Zobacz pełną wersję : Sprzęgło...
Mój mechanik twierdzi ze we wszystkich tych pudelkach zawsze jest luk. Tylko marka pakowacza jest inna. Pomijajac ten zestaw z allegro bo to jakies podejrzane.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
W sumie bendi parę postów wyżej skusił się na ten zestaw z dwumasą i jeździ. Pytanie jak z trwałością bo 900km to i dwumasa po regeneracji wytrzyma
Przejrzałem już sporo stron i nie rzucił mi się w oczy podobny problem ze sprzęgłem jaki ja posiadam... 2,2iCtdi, 2007r.
Co jakieś 300-500km zdarza się, że nie mogę wrzucić żadnego biegu... nieda się wkleszczyć, muszę kilka razy wcisnąć pedał i jest ok znowu na dłuższy czas.
Podpowie ktoś?
Wycieku płynu niema, żadnych poślizgów, niepokojących dźwięków... Czeka mnie w sierpniu dłuższa trasa ok. 3kkm i wolałbym mieć rozwiązany problem. Wysprzęglik pada?
Proponuję odpowietrzyć sprzęgło.
W którym dokładnie miejscu psiknąć pedał sprzęgła Wd40 żeby nie skrzypił pedał
Być może padło już tutaj to pytanie, ale ciężko jest przeczytać 76 stron by je znaleźć... Dlatego je zadam:
Ile mniej więcej przy "normalnym" użytkowaniu wytrzymuje sprzęgło w UFO 1.8? Wykręci 250 tyś czy mało prawdopodobne?
Być może padło już tutaj to pytanie, ale ciężko jest przeczytać 76 stron by je znaleźć... Dlatego je zadam:
Ile mniej więcej przy "normalnym" użytkowaniu wytrzymuje sprzęgło w UFO 1.8? Wykręci 250 tyś czy mało prawdopodobne?
250 tyś? Nie ma szans. To zależy 150-170tyś KM to jest absolutne maximum dla tego sprzęgła.
fireman1014
11-12-17, 23:35
stan sprzęgła zależy od tego jak się go używa, ja mam już 205 kkm i nie ślizga się, mam nadzieję, że 250 k zrobię.
Zapomniałeś dodać tylko jak operuje się nim w chłodne dni :) Drgawek dostaje. To już nie jest to samo jak po 100tyś.
fireman1014
12-12-17, 23:27
Ale u mnie na zimnym drgawek nie ma.
Witam, jakie seryjnie siedzi sprzęgło w 1.8 oraz na jakie polecacie wymieniać?
https://e-katalog.intercars.com.pl/?lang_id=PL&search=1#/produkty/3113343221310-HCK2053-O19241-zestaw-sprzegla-z-lozyskiem-wyciskowym.html
Witam wszystkich
Zamierzam wymienić dwumas, sprzęgło i wiele innych mniej ważnych części z którymi spokojnie dam rade. Wszystko już mam kupione. Nigdy jeszcze w niej nic nie robiłem ze skrzynią dlatego jeśli jest coś na co powinienem zwrócić uwage to prosze o sugestie. Silnik to 22 ictdi a dwumas kupiłem firmy sachs (mam nadzieje że dobrze wybrałem) nie chciałbym niczego zepsuć z braku wiedzy. Będe wdzięczny za momenty dokręcania śrub i ewentualnie co trzeba przesmarować
Ewentualnie jeśli gdzieś już został opisany manual to prosze o link ,bo sam nie znalazłem
Wszystko znajdziesz w dostępnej serwisówce. Ponadto z tego co wiem i się czyta tutaj na forum niczego niespodziewanego w Civic'u nie ma jeśli chodzi o wymianę sprzęgła i dwumasy.
Tak z ciekawości, jakie sprzęgło wrzucasz? Czy dwumasa Sachs'a ma w środku LUK'a? Pytam z ciekawości, bo Sachs to tylko pakowacz ;)
Jaki przebieg samochodu? Wymieniasz dwumasę profilaktycznie, czy już się tłucze?
Pozdrawiam.
