PDA

Zobacz pełną wersję : Dysze spryskiwaczy...

Matey
06-01-06, 19:52
Chcialbym wymienic dysze spryskiwaczy na jakies wydajniejsze, takie jak w nowszych autach ktore zamiast strumienia, robia na szybie taka mgielke fajna... Probowal juz ktos? Jakas rzezba jest ? Musze na pewno kupic spryskiwacze od jakiegos auta nowszego i czy one podejda wmiejsce starych?

lakazs
11-01-06, 19:43
Wiertarka i ognia

LIO
11-01-06, 20:28
Wiertarka i ognia

brawo za twórczą pomysłowość
i baranek w ściane

siemaR
11-01-06, 20:42
nie próbowałem, ale to może być kwestia nie tylko dyszy, ale też wydajniejszej pompki, która pompuje pod większym ciśnieniem. Z zaadoptowaniem końcówek różnie może być, zależy od czego, jak masz możliwość to na dzień dobry przed dalszą rzeźbą załóż je po prostu na wężyk bez wkładania w maskę i zobacz czy jest taki efekt jak chcesz - jak jest to zamocowanie tego do maski nie powinno być jakimś strasznym problemem.

Matey
12-01-06, 15:19
Powoli ogarniam temacik... Zamiast starych dyszy wstawie dysze z Peugeota 307... Prace w toku... Musze ASO Peugeota odwiedzic i zaopatrzyc siee w dwie dysze 24 zeta :) A czy mocowanie podejdzioe... Zobaczymy... Prace w toku...

Cairo
13-01-06, 08:19
Daj znac o efektach bo ciekawy temat.

jacek5m
13-01-06, 18:28
fajna sprawa,
ja u siebie aktualnie nie zmieniam, lecz potrzebuje kolanko plastikowe
laczace wezyk z dysza :)
jak Ci zostanie to bym sie usmiechnal :D prosze o PW

jakims dziwnym trafem peklo mi w te mrozy i plyn ucieka bokiem
kombinowalem z przedluzeniem rurki, ale cos slaby strumien na wyjsciu z dyszy :/
wiec nie wiem czy cos z nia nie tak czy srednica (mniejsza) powoduje ze slabo, bardzo slabo psika :(, bo cisnienia to tam nie ma chyba zbyt duzego :D

reanimuje ale efekt mizerny, szukam jeszcze rurki o tym samym fi, aby ja przedluzyc
moze cos pomoze i wepne od razu pod dysze ?!!??

jakies sugestie??

Dizzy
13-01-06, 20:04
takie duperele jak kolanka, trojniki i rurki widzialem w Norauto http://www.norauto.pl

jak juz temat o spryskiwaczach to podam orientacyjne ceny z ASO:
Civic 6gen Hatch

spryskiwacz tylni 76850-s03-003 ok 28zl
spryskiwacz przedni 1szt. ok 65zl

dokladnych cen nie pamietam bo wcielo mi rachunek.

czekam na info o przerobieniu spryskiwaczy na te z 307!

Matey
13-01-06, 23:43
Info bedzie i obszerna fotorelacja... W przyszly weekend najprawdopodobniej... Bo nie mam kiedy jechac do Aso peugeota...

Gr00bY
14-01-06, 02:19
A nie łatwiej i szybciej przepchać stare dysze? Ja u siebie na dysze nie narzekam i ciśnienie też spore, a i mgiełka też obecna :)

siemaR
14-01-06, 07:15
wiec nie wiem czy cos z nia nie tak czy srednica (mniejsza) powoduje ze slabo, bardzo slabo psika
mniejsza średnica spowoduje wzrost ciśnienia, a nie spadek.
Sugestia: bezsensowna rzeźba z przedłużaniem rurek, na każdym łączeniu będą spore straty i tak niewielkiego ciśnienia, szukanie kolanek też, najszybciej, najprościej i najtaniej - kupić (znaleźć, dostać) nową albo używaną końcówkę z jakiejkolwiek rozbitej H w okolicy - więcej czasu, pytań i komplikacji z dochodzeniem co i jak i cała energia psu w dupę :P

Toms
16-01-06, 15:36
panowie ale czy przypadkiem do konkretnych dyszy wtryskow jest odpowiedni komp z programem tzn otwieranie zamykanie i takietam wiec nie wiem czy to sie zgra - inne dysze plus stary komp

