OK a do silniczka nie ma chyba jak się dostac bez odklejania klosza. W takim przypadku dałem sobie spokój choć wkurza mnie to że nie mogę regulować śwateł. Mam wrażenie że silnik nie jest lub nie był u mnie jeszcze spalony tylko coś się w nim zacina. Potem pewnie się przepala jak tak ciągle chodzi a nie może :)

xaoo
30-01-09, 08:46
też mam czasem taką przypadłość na jednym reflektorze przed liftingiem.. czyli TTTM...

jak ktos coś wymyśłi to sie podepne...
powiem że u mnie pogmeranie w kostce chwilowo pomaga.

agent
30-01-09, 13:47
No dokłądnie - pogmeranie pomaga ale potem już nie :). Ja jak już widzę jakieś pytanie o awarię albo problem to zaraz się okazuje że ja to też mam i potem inni też :)

szymu
30-01-09, 14:02
u mnie za to skrzypi ;P

LemonR
30-01-09, 21:24
Pewnie styki zaśniedziały.
Jak ruszanie kostką pomaga to rozłączcie je i na styki naładujcie smaru miedziowego tylko nie za dużo aby nie przeszło z jednego styku na drugi bo ten smar przewodzi prąd.

Mr_Harry
03-02-09, 10:44
Polecam ten post -
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=10635&highlight=silniczek+reflektora
tu jest wszystko o naprawie lamp przed FL.

Hrabia Von Lesser
03-02-09, 13:26
Polecam ten post -
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=10635&highlight=silniczek+reflektora
tu jest wszystko o naprawie lamp przed FL.

Czyli wystarczyło poszukać... te same problemy, inni uzytkownicy.

Serdeczne dzki Mr_Harry

mastazzz
03-02-09, 19:29
Dzięki wielkie :-) zatem trochę czasu i pracy i można to zrobić... szkoda tylko, że to tak szybko pada bo widzę, że to nie pojedynczy problem :(

Pozdrawiam