PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło...

Strony : 1 2 [3] 4

Winni
18-03-15, 19:17
TDI North z civinfo oferuje jakieś single i twinplate, za singla coś koło 500 Funtów, może jest to lepsza opcja... A o TDI jeszcze nic negatywnego nie słyszałem :)

mrcn
18-03-15, 23:29
No wlasnie ja mam bitwe mysli, bo cena za zestaw taka jak za sam DMF ale p&p toto nie jest, chyba ze bardziej pay&pray

Możesz oddać do mojego mechaniora - drugi raz na pewno pójdzie szybciej i lepiej :D

mrcn
23-03-15, 10:35
Mały update w temacie zestawu 666 - dzisiaj pojechałem do warsztatu na wymianę tylniego zacisku i do auta wsiadł mechanik, który zakładał mi sprzęgło. Stwierdził, że teraz wciska się dużo łatwiej, niż po założeniu (ja osobiście tej różnicy nie dostrzegam) - więc być może jednak coś tam się ułożyło :) Przejechane do tej pory 650km.

buri
23-03-15, 12:25
Mały update w temacie zestawu 666 - dzisiaj pojechałem do warsztatu na wymianę tylniego zacisku i do auta wsiadł mechanik, który zakładał mi sprzęgło. Stwierdził, że teraz wciska się dużo łatwiej, niż po założeniu (ja osobiście tej różnicy nie dostrzegam) - więc być może jednak coś tam się ułożyło :) Przejechane do tej pory 650km.

ciekaw jestem jak to sie przeklada na kilogramy nacisku mierzone metoda krynixa, bo mamy oem, 666 tuz po zalozeniu i ciekawy jestem na ile sie zmienia po tych kilkuset km

a gdzie masz ten swoj warsztat?
punkt brania dalej jest prawie w podlodze?

mrcn
23-03-15, 12:36
@buri

Żałuję, że tuż po założeniu nie zbadałem siły nacisku 'metodą krynixa' :) Aczkolwiek może dzisiaj zmierzę, to przynajmniej poglądowo coś to powie.
Warsztat mam pod Mińskiem Maz. Co do punktu brania, jak pisałem już wcześniej, 1-ka i wsteczny wymaga pełnego wciśnięcia, kolejne biegi wskakują wyżej.

szczepar
23-03-15, 13:12
@buri

Żałuję, że tuż po założeniu nie zbadałem siły nacisku 'metodą krynixa' :) Aczkolwiek może dzisiaj zmierzę, to przynajmniej poglądowo coś to powie.
Warsztat mam pod Mińskiem Maz. Co do punktu brania, jak pisałem już wcześniej, 1-ka i wsteczny wymaga pełnego wciśnięcia, kolejne biegi wskakują wyżej.

Bo wyższe biegi wbijasz na półsprzęgle i tyle :)
Na upartego można zmieniać biegi bez sprzęgła.
Sam już 2 razy miałem "przyjemnośc" jazdy bez użycia sprzęgła po uszkodzeniu linki, i da się przy odrobinie wprawy zmieniać bez zgrzytów.
(w innym samochodzie oczywiście)

mrcn
23-03-15, 15:47
Bo wyższe biegi wbijasz na półsprzęgle i tyle :)
Na upartego można zmieniać biegi bez sprzęgła.
Sam już 2 razy miałem "przyjemnośc" jazdy bez użycia sprzęgła po uszkodzeniu linki, i da się przy odrobinie wprawy zmieniać bez zgrzytów.
(w innym samochodzie oczywiście)

Oczywiście masz rację :)

Wykonałem przed chwilą pomiar 'metodą krynixa' - 23kg :) Czyli raczej nic nie osłabło...

krynix
23-03-15, 19:26
A ja jutro mam usg kolana i ortopedę bo nie jest wcale lepiej a nawet może i gorzej...
Moje sprzęgło masakrycznie się już ślizga. Realnie jeżdze na 90 koni :)
Muszę czekać cierpliwie bo nie podejmę żadnych decyzji dopóki nie zwrócą mi kasy... o ile zwrócą.

Saawrel
24-03-15, 09:14
Przykro słyszeć, że masz takie akcje z nogą ( znam ten ból)

Szkoda, że napisałeś im o tym że najpierw założyłeś stare łożysko, bo teraz na tej podstawie będą odmawiać zwrotu kasy/wymiany, swoją droga nie rozumiem dlaczego uznaliście żeby nie zakładać nowego łożyska przecież to standardowa wymiana razem ze sprzęgłem?

Ja bym radził założyć inny zestaw bo na tym już raczej długo nie pociągniesz, a jeszcze gdzieś staniesz na drodze i będzie lipa. CG nawet jak zwróci kasę to potrwa ze względu na to że Ty jesteś w PL a oni w UK i nie bardzo się tym przejmują zapewne. Masz Od nich jakieś dalsze wieści czy dalej to samo?

krynix
24-03-15, 18:26
Mediację prowadzi urząd konsumenta
po polskiej stronie
http://www.konsument.gov.pl/pl/kontakt/skarga-do-eck.html
przekazane już do UK dla
http://www.ukecc.net/

mogą sobie odmawiać. To nie jest gwarancja tylko rękojmia
zupełnie co innego
Wyobraź sobie że przysłali Ci cegłe, i teraz odmawiają zwrotu kasy bo nie zamontowałeś całej cegły w miejsce sprzęgła tylko połowę. Wiem że to kuriozalny przykład ale tak to działa
Gdyby nie było szans to prawnicy by sie tym nie zajęli. (zwłaszcza, że robią to za darmo)

shinoda
24-03-15, 20:06
trzymam kciuki, zeby sie udalo. no i oczywiscie zycze zdrowia. pewnie, gdyby nie noga, to jezdzilbys tak jak mrcn... ale wyszlo inaczej. gdyby ich "oem feel" byl realny to nie byloby zadnego tematu. a tak - cisnij ich, niech brytole nie beda tacy cwani..

krynix
24-03-15, 21:31
Dziś USG, ortopeda, zastrzyk (Sterydy)

Naderwany przyczep od rzepki (najśmieszniejsze, że nie ten który był operowany tylko ten całkiem zdrowy, bo problem miałem z więzadłem bocznym)

2 tyg mam nie tykać samochodu
chyba muszę skołować jakiś automat albo dymać autobusem (też słabo bo najlepiej nie chodzić)

Oczywiście wziąłem fakturę (330zł na ziemi nie leży)
w razie ewentualnej sprawy sądowej żądam też zwrotu kosztów leczenia.

Ca$h
25-03-15, 17:58
Krzychu przykro słyszeć...
IMO ja już przywykłem, jeździ mi się zupełnie normalnie ok 600km po zmianie, siłę sprzęgła odczuwam dopiero kiedy chce przestać cykl świetlny na wciśniętym (stare przyzwyczajenia), ale już się tego oduczam i w każdym możliwym momencie przechodzę do "luzu".

krynix
25-03-15, 18:50
Ja też tak robilem przez ból nogi (na normalny sprzegle) a nawet czasem wciskalem srodkiem stopy jak najblizej piety. To nie jest fajne. Wole móc je sobie trzymać wciśnięte ile wlezie i tego nie odczuwać, inaczej to żadna przyjemność z jazdy - zmieniać nawyki przez takie gówno. jak np czekam do skrętu i chce w każdej chwili móc wystrzelić jak będzie luka a tu co , mam stać na luzie, porażka.

mrcn
26-03-15, 12:45
Chłopaki, dostałem info od Andy'ego, że 'free of charge' mogą wysłać nowy, dopasowany do 666, wysprzęglik :D Rychło w czas....

buri
26-03-15, 13:11
Chłopaki, dostałem info od Andy'ego, że 'free of charge' mogą wysłać nowy, dopasowany do 666, wysprzęglik :D Rychło w czas....

ja jebe...
czyli sprzedali niedopracowany produkt jak i sie wlasnie do tego przyznali!!!

mrcn - nie kasuj tego maila - moze sie przydac
trudno nie pomyslec ze sa idiotami, bo ja, gdybym to zalozyl i dostal takie info, zapytalbym, czy w zwiazku z tym zrefuduja mi koszt ponownego zrzucenia skrzyni celem zalozenia tego wysprzeglika?

Saawrel
26-03-15, 13:26
No faktycznie jaja sobie robią w CG!!! Potwierdza to co napisałem kiedyś: zmieniają ciągle coś w konstrukcji a testują te zmiany na klientach. Najpierw zmieniali tracze, potem jedno mas a przez to zaczęło sprzęgło za nisko brać więc trzeba by zmienić wysprzęglik. Szkoda nie sprawdzali tego zanim rozsyłali do ludzi.

Wniosek z tego taki ze może sprzęgło dobre tylko wysprzęglik za krotki i przez to przełożenie siły jest za małe co skutkuje twardym pedałem sprzęgła.