Furious
16-01-06, 15:39
panowie ale czy przypadkiem do konkretnych dyszy wtryskow jest odpowiedni komp z programem tzn otwieranie zamykanie i takietam wiec nie wiem czy to sie zgra - inne dysze plus stary komp

Ale my mowimy o spryskiwaczach :D Komputer tym nie steruje :D

Tommi336
05-02-07, 16:06
Temat sie juz przewijal ale najlepsze wyjscie to kupic spryskiwacze od Citroena C3. Dzisiaj takie kupilem do 5g- pasuja bez zadnych przerobek- wyciagasz stare, podpinasz nowe... :afro: w ASo Citroena za 2szt. zaplacilem 18.16 zl ;) a efekt jest super :aloha:

mkdadi
05-02-07, 17:19
Temat sie juz przewijal ale najlepsze wyjscie to kupic spryskiwacze od Citroena C3. Dzisiaj takie kupilem do 5g- pasuja bez zadnych przerobek- wyciagasz stare, podpinasz nowe... :afro: w ASo Citroena za 2szt. zaplacilem 18.16 zl ;) a efekt jest super :aloha:

Mozesz cyknac fotke i pokazac jak wygladaja na aucie?

Tommi336
05-02-07, 17:25
normalnie :bicie: nie widac roznicy ze to nie z tego autka:) w tekstach jest artykul i tam sa fotki szyby w trakcie pryskania, jutro najwyzej cykne fotke maski aby pokazac z zewnatrz jak to sie prezentuje :)

EJ2 Siwy
05-02-07, 17:27
Wystarczylo poszukac :/ http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14577

Dareko87
05-02-07, 17:34

dokladnie jaki jest strumień lepszy??

Dealer
05-02-07, 20:12
poprostu rozpryskuja na cala szybe!! a nie jak seria punktowo!

KuBiK
06-02-07, 08:51
lec po dysze od Puga lub Cytryny (307=C3) wyjmujesz stare. ucinasz jaknajblizej starej dyszy przewod zakladasz nowa dysze i psikasz :) to takie plug &play

p.s.wszystko ok z tymi dyszami pozatym ze mi jedna cos cienko zaczela psikac :/

Lcfr
06-02-07, 09:07
lec po dysze od Puga lub Cytryny (307=C3) wyjmujesz stare. ucinasz jaknajblizej starej dyszy przewod zakladasz nowa dysze i psikasz :) to takie plug &play
/

nie trzeba odcinac przewodu...
jak nie mozesz wyjac starej dyszy to podgrzewasz suszarka albo polewsz goraca woda...
wyjmujesz stare i wkładasz nowe....

le
p.s.wszystko ok z tymi dyszami pozatym ze mi jedna cos cienko zaczela psikac :/

tez mam takie wrazenie- że na poczatku pryskały wiekszym kątem i mocniej... ;/

KuBiK
06-02-07, 10:58
nie trzeba odcinac przewodu...
jak nie mozesz wyjac starej dyszy to podgrzewasz suszarka albo polewsz goraca woda...
wyjmujesz stare i wkładasz nowe....

tak tez mozna ale czy masz jakis pomysl na zasilanie suszarki pod blokiem na parkingu?? ;)

napisalem opcje szybka i mozliwa do wykonania w warunkach polowych

tez mam takie wrazenie- że na poczatku pryskały wiekszym kątem i mocniej...

mi od kierowcy psika caly czas dobrze a od pasazera psika w bok i o polowe mniejszym strumieniem(kątem w sensie)

Lcfr
06-02-07, 11:32
tak tez mozna ale czy masz jakis pomysl na zasilanie suszarki pod blokiem na parkingu?? ;)

napisalem opcje szybka i mozliwa do wykonania w warunkach polowych

butelka z gorącą woda - polewasz przewody-miekna-i łatwa wymiana... :)

Qukie
20-02-07, 10:12
Ja właśnie jestem po wymianie i na razie jest bardzo dobrze, ale obawiam się tego co piszecie, ze zaczną psikać słabiej...

