PDA

Zobacz pełną wersję : ABS problem

zed
28-12-05, 23:45
Mam problem z ABSem.Nie wiem jak on powinien normalnie chodzic ale u mnie jest tak ze jak przekrece stacyjke to slysze silniczek od ABS pochodzi okolo sekundy i lampka raz gasnie i wtedy ABS chodzi ale bywa tez tak ze nie gasnie i ABSu nie mam.Silniczek slychac tez czasami po hamowaniu albo podczas jazdy.Czy to jest normalne?Plyn jest bo sprawdzalem.Prosze o jakas podpowiedz co jest nie tak albo przynajmniej co nalezy sprawdzic.Z gory dzieki pozdro

LukiS
29-12-05, 00:11
u mnie w czasie jazdy (hamowania) jak zadziala ABS to tez slychac silniczek, bardziej niepokojace jest to ze kontrolka czem nie gasnie, moze jakis przekaźnik

Wombat
29-12-05, 10:21
jeżeli lampka ABS nie gaśnie to musisz zrobić samodiagnostyke. Komp ABS zapamiętuje błędy dokładnie tak samo jak komp silnika. Używa sie tej samej zworki serwisowej tylko kody wymiguje lampka ABS a nie lampka Check Engine.
Jak tego nie zrobisz to zgadywac możesz do upojenia bo usterek które może diagnozowac ABS sam jest od 23 sztuk w górę - zależnie od rocznika.

I raczej problem u ciebie wygląda poważnie bo 90% kłopotów z czujnikami ABS (najtańsza naprawa) wyłażi dopiero po ruszeniu. Wiec albo masz fart i załapałes sie na te pozstałe kilka % albo awaria dotyczy kompa abs, pompy abs, modulatora lub akumulatora ciśnienia - bo to jest sprawdzane na starcie

zed
29-12-05, 11:53
dzieki sprawdze to i napisze co bylo nie tak pozdro dla wszystkich

[ Dodano: Czw 29 Gru, 2005 ]
Dzisiaj robilem samodiagnostyke i wyrzucilo mi kod 8 czyli czujnik GMP lub jego obwod.Gdzie tego szukac i ile kosztuje wymiana?Ktos sie moze orientuje?