Części zamawiane przez znajomego z innego forum który ma warsztat i sklep.Wklejam wszystko
sprzeglo luk 700
dwumas ze srubami sachs 2700
koncowki drazkow meyle 2szt 180
laczniki staba przod nk 2szt 140zl
simmering walu od strony skrzyni reinz* 50zl
lozyska amortyzatorów z poduszkami febi 2 szt 200
Luk podobno skupuje używki i regeneruje dwumasy. W zestawie brak jest również akcesoriów montażowych. Dostane przesyłkę w piatek i napisze czy faktycznie jest to luk.
Honde mam 5 lat 350 000km na seryjnym sprzegle i rozrządzie
Zaczął się tłuc i przestał co jest normalnym obiawem
Podepnę się pod temat.
Miesiąc temu miałem taką sytuację, że nie mogłem wbić biegu praktycznie żadnego biegu. Dokulałem się do ASO na trójce, bo z wielką siłą, ale ją wbiłem... Okazało się, że w zbiorniczku od płynu od sprzęgła było pusto, przy okazji zleciłem wymianę MTF w skrzyni.
Uzupełnili płyn, olej w skrzyni zmienili, biegi zaczęły wchodzić normalnie. Miesiąc czasu było OK. Do dziś... Wsiadam do auta i znów czuję, że jedynkę ledwo wbiłem, potem niby kilka km było OK, i na którymś kolejnym skrzyżowaniu znów problem by wbić jedynkę, potem dwójka też z oporem... Sprawdziłem znów stan płynu, jest cały zbiorniczek. Znów wsiadłem do auta i pojechałem do ASO i biegi wchodziły raczej OK. Wygląda to tak, że czasem jest dobrze, a czasem nie można wbić biegu :(
Jestem na jutro umówiony w ASO, facet coś wspominał, że może jakiś wysprzęglik...
Miał ktoś coś podobnego? Jakiś pomysł?
Honde mam 5 lat 350 000km na seryjnym sprzegle i rozrządzie
masz przebieg 350000km?
Gdzie znajde tą serwisówke dot. 8 gen najlepiej po polsku albo holendersku. Głównie chodzi mi o momenty dokręcania śrób
Tak 350 tys z NAP certyfikatem potwierdzającym go. Sam zrobiłem 120 tyś
Nie wierze w te niskie przebiegi jeśli nie są udokumentowane. Szczególnie w ściąganych autach ..
Instrukcja serwisowa jest podwieszona na forum, na głównej stronie, a jak nie, to pozostaje "chomik" ;)
Przebieg rzeczywiście dość zacny, ale wiadomo, że te silniki dużo potrafią. Czy wiesz coś na temat - czy było coś przy silniku dłubane, np. wtryski, turbo itp.? Bo sprzęgło i dwumas to wiadomo, aż trudno mi uwierzyć, że masz to wszystko jeszcze OEM, a wręcz nie chce mi się wierzyć, zwłaszcza w zakresie sprzęgła ;) Ja mam 165 tkm i też jeszcze pełen oryginał ale w stosunku do twoich 350 tkm to pikuś ;)
Auto 60% jeździ po autostradach więc sprzęgło nie miało się gdzie zużyć. Rozrząd oczywiście wszyscy mechanicy chcieli mi wymieniać... Pojechałem do hondy zapłaciłem 80 zł i stwiedzili że nie ma potrzeby wymiany.Wnioski dla was! Profilaktycznie zmieniłem elastyczne koło pasowe, bo w accordzie mi to padło. Dwa lata temu w hondzie stwierdzili że znów do wymiany a jeżdżę do dziś. Turbo regenerowalem z winy serwisów. Zrobił się otwór w rurze dolotu. Od 4 lat naprawiam wszystko sam więc nie ma mi kto popsuć auta.Oj wiele mi popsuli....Klime zrobiłem całą od nowa a usterkę znalazłem w końcu sam. Był to czujnik temperatury w chłodnicy. Nie warto słuchać ludzi którzy się uczą na naszych autach. Często taniej wyjdzie serwis hondy jeśli chodzi o diagnostyke
https://youtu.be/Rhr-mis3rA8
Nie potwierdzam tezy że Luk to pakowacz. Na kole jest naklejka z logo Sachs. Jakość widać na filmiku. Zrezygnowałem jednak z samodzielnego montażu. Bawiłbym się z tym 3 dni a to już nie hobby tylko przymus
Panie i Panowie czy macie moze jakies opinie na temat dwumasy Valeo? Do tej pory jezdze na luk'u ale trafilem na portalu aukcyjnym ciekawa opcję pt. nowa dwumasa Valep+sprzegło Aisin (którego nie będe zakładał, bo wrzucam zestaw z Accorda) + śruby i łozysko wyciskowe za 2200?
