Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zawieszenie po uderzeniu

aer
10-01-09, 23:17
Witam.

Moja Honda wypadła z drogi i zaliczyła mocne boczne uderzenie w krawężnik przednim kołem.
W efekcie zniszczona została felga (wygięła się tak mocno, że w pierwszym momencie kiedy to zobaczyłem pomyślałem, że urwało się zawieszenie) i zaczęło mocno ściągać.
Pojechałem z tym na diagnostykę - diagnosta stwierdził, że zawieszenie jest całe i wystarczy ustawienie geometrii. Ustawiłem - auto jedzie prosto.
Moje wątpliwości budzi fakt, że wszystkie możliwe elementy, w tym gumowe, wytrzymują a przestawia się geometria. Prosto rozumując coś musiało się uszkodzić. Czy możliwe jest, żeby naprzykład wygiął się wahacz lub zwrotnica czy cokolwiek innego w taki sposób, żeby nie było tego widać i jednocześnie powodowało to znaczne ściąganie?

Dodatkowo po kilkudziesięciu kilometrach coś w tym kole się rozwyło i huczy najmocniej w przedziale 40-60km/h. Hałas jest jednostajny, i występuje niezależnie od tego czy koła są proste czy skręcone, jednak w skręcie się nasila - obstawiam więc łożysko. Co o tym myślicie?

qba1983
10-01-09, 23:35
lozysko poszlo na bank, to normalne przy mocnym udezeniu z boku.
jesli chodzi o zbieznosc... hmmm diagnosta pewnie posprawdzal elementy gumowe, sa cale i ok, ale skoro zbieznosc sie zmienila to cos musialo puscic. tez mi sie wydaje ze cos pewnie sie pogielo, mysle ze to koncowka drazka, sam drazek kierowniczy, lub wachacz. choc jesli robili ci pomiary i wyszlo ze tylko zbierznosc jest zla, to wachacz pewnie jest dobry.
nalezy dokladnie porownac elementy po obu stronach.
tak czy inaczej, lozysko masz do wymiany:rolleyes:

Cairo
11-01-09, 16:24
Ja przy takim uderzeniu skrzywilem dolny wahacz. Wymienilem go i wszystko bylo ok.

aer
12-01-09, 15:36
Przy pierwszych oględzinach nic pogiętego nie dało się zauważyć, ale przy wymianie łożyska sprawdzę jeszcze raz. Jeśli nic nie będzie widać to mogę już spokojnie jeździć?
Podpowiedzcie jeszcze jakie łożysko kupić. W ASO powiedzieli mi 340zł a w sklepie gdzie zwykle się zaopatruję w części polecili mi Optimal za 140zł (podobno japońskie). Kupować Optimal czy szukać innego?