Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju silnikowego
berserker1
14-01-09, 16:09
Czy w stacji diagnostycznej mają na miejscu do kupienia olej do silnika czy muszę kupić oddzielnie?
Czy olej Mobil 10w40 syntetyczny będzie dobry do silnika 1.4 IS z przebiegiem 70 tys?
Ile litrów oleju jest potrzebnych do takiego silnika?
Jaki będzie koszt wymiany oleju?
Edytuj/Usuń Wiadomość
Czy w stacji diagnostycznej mają na miejscu do kupienia olej do silnika czy muszę kupić oddzielnie?
zależy jaka to stacja
Czy olej Mobil 10w40 syntetyczny będzie dobry do silnika 1.4 IS z przebiegiem 70 tys?
jeśli przebieg byłby prawdziwy to wlałbym pełen syntetyk.
potrzebujesz 4 litry oleju i nieraz jest tak że przy zakupie oleju wymiana gratis;)
berserker1
14-01-09, 16:20
zależy jaka to stacja
jeśli przebieg byłby prawdziwy to wlałbym pełen syntetyk.
potrzebujesz 4 litry oleju i nieraz jest tak że przy zakupie oleju wymiana gratis;)
A czym się różni pełen syntetyk od półsyntetyku?
A filtr oleju też standardowo wymieniają?
mineralny, syntetyk, polsyntetyk, to gestosc oleju.
Filtr oleju musisz kupic i jak Ci wymienia olej to standardowo filtr tez musza.
A czym się różni pełen syntetyk od półsyntetyku?
A filtr oleju też standardowo wymieniają?
Moze to Ci pomoze:
http://www.motofakty.pl/artykul/oleje_silnikowe_8211_jak_dobierac.html
mineralny, syntetyk, polsyntetyk, to gestosc oleju.
A nigdy w życiu ;) Te oleje róznią sie bazą a nie gęstością, 15w50 to może być minerał albo półsyntetyk, 10w60 to półsyntetyk albo syntetyk, itp...... ;) teraz nie ma już reguły, tak samo jeśli chodzi o własności dyspergująco-myjące.
berserker1
15-01-09, 07:49
70 tys?
jaki to rocznik?
Rocznik 2000 1.4 IS 5D Hatchback. Przebieg na 100% oryginalny.
Czyli pełen syntetyk np. Mobil 5W40 będzie lepszy od półsyntetyku( chyba ze nie ma takiego oznaczenia jak napisałem)?
Raczej 5W50. Ja śmigam od nowości na MOBIL 1 5W50. Przebieg ok. 75tys km.
berserker1
15-01-09, 13:18
No właśnie nie wiem jaki olej był lany -półsyntetyk czy syntetyk. Pierwszy właściciel - starszy dziadek nie wie jaki - wymieniali mu przy przeglądzie głównym na 60 000 km.
Może jak taki przebieg nieduży to może od nowości był dawany syntetyk - jak myślicie?
A jeśli półsyntetyk był a wleje się syntetyk to aż tak szkodliwe jest?
Edytuj/Usuń Wiadomość
No właśnie nie wiem jaki olej był lany -półsyntetyk czy syntetyk. Pierwszy właściciel - starszy dziadek nie wie jaki - wymieniali mu przy przeglądzie głównym na 60 000 km.
Może jak taki przebieg nieduży to może od nowości był dawany syntetyk - jak myślicie?
A jeśli półsyntetyk był a wleje się syntetyk to aż tak szkodliwe jest?
Honda miała jakąś umowę z Mobilem i taki lała na przeglądach. Ja mam z 1999 roku i od nowego miałem Mobil 1 5W50 zalewany w salonie. Obstawiam, że Ty też masz taki. Przebieg masz mały więc nie czaj się zalewaj syntetyk.
wszystko zalezy od roku zakupu i rynk z ktorego pochodzi auto, bo nie ma tu reguly. w roznych latach byly to olej shella, mobila, kiedys , kiedy ksiegowi nie mieli jeszcze decydujacego glosu byl to rowniez motul. tak, jak pisalem ci na PW, przy tym przebiegu w silniku bankowo masz pelny syntetyk, a nawet gdyby jakims cudem byl to polsyntetyk, to zalanie na powrot pelnego syntetyku nic zlego nie zrobi.
ja sie podłącze - mam wpisany olej 5w40 i wymianę co 10 tys.km co wydaje mi sie chyba zbyt często... na syntetyku moge pojezdzić 15 tys.km (przebieg 140.000)
ja sie podłącze - mam wpisany olej 5w40 i wymianę co 10 tys.km co wydaje mi sie chyba zbyt często... na syntetyku moge pojezdzić 15 tys.km (przebieg 140.000)
Pałujesz 7,500 , nie pałujesz w co wątpie bo kto nie pałuje 15,000. Co z tego wynika ,że jeżeli jeździsz różnie to 10,000 jest nalepszym przebiegiem na wymianę.Nie mówię już o kontrolowaniu stanu oliwy w międzyczasie :D
berserker1
19-01-09, 10:13
A tak na marginesie czy po przejechaniu kilkunastu kilometrów tak powinno być że olej od razu zmienia trochę kolor w porównaniu z barwą z pojemnika?
Normalnie olej zakupiony miał kolor bursztynowy, półprzezroczysty a po wlaniu, uruchomieniu silnika i dojechaniu do domu już stał się ciemnobrązowy.