Dobrze że to nie CG robiło tego dwu-tarczowego sprzęgła bo by tez pewno było zje....ne.

mrcn
26-03-15, 13:36
ja jebe...
czyli sprzedali niedopracowany produkt jak i sie wlasnie do tego przyznali!!!

mrcn - nie kasuj tego maila - moze sie przydac
trudno nie pomyslec ze sa idiotami, bo ja, gdybym to zalozyl i dostal takie info, zapytalbym, czy w zwiazku z tym zrefuduja mi koszt ponownego zrzucenia skrzyni celem zalozenia tego wysprzeglika?

Z tego, co mówił mój mechanior, to nie trzeba znowu ściągać skrzyni do tej wymiany.

buri
26-03-15, 13:49
to poproś ich żeby Ci wysłali i zakladaj, to może się okaże, zę po tej modyfikacji nie trzeba już walczyć ze sprzęgłem, kiedy jest wciśnięte?

mrcn
26-03-15, 15:35
Tak, poprosiłem o wysłanie do mnie. Dostałem też nawet instrukcję wymiany :eek:

krynix
26-03-15, 17:52
Ok, koniecznie zmierz wtedy nacisk ile KG jest potrzebne.
Ja na razie pożyczyłem automat ale pewnie w poniedziałek będe go musiał oddać a dalej nie wiem co, taksówki chyba.

Jeżeli faktycznie będzie poniżej 10 kilo i brało wysoko to zostawiam, tylko w takim razie poproszę o zwrot kosztów 2x montaż, bo mogli od razu się przyznać do błędu a nie iść w zaparte. Niech będzie że fakturę za lekarza im wtedy odpuszczę.

Ca$h
26-03-15, 18:13
Chłopaki, dostałem info od Andy'ego, że 'free of charge' mogą wysłać nowy, dopasowany do 666, wysprzęglik

To żeby ich nie naciągać na wysyłki to już by mógł do paczki dla każdego wrzucić po jednym :D

... albo przynajmniej napisać z jakiego to auta :p

cebu
26-03-15, 19:57
Aż chciałoby się szpetnie zakląć po tych rewelacjach... Co to w ogóle jest? Choć z drugiej strony powoli już tracę nadzieję, że ten pomysł CG cokolwiek zmieni. A mój zestaw cały czas leży spakowany w przedpokoju.

mrcn
26-03-15, 22:44
Ok, koniecznie zmierz wtedy nacisk ile KG jest potrzebne.
Ja na razie pożyczyłem automat ale pewnie w poniedziałek będe go musiał oddać a dalej nie wiem co, taksówki chyba.

Jeżeli faktycznie będzie poniżej 10 kilo i brało wysoko to zostawiam, tylko w takim razie poproszę o zwrot kosztów 2x montaż, bo mogli od razu się przyznać do błędu a nie iść w zaparte. Niech będzie że fakturę za lekarza im wtedy odpuszczę.

Andy też mnie zapewniał, że po pewnym czasie na pewno pedał pójdzie do góry oraz że to taka cecha 'performance clutches'...

kobert
27-03-15, 00:26
oni robia chyba na zasadzie- dobrze bedzie wysylamy,jak beda narzekac to sie cos wymysli
. No i wymyslili,ludzie chcieli im zwracac zestawy to zeby pokazac ze sa rzetelna firma to zaczeli wysylac wysprzegliki :)

TRAFO
27-03-15, 09:35
Zauważyłem kiedyś, dużą różnicę w pracy pedału sprzęgła w 1.8. U mnie chodzi dość ciężko, ale chyba normalnie, ale jak jechałem autem Goliathusa, to tam było takie mięciutkie jak w moim matizie ze sprzęgłem na linkę.
Zastanawiam się, czy gdyby ten cały wysprzęglik zmienić w benzyniaku to może tu też sprzęgło by lżej chodziło?
Ma ktoś jakieś doświadczenia?

szczepar
27-03-15, 13:52
Jak zmieniłem skrzynię + docisk - to tez zrobiło mi sie mięciutkie.
Ale który z elementów na to wpłynął nie wiem :
- wyczyszczenie wielowypustu i nasmarowanie
- wymiana skrzyni
- wymiana docisku
- ubrudzenie całego pedału w smarze aby nie skrzypiał :)

mrcn
27-03-15, 15:37
To żeby ich nie naciągać na wysyłki to już by mógł do paczki dla każdego wrzucić po jednym :D

... albo przynajmniej napisać z jakiego to auta :p

Dzisiaj do mnie wysłali - więc w przyszłym tygodniu się przekonamy, czy to coś poprawi.

buri
27-03-15, 16:17
popros mechaniora, zeby zmierzyl dlugosc obydwu wysprzeglikow/ tloczkow, bo jesli to ma dzialac jak oem, to powinien byc o ok. 8mm większy zakres pracy
swoja droga ciekawe, ze tylko do Ciebie sie odezwali, bo jeszcze kilka osob od nas to kupilo.
skarżyles im sie ze jest ciezko po zamontowaniu?

krynix
27-03-15, 20:33
Amatorszczyzna i cwaniactwo...

Ca$h
27-03-15, 23:04
Dzisiaj do mnie wysłali - więc w przyszłym tygodniu się przekonamy, czy to coś poprawi.

Mój Ziomek "mechanik" mówi, że prawdopodobnie dali wysprzęglik z dłuższym popychaczem, dzięki czemu poprawi się to co u mnie, łapie ciut wcześniej niż przy podłodze, siła nacisku raczej się nie poprawi od tego.
Poczekamy zobaczymy :)

mrcn
28-03-15, 14:39
Jak będzie łapało wyżej, to może sobie nadal być twarde - byle trzymało tak, jak to robi obecnie. Fedex anonsuje mi paczkę na wtorek, więc w środę rano operacja podmianka....

Ca$h
28-03-15, 16:07
To o to nie masz się co martwić :)

TRAFO
28-03-15, 17:45
Jak zmieniłem skrzynię + docisk - to tez zrobiło mi sie mięciutkie.
Ale który z elementów na to wpłynął nie wiem :
- wyczyszczenie wielowypustu i nasmarowanie
- wymiana skrzyni
- wymiana docisku
- ubrudzenie całego pedału w smarze aby nie skrzypiał :)

Na moje oko pedał odpada, bo tylko wciska pompę - tu nie mam problemu, skrzynia jest orginalna więc raczej też nie. Zostaje smarowanie i docisk.
Czy ten nowy docisk był standardowy, czy montowałeś coś ekstra? Zmieniałeś do tego tarczę sprzęgła? Jak tak na na jaką?
Temat zaczyna mnie coraz bardziej interesować.
Zmieniałeś jakieś uszczelki?

szczepar
28-03-15, 17:54
Docisk, tarczę i skrzynię kupiłem od jednego handlarza - nie wiem czy ono było jakieś inne czy nie...
Tarcza na pewno była OEM bo identyczną była u mnie.
Nie wpadłem na pomysł mierzenia czegokolwiek wtedy , zwyczajnie zmieniłem i poczułem różnicę i tyle :)

mrcn
30-03-15, 17:11
Przesyłka dotarła...

http://mrcn.vot.pl/rozne/civic/666/plunger666.jpg

krynix
30-03-15, 17:35
Ha ha teraz pisza juz ze heavier. Teraz im to juz nie pomoze... kiedy montujesz?

mrcn
30-03-15, 17:41
W środę.

Tarnowska
31-03-15, 11:21
Witam. Przyszła i na mnie kolei. Czyli zmiana sprzęgła. Tylko mam pytanie. Warto kupować SACHSa i czy w ogóle wszystko pasuje http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3132153335170-3000_954_285-O19242-zestaw-sprzegla-samonastawnego.html czy kupić LUKa http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3131331721170-624_3356_00-O19242-zestaw-sprzegla-samonastawnego-z-lozyskiem-wyc.html IC bo mam tam kumpla i będzie taniej... :P

buri
31-03-15, 15:43
ostatnio pojawily się głosy, że obydwa zestawy tak na prawde są LUKa i różnią się opakowaniem tylko, przy czym luk jest nieco tańszy.
zdjęcia na stronie IC zdają się potwierdzać, ale kiedyś dzwonilem do szchsa i pytalem o to i twierdzili, ze ich zestaw do civica ictdi ma sprężyny od samoregulacji ukryte w środku a nie, jak luk na wierzchu.
dlatego też ja chcialem zamoóić sachsa i sie temu przyjrzeć i jeśli konstrukcja jest taka sama jak luk, to bralbym luka a jeśli potwierdzi się to, co mówili w sachsie, to brałbym sachsa i wzmacnial
możesz to sprawdzić i dać nam znać, to będzie sprawdzone info:confused:

filipfm
31-03-15, 18:24
ostatnio pojawily się głosy, że obydwa zestawy tak na prawde są LUKa i różnią się opakowaniem tylko, przy czym luk jest nieco tańszy.
zdjęcia na stronie IC zdają się potwierdzać, ale kiedyś dzwonilem do szchsa i pytalem o to i twierdzili, ze ich zestaw do civica ictdi ma sprężyny od samoregulacji ukryte w środku a nie, jak luk na wierzchu.
dlatego też ja chcialem zamoóić sachsa i sie temu przyjrzeć i jeśli konstrukcja jest taka sama jak luk, to bralbym luka a jeśli potwierdzi się to, co mówili w sachsie, to brałbym sachsa i wzmacnial
możesz to sprawdzić i dać nam znać, to będzie sprawdzone info:confused:

jest jeszcze niby ten wzmonciony fabrycznie sachs, pytanie czy tam jest wzmocniona tarcza czy docisk. Bo jezeli doscisk to moze jednak sie to da jakos ogarnac.

