PDA

Zobacz pełną wersję : D14A8 regulacja zaworów

klubowicz
09-01-09, 10:49
Witam serdecznie wszystkich, jestem tutaj nowy:)

Od pół roku jestem posiadaczem (szczęśliwym) Cifa VI gen. 1.4 16V 5d z 97 roku

interesuje mnie temat regulacji zaworów w tym silniku, bo wiem, że jest ona niestety ręczna jak to w większości Hond (oprócz Legenda chyba).

Aktualny przebieg to 217kkm, kupiłem jak miał 170.
Za mojej kadencji nie było regulacji zaworów, za kadencji poprzedniego własciciela (pierwszego) podobno była.
Teraz pytanie, czy robić tą regulacją czysto prewencyjnie, bo nic się absolutnie nie dzieje, żadnych objawów typowych dla za luźnych lub za ciasnych zaworów...
Pytam bo z tego się wstępnie orientowałem koszt jest sporawy, bo w granicach 200zł.

Biorąc pod uwagę, że wymieniłem tylne amorki, rozrząd, oleje i wszystkie filtry to kolejne 200zł jest już lekkim obciążeniem:o

Z góry dzięki za odpowiedzi

jero11
09-01-09, 10:58
koszt regulacji zaworów to od 30zł a reguluje się je co jakieś 30-40 tyś

Pero
10-01-09, 14:07
Zawory powinno się ponoć regulować co 40 tys. kilometrów.

Koszt, który podałeś to mocna przesada. Kolega jero11 mówi, że od 30 zł i ma rację. Ja zapłaciłem 40 zł bodajże. Nawet w ASO Hondy w Krakowie (Arher) wołają za to 120 zł.

Zakładając, że znajdziesz fachowca, który porządnie wyreguluje do 50 zł, to chyba warto to zrobić. :)

DaroP
10-01-09, 19:36
Witam
Wykonywałem taką regulację, koszt z tego co pamiętam ok. 60 PLN. Osobiście odczułem poprawę w jakości brzmienia silnika. Spróbuj teraz posłuchać silnika (najlepiej przy wyłączonym radiu) w okolicach 3000-4000 obrotów. U mnie słyszalne było charakterystyczne "dzwonienie" zaworów, po regulacji zupełnie to ustąpiło... pozostałe informacje:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=13916&highlight=regulacja+zawor%F3w

maxx
11-01-09, 10:16
Regulacja zaworów nie jest niczym skomplikowanym dla kogoś kto ma trochę pojęcia o mechanice. Konieczny jest manual i zajmuje to ok godzinę. Ja najpierw regulowałem w pobliskim warsztacie i nie odczuwałem efektu. Gdy zrobiłem to sam od razu silnik pracuje lepiej. Uszczelkę zakładam tą samą z dodatkiem silikonu i śmiga wszystko że hej.
Pozdr MAXX

Piotrek_krak
01-02-09, 21:49
wszystko zalezy od tego jak sie jezdzi,generalnie na benzynie co 40 tys ja bym powiedzial ze lepiej co 30tys jak sie ostro piluje,natomiast jezeli jest to gaz i jest w miare ciezka noga to miedzy 15-20 tys km.