Zobacz pełną wersję : Kilka pytań, problemów w jednym temacie.
1. Już nie mam sił do moich hamulców tylnich, dokladnie tylniego lewego koła, zaraz po kupnie samochodu sprawdzałem hamulce i z tyłu bardzo tarły oba koła, ponieważ tłoki ciężko chodziły, wymieniłem klocki, z prawej strony wykręciłem i wkręciłem tłoczka kilka razy i juz chodzi płynnie, nie trze koło, natomiast zrobiłem to samo z drugim kołem prawym, wkreciłem i wykreciłem tłoczka kilka razy ale bez efektu, mocno trą klocki o tarcze (tarcze w stanie bardzo dobrym). Czy można bez żadnych obaw wykręcic cały tłoczek? Chciałem zobaczyć jak sie tam sprawa ma od środka. Bo już nie wiem co z tym robic, jak ściagnę koło bardzo ciężo jest ukrecic tarczą.
2. Co ile tys. km. powinno wymieniać się świece, filtr paliwa, powietrza, w moim silniczku?.
3. Dostaje szału z prawa sprężyną, tak niemiłosiernie skrzypi nawet przy wsiadaniu, wysiadaniu z samochodu :(
czyscilem to wiele razy, spręzonym powietrzem itp... A może to nie sprężyna? Od tylniego wahacza jest taka główna guma usztywniająca, nie wiem czy to dobrze nazywam, jest ona pęknieta chyba ze starości, może to ona tak skrzypieć?
4. Nie działa mi elektryczna regulacja prawego reflektora, jak chwycę ten cały człon gdzie wkłada sie żarówke, to cały ten silniczek od regulacji chodzi w rece, wyglada jak by sie cos odczepiło czy cos... i zauważyłem że z prawej strony ten człon jest założony na odwrót niż z lewej strony? Czy to ma znaczenie? tak ma byc?
Zalozylem jeden temat z tymi pytaniami bo nie bede pisal kilkanascie tematow z kazdym pytaniem.
Mam nadzieje ze bedzie ktos na tyle cierpliwy i pomoze.
1.sprawdz czy czasem nie zapiekla ci sie linka recznego.
linka ciagnie i obraca taka srube(ta na ktorej jest sprezyna). po spuszczeniu z recznego, ta sroba powinna obrucic sie na tyle ze powinna oprzec sie o taki bolec(jak zajzysz to bedzie sz wiedzial o co chodzi)
mozesz tez djac ten element do ktorej jest przymocowana linka(sprezyne rowniez) i mamy piekny dostep do sworznia ktory to obracajac sie wysuwa tloczek.
nalezy poobracac tym sworzniem za pomoca klucza(chyba 12), w jedej pozycji nie hamuje w drugiej hamuje i to bardzo mocno. mozna wtedy sprwadzic czy czasem nie zapieklo sie cos w srodku, wystarczy ustawic tak sworzen zeby nie hamowal, jak nadal nie mozna obrocic tarczy to znaczy ze cos w zacisku.
to bym sprawdzil najpierw, bo tez szukalem problemu w zacisku a okazalo sie ze mam zapieczona linke
2.z tego co pamietam;
swiece co 40tys
filtr paliwa co 60-80
powietrza 10-20
3.a moze jest to sworzen dolny?
psiknij wd 40 lub innym smarem penetrujacym po kolei w rozne miejsca w zawieszenia i sprawdzaj po kolei kiedy przestanie trzeszczec. bedziesz wiedzial co to jest
4.najprawdopodobniej wyskoczylo ci mocowane odblysnika z silniczkiem(jest na taka kulke) nie wiem za bardzo o co chodzi z tym ze jest odwrotnie...
powinno byc tak jak w drogim kloszu
Dzieki Ci Kuba za tak obszerna odpowiedz!