Tarnowska
31-03-15, 18:34
Jutro zadzwonię do kolegi z IC niech wyjmie dwa zestawy i je porówna. Czy w ogóle czymś się różnią. Mówisz żebyś wzmacniał. U Radzikowskiego?

buri
01-04-15, 09:33
Jutro zadzwonię do kolegi z IC niech wyjmie dwa zestawy i je porówna. Czy w ogóle czymś się różnią. Mówisz żebyś wzmacniał. U Radzikowskiego?

tak jest

jest jeszcze niby ten wzmonciony fabrycznie sachs, pytanie czy tam jest wzmocniona tarcza czy docisk. Bo jezeli doscisk to moze jednak sie to da jakos ogarnac.

tyle ze ten sachs jest wzmocniony o 15% a to tyle, co nic w przypadku naszych silnikow.sprzęgło z accorda type S już jest lepszym wyjsciem..
ludzie na forach bmw, vw itp chwalili bardzo zestawy sachs performance, ale to kosztuje jakies absurdalne pieniądze.

filipfm
01-04-15, 09:43
tyle ze ten sachs jest wzmocniony o 15% a to tyle, co nic w przypadku naszych silnikow.sprzęgło z accorda type S już jest lepszym wyjsciem..
ludzie na forach bmw, vw itp chwalili bardzo zestawy sachs performance, ale to kosztuje jakies absurdalne pieniądze.

Ja wiem ze on tylko 15% ale bardziej chodzi mi o zasade tego wzmocnienia :) bo jezeli tylko tarcza jest mocniejsza to o kant d.. potluc takie wzmocnienie, ale jak docisk, to moze to furtka do wzmacniania seryjnego Sachsa :)

dublo2
01-04-15, 11:02
Witam,

Koledzy, natrafiłem na taką aukcję:
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-aisin-honda-civic-cr-v-viii-2-2-ctdi-i5187890091.html

Macie jakieś info, dane dot. produktów firmy Aisin, w zakresie dwumasa i sprzęgła do naszych silników? ;)

mrcn
01-04-15, 11:34
Założyłem ten wysprzęglik od CG - różnicy za bardzo nie jestem w stanie dostrzec... :) Łapie nadal nisko.

Natomiast jeszcze taka ogólna uwaga, po przejechaniu 1200km - tak się już przyzwyczaiłem, że w sumie praktycznie nie odczuwam twardego pedału.

shinoda
01-04-15, 12:31
Natomiast jeszcze taka ogólna uwaga, po przejechaniu 1200km - tak się już przyzwyczaiłem, że w sumie praktycznie nie odczuwam twardego pedału.

sprobuj wcisnac prawa noga ;-)

+przylaczam sie do pytania o sprzegła firmy Aisin

mrcn
01-04-15, 19:01
Kolejny update po przejechaniu następnych kilometrów - jednak jest lepiej z tym dłuższym wysprzęglikiem, z 1-2 cm wyżej :)

robotyk
01-04-15, 23:30
Witam, czy nasze auto powinno ruszyć bez większyć problemów na samym sprzęgle bez użycia gazu ? Kupiłem 3 dni temu swój egzemplarz jest to type-s z 2007 roku i niestety mi się ta sztuka nie udaje, auto gaśnie a nie przypuszczam abym za każdym razem robił to źle. Szczególnie jest to dla mnie uciążliwe przy parkowaniu i jeździe na biegu wstecznym gdzie w poprzednim aucie nigdy nie używałem praktycznie pedału gazu do tego.

Ca$h
02-04-15, 08:43

Mam już tak samo, zapomniałem, że mam jakieś inne sprzęgło, więc w zasadzie polecam pozostałym niezdecydowanym :)

jednak jest lepiej z tym dłuższym wysprzęglikiem, z 1-2 cm wyżej

nie znam się, ale wysłali Ci to co mi mechanik wymienił czyli popychacz wysprzęglika nie wysprzęglik ;)

shinoda
02-04-15, 09:13
Witam,

Koledzy, natrafiłem na taką aukcję:
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-aisin-honda-civic-cr-v-viii-2-2-ctdi-i5187890091.html

Macie jakieś info, dane dot. produktów firmy Aisin, w zakresie dwumasa i sprzęgła do naszych silników? ;)

w watku o sprzeglach na accordklubie znalazlem taki wpis:

http://www.accordklubpolska.pl/index.php?/topic/3923-%C5%9Blizgaj%C4%85ce-sprz%C4%99g%C5%82o-22-i-ctdi/page-51#entry602678

"1:Wymiana na OEM(luk,sachs,aisin,oem Honda) w pudelku tych wszystkich jest dokladnie to samo. Osobiscie ogladalem wszystkie zestawy i niczym procz pudelka sie nie roznia.Najtaniej LUK 625zl."

chociaz ktos tam pozniej wyglaszal opinie (chyba nawet nasz Filipfm), ze jednak sachs i luk sie roznią... wiec nie wiem na ile w to wszystko wierzyc. :)

filipfm
02-04-15, 09:44
w watku o sprzeglach na accordklubie znalazlem taki wpis:

http://www.accordklubpolska.pl/index.php?/topic/3923-%C5%9Blizgaj%C4%85ce-sprz%C4%99g%C5%82o-22-i-ctdi/page-51#entry602678

chociaz ktos tam pozniej wyglaszal opinie (chyba nawet nasz Filipfm), ze jednak sachs i luk sie roznią... wiec nie wiem na ile w to wszystko wierzyc. :)

Tak, ale ja bazowalem na tym co pisal buri ;)

mrcn
02-04-15, 09:54
nie znam się, ale wysłali Ci to co mi mechanik wymienił czyli popychacz wysprzęglika nie wysprzęglik ;)

Skoro tak mówisz :D Niech będzie popychacz...

shinoda
02-04-15, 10:41
Tak, ale ja bazowalem na tym co pisal buri

dobre, dobre :-)

skonczy sie na tym, ze zalozymy baze wiedzy pt. docisk.pl i wszystkie info o sprzegłach, dociskach, kołach zamachowych dla iCTDI i iDTEC tam beda :P

greku1410
02-04-15, 12:11
myslicie ze jest taka mozliwosc ze 666 wysylane do Polski sa drugiego gatunku w porownaniu do tych w GB, bo moze gdyby nie zamawiac do naszego kraju tylko np do Niemiec bylyby lepsze w sensie delikatniejsze?

mrcn
02-04-15, 12:59
Myślę, że wszystkie są takie same.

filipfm
03-04-15, 12:39
Wczoraj mialem okazje poznac kolege mrcn i zweryfikowac OEM feel sprzegla 666. Sprzeglo chodzi zdecydowanie inaczej. Na dole jest najwiekszy opor, jak przy typowej sprzezynie - im bardziej sciskasz tym wiekszej sily potrzeba. No i sama sila jest duzo wieksza, szczegolnie przy samej podlodze, jazda na polsprzegle na bank wymaga przyzwyczajenia. Mam wrazenie, ze OEM ma na samej gorze wiekszy opor a potem im blizej podlogi tym jest latwiej.

Ale faktycznie noga sie powinna przyzwyczaic szybko, jak po przejechaniu paruset metrow doslownie, wsiadlem do siebie i bylo lekko przez pare wysprzeglen.

No i chyba trzeba bedzie pojsc w ta opcje, bo cenowo, szczegolnie po obnizce wychodzi w cenie samej dwumasy.

mrcn
03-04-15, 12:46
Miło było poznać wczoraj kolegę Filipa - na dodatek jestem bogatszy o inwentaryzację gratów do większego FMIC-a (200 kuców powinno w końcu pęknąć...) :) Co do sprzęgła, to tak jak wczoraj mówiłem - za 400 GPB nie ma co się wahać...

dublo2
04-04-15, 11:39
Koledzy,

Powiem Wam, że mimo tego, że na obecną chwilę uślizgów nie mam, i brak jest oznak zużycia dwumasa, i tak się zastanawiam czy nie kupić tego 666. Non stop śledzę ten wątek i cały czas bije się z myślami. Gdzie jest info o tym, że cały zestaw kosztuje 400 funtów? Czy jak kupię ten zestaw to czy coś muszę jeszcze dokupić, czy tylko montaż?