Nie potwierdzam tezy że Luk to pakowacz.
Ja mówiłem, że Sachs to pakowacz, a nie Luk, co nie zmienia faktu, że plotka się u Ciebie nie potwierdziła :o Daj znać jak już będziesz po montażu i jakie są twoje odczucia.
Panie i Panowie czy macie moze jakies opinie na temat dwumasy Valeo? Do tej pory jezdze na luk'u ale trafilem na portalu aukcyjnym ciekawa opcję pt. nowa dwumasa Valep+sprzegło Aisin (którego nie będe zakładał, bo wrzucam zestaw z Accorda) + śruby i łozysko wyciskowe za 2200?
Możesz pokazać tę ofertę? Sam jestem jej ciekaw. Niewykluczone, że czas wymiany sprzęgła i dwumasy dopadnie i mnie niebawem :D
Znalazłem, rzeczywiście ciekawa oferta:
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-honda-accord-civic-cr-v-2-2-ctdi-i6768328189.html?reco_id=b24c855b-0ffa-11e8-845d-246e9677fe30&bi_m=reco&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro
Ciekawe czy to Valeo PHC to nie typowa chińszczyzna? Jeden komplet ktoś już kupił, może ktoś z forum? :D
Maciek nowa Dwumasa jakiego producenta by nie była to i tak bedzie dobrze latać.
Juz byla tu chyba dyskusja o tym zestawie. Cena jest wrecz nieprzyzwoicie niska, bo za dwumas z IC po pracowniczych znizkach zaplacilem wiecej. Pytanie czy to po prostu w koncu cos w sensownej cenie czy gdzies sa kompromisy. Jakbym wczesniej trafil na ten zestaw to pewnie by juz siedzial u mnie w aucie
Oczywiście się przejęzyczyłem i napisałem odwrotnie. Sachs nie okazał się pakowaczem, ale jeśli ktoś kupuje na allegro to niema się co dziwić że dla 600 zł różnicy ktoś sobie drukuje pudełko i sprzedaje jako inna markę
Montaż dwumasa kosztuje ~ 800 zł (u mnie dużo więcej) więc ja osobiście nie będę ryzykował skośnookich produktów. Dość straciłem w przeszłości na takich okazjach z aliexpres czy allegro (to właściwie to samo)
@dublo2 to jest dokladnie ta oferta, o której pisałem
@Lukas jak zrobi 100kkm to bedzie dobrze, bo tyle juz pewnie tym samochodem nie bede jezdzil, ale nie chce sie zfdziwic, bo wiem ze oryginalnie w civicu byl LUK i to jest dla mnie pewniak. Wątpię, ze onie się bawia w regenerowanie i pakowanie takich kół jako nowe, jak tu ktoś wcześniej napisał
@filip wlasnie szukalem i nic nie znalazlem, a cena do zawartosci jest super, wiec chyba znow zabawie sie w krolika doswiadczalnego :D
zastanawiam sie co jest takiego niesamowitego w kole do civica, że inne koła dwumasowe luka kosztują ok. 1500, a nasze 2200...
Oczywiście się przejęzyczyłem i napisałem odwrotnie. Sachs nie okazał się pakowaczem, ale jeśli ktoś kupuje na allegro to niema się co dziwić że dla 600 zł różnicy ktoś sobie drukuje pudełko i sprzedaje jako inna markę
Montaż dwumasa kosztuje ~ 800 zł (u mnie dużo więcej) więc ja osobiście nie będę ryzykował skośnookich produktów. Dość straciłem w przeszłości na takich okazjach z aliexpres czy allegro (to właściwie to samo)
przeciez Aisin robi sprzegla na pierwszy montaz do Toyoty i Hondy chociazby, wiec nie uwazam zeby to bylo ryzyko. inna sprawa ze tego zestawu nie zamierzam zakladac, bo wole sprawdzony patent.