1. Linka jest napewno ok, chodzi lekko i plynnie, natomiast wydaje mi sie ze to wina tego tloczka, z drugiej strony chodzi on bardzo lekko bez zadnego oporu mozna go wykrecac i wkrecac, a tego z lewej strony ma duzy opor, trzeba sie troche nasilowac zeby go wykrecic i wkrecic troche, wlasnie sie zastanawiam co z tym zrobic, czy mozna go calego wykrecic? Obadalbm wtedy jak to tam od srodka wyglada...
4. Chodzi mi o to ze z prawej strony (tam gdzie nie dziala el. regulacja) ten caly czpien gdzie sie wklada zarowke jest zalozony na odwrot niz z lewej strony. z lewej strony sa takie zielone srobki do regulacji swiatel i mam je u gory a z prawej strony ta regulacje mam pod spodem, dlatego mi to wyglada ze jest to na odwrot i nie wiem czy tak to ma byc.
A co z tym mocowaniem odblysnika? Da sie to tam jakos zalozyc? Jak tak to jak? Moze trzeba caly klosz wyciagnac?
co do klosza to tak wlasnie trzeba go wymiontowac! najprawdopodobniej musisz zdemontowac przedni zderzak i wyjac reflektor, rozlozyc go na czesci pierwsze! Najlepiej obydwa by miec porownanie z drugiego jak to wszystko powinno wygladac:)
pozniej zmontowac w odwrotnej kolejnosci, pamietajac o uszczelnieniu reflektora;)
Drugiego (sprwnego) refletora napewno nie rozmontowywuj skoro jest z nim wszystko ok.
Być może wypadło Ci lustro z zaczepów i chodzi luźno. Możesz spróbować wepchnąć je palcami poprzez otwór żarówki, a jeśli nie dasz rady to musisz go wymontować i rokleić. Bez problemów go złożysz bo nie ma co tam w sumie źle zrobić.
Stwierdzilem ze wymienie te reflektory na nowy, bo juz sa naprawde w oplakanym stanie, mocowania pourywane, cale brudne od srodka, w jednym to lustro jest porysowane, poprostu maja swoje lata...
Moje pytanie, czy z wersji z przed liftingu by podeszly reflektory?
Jak tak to co sadzicie o tych:
http://moto.allegro.pl/item509382413_reflektor_lampa_honda_civic_95_98_no wa_nowy_wawa.html
Czy ladnie by one wygladaly w srebrnym samochodzie?
Przedliftowych nie założysz do auta po lifcie i na odwrót też nie.
Dzieki za wszystkie wypowiedzi!
Czyli te beda pasowac napewno: http://moto.allegro.pl/item500713827_reflektor_lampa_prawa_honda_civic_98 .html
Mam jeszcze jedno pytanie, mam seryjny alarm, nie dziala mi otwieranie tzn. z centralnym wszystko jest ok, zamkne drzwi i uaktywni sie alarm ale jak chce otworzyc to nie otworza sie tylko musze otwierac kluczykiem. Co to moze byc? Baterie nowe.
Czyli pilot wcale nie działa, czy możesz zamknąć pilotem ale otworzyć już nie?
Co do reflektora to będzie pasował.
Tak moge zamknac, ale juz nie otworze pilotem, jak wcisne guzik zeby sie drzwi otworzyly to tylko wylaczy sie alarm i "pyknie" centralny a sie nie otworzy, musze kluczykiem.
Dodam ze mam 2 pary pilotow i z kazdym jest to samo.
5. Mam ostatnie pyatnie: Jak by to wygladalo jak by pomalowac lusterka, klamki i listwy na zderzaku z przodu i z tylu w kolor, a listwy boczne na drzwiach zostawic czarne?
Bo te listwy na zderzakach mam porysowane, optarte, nie wyglada to ladnie, a moze by tak pomalowac wszystkie listwy? :D
Tylko jak by to sie prezentowalo z czaarnymi progami i czy by nie zaduzo tego bylo??
DamianPietras
31-12-08, 09:13
będzie ładnie ale praktyczne to nie będzie