PDA

Zobacz pełną wersję : stuki z lewej strony

yogiszczecin
12-01-09, 12:56
Witam, mam takie pytanie: słychać umnie stuki z przodu od strony kierowcy, coś jakby luzy na gumie i auto prowadzi sie trochę nerwowo na mokrym i równym asfalcie. Czy to mozliwe,że to łożysko i guma mocowania amortyzatora? Poduszkę silnika górną od strony rozrządu zmieniałem na nową. Opony sztuki nówki, zbierzność ustawiona cacy majonez. Auto to civic eg8 d 15b2 1992 rok sedan.

auto stoi teraz u mechaniora... na szarpaku sprawdzone i wyszło,że 3 tulejki na wachaczu do wymiany bo sie zje...chały trochę. Jak odbiore auto, to dam znać czy jest poprawa odczuwalna.

EFEKT KONCOWY

zmiana tulei na wachaczu przednim dolnym spowodowalo,że nie ma już tego stuku jakby silnik chciał wylecieć i auto się troszke lepiej prowadzi. Jednakże jak szybko najade na próg zwalniający to jest odczuwalny stuk jakby coś udeżało o podwozie i slychac pracującą gumę.... pojechałem na kanal i sprawdziłem czy oby na pewno wymienili te tuleje co mieli i czy wszystko dokrecili i wszystko jest OK.

Moje pytanie.... czy tuleje gumowe w wachaczu po wymianie musza się jakoś same dopasować i uleżeć?

vrod
14-01-09, 19:19
nie muszą nic, stuki to albo swożeń wahacza górnego albo dolnego, ale jak był u mechanika to nie powiedzial CI że jeszcze masz do wymiany cos?

yogiszczecin
14-01-09, 19:22
właśnie przednie zawieszenie jest git, wspominał tylko o osłonach przegubów,że za jakiś czas trzeba pomyśleć o wymianie

Jarek A.
14-01-09, 19:26
Jesli stuki zdarzaja sie przy nierownosciach i slyszysz je rowniez kiedy np. bujasz samochod w garazu. Mogl Ci sie poluzowac amortyzator. Otworz maske i dokrec kluczem. U mnie zadzialalo ostatnio:)

yogiszczecin
14-01-09, 20:40
to pierwsze co zrobiłem, ale bez skutku

Whiplash
21-02-12, 20:50
odkope troche kotleta, mianowicie kilka dni temu nagle pojawil sie gluchy stuk z lewej strony, na nierownosciach jest wszystko ok amor wybiera i jest cisza, stuk pojawia sie gdy wjade w jaka dziure o ostrych krawedziach np. zapadnieta studzieka wystarczy ze zapadnieta 3cm i juz slychac gluchy stuk, gdzie szukac przyczyny ??

uczak
22-02-12, 01:18
Sprawdz cisnienie w oponie ;)

Whiplash
22-02-12, 17:34
cisnienie ok to nie to

Exedy24_pl
27-02-12, 15:32
Ciężka sprawa,ale moim zdaniem przyczyna tkwi w zawieszeniu,wykluczam końcówki drążka,więc pozostaje wahacz,sworzeń. Może nie jest dokręcony i dlatego słychać stuki.

Siwy1987
04-03-12, 15:47
Podepnę się do tematu, żeby nie zakładać nowego, mianowicie u mnie od niedawna pojawiły się stuki dość wyraźnie słyszalne jakby uderzał metal o metal z prawej strony z okolic koła, stuki pojawiają się przy nierównościach na drodze jak i przy skręcaniu (najczęściej w lewo). Podejrzewam sworznie wahaczy, ale też jakiś czas temu dostałem lekkiego strzała w prawy błotnik przedni. Co to może być?