800 pln to sporo za montaż sprzegła i dwumasy. W Warszawie robia to za 500-600pln.
Powiedziałbym Ci,że przelata ale sam tego nie wiem :D Ja założyłem w lato nowiutką dwumasę Sachs a tak na prawdę w środku znajdował się LUK. Zrobiłem już z 15 tyś od tamtej pory i na razie jest wszystko w porządku,aczkolwiek Krynixa dwumas już dostał baty i coś z nim nie halo a przejechał może 30k ? :cool:
Ceny podyktowane są głównie przez model do jakiego auta to ma być zamontowane,bo nie sądzę,że są wykonane inną technologią czy też z innych materiałów niz do Vaga czy jakiegoś tam innego wynalazka. Głownie o to się rozchodzi.
Ten zestaw z allegro to coś mi śmierdzi i chyba nie zaryzykowałbym teraz po takich perypetiach z dwumasą po jakich ja przeszedłem. Odezwij się jak coś to Ci napiszę za ile mogę załatwić Ci dwumasę i sprzęgło jakie tam bedziesz chciał :)
moj przejechal juz prawie 150kkm na programie i mysle nad wymiana, bo czuje wibracje jak na zimnym silniku jak ruszam tylko puszczajac sprzęgło. zrobie jeszcze wywiad ile LUK w IC po moich znizkach wyjdzie i jakby co bede sie do Ciebie odzywał, zeby porownac ceny. A moglbys zerknac ile kosztuje kolektor wydechowy z uszczelkami, bo od jakiegos czasu czuje spaliny na postoju i obawiam sie ze w moim ukochanym ASO jak mieli to wymienic na gwarancji w 2010 i tydzien samochod stal u nich, to albo to pospawali albo wsadzili taki sam niepelny odlew i znow pękl...
Kolektor sobie od accorda zamontuj. Tylko mocowanie osłony się różni. Ja to odkryłem dopiero po wymianie
Uwaga na patologie warsztatów. Radzę sobie sprawdzić stan osłon sworzni wachaczy najlepiej zrobić im zdjęcia przed wymianą sprzęgła. U mnie to uszkodził a nie muszę pisać że syf który się dostaje do środka niszczy sworzeń który kosztuje ponad 500zł z wachaczem
Można to naprawić ale jak to napisze jak komuś się przydarzy
Mi już ręce opadają. Cztery razy już byłem w ASO, zaczęło się od tego, że nie mogłem wbić żadnego biegu. Pojechałem, odpowietrzyli układ, prawie miesiąc OK, potem znów to samo. Znów odpowietrzyli i coś tam "wyregulowali". Znów ok. 3 tygodni było w miarę OK, choć cały czas biegi wchodziły inaczej niż wcześniej (z czasem wyczuwalnym dziwnym oporem). Po tych 3 tyg. znów lipa, tym razem pedał sprzęgła już praktycznie wpadł w podłogę. Więc wymienili wysprzęglik w tamtym tygodniu, dziś wsiadam do auta, znów nie mogę wbić biegu, sprzęgło mega miękkie.... ASO twierdziło, że nie mogą jednoznacznie stwierdzić co to jest, więc zaczęli od wymiany wysprzęglika. Teraz pozostała już tylko chyba pompa sprzęgła... ale już sam nie wiem co mam robić :( Jakiś pomysł, bo już mam dość :(
Masakra... jakito problem sprawdzic pompę i wysprzęgik na warsztacie? Usterka wyglada na zapowietrzanie sie układu. Pewnie problemem będzie pompa.
Masakra... jakito problem sprawdzic pompę i wysprzęgik na warsztacie? Usterka wyglada na zapowietrzanie sie układu. Pewnie problemem będzie pompa.