Nawet jak bym chciał kiedyś wymieniać serię to dwumas 2400 + sprzęgło 800 = 3200 zł, a ten 666 wychodzi teraz w okolicy 2200 zł :D

Ca$h
04-04-15, 16:13
filipfm, nie zastanawiaj się :) upomnij się tylko, żeby dali Ci popychacz wysprzęglika tak jak koledze mrcn, po 2tyg max jeździ się jak serią, faktycznie jak chcesz sobie przypomnieć jak było na początku możesz sobie nacisnąć prawą nogą i wtedy jest ciężko ;)

greku1410
04-04-15, 16:57
ja tez bede musial kupic w najblizszym czasie, wiec moze jesli zbierze sie kilka osob to wysylka za free by byla?

filipfm
04-04-15, 19:11
filipfm, nie zastanawiaj się :) upomnij się tylko, żeby dali Ci popychacz wysprzęglika tak jak koledze mrcn, po 2tyg max jeździ się jak serią, faktycznie jak chcesz sobie przypomnieć jak było na początku możesz sobie nacisnąć prawą nogą i wtedy jest ciężko ;)

Pewnie trzeba bedzie pojsc w ta opcje. Musze tylko ogarnac jakos sensownie platnosc. Bo jak zobaczylem jak mnie moj bank wali na roznicach kursowych przy platnosci karta w GBP to sie zmarszczylem. Az musze sprawdzic, czy ktos nie prowadzi kont walutowych z karta za free ;) 80 zl wole przepic niz oddac bankowi za nic.

dublo2
05-04-15, 08:57
ja tez bede musial kupic w najblizszym czasie, wiec moze jesli zbierze sie kilka osob to wysylka za free by byla?
Z tego co wiem to jak kiedyś widziałem info to przesyłka była free, a nie wiem jak jest teraz?

filipfm, czy mógłbyś podać linka z tym info, że całość jest teraz za 400GBP?
Cały czas się bije z myślami co robić? Cały wątek jest dyskusją na temat sprzęgła, a czy po założeniu jednomasy jest jakaś odczuwalna różnica, np. większe telepanie silnika przy rozruchu, gaszeniu itp.?

filipfm
05-04-15, 10:10
Z tego co wiem to jak kiedyś widziałem info to przesyłka była free, a nie wiem jak jest teraz?

Cały czas się bije z myślami co robić? Cały wątek jest dyskusją na temat sprzęgła, a czy po założeniu jednomasy jest jakaś odczuwalna różnica, np. większe telepanie silnika przy rozruchu, gaszeniu itp.?

http://www.civinfo.com/forum/cg-motorsport/181233-666-new-price-400-a.html

mrcn
05-04-15, 11:56

Przesyłka 50GBP.

Nie ma żadnego telepania ani wibracji. Przy gaszeniu jest nawet delikatniej, niż było z dwumasą.

dublo2
07-04-15, 21:36
Witam ponownie,

Dzisiaj porobiłem sobie trochę testów i nie mam kompletnie żadnych uślizgów (nie wspominając o jakiś oznakach zużytego dwumasa), oczywiście nie chwaląc się i nie zapeszając, więc chyba odpuszczam zakup tego 666. Chyba, że będzie jakiś group buy i przesyłka wyjdzie za free to się może zdecyduję :D

alen333
08-04-15, 19:39
Panowie, czy sprzęgło od ITRa DC5, Acury RSX (K20A3, K20A2, K20Z1) będzie pasowało do FN2?
Sprawdzał to ktoś może?

mrcn
20-04-15, 09:06
Odebrałem dzisiaj samochód po wymianie na zestaw 666. Moje spostrzeżenia 'na gorąco' po przejechaniu 20km:

- jest dokładnie tak, jak pisał wcześniej Krzysiek - na oko 3x więcej siły wymaga od OEM. Standardowe chodziło bardzo lekko, tutaj jest siłownia. Na pewno nie jest to 20%, jak bredzą na civinfo... Aczkolwiek jeździć się da, jak dla mnie - w starym Accordzie też miałem ciężke sprzęgło ;)
- punkt brania sprzęgła, tak samo jak u Krzyśka, od razu po montażu gdzieś w podłodze, nie dawało rady dobrze wysprzęglić (samochód toczył się na wciśniętym pedale). Po regulacji pedału jest ok - aczkolwiek mechanik ma obawy po tym co do żywotności łożyska (które podobno teraz będzie się obracało ciągle - nie wiem, nie znam się...)
- 'natural pedal feel': bałem się, że będzie bliżej 0-1, ale na szczęście pod tym względem zbliżone do OEM.
- wibracje: brak, jest nawet lepiej niż na OEM zestawie. Przy gaszeniu bardzo kulturalnie, prawie żadnego szarpnięcia.
- precyzja zmiany biegów: bez zmian, pod warunkiem dobrego wciśnięcia pedału, hehehe... :)

Podsumowując, u mnie to sprzęgło, póki co, zostaje - ja jednak liczę, że trochę się ułoży + przyzwyczajenie. Będę dawał relację w miarę postępu kilometrów.
Uwaga - jak ktoś chce dotknąć mojego pedału i poczuć po swojemu :D - nie ma problemu, zapraszam, możemy się gdzieś w W-wie ustawić.

Przejechane 2,5 tys. km - zasadniczo bez zmian. Twardość pedału bez zmian, punkt brania sprzęgła bez zmian (po wymianie popychacza podniósł się może z centymetr).
Uślizgów brak - na każdym biegu w dowolnym miejscu pedał w podłogę i jedzie (oczywiście nie należy tak jeździć... :) )

MałyLuk
11-05-15, 09:40
jeśli chodzi o często wspominane skrzypienie sprzęgła (przy końcu wciśnięcia), o czym wielu mówi że te typy tak mają
Ale czy macie może doświadczenia czy przesmarowanie coś pomaga, czy trzeba raczej isć w wymianę np. pompy sprzęgła co wiele osób robiło na gwarancji (czy taka wymiana coś pomoże?)
Jeszcze jedno jeśli się to zostawi nie poskutkuje to jakimiś innymi usterkami przy dalszej eksploatacji.

Pik
11-05-15, 10:40
Nieprzyjemne skrzypienie pedału wynika z tego, że wyrabiają się plastikowe wkładki-tulejki w których jest obsadzona sprężyna (w obudowie pedału). W efekcie sprężyna potrafi przeskakiwać wydając odgłos "chrupnięcia". Nasmarowanie niewiele pomaga, a jeśli już to nie na długo. Ja miałem raz wymieniany zespół pedału sprzęgła (na gwarancji), ale problem powrócił. To tylko kwestia czasu. Typowa wada konstrukcyjna. Żeby to naprawić należały by pomyśleć o zastąpieniu tych plastikowych wkładek, być może jakimiś mosiężnymi tulejkami?

Co do ewentualnych skutków, to żadnych nie będzie. To tylko irytująca usterka, powodująca dyskomfort u prowadzącego, nie mająca wpływu na pracę mechanizmu sprzęgła.

MałyLuk
11-05-15, 11:06
czyli raczej nie szukać sobie problemu, bo nic się nie stanie. po za tym sprzęgło działa bez zastrzeżeń (na obecną chwile), jest to raczej kwestia jakiegoś dyskomfortu, i ewentualnych komentarzy pasażerów typu ".. o chyba ci sprzęgło nawala..." he
Ale przesmarować nie zaszkodzi jak się ma możliwość.
Dzięki za pomoc.

Pik
11-05-15, 11:22
Dokładnie tak. :)

szczepar
11-05-15, 11:44
[...] ".. o chyba ci sprzęgło nawala..." he
[...]
Dzięki za pomoc.

Wtedy się odpowiada , czy nie zna dobrego ortopedy bo coś ci kolano skrzypi :D

MałyLuk
11-05-15, 13:20
a to raczej od tych którzy za wszelką cenę próbują wmówić że honda jest be... i cieszą miskę jak znajdą jakiekolwiek niedociągnięcie ;)

matiiker
16-05-15, 21:40
Witam, mam pytanie odnośnie sprzęgła w 1.4 100 VIIIgen 70tys. Przy ruszaniu szczególnie kiedy auto jest obciążone np 5 osobami to czuć przy ruszaniu wibracje przenoszone na samochód czy ktoś miał taki przypadek?

kobert
18-05-15, 02:27
ja mialem w 1.4 83K i nie koniecznie przy obciazonym aucie. Czasem, nie zawsze az rura gdzies o bude walila przy ruszaniu, do tego lubila sobie szarpnac. Do konca Nigdy w sumie tego nie rozwiazalem, ale jakosc paliwa miala tu spory wplyw

shinoda
03-06-15, 08:54
dobra... poniewaz w "szybkie pytanie szybka odpowiedz" mnie przespamowali,
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?203172-Szybkie-pytanie-szybka-odpowied%BC-vol-2&p=2542563&viewfull=1#post2542563

to wkleje tutaj... :D
cyt.