Matey
20-02-07, 10:17
A mnie tam dobrze psikaja... No moze jak auto jest dobrze nagrzane, w sensie silnik to dziala troche na przewody od spryskiwaczy i wtedy ciutke gorzej psikaja... Ale tak to OK

AdamJ
06-03-07, 19:43
Czy one mają regulację wysokości psikania - góra-dół? ;)

Dla zainteresowanych: Nabyłem takie spryskiwacze w ASO citroena w lublinie za ok. 12zł/szt - jakby ktoś szukał w tej okolicy.

booltazar
06-03-07, 21:32
no wlasnie, czy to sie reguluje, moj od pasazera psika anemiczmie i za nisko.

??

Aquarius
06-03-07, 21:35
no ja takze mam taki problem ze za nisko...ale wyglada na to ze nie ma regulacji...30 min dorabialem uszczelke z gumy ale nie wyglada to ladnie...tyle ze ja mam od puga 307 bo podobno to te same jak juz ktos wspomnial w tym temacie...

Matey
06-03-07, 21:37
no sa te same i nie maja regulacji wysokosci... u mnie dobrze psikaja...

majkel
06-03-07, 21:47
Psikają za nisko to fakt. Na postoju. Jak się jedzie psikają wyżej. Da się pionowy otwór przez który psikają delikatnie powiększyć na wysokość np. nożykiem - wtedy psikają nieco wyżej, ale i mniej szeroko. Kupujcie od cytryny, od puga są droższe :D

Qukie
06-03-07, 22:48
Jak się jedzie psikają wyżej
To u mnie jest na odwrót, na postoju psikają tak mocno, ze mam dach mokry, a im szybciej jadę tym psikają niżej i wężej ...

Efyr
07-03-07, 12:10
Takie pytanie, bo się troche pogubiłem:
Czyli te od puga 307 i od cytryny C3 to takie same spryskiwacze i oba nie mają regulacji?

Waldek
07-03-07, 13:49
Najlepiej psikną na postoju i przy pełnym zbiorniku płynu. Im w zbiorniku mniej to na postoju i w trasie - większa prędkość - słabiej. Ale co tam zwalniamy do 5 dych ( aby zobaczyć innych od tyłu) >> psik i dalej kopa.

MarcinM
10-03-07, 12:34
Są dostępne w Wawie na al.Krakowskie w citroen po 11 zł brutto :)

booltazar
31-03-07, 09:04
no wlasnie, czy to sie reguluje, moj od pasazera psika anemiczmie i za nisko.

ziomki, przeciez te dysze sa regulowane, wczoraj z poznego wieczora wyposazony w szpile, zasadzilem ja w srodek i wyregulowalem, tak ze psikaja jak trzeba....

:aloha:
:aloha:

crs112
31-03-07, 19:45
Witam
mam Civiczke ale jeżdze też peugotem 307. Zawsze podobało mi się spryskiwanie szyb w 307. Cieszę się że taki temat pojawił się na forym i że można to przerobić bez najmniejszego problemu. Napiszcie czy nie żałujecie tej zmiany i czy warto to zrobić pomijając fakt owiele lepszego oczyszczania szyby. Chce w śrobę kupić te dysze i je zamontować ale do tej pory czytałem że jest trochę problemów. :hinczyk:

majkel
31-03-07, 20:41
Nie ma żadnych problemów - montaż to 2 minuty. Przy obecnej temperaturze na zewnątrz wężyki są miękkie i wymiana to banał.
A czy założyłbym je znowu? Nie wiem..... Trochę się stęskniłem za hondowskimi sikawkami. Chyba wymienię z powrotem :wink:

Lcfr
31-03-07, 21:15
szału nie robią....
spodziewałem sie wiekszego efektu(np. VW ma duzo lepszy efekt mgielki)

ale w porównaniu z hondowskimi sa lepsze bo
w pierwsze fazie (zaraz po spryskaniu szyby) duzo wieksza powierzchnia szyby jest mokra co znacząco wplywa na nie powstawanie rys na szybie (wycieraczka ma wiekszy kontakt z mokra powierchnia...)

moim zdaniem za ta kase mod oplacalny i pożądany...

Pancin
01-04-07, 08:31
Myślę, że w VW jest po prostu znacznie bardziej wydajna pompka. Też nabyłem 2 dni temu dysze od C3. Montaż trwa 5 min. jest bezproblemowy, nie wymaga żadnych narzędzi. Wszystko palcami idzie. Efekt w porównaniu z serią bardzo dobry. Prawie jak w VW. :) Generalnie za 22 zł gadżet bardzo skuteczny. Polecam.