PDA

Zobacz pełną wersję : pochylenie kół

doger31
22-12-08, 18:19
Witam,
Mam problem, autko (Civic 5d 99r) sciąga na lewą stronę, pojechałem na geometie.
Okazało się, że zbieżność i przesunięcie jest OK. Gorzej z pochyleniem.
W prawym tylnim kole mam pochylenie -1,47' ( ale to chyba nie wpływa na sciąganie auta). Drugie koło tylnie jest OK.
W przednich kołach mam -0,11' i +1,01'. Gość co robił zbieżność powiedział, że wartości są w normie jednak różnica pomiędzy nimy jest duża i to może powodować sciąganie autka.

Chciałbym się dowiedzieć co mogło być przyczyną takich pochyleń, dzwon a może dziury na drogach?? Ponadto co należy wymienić aby autko naprostować i ile to może kosztować. A może jest inna przyczyna faktu iż autko nie jedzie prosto??
Może problem jest w oponach? Mam założone 4letnie zimówki i może one są złe.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

abarth81
22-12-08, 20:19
Powiem tyle ze opony maja duzy wpływ na ściąganie auta, ja raz załozyłem uzywane opony kupione w wulkanizacji i nagle auto zaczeło sciągac na lewo opony na oko wygladały ok wczesniej tego nie było po zmainie opon jak ręką odjoł..

Cairo
26-12-08, 13:13
Wpływ na pochylenie tylnego koła mają cukierki oraz wahacze poprzeczne. Jesli chodzi o przód to zazwyczaj wahacze górne.

zoy
26-12-08, 14:52
. Jesli chodzi o przód to zazwyczaj wahacze górne.
Lub pogieta zwrotnica.

Cairo
26-12-08, 20:04
Miałem na myśli pochylenie spowodowanem zużyciem elementów. Jeśli chodzi o pochylenie spowodowane uderzeniem to wpływ może mieć wszystko. Z przodu, wahacze górne i dolne i zwrotnica, z tyłu każdy z wahaczy.