Zobacz pełną wersję : Problem z prędkościomierzem
CzarnaMamba
17-01-09, 17:43
Założyłam wątek, bo nie znalazłam podobnego.
Mam Hondę Civic MB2 VI gen. Przekładałam do niej zegary z innego liftbacka. Wczoraj zauważyłam, że wskazówka prędkościomierza mimo jazdy, pozostaje w położeniu zerowym, albo od razu przeskakuje na położenie 220 km/h (mimo, że jechałam z 50 km/h). Gdy wyłączyłam samochód i po 3 godzinach znów go odpaliłam, problem zniknął.
Mam nadzieję, że taka sytuacja była jednorazowa, że po prostu zegar się zawiesił. Jednak chciałam się dowiedzieć, czy Wy w liftbackach też spotkaliście się z taką sytuacją i jak to ewentualnie rozwiązać.
Btw- liftbacki mają zegary elektroniczne czy na linkę?
hhe bylo juz o tym duzoo :d sam mam ten problem to podobno czujnik predkosciomierza sie sypie u mnie tak sie dzieje jak jest zimny troszkie sie rozgrzeje i smiga idealnie ale raczej bede musial go wymienic!
mialem filmik nakrecic jakie moje d16y7 ma przyspieszenie np od 0-180 (fajnie to wglada):D
CzarnaMamba
17-01-09, 18:19
Wiem. U kolegi w V genie licznik na nierozgrzanym silniku startuje od 220 :D
I moją teraz też to dopadło....
Odpowiedzieć sobie na swoje pytanie w założonym przez siebie temacie to czad :D
A ja mam wielka prośbę, ponieważ jestem mało techniczny i żadne schematy mi nie pomagają. Czy ktoś może wrzucić zdjęcie, gdzie znajduje się ten czujnik prędkości, bo mi tez czasem prędkościomierz odmawia współpracy. Był już kiedyś przeczyszczony i podejrzewam, że jest to to samo, ale tym razem chcę zrobić to sam (ale nie mogę go zlokalizować...).
Z góry dziękuję!
nie chce m sie szkac fotek.
znajduje sie w skrzynie biegow, mniej wiecej pod/za rozrusznikiem, mniej wiecej pod rura dolotowa.
nie powinienes miec problemu bo do skrzynie dochodza tylko 2 kostki jedna to wlasnie predkosciomierz, a druga to czujnik wstecznego biegu(swiatla) ktory znajduje sie mniej wiecej pod aparatem zaplonowym
p.s. wyjac czujnik predkosci, to nie taka prosta rzecz, ciasno siedzi:)
nie chce m sie szkac fotek.
znajduje sie w skrzynie biegow, mniej wiecej pod/za rozrusznikiem, mniej wiecej pod rura dolotowa.
nie powinienes miec problemu bo do skrzynie dochodza tylko 2 kostki jedna to wlasnie predkosciomierz, a druga to czujnik wstecznego biegu(swiatla) ktory znajduje sie mniej wiecej pod aparatem zaplonowym
Niewiele mi to mówi (tak, jak pisałem), ale dzięki za dobre chęci :)
CzarnaMamba
20-01-09, 15:22
Pojawił się nowy problem: oprócz tego. że padły zegary, to jeszcze non-stop bladym światłem świeci się kontrolka od ręcznego:/
A ja mam wielka prośbę, ponieważ jestem mało techniczny i żadne schematy mi nie pomagają. Czy ktoś może wrzucić zdjęcie, gdzie znajduje się ten czujnik prędkości, Ponawiam prośbę, bo znów jeżdżę z check engine i klapniętym prędkościomierzem :(
Plissss!
Bennyhonda
28-03-09, 15:04
Ponawiam prośbę, bo znów jeżdżę z check engine i klapniętym prędkościomierzem :(
Plissss!
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=40844&highlight=pr%EAdko%B6ciomierz
szukac ;) mi tez cos zaczal dzialc jak plywak ehehe ale to raczej do wody ma nadzieje ze opanowalem sytuacje
Od tygodnia sytuacja opanowana - ojciec pomęczył się z 15 minut i znalazł. Wyczyścił, popsikał WD40 i działa pięknie.
Muszę przyznać, że trudno zrobić zdjęcie miejsca, gdzie jest ten czujnik :)
Dzisiaj zauważyłem że u mnie prędkościomierz zaczął szaleć to znaczy, jechałem sobie spokojnie jak nigdy ;) popatrzyłem z jaką to zawrotną prędkością zasuwam, widzę 80km/h za chwile dosłownie wskazówka spadła do 60km/h a nie odejmowałem gazu po chwili podniosła się do 80 i spadło coś około 70, czyli zaczęła falować i teraz powiedzcie mi o co tu caman? :confused:
Powiem wam, że przy liczniku nic nie grzebałem a tym bardziej przy czujniku który jak mówicie znajduje się w skrzyni biegów
natomiast jeżeli chodzi o obrotomierz to zachowywał się grzecznie :p
Bennyhonda
07-11-09, 16:47
Od tygodnia sytuacja opanowana - ojciec pomęczył się z 15 minut i znalazł. Wyczyścił, popsikał WD40 i działa pięknie.
Muszę przyznać, że trudno zrobić zdjęcie miejsca, gdzie jest ten czujnik :)
polecam zrobic to samo :) tez tak mialem popsiaklem WD gitara byla choicaz nie odrazu bo jeszcze blad na check engine ale reset i jest oki do tej pory ... naforum gdzies bylo nawet zdjecie gdzie i co :P bo szukalem;)
Założyłam wątek, bo nie znalazłam podobnego.
Mam Hondę Civic MB2 VI gen. Przekładałam do niej zegary z innego liftbacka. Wczoraj zauważyłam, że wskazówka prędkościomierza mimo jazdy, pozostaje w położeniu zerowym, albo od razu przeskakuje na położenie 220 km/h (mimo, że jechałam z 50 km/h). Gdy wyłączyłam samochód i po 3 godzinach znów go odpaliłam, problem zniknął.
Mam nadzieję, że taka sytuacja była jednorazowa, że po prostu zegar się zawiesił. Jednak chciałam się dowiedzieć, czy Wy w liftbackach też spotkaliście się z taką sytuacją i jak to ewentualnie rozwiązać.
Btw- liftbacki mają zegary elektroniczne czy na linkę?
A właściwie to po co przekładałaś licznik.
Ja mam trochę inna sytuację. Jadę np. na 2 biegu z prędkością obrotową silnika 3000, w pewnym momencie jest wahnięcie wskazówki obrotomierza do 0, i następnie wraca ona do właściwej pozycji (wszystko to trwa najwyżej 1,5s) . Nie ma reguły co do występowania tego zjawiska. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
^Ja się spotkałem :) Musisz przeczyścić kostkę od czujnika prędkości (mechanicznie +WD-40).
U mnie też tak na początku opadała wskazówka, aż w końcu opadła na amen.
Odświeżę troche temat bo mam podobny problem. Licznik od prędkościomierza przy gaszeniu troche podskakuje a dzis przekrecił się do końca i jż nie chce wracać. Myślicie że przeczyszczenie pomoże czy trzeba wymieniać zegary ?
Dodam że licznik przebiegu całkowitego i dziennego chodzi.