Twierdzili (ASO), że nie mogę jednoznacznie stwierdzić, dlatego "zaczęli" od wysprzęglika. Tez byłem tym przerażony, bo jednak trochę więcej można by wymagać od ASO :(
Czy poza wysprzęglikiem, )który jest wymieniony) i tą pompą coś jeszcze jest w układzie, co może powodować taki problem? Bo juz mam dość takiego "losowania" przez nich usterki :(
mogli na wysprzeglik zerknac, czy nie jest poprostu nieszczelny pod osłonką - wymienili Ci go, bo jest na wierzchu i łatwa wymiana - łatwa kasa ;). z Pompą sprzęgła się trzeba wiecej namęczyć, bo jest za pedalami i cięzki dostęp. Nie wyobrazam sobie, ze ASO nie mialo ręcznej pompki do cisnienia i podcisnienia, aby sprawdzic tak prosty element po demontażu jakim jest wysprzęglik.
Moze to byc pompa lub poprostu zator w układzie gdzies. W takich sytuacjach powinno sie sprawdzic, czy ze zbiorniczka pompa prawidlowo zaciaga plyn przy wciskaniu pedału...
Sprawdz sam czy nie masz mokrego dywanu za pedałami.
mogli na wysprzeglik zerknac, czy nie jest poprostu nieszczelny pod osłonką - wymienili Ci go, bo jest na wierzchu i łatwa wymiana - łatwa kasa ;). z Pompą sprzęgła się trzeba wiecej namęczyć, bo jest za pedalami i cięzki dostęp. Nie wyobrazam sobie, ze ASO nie mialo ręcznej pompki do cisnienia i podcisnienia, aby sprawdzic tak prosty element po demontażu jakim jest wysprzęglik.
Moze to byc pompa lub poprostu zator w układzie gdzies. W takich sytuacjach powinno sie sprawdzic, czy ze zbiorniczka pompa prawidlowo zaciaga plyn przy wciskaniu pedału...
Sprawdz sam czy nie masz mokrego dywanu za pedałami.
Ok, podejdę dziś do garażu i zerknę czy gdzieś tam się nie leje.
A tak z ciekawości - dostęp do pompy (jej wymiany) jest od strony kabiny?
Przechodziłem to samo z klimą a usterkę po wymianie wszystkiego znalazłem sam..Uwalony czujnik w chłodnicy. Niestety teraz są wymieniacze wykorzystujący niewiedze klientów. Myślę że ludzie na forum bardziej Ci pomogą niż asO
Przy pedale sprzęgła jest sucho. Nie widać żeby coś ciekło.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Miałem takie same objawy jak kolega. wymiana pompy sprzegla usuneła ppowyzsze objawy:) Ale Panowie w seriwisie uszkodzili przy okazji czujnik sprzegla:P zeby nie bylo za rozowo xD
To jeszcze szybkie pytanie - pompa sprzęgła oryginał czy TRW? Bo serwis mi takowy też zaproponował (połowę tańszy).
Wymontuj pompe sprzęgła i sprawdz czy popychacz sam odbije jesli nie to pompa do wymiany
to moze nakierować
http://www.civicforum.pl/showthread.php/50867-Diesel-2-2-i-CTDI-Praca-peda%C5%82u-sprz%C4%99g%C5%82a-z%C5%82a-na-zimnym-silniku-dobra-na-rozgrzanym/page5
oraz filmik
https://youtu.be/Q03X5S65uBY
Miałem podobnie, opisywałem ten problem / usterkę tu na forum. Okazało się, że padła pompka sprzęgła. W moim przypadku mowa o FK3. Oryginał to koszt ok. 800 zł, ja kupiłem pompkę Sachs'a, a w środku był Nissen - czyli to co oryginał z ASO (OEM Honda) ;) Zapłaciłem 350 zł. Kupiłem tutaj:
https://www.sprzegla24.pl/samochod/honda-civic-viii-hatchback-fn-fk-2-2-ctdi-pompa-sprzegla/110120
Pozdrawiam ;)
Cześć!
Przy 180k przebiegu zaczęło mi się ślizgać sprzęgło w 2.2 ufoku. Pytanko dla bardziej doświadczonych, powinienem razem ze sprzęgłem wymienić też dwumasę, czy jest ona wystarczająco wytrzymała? Koszt koła jest niebagatelny, toteż chciałbym raczej się w to nie bawić, ale jeżeli miałbym za pół roku znowu płacić za robociznę parę stów to oszczędność by to nie była.
