PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuty zamek bagażnika

markiewicz
09-01-09, 17:15
Witam. Kupiłem właśnie Hondę Civic 5d i mam już z nią mały problem. Cały czas pali mi się kontrolka od nie zamkniętego bagażnika. Okazało się ze nie trzyma zaczep ten przy bolcu. I moje pytanie polega na tym czy można jakoś go rozebrać i wymienić sprężynkę?? Teraz muszę jeździć z otwartym bagażnikiem

hariusz
26-05-09, 16:52
Podbijam pytanie i proszę o jakieś rady bo na wyjeździe jestem w Trójmieście, i jeszcze pare dni będę a zepsuł mi się zamek bagażnika. Ten plastik w zamku zupełnie nie chce się zahaczyć o bolec, jak go palcem ruszam to "idzie" ale wraca od razu... Czy zamek da się jakoś łatwo naprawić czy nowy trzeba ?

mickee
26-05-09, 20:02
A pewny jesteś, że to zamek się zepsuł. Może oprostu masz za nisko to ucho, o które się zahacza. Spróbuj poluzować śruby i podnieść je (ucho) do góry.

markiewicz
26-05-09, 20:58
W moim przypadku okazało się ze opuściło się ucho zamka:). Wystarczy poluzować 2 śruby i będzie git

cubrynka
29-05-09, 18:20
miałem ten sam problem
wykruszyła się plastykowa końcówka zapadki w klapie bagażnika
naprawiłem to w 2 minuty bez rozbierania przy pomocy tasiemki samozaciskowej
jutro mogę wysłać zdjęcia

hariusz
29-05-09, 22:24
Bardzo chętnie bym je obejrzał, więc poposzę, bo jest lekko już wybity ten plastik i to może być część składowa problemu. Do tej pory jednak coś udało mi się zrobić a mianowcie:
- rozebrałem obicie klapy, wymontowałem zamek i okazało się że jakiś syf wpadł do zamka i dlatego się nie zatrzaskiwał nawet jak próbował zapadke śrubokrętem popchnąć.
Ale żeby nie było tak miło i fajnie to mimo iż zamek zaczął się zatrzaskiwać to za cholere nie chce tego robić pod wpływem zamknięcia klapy.
.....ale nie jest źle bo odkryłem, że jak zamykam klape popychając ją mocno w lewo to jednak jest ok.
Czyli oznacza to że mam klape przestawioną lekko ? Przez rok było ok a teraz nagle siara. Czy ktoś mi może w miare łopatologicznie wytłumaczyć jak o 2 mm przestawić na stałe klape w lewo ? Czy warto żebym to ucho podnosił czy ewodentnie chodzi o kąt klapy ?

mickee
30-05-09, 16:53
Ucho można przesuwać w każdą stronę. Chyba łatwiej wyregulować uchem niż klapą. Weź duży krzyżak i do dzieła. Według mnie to w grę wchodzi tylko i wyłącznie regulacja na uchu.

cubrynka
02-06-09, 20:16
przepraszam za opóźnienie to jest mój sposób na zamek w klapie
http://images47.fotosik.pl/137/f804f158d58cf0d6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f804f158d58cf0d6)
działa od roku klapa zamyka się leciutko i cicho

hariusz
02-06-09, 21:17
@cybrynka: thx za fote, ciekawy patent.

@mickee: przesunięcie ucha lekko w górę pomogło, jakby komuś się śruby nie chciały odkręcić tak jak to było u mnie to przypominam że trzeba w nie lekko puknąć i będzie ok.

mickee
03-06-09, 08:38
Ja przerabiałem to już tyle razy, że nie mam najmniejszego problemu z ruszeniem śrub. Czasami zdarzało mi się próbować zamknąć bagażnik na zamkniętym zamku (zamykałem żeby lampka się nie paliła). Wtedy ocho przesuwało się w dół i nie szło zatrzasnąć bagażnika.

Lukasz91BstoK
24-10-11, 18:58
przepraszam za opóźnienie to jest mój sposób na zamek w klapie
http://images47.fotosik.pl/137/f804f158d58cf0d6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f804f158d58cf0d6)
działa od roku klapa zamyka się leciutko i cicho

Możesz pokazać jaka to opaska? ( jakieś zdjęcie, link )Ja użyłem ''opaski zaciskowej", ale nic to nie dało. Jak ją zdjąłem to musiałem ją jakimś sposobem zamknąć... a przecież za każdym razem nie będę się tak bawił..

dlugi_86
27-10-11, 14:08
Podbiję temacik.
Otóż miałem również problem z klapą, który został naprawiony, niestety od tego momentu nie zapala mi się lampeczka w bagażniku??? Żarówka ok, bezpieczniki też :( a ja nie wiem czemu nie świeci. Może wiecie co innego może być przyczyną??

kyzer
29-10-11, 02:12
Krańcówka w zamku

Piwosz06
30-10-11, 19:03
Też kiedyś zgubiłem ten plastik z zamka. Wyciąłem z twardszej gumy element na kształt rombu tak żeby ciasno wchodził, wcisnąłem i siedzi tam już ponad rok. Klapa zamyka się lekko z wysokości 20cm.