Wydaje mi się że przed wymianą olej stary był taki sam jak po wymianie olej nowy - chodzi o barwę, konsystencję, zapach.
czesto jest tak , ze zostaje ci "cos" starej przepracowanej oliwy w silniku pomimo zlania wiekszosci. ten stary olej miesza sie z nowym wlanym i stad zmiana koloru. druga sprawa, to to ze nowy olej moze miec wiecej dodatkow czyszczacych i rozpuscil ci stary nagar.sa rowniez takie oleje , ktore z zasady czernieja po parustet km , np castrol. fajnie jest od czasu do czasu zrobic plukanie silnika. ja zaraz po kupnie dc2 zalalem mu do starego oleju srodek motul engine clean, silnik od tego czasu ma za soba 3 wymiany oleju, w sumie ok 24tys km i przy regulacji zaworow, klawiatura byla elegancko czysta.
markiewicz
19-01-09, 20:54
Podłącze się pod temat. Ile litrów oleju potrzeba do silnika 1,4 is??
berserker1
19-01-09, 21:04
Ja teraz podczas wymiany wlałem 3,3 litra i jest równo z max. dziurką na bagnecie.
Z instrukcji wynika że chyba 3,6 l ma wchodzić... no ale w moim 1.4 IS dolałbym to 0.3 l i byłoby za dużo to nie wiem co o tych danych myśleć...
markiewicz
19-01-09, 21:06
A jaki olej polecacie?? Stosunek ceny do jakości??
do 1.4 zazwyczaj wchodzi 3.3-3.5 w zaleznosci jak dokladnie zlejesz stary olej i jaka pojemnosc ma filtr oleju
Czy filtr oleju o mniejszej średnicy może negatywnie wpływać na coś? ;) Czy poprostu ma tylko mniejszą pojemność osadową ale pociągnie te 10000km?
markiewicz
20-01-09, 14:43
Olej już wymieniłem na mobil super S. A weszło 3,8 litra.
3,8.... sprawdź po dłuższym postoju (np. po nocy) czy nie jest ponad max na bagnecie, bo z tego co pamiętam z manuala wchodzi 3,3 l. - raz juz odsysałem nadmiar przez rurke bagnetu ;)
johnny bravo
07-02-09, 15:50
Witam!
Nie chce juz zakladac nowego tematu o olejach ale czy moglby mi ktos powiedziec jaki mam wlac olej do
Civica D14A4, 97r, 153tys przebiegu (auto kupione 3 miesiace temu). Przy silniku jest przyczepiona kartka ze poprzedni olej to 0W40.
Czy mam wymienic na taki sam czy moze cos innego? np.5W40.
P.S.
Hanka nie bierze ani grama oleju.
Ja bym sie zastanowila... w sumie czy przy takim przebiegu moze wmienic na polsyntetyk..... w zaleznosci w jakim stanie jest silnik.. bo 0W40 to syntetyk ...z tego co wiem dla wysilonych silnikow wysokoobciazonych
A dlaczego od razu półsyntetyk. Ja mam naklepane ponad 240 tys. i cały czas jeżdze na syntetyku shella 5w40 i od lipca narazie nie musiałem dolac ani kropli;).Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest motor. Zalewaj syntetyk i sprawdzaj czy nie ubywa. W najgorszym razie wymienisz drugi raz, ale jeżeli przebieg prawdziwy to napewno będzie ok.
Pozdro
Większość ludzi z tego co zauwazyłam jest zdania że olej powinno dobierać sie do wysokości przebiegu... ale masz racje..jeśli silnik jest w super stanie ..i nagle zmieni mu sie olej na skladniowo inny..moze mieć to wpływ.
johnny bravo
08-02-09, 11:11
To czyli co proponujecie?
Zalac go tym samym 0W40 czy moze jednak 5W40?
Civic przez ten okres 3 miesiecy nie zjadl nic oleju a przebieg oryginalny bo mam ksiazke serwisowa.
Dzieki za udzielona odp.
Pozdro.
Zalej go tym samym. Masz zdrowy silnik.
Tak, jednak też bym tak zrobiła. heh
hej szykuje się do wymiany oleju, nie mam bladego pojęcia jaki mam teraz w silniku, tylko tyle że barwa prawie czarna, przebieg 220tys km, czy jeśli to jest mineralny to muszę taki sam nalać? czy jak wleje półsyntetyk a z silnika wszystko nie zejdzie to stanie się coś? jaki półsyntetyk polecacie?
jakbyś poszukał dłużej na forum, to byś znalazł odpowiedzi na wszystkie te pytania ;)
znajdź temat o oleju i przeczytaj go sobie od początku, na pewno wyjdzie Ci na dobre :D
albo masz, bo pewnie Ci się szukać nie zechce :p
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12623&highlight=jaki+olej
Witam, żeby nie zakładać nowego tematu piszę tu.
Zapewne było na forum ale nie mogę nigdzie doszukać się odpowiedzi na wszystkie pytanie.
Silnik d13b2 94r. przebieg 220tys. Nie mam pojęcia jaki olej jest wlany, samochód jest sprowadzany i nie posiadam żadnej kartki z oznaczeniem. Bierze olej ale nie potrafię określić objętościowo. od października do dziś poziom oleju z połowy skali na bagnecie pomiędzy max, a min spadł do około 5mm nad min. Przejechałem na tym około 4tys. bez pałowania.
Co polecacie zalać.? i jaki filtr oleju wybrać.?
A i powiedzcie czy w/w zużycie jest duże.? Bo zastanawiam się nad remontem motoru ale nie wiem czy jest czym jak narazie się martwić.
Właśnie dopatrzyłem się że napisałem w nieodpowiednim dziale. Więc sorry za to.
mozliwe ze oliwa dlugo nie byla wymioeniana i jest przepracowana stad zuzycie. ze swojej strony mogeci zaproponowac polsyntetyk motula 10w40. jak cos to zapraszam na pw, filterki rowniez mam :)