Stan dwumasy da sie określić zarówno teraz (choć nie zawsze) jak i po demontażu. Koszt jest uzależniony od tego jakie masz dojście i rabaty. Ja wymieniłem mam święty spokój po tym jak wtopiłem kasę w regenerowane...
Jeśli planujesz mody albo już masz zrobione w kierunku mocy to raczej polecam sprzęgło od Acc Type-S iDTEC,jeśli nie to raczej śmiało zakładałbym serię.
Cześć!
Przy 180k przebiegu zaczęło mi się ślizgać sprzęgło w 2.2 ufoku. Pytanko dla bardziej doświadczonych, powinienem razem ze sprzęgłem wymienić też dwumasę, czy jest ona wystarczająco wytrzymała? Koszt koła jest niebagatelny, toteż chciałbym raczej się w to nie bawić, ale jeżeli miałbym za pół roku znowu płacić za robociznę parę stów to oszczędność by to nie była.
Mój dwumas wytrzymał 350tyś. Przy Twoim przebiegu (w którego oryginalność wątpię) bym nie wymieniał. Jednak tak jak kolega powyżej napisał najpierw sprawdź w jakim jest stanie najlepiej w 2 garażach :)
https://allegro.pl/sprzeglo-kolo-honda-accord-civic-cr-v-2-2-ctdi-i7424024000.html zestaw będzie ok czy luka brać?
https://allegro.pl/sprzeglo-kolo-honda-accord-civic-cr-v-2-2-ctdi-i7424024000.html zestaw będzie ok czy luka brać?
bierz, jak nie masz chipowanego samochodu
Nie lepiej LUK'a? Będziesz miał to co oryginał a różnica w cenie znikoma. Akurat przechodziłem przez taką wymianę 3 tygodnie temu :D W końcu ceny spadły do naszych Hond. OD 5 lat można powiedzieć, że był constans. Za dwumasę zapłaciłem 1850 zł, a za sprzęgło 590 zł - wszystko oryginalny LUK ;)
Odkopuję temat. Prawie 180 000 i zaczyna się ślizganie sprzęgła w moim Civie - FK2. Panowie co polecacie? Tylko LUK czy warto atakować w Exedy lub Valeo? LUK najdroższy z tej ekipy - droższy jest tylko OEM nota bene za prawie 1200 w Haparts. Moze jedna OEM i nie zydzić tylko zrobić raz a porządnie?
Daniello18
28-01-19, 23:38
oem = exedy:) polecam też zabielić koło zamachowe u tokarza
Odkopuję temat. Prawie 180 000 i zaczyna się ślizganie sprzęgła w moim Civie - FK2. Panowie co polecacie? Tylko LUK czy warto atakować w Exedy lub Valeo? LUK najdroższy z tej ekipy - droższy jest tylko OEM nota bene za prawie 1200 w Haparts. Moze jedna OEM i nie zydzić tylko zrobić raz a porządnie?
Napisz do mnie :) zalatwie Ci oem w dobrej cenie
Kurde zapchałem skrzynkę. Łukasz a czy to jest taki zestaw - EXEDY HCK2053 ? To jest nasz OEM?
Faktycznie to jest ten jakby zamiennik :)
Kurde zapchałem skrzynkę. Łukasz a czy to jest taki zestaw - EXEDY HCK2053 ? To jest nasz OEM?
tak to zamiennik zakładałem go kiedyś do swojego fk2
Łukasz dzięki za propo. Kupiłem w końcu to exedy za kurde nie uwierzycie - 670 zeta. Sklep z Wawy na Alei Krakowskiej ze sprzęgłem w nazwie. Mają dobre rabaty.
Ja tez w tym tygodniu bede wymienial sprzeglo. Zdecydowalem sie na Exedy HCK2053 do R18. Nie wiem za jaka cene bo mi mechanik zamawia :) ale sam wczesniej znalazlem w Wwa na Sosnkowskiego 6 w cenie 675zl :)
Daniello18
12-02-19, 15:52
mi się udało wyrwać za 556 z ucando.pl :D przy czym teraz to sprzęgło kosztuje tam ponad tysiaka hehe. U mnie też zamach był już mocno dojechany przez stare sprzęgło (a przebieg raptem 140k) i został przetoczony bo aż szkoda było zakładać nówke sprzęgło do takiego zamachu