Zobacz pełną wersję : car audio
witam
mam kilka pytań dla znawców car audio,
1) zakupiłem HELIX Dark Blue 62.1 i zamierzam to zamontować w przednich drzwiachi chce to podłączyc pod samo radio i pytanie czy na kostce trzeba coś mostkować aby moc była przekazywana tylko na te głośniki czy wystarczy podłączyć tylko te głośniki i wystarczy czy w radiu jest stały podział np 4x50 czy mozna zrobic 2x100np troche to głupie ale moze ktos mi odpowie
2) zostaja mi jeszcze tyl: elipsy lanzarVX693 dosc dużej mocy i mam jakies tweetery czy da rade to połączyc elipsy z tweeterami pod jakims wzmakiem czy nie za dużo tego bedzie, i jeszcze mam tube aktywną w bagazniku,czy ewentualnie same tweetery na tył dodatkowo do tych helixów jakas sugestja, porada co z tym można zrobic? jednostka sterujaca nie za specjalna JVC KD G 731 ogolnie co z tym mozna zrobic? dzieki
elipsy lanzarVX693 dosc dużej mocy i mam jakies tweetery czy da rade to połączyc elipsy z tweeterami pod jakims wzmakiempo co? Żeby zrobić hałas? Same elipsy z tyłu to pomyłka jesli chodzi o dźwięk. Na ciśnienie i show prosze bardzo
jakas sugestja, porada co z tym można zrobic?sprzedać elipsy, tweetery, tubę aktywną i kupić skrzynkę basową + wzmacniacz i wtedy pogonić przód też ze wzmaka
ok a co z osobami jadacymi z tyłu maja słuchac aby basu ze skrzyni?
nie mostkuje sie kanalow w radiu
nie mostkuje sie kanalow w radiu
Dlaczego nie można ? Przyznam że sam o tym myślałem.:)
Dlaczego nie można ?dlatego, że spalisz końcówkę mocy
a co z osobami jadacymi z tyłu maja słuchac aby basu ze skrzyni?rozumiem, że z przednich głośników dźwięk już jest z tyłu niesłyszalny?
moze i jest słyszalny ale sama tuba zagłusza wszyskie wysokie tonya na takich tez mi zależy. chyba podłącze same tweetery z tyłu zobaczymyco wyjdzie.
wiec sprzedaj ta "tube" jak juz to bylo napisane kup dobra skrzynke basowa do tego wzmacniacz a glosniki helixa dobrze graja pod samym radiem wiec mozesz spokojnie je podlaczyc.. ps. kupiles wersje 2 drozna czy zestaw 2woferki+zwrotnice+tweetery? bo jesli tak to sprawa rozwiazana radio pod zwrotnice itd.. jesli kupiles wspolosiowe to zle zrobiles i tweetery co masz wloz gdzies na podszybie.. tak ja mialem i bylo dobrze (prozdek nie helixa ale gralo naprawde fajnie a z tylu nie siadalem bo w koncu moj samochod choc nikt nie nazekal kazdy "tanczyl" w samochodzie;p)
podłącze same tweetery z tyłu zobaczymyco wyjdzie.już Ci mówię - kiszka wyjdzie
molekm14:
Pytanie podstawowe to czy to ma grac czy wygladac ;) bo jesli wygladac to dorzuc jeszcze po 4 elipsy w drzwi, 10 tweeterow w bagaznik itp, bo wszystko narazie idzie w tym kierunku...
Jesli grac to...
Sa pewne zasady ktorych trzeba sie trzymac. Tak w skrocie to chodzi o scene, czyli zeby gralo z przodu, przed Toba... jak na koncercie. Jesli bedziesz mial duzo glosnikow, a kazdy ma inna charakterystyke pasma (czyt. kazdy glosnik rozne tony gra z inna glosnoscia) to wyjdzie z tego jeden wielki szit.
Zeby takiego szitu uniknac wstawia sie zestaw odseparowany na przod (dwa woofery, dwa tweetery najlepiej w slupkach i zwrotnice odpowiednie do tych glosnikow) i do uzupelnienia calego pasma dodaje sie subwoofer.
Gwarantuje Ci, ze takie rozwiazanie nawet dla ludzi podrozujacych z tylu zapewni wiecej wrazen niz Twoje dotychczasowe rozwiazanie.
Czyli na przod zestaw odseparowany, do bagaznika skrzynka zamiast tuby i wzmacniacz co by to wszystko rozpedzic ;)
A przede wszystkim polecam: TĄ LEKTURĘ (http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf) ;)
Pozdrawiam
ok dzieki a zestaw co kupilem to oczywiscie odseparowany ze zwrotnicami tweeterami oddzielnymi i wooferami.
przyznam sie ze do tej pory dziwiek był w zasadzie z tyłu( te elipsy graja *****iscienawet bez tuby nawet ) a ja z przodu nie słyszałem procz basu nic ciekawego choc były zamontowane jakies głośniki magnat dobrej klasy w przednich drzwiach. sprawdze jak to podziała na helixach wiekszosc che miec dobry bas a mi na srednich i wysokich tonach . jak teraz podkrece radjo to wiekszośc plastikow lata i trzeszczy nie wspomne o lampach tylnych :)(za wiecej basu dziekuje ciągły bol głowy podczas jazdy) a czemu tak kazecie zmieniac na skrzynie a nie tube?
czemu tak kazecie zmieniac na skrzynie a nie tube?posłuchaj w jakimkolwiek markecie to zrozumiesz ;)
bo tuba buczy a nie gra ;)
a czemu tak kazecie zmieniac na skrzynie a nie tube?
zjawisko fali stojacej i inne takie pierduly ;) jak juz kolega ppm702 wspomnial... posluchaj w jakims supermarkecie;)