"od jakiegos czasu zastanawia mnie jedna przypadlosc (nie wiem czy tak bylo zawsze, czy po wymianie sprzegla, czy pozniej... nie umiem ocenic) - jak poloze noge na sprzegle to nie czuje wibracji. jak wcisne sprzeglo mocno (np. 50%) - to tez nie czuje wibracji.... natomiast jak wcisne bardzo delikatnie... tak z 2cm (powiedzmy ze okolo 10% zakresu) - to czuje wibracje... i tak sie zastanawiam.. czy to sa po prostu wibracje z komory silnika, czy to cos z dwumasa sie zaczyna ... - ktos z UFOwiczow ma podobnie? " - raczej pytanie do dieslowiczow :-)

cebu
03-06-15, 09:44
U mnie jest to samo od dłuższego czasu - być może nawet od nowości.

buri
03-06-15, 12:14
dobra... poniewaz w "szybkie pytanie szybka odpowiedz" mnie przespamowali,
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?203172-Szybkie-pytanie-szybka-odpowied%BC-vol-2&p=2542563&viewfull=1#post2542563

to wkleje tutaj... :D
cyt.

"od jakiegos czasu zastanawia mnie jedna przypadlosc (nie wiem czy tak bylo zawsze, czy po wymianie sprzegla, czy pozniej... nie umiem ocenic) - jak poloze noge na sprzegle to nie czuje wibracji. jak wcisne sprzeglo mocno (np. 50%) - to tez nie czuje wibracji.... natomiast jak wcisne bardzo delikatnie... tak z 2cm (powiedzmy ze okolo 10% zakresu) - to czuje wibracje... i tak sie zastanawiam.. czy to sa po prostu wibracje z komory silnika, czy to cos z dwumasa sie zaczyna ... - ktos z UFOwiczow ma podobnie? " - raczej pytanie do dieslowiczow :-)

to jest normalne, nie szukaj sobie problemow tam gdzie ich nie ma ;)
dwumasa jak bedzie Ci padala to pocvzujesz wibracje przenoszone do kabiny przy gwałtownym przyspieszaniu ponizej 2000rpm (czego ogolnie powinno sie unikac) albo bedzie przy ruszaniu, a drganie pedalu sprzegla jak na nim noge polozysz jest normalne

shinoda
03-06-15, 12:29
dzieki chlopaki za odpowiedzi. z innego zrodla tez dostalem podobna odpowiedz :D
co do problemow to raczej one mnie znajduja, niz ja je wyszukuje (Wy tak nie macie? :) )
pozdro

mrcn
08-06-15, 12:23
Przejechane na 666 4,5tys. km - żadnych zmian.

greku1410
08-06-15, 17:28
mieszka ktos kto ma 666 niedaleko Lublina Krakowa Rzeszowa lub Bielska-Bialej i bylby tak uprzejmy zeby pokazac mi jak to jest z tym sprzeglem bo nie wiem czy go kupic czy jednak z Accorda zakladac ;)

buri
09-06-15, 09:42
Przejechane na 666 4,5tys. km - żadnych zmian.

jak to zadnych zmian? a łyda Ci nie urosła? ;)

mieszka ktos kto ma 666 niedaleko Lublina Krakowa Rzeszowa lub Bielska-Bialej i bylby tak uprzejmy zeby pokazac mi jak to jest z tym sprzeglem bo nie wiem czy go kupic czy jednak z Accorda zakladac ;)

jak chcesz to chetnie Ci swoje 666 pogonie, bo nie zamierzam go zakladać a tylko leży w szafie i sie kurzy..

mrcn
09-06-15, 09:49
jak to zadnych zmian? a łyda Ci nie urosła? ;)

Ha ha :P

shinoda
09-06-15, 14:04
jak chcesz to chetnie Ci swoje 666 pogonie, bo nie zamierzam go zakladać a tylko leży w szafie i sie kurzy..

szkoda Ci nozki? :)

buri
09-06-15, 15:14
ta, juz jestem wystarczająco niesymetryczny i nie mam zamiaru tego eskalowac :p

mrcn
11-06-15, 23:31
Na civinfo 666 już się komuś ślizga...

buri
11-06-15, 23:59
przeciez jest lifetime warranty :P
albo te zjeby nie umieja jezdzic ;)

krynix
12-06-15, 11:05
Gwarancja gwarancją, a kto wyjmie i potem zamontuje to za darmo?
Dzwoniłem do ECK. Pani jest na urlopie. Dzwonię w Poniedziałek.

cebu
16-06-15, 15:32
Panowie, jestem już umówiony na przyszły tydzień na wymianę sprzęgła. Miał być założony zestaw 666, ale jako że małżonka także jeździ autem, kategorycznie zażądała czegoś, z czym nie będzie się musiała siłować - tym samym 666 pójdzie do sprzedaży (jak ktoś będzie zainteresowany, to zapraszam).
Chcę pójść przetartą drogą kolegi Maćka vel buri i adaptować zestaw 22105-RL1-305 z accorda Type-S 180KM (delikatne stoczenie docisku) + prawdopodobnie muszę też wymienić DMF, ale to wyjdzie dopiero po rozłożeniu pacjenta.

Teraz hipotetyczne pytanie, które zdaje się padło w tym wątku jakiś czas temu, ale bez odpowiedzi jak na razie: czy DMF od silnika i-dtec podejdzie naszego auta w komplecie z ww. sprzęgłem i może nie trzeba będzie wcale przerabiać docisku? Porównywał ktoś z Was te koła?

Saawrel
16-06-15, 17:45
Upa pomyłka

filipfm
16-06-15, 17:45
Sam na ten temat mialem rozkminke jak wyglada sprawa z DMF z TypeSa w kontekscie sprzegla z tegoż, czy moze wtedy bedzie bez rzezby i toczenia.Niestety DMF do TypeSa nie ma w zamienniku :/
Bo do zwyklego i DTECa raczej jest taki sam DMF jak do naszych iCTDi
W katalogu IC dla Civ 8 gen i Accorda 7 gen (czyli oba iCTDi) i dla Accorda 8gen (iDTEC) sa nastepujace opcje

Accord 8gen (150KM)

LUK – 415 0272 10
LUK – 415 0468 10

Accord 7 gen (iCTDi)

SACHS – 2294 501 180
LUK – 415 0272 10
LUK – 415 0468 10

Civic 8gen

SACHS – 2294 501 180
LUK – 415 0272 10

sam nie wiem z czego wynikaja roznice, podejrzewam, ze z burdelu w katalogach ;) ale niby jest element wspolny dla kazdej z tych opcji, tzn LUK 415 0272 10

Natomiast jak sie popatrzy na zdjecia uzywek OEM na alle... to widac ze sa jakies roznice

iDTEC
http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/54/52/86/75/5452867521

"Nasza" iCTDi
http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/92/33/10/5092331027

i badz tu madry :(

krynix
16-06-15, 18:03
Dostałem informację, że *****y z CG idą w zaparte i "jak mantre powtarzają" że jeśli chcę zwrócić to części mają być nieuzywane (oczywiście -20%) w ogóle nie rozumieją że towar jest niezgodny z umową a wada nie była możliwa do wykazania bez założenia elementu i próby eksploatacji więc jak nieużywane??!?! Prawdopodobnie palą głupa bo myślą że odpuszczę.
Otrzymają informację iż nie muszę ich pozywać w UK a przy tej kwocie mogę to zrobić w sądzie rejonowym w moim miejscu zamieszkania. Dodatkowo obciążą ich koszty zastępstwa procesowego, koszty procesu i rzeczoznawcy. Jeszcze trwają negocjacje, pod koniec tygodnia mam dostać więcej informacji. Niestety nie będzie łatwo bo to jakieś wyjątkowe buraki. nawet sam przedstawiciel ECK jest zdziwiony ich podejsciem.

filipfm
16-06-15, 18:10
Czyli, mimo, ze wyspiarze to podejscie do biznesu typowo polskie. Nie mamy panskiego plaszcza i co nam pan zrobisz. Uparl sie cham i mu daj ;)

Winni
16-06-15, 18:39
Ze ten Andy to jeden wielki burak bylo juz wiadomo, jak przyczytalo sie pare jego wypowiedzi w stosunku do innych klientow na civinfo dluzszy czas temu, u niego nic bym nie zamowil.

Zycze powodzenia w odzyskaniu pieniedzy i jak najmniej zszarpanych nerwow, nie warto na takich :)

shinoda
16-06-15, 20:41
jedziesz z nimi krotko! trzymam kciuki, zeby oddali Ci kase co do ostatniego pensa :)

buri
17-06-15, 11:34
Dostałem informację, że *****y z CG idą w zaparte i "jak mantre powtarzają" że jeśli chcę zwrócić to części mają być nieuzywane (oczywiście -20%) w ogóle nie rozumieją że towar jest niezgodny z umową a wada nie była możliwa do wykazania bez założenia elementu i próby eksploatacji więc jak nieużywane??!?! Prawdopodobnie palą głupa bo myślą że odpuszczę.
Otrzymają informację iż nie muszę ich pozywać w UK a przy tej kwocie mogę to zrobić w sądzie rejonowym w moim miejscu zamieszkania. Dodatkowo obciążą ich koszty zastępstwa procesowego, koszty procesu i rzeczoznawcy. Jeszcze trwają negocjacje, pod koniec tygodnia mam dostać więcej informacji. Niestety nie będzie łatwo bo to jakieś wyjątkowe buraki. nawet sam przedstawiciel ECK jest zdziwiony ich podejsciem.

no coz..skoro tak chcą to moze i lepiej dla Ciebie, bo dowodów jest wystarczająco dużo na to, ze mijają się z prawdą - sami się do tego przyznali. poza tym fakty typu dostarczenie dłuższego tłoczka po pewnym czasie od wypuszczenie produktu mogą ich pogrążyć w oczach rzeczoznawcy, bo wypuścili niedopracowany produkt.
pogadam z kolegą, który jest prawnikiem i może się jeszcze okaże ze wyjdziesz na tym najlepiej, bo dorzusisz im koszty dwukrotnego demontażu skrzyni oraz inne związane z rehabilitacją itp?
może się też okazać, ze jak dostaną wezwanie na sprawę do PL to będą chcieli ugody ćwoki..

a co do dwumasy z iDTEC to w katalogach mają burdel i tyle.
każdy iDTEC 2.2 ma inne koło dwumasowe niż iCTDI - właśnie takie z tym duzym zębatym 'kołnierzem'.
prawdopodobnie to koło jest głębsze i dlatego właściciele accordow iDTEC zakladają zestaw z Type S bez żadnych modyfikacji.

krynix
17-06-15, 18:33
pogadaj bo sprawa nie będzie łatwa
Muszę zainwestować w prawnika, rzeczoznawcę itp.. masa kosztów a nawet jak wygram to potem może być odwołanie a potem będzie nakaz zapłaty.. mogą go olać itp...

szczepar
17-06-15, 20:09
krynix:
Jak już będziesz szedł na noże, to sprawdź czy w pozwie możesz zawrzeć potencjalne koszty wynikające z powierzenia windykacji wierzytelności firmie.
Nie wiem jak wygląda sprawa z wierzytelnościami zagranicznymi - ale raczej sam po pieniądze nie będziesz jechać, a wygrać sprawę i jeszcze później bujać się i tracić część kasy na obsługę firmy to głupota :)
Natomiast jeśli w pozwie zawrzesz jako jedną z pozycji ewentualny koszt obsługi firmy która zajeła by się windykacją to nie musiałbyś się szczypać :P - szczególnie że jesteś "bezbronnym konsumentem"

mrcn
29-09-15, 23:15
Mam już przejechane prawie 10tys. km na zestawie 666. Nic się nie dzieje, żadnych uślizgów na dowolnym biegu. Czy pedał zelżał, to nie jestem już w stanie powiedzieć (przyzwyczajenie) - ale raczej bez różnicy.

Co ciekawe, civika oddaję dziewczynie - ciekawe, jakie będą jej odczucia... ;)

buri
30-09-15, 10:23
Mam już przejechane prawie 10tys. km na zestawie 666. Nic się nie dzieje, żadnych uślizgów na dowolnym biegu. Czy pedał zelżał, to nie jestem już w stanie powiedzieć (przyzwyczajenie) - ale raczej bez różnicy.

Co ciekawe, civika oddaję dziewczynie - ciekawe, jakie będą jej odczucia... ;)

Ty to masz gest!
niby darowanemu siwiku nie zaglada sie w (ekskjuzmi frencz) pedau, ale tez jestem ciekaw czy beda jakies komentarze ;)

filipfm
30-09-15, 10:43
Ty to masz gest!
niby darowanemu siwiku nie zaglada sie w (ekskjuzmi frencz) pedau, ale tez jestem ciekaw czy beda jakies komentarze ;)

Jak zacznie miec lewa noge jak Venus Williams trzeba bedzie cos z tym zrobic ;)

mrcn
30-09-15, 13:04
Ty to masz gest!

Jak zacznie miec lewa noge jak Venus Williams trzeba bedzie cos z tym zrobic ;)

:D Na szczęście przede wszystkim śmiga po autostradzie, a tam sprzęgło rzadziej potrzebne. Ale jakieś narzekanie na pewno będzie...

mrcn
14-10-15, 19:36
Chciałbym tylko wspomnieć, że kobieta bezproblemowo użytkuje sprzęgło 666 od ponad tygodnia, więc dziwię się co niektórym, którzy mają obawy :D

mrpiotr
17-10-15, 23:22
Czy ktoś może próbował kompletu dmf + docisku i tarczy z Accord Type-s?
Byłyby to numery części:
22100-RL0-006
22105-RL1-305
Dzwoniłem do JHM i twierdzą, że łatwiej zamontować taki zestaw niż toczyć docisk. Nie chcieli zdradzić więcej, ale twierdzą, że do ictdi robili taki wariant. Może ktoś z forum robił u nich?

filipfm
17-10-15, 23:47
Czy ktoś może próbował kompletu dmf + docisku i tarczy z Accord Type-s?
Byłyby to numery części:
22100-RL0-006
22105-RL1-305
Dzwoniłem do JHM i twierdzą, że łatwiej zamontować taki zestaw niż toczyć docisk. Nie chcieli zdradzić więcej, ale twierdzą, że do ictdi robili taki wariant. Może ktoś z forum robił u nich?

Jest rozkminka czy to bedzie pasowac, bo koło wygląda mocno inaczej.
Ale mozesz przetrzec szlak ;) Sam pewnie bede na wiosne mial podobny problem, bo sprzeglo z accorda juz mam, a za dwumasa sie bede rozgladal.
Problemem jest to, ze w katalogu intercarsu jako zamiennik dla 22100-RL0-006 wyskakuje LUK 415 0468 10 za 3 695 a DMF do naszego silnika ma cene 2550 czyli roznica jest bardzo znaczaca.
Chociaz mam wrazenie, ze jest

mrpiotr
18-10-15, 21:25
Ja raczej też u siebie obstawiam wiosnę. Mam 70kkm najechane na tym i klei już "miękko". W każdym razie dam znać jak coś więcej się dowiem, poszukam jeszcze w innych warsztatach.

cebu
09-11-15, 11:10
Panowie,

po długich rozważaniach, kombinowaniu, rezygnacji z zest. 666 (który teraz kurzy się przedpokoju) i kilkukrotnym przekładaniu terminu, dokonałem w końcu wymiany sprzęgła. Dzięki za pomoc i sugestie kolegom: mrcn, buri, ordi i krynix.
Założony został dotoczony docisk od Accorda 180KM [22100-RL0-006] wraz z oryginalną tarczą + nowy DMF LUK [415 0272 10].
Z ciekawostek: po montażu okazało się, że zestaw nie wysprzęgla i trzeba było dorobić dłuższy popychacz wysprzęglika (jak w zestawie 666).
Pierwsza jazda: pedał pracuje nieco ciężej, bieże dość nisko, ale nic się nie ślizga na żadnym biegu. Sukces!?
Połowiczny.

Po kilku dniach zauważyłem, że podczas ruszania delikatnie trzęsie budą - myślałem, że się ułoży. Nie ułożyło się. Dodatkowo pojawiły się pojedyńcze stuki przy ruszaniu, zmianie biegu i zmianie obciążenia (dodanie/ujęcie gazu) niezależnie od biegu, na zasadzie: dodanie gazu - 1 stuk, ujęcie gazu - jeden stuk. Nie wiem, co jest - na razie jestem umówiony na oględziny.
Macie sugestie?

Pzdr.

krynix
09-11-15, 11:22
Kto Ci dorabial dluzszy popychacz wysprzeglika? U mnie sa jakies podkladki i moze dlatego sie slizga. Moze dobrym pomyslem byloby u mnie wyjecie tego nabicie nowej okladziny i zrobienie jak u ciebie. Jaki masz moment? Czy na predkosciach autostradowych masz zero uslizgu? U mnie wtedy slizga sie najbardziej. Od nowosci tak bylo.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

filipfm
09-11-15, 11:29
Mam wrażenie, że u każdego jest coś innego ;)
Muszę głębiej poszukać w necie, czy ktoś założył dwumas z iDTEC do iCTDi wtedy może będzie szansa, żeby nie toczyć docisku ani nie kombinować z podkładkami. Wprawdzie DMF jest drozszy ale brak kombinacji i potencjalnie lepsze współgranie zestawu moze być warte zachodu.
Bo ja też mam sprzęgło z TypeSa i do wiosny pewnie zamorduje swoje sprzęgło. A wymiana samego sprzęgła bez dwumasy to pozorna oszczędność, więc trzeba będzie całość wymienić.

cebu
09-11-15, 14:04
Kto Ci dorabial dluzszy popychacz wysprzeglika? U mnie sa jakies podkladki i moze dlatego sie slizga. Moze dobrym pomyslem byloby u mnie wyjecie tego nabicie nowej okladziny i zrobienie jak u ciebie. Jaki masz moment? Czy na predkosciach autostradowych masz zero uslizgu? U mnie wtedy slizga sie najbardziej. Od nowosci tak bylo.

Popychacz dorobili w warsztacie na miejscu - choc gdybym wiedział, to bym sam dostarczył dłuższy od zest. 666 (CG mi taki dosłało). Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje się że u Ciebie dłuższy popychacz nic by nie dał, bo podkładki masz raczej dlatego, żeby nietoczony docisk można było skręcić z dwumasą - całość masz wtedy jeszcze wyższą/grubszą i raczej krótszy popychacz byłby potrzebny. Zresztą, może to właśnie jest rozwiązanie?

Ja sprzęgło miałem spasowane do DMF przez p. Radzikowskiego i całkiem sporo materiału było zdjęte z docisku - pewnie dlatego, że oryginalna tarcza od Type S jest ciut grubsza. Cały zestaw przez to być może zrobił się nawet niższy/cieńszy niż oryginalny i dlatego potrzebny był dłuższy popychacz wysprzęglika. To by tłumaczyło też, dlaczego ciężej chodzi pedał. Zestaw 666 też był niższy, przez co po założeniu nie wysprzęglał na standardowym popychaczu i ciężej chodził pedał.

Co do uślizgów: mam cały czas fabryczny program (nie chciałem nic grzebać przed oganięciem sprzęgła). Na autostradowych prędkościach w związku z tym zero uślizgu.

krynix
09-11-15, 16:21
Panowie,

po długich rozważaniach, kombinowaniu, rezygnacji z zest. 666 (który teraz kurzy się przedpokoju) i kilkukrotnym przekładaniu terminu, dokonałem w końcu wymiany sprzęgła. Dzięki za pomoc i sugestie kolegom: mrcn, buri, ordi i krynix.
Założony został dotoczony docisk od Accorda 180KM [22100-RL0-006] wraz z oryginalną tarczą + nowy DMF LUK [415 0272 10].
Z ciekawostek: po montażu okazało się, że zestaw nie wysprzęgla i trzeba było dorobić dłuższy popychacz wysprzęglika (jak w zestawie 666).
Pierwsza jazda: pedał pracuje nieco ciężej, bieże dość nisko, ale nic się nie ślizga na żadnym biegu. Sukces!?
Połowiczny.

Po kilku dniach zauważyłem, że podczas ruszania delikatnie trzęsie budą - myślałem, że się ułoży. Nie ułożyło się. Dodatkowo pojawiły się pojedyńcze stuki przy ruszaniu, zmianie biegu i zmianie obciążenia (dodanie/ujęcie gazu) niezależnie od biegu, na zasadzie: dodanie gazu - 1 stuk, ujęcie gazu - jeden stuk. Nie wiem, co jest - na razie jestem umówiony na oględziny.
Macie sugestie?

Pzdr.

Czy montowałeś ten 666 i testowałeś jak pedał jest ciężki? Moja ocena potwierdzona pomiarami to około trzykrotna siła w stosunku do oem. Twój egzemplarz miał tak samo?

mrcn
10-11-15, 09:37
666 ma już 12tys. nalatane, z czego 2 tys. zrobiła dziewczyna...

Yak
11-12-15, 15:57
Witam

Objawy takie: od dłuższego czasu jak dodawałem gazu to obroty podskakiwały momentalnie go góry, silnik zaczynał warczeć ale auto nie dostawało przyspieszenia..
Dzisiaj jak jechałem do przacy to obroty prawie 5000, silnik wyje a auto jak nie jedzie tak nie jedzie - jak by miało z 5 koni..

dzisiaj jak było jeszcze w miarę to nagrałem filmik jak to wyglądało:
https://youtu.be/6AoyUumVZGU

Spalone sprzęgło ?- dodam że jakiś tydzień temu wlałem też z 20L starego paliwa co zalegało w piwnicy.. może paliwo tak zaszkodziło... choć na wolnych obrotach autko chodzi płynnie na 800 obrotach około..

jeżeli moja diagnoza jest trafna to kupuję coś takiego
http://e-katalog.intercars.com.pl//#/ekatalog/osobowe/towary/19241/602020400
czy jeszcze coś potrzebne ? Polecacie jakiś inny sklep z lepszymi cenami ?

Jaki koszt wymiany do 1.8 ?

Pozdrawiam w ten nie miły dzień :/

elmo141
11-12-15, 17:16
Kiedy było wymieniane sprzęgło?
Co do objawów to raczej sprzęgło się kończy i zapewne objaw ten nazywa się ślizganiem.

Dlaczego tylko docisk? Wsadzaj najlepiej oryginalny zestaw, Aisin na ten przykład pasuje. Exedy to nie wiem, czy to najlepszy wybór.
Sprawdź, ile taki zestaw/części będą kosztowały w ASO - czasami mają dobre ceny. Haparts, Jarusnet do sprawdzenia.

Jak masz dobrego fachurę w warsztacie to powinien Ci powiedzieć co tam jest dokładnie do wymiany.

A jaki koszt wymiany? Zestawu taki mniej więcej: http://e-katalog.intercars.com.pl//#/ekatalog/osobowe/towary/19241/602010000/

Ale co ja się tam znam. Niech wypowie się ktoś bardziej zorientowany.

money
13-12-15, 20:05
Ja wymieniałem sprzęgło przy okazji wymiany zregenerowanej skrzyni. Wymieniłem na LUK'a za którego w kwietniu dałem 800 zł. Od tamtej pory wszystko ok.

cebu
27-01-16, 12:09
Z kronikarskiego obowiązku:
pojedyńcze stuki przy zmianie obciążenia (dodanie/ujęcie gazu) o których pisałem kilka postów temu były spowodowane luzem na przegubie wewnętrznym z prawej strony - został zregenerowany, bo brak zamienników na rynku. Sprzęgło i DMF okazały się niewinne, aczkolwiek nadal występuje drżenie przy ruszaniu, pedał ciężej pracuje niż OEM.

dublo2
07-03-16, 22:22
Koledzy,

Może ktoś doradzi albo potwierdzi diagnozę. Do wczoraj wszystko było ok, dzisiaj rano przy jeździe, dość spokojnej, bez szaleństw poczułem, że pedał sprzęgła dziwnie się zachowuje, tzn. inaczej odbija, nierównomiernie, tylko za połową szybciej odbija i uderza mnie w podeszwę ;) Następnie wracając z pracy po ruszeniu okazało się, że pedał sprzęgła już nie wraca, tylko odbija się tak do 1/3 wysokości i zostaje - więc musiałem mu pomagać od dołu nogą wracać na swoje miejsce. Nie zwlekając od razu pojechałem do swojego mechanika - jego diagnoza była, że albo wysprzęglik, albo pompa - po dalszych sprawdzeniach twierdzi praktycznie na 100%, że to pompa bo nie robi w ogóle ciśnienia i przez to pedał sprzęgła nie odbija. Płynu było jak zwykle, poziom maks. więc wycieków brak. Dostępność pompy jest trudna, praktycznie sporadyczne sklepy albo ASO - stąd moje pytanie - czy spotkaliście się z takim przypadkiem? O wymianie pompy słyszałem, ale ze względu na skrzypienie...

Dzida
07-03-16, 22:24
Dostępność pompy jest trudna, praktycznie sporadyczne sklepy albo ASO

Bo pompa się nie psuje, psują się tylko jej wnętrzności. Nie ma potrzeby kupowania całego elementu, który jest niejako "korpusem".

dublo2
08-03-16, 08:50
Bo pompa się nie psuje, psują się tylko jej wnętrzności. Nie ma potrzeby kupowania całego elementu, który jest niejako "korpusem".
Z tym się zgodzę, ale akurat to jest problem drugorzędny, bardziej chodziło mi o to czy spotkaliście się z takim problemem w UFO?

dublo2
10-03-16, 13:08
Dla potomnych...

Diagnoza była słuszna, wadliwa była pompka, udało mi się dorwać ostatnią sztukę dostępną w Polsce, nową , nie w ASO - opakowanie Sachs, a w środku Nissin - to samo co oryginał. Jestem bardzo zadowolony - koszt 339 zł :D

Luczakhomer
20-03-16, 21:04
czytałem cały temat dotyczący naszych problemów ze sprzęgłem, pytanie mam czy ktoś rozważał i ogarniał by wzmocnić seryjny docisk i zostawić seryjną tarczę sprzęgła, ewentualnie ją nabić lepszym materiałem?

filipfm
21-03-16, 09:26
czytałem cały temat dotyczący naszych problemów ze sprzęgłem, pytanie mam czy ktoś rozważał i ogarniał by wzmocnić seryjny docisk i zostawić seryjną tarczę sprzęgła, ewentualnie ją nabić lepszym materiałem?

Wg specow od sprzegiel nie bardzo jest mozliwosc wzmocnienia docisku ze wzgledu na jego konstrukcje.

Luczakhomer
21-03-16, 22:12
czyli popełniłem "fo pa" :P ogólnie jestem zielony z mechaniki więc ktoś coś więcej mi na ten temat powie dlaczego nie można wzmocnić ?

filipfm
22-03-16, 08:31
czyli popełniłem "fo pa" :P ogólnie jestem zielony z mechaniki więc ktoś coś więcej mi na ten temat powie dlaczego nie można wzmocnić ?

Ja tez nie jestem sprzeglo-master :) ale skoro tak mowi np p. Radzikowski to cos jest na rzeczy. Bylo przypuszczenie, ze jeden z modeli sachsa ma nieco inna kontrukcje i byłby mozliwy do wzmocnienia ale dopoki ktos go nie zawiezie do warsztatu celem weryfikacji to nie bedzie wiadomo ;)
Kolega buri i ja potencjalnie chcieliśmy testowac ta opcje ale jednak padlo na sprzeglo z typeSa

krynix
23-03-16, 07:14
Luk i sachs: dociski sa identyczne tylko pudelko inne. Zawsze jest docisk luk i tarcza valeo. Jest wielu pakowaczy ale bebechy są jedne.

CMC
26-03-16, 21:51
Mam wrażenie, że u każdego jest coś innego ;)
Muszę głębiej poszukać w necie, czy ktoś założył dwumas z iDTEC do iCTDi wtedy może będzie szansa, żeby nie toczyć docisku ani nie kombinować z podkładkami. Wprawdzie DMF jest drozszy ale brak kombinacji i potencjalnie lepsze współgranie zestawu moze być warte zachodu.
Bo ja też mam sprzęgło z TypeSa i do wiosny pewnie zamorduje swoje sprzęgło. A wymiana samego sprzęgła bez dwumasy to pozorna oszczędność, więc trzeba będzie całość wymienić.

czytałem na forum Accorda przed wymianą sprzęgła u siebie i do naszych pasuje sprzęgło (bez dwumasy) od iCTDi (oczywiste), od iDTEC i uwaga - od Acury V6 3.5 :) i to ostatnie sprowadzone z USA właśnie kupiłem, wg. nr Hondy odpowiada ono najnowszej wersji sprzęgła z salonu, teoretycznie więc drugi raz poprawionego (nie pamiętam dokładnie numerów, ale załóżmy, że oryginalnie wchodziło z końcówką 105, to do naszych jest 115 a to do Acury V6 a teraz też do naszych w salonie jest z końcówką 125).

Lucas.FK2
27-03-16, 16:47
czytałem na forum Accorda przed wymianą sprzęgła u siebie i do naszych pasuje sprzęgło (bez dwumasy) od iCTDi (oczywiste), od iDTEC i uwaga - od Acury V6 3.5 :) i to ostatnie sprowadzone z USA właśnie kupiłem, wg. nr Hondy odpowiada ono najnowszej wersji sprzęgła z salonu, teoretycznie więc drugi raz poprawionego (nie pamiętam dokładnie numerów, ale załóżmy, że oryginalnie wchodziło z końcówką 105, to do naszych jest 115 a to do Acury V6 a teraz też do naszych w salonie jest z końcówką 125).
A załozyłeś juz? jak to pasuje? bez przeróbek jak z tego i-DTEC?

krynix
28-03-16, 21:22
22105 PGE 325 przy 200 koniach (445NM) wytrzymuje rok (10K KM) a potem slizga sie jak cholera. Po rozebraniu wszystko wyglada jak nowe, tarcza nie zużyta. Po prostu jest słaby i tyle.

Z Accorda type-s Trzyma przez pół godziny a potem jak się nagrzeje to ślizga się tak samo.

Po rocznej szarpaninie z CG Motosports, otrzymałem z powrotem zestaw 666 uzupełniony o instrukcję obsługi, łożysko koła zamachowego, inny bolec od wysprzęglika (około 8CM). W najbliższych dniach to zakładam i wtedy zdam relację.

shinoda
28-03-16, 22:50
Po rocznej szarpaninie z CG Motosports, otrzymałem z powrotem zestaw 666 uzupełniony o instrukcję obsługi, łożysko koła zamachowego, inny bolec od wysprzęglika (około 8CM). W najbliższych dniach to zakładam i wtedy zdam relację.

czekam na te relacje-ciekaw jestem co z tego bedzie... ale juz chyba z tego powodu, ze zylem tematem sprzegiel do FK3/FN3 myslac o tym do mojego auta, ale obecnie predzej zmienie na FN2, niz zainwestuje w chipa :)
a jak tam Twoja noga?

krynix
28-03-16, 23:05
Dzieki. Duzo lepiej. Od kiedy ćwiczę tak jak mi fizjoterapeuta poradził nie ma zadnych dolegliwosci. Faktem jest ze tak ciezkiego sprzegla nie dam rady obslugiwac poza tym to bardzo uciążliwe nawet dla 100 procentowo zdrowej osoby. Licze jednak ze ta dodatkowa czesc zmieni dzialanie i siłę nacisku na pedał. Poza tym odeslali mi zestaw nowka nieuzywany. moze coś zmodyfikowali przez ten rok. Nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić. Do tego ze poprzednio wysłali niekompletne sie nie przyznają. Ida w zaparte. Odmówili rekompensaty czy jakiejkolwiek obnizki z tytulu kosztów jakie przez nich poniosłem

CMC
29-03-16, 18:00
A załozyłeś juz? jak to pasuje? bez przeróbek jak z tego i-DTEC?

Tak, przejechałem już kilka tys. km i bez problemu, trochę szarpie mi przy ruszaniu z jedynki, ale mechanik mówi, że to już może być wina dwumasy. Sprzęgło wizualnie wyglądało jak stare. Pasowało idealnie.

bendi
06-04-16, 21:46
Mam od niedawna problem - domyślam się - ze ślizgającym się sprzęgłem w moim 2.2 iCDTi z 2007 (170kkm, seryjna moc, seryjne sprzęgło). Jak jadę powyżęj 100kmh na 5tym albo 6tym biegu i wcisnę gaz w opór to podbija mi obroty zamiast przyśpieszać, potem schodzą w dół i dopiero auto zaczyna przyśmieszać. Czy to sprzęgło? Trzeba się szykować na wymianę czy da się na tym jeszcze trochę pojedzić? Koło dwumasowe może mieć coś do tego?

przemek82
07-04-16, 06:54
Mam od niedawna problem - domyślam się - ze ślizgającym się sprzęgłem w moim 2.2 iCDTi z 2007 (170kkm, seryjna moc, seryjne sprzęgło). Jak jadę powyżęj 100kmh na 5tym albo 6tym biegu i wcisnę gaz w opór to podbija mi obroty zamiast przyśpieszać, potem schodzą w dół i dopiero auto zaczyna przyśmieszać. Czy to sprzęgło? Trzeba się szykować na wymianę czy da się na tym jeszcze trochę pojedzić? Koło dwumasowe może mieć coś do tego?

Raczej okładzin brak na sprzęgle. A wali Ci dwumas przy gaszeniu silnika ? Jak nie to dwumas cały jeszcze.. 170 tys na to już czas i pora i tak dużo wytrzymały okładziny.

butler.gdansk
07-04-16, 07:24
Nie wprowadzaj w błąd Przemek. Problemem jest docisk a nie okładziny. Wysilcie się trochę chociaż parę stron wstecz, od samego początku tłuczony jest temat zbyt słabego docisku.
To już jest męczące po raz n-ty czytać te same pytania jak odpowiedzi na to także po raz n-ty są zawarte.

bendi
07-04-16, 21:51
Ok, dzięki za pomoc - wybaczcie, trudno jest przeczytać dokładnie całe 64 strony.
Nic nie wali, nic nie szarpie, więc zakładam, że dwumasa jest ok.

Co do docisku to pewnie i tak trzeba będzie wymienić cały zestaw tzn tarczę, docisk i łożysko, czy wystarczy sam docisk? Lepszy Sachs/Luk czy AISIN?

greku1410
08-04-16, 16:20
Dostałem propozycję wzmocnienia sprzęgła w dobrej cenie i wygląda to tak: Daję stare i nowe ze starego do nowego przekładają sprężyny i pokrywają kewlarem (przynajmniej tak zrozumiałem)
Tutaj pojawia się pytanie czy takie wzmocnione sprzęgło uciągnie ok 200KM w 2.2 czy lepiej zbierać na 666 ?

filipfm
08-04-16, 17:15
A co ma dac obicie kewlarem tarczy jak to z dociskiem jest problem? :confused:

krynix
08-04-16, 21:24
To samo mówił mi parę dni temu Radzikowski. Okładzina kewlarowa nie zwiększa współczynnika tarcia i nic nie daje poza większą trwałością. Nie przeniesię więcej momentu. Potwierdził też że docisku z samoregulacją czyli zarówno od FK3 jak i od Accorda 180KM nie da się wzmocnić. Co do zestawu 666 to dodanie dłuższego popychacza kompletnie nic nie zmieniło. Korzystając z okazji, że miałem na wierzchu sprzęgło od accorda, dałem je do stoczenia i już siedzi z powrotem. Zdjęto 1,7mm. Nie wysprzęglało od razu, niezbędny był dłuższy popychacz jak u CEBU. Akurat pasował ten od 666. Jutro to odbieram i napiszę coś więcej.

greku1410
08-04-16, 21:57
A co ma dac obicie kewlarem tarczy jak to z dociskiem jest problem? :confused:

skrót myślowy, kewlarem docisk :)

krynix
10-04-16, 00:08
pierwsze słyszę. Okładzinę można zrobić z kevlaru a docisk jest stalowy

CMC
10-04-16, 23:28
Wszystko fajnie, ale moim zdaniem jeśli sprzęgło "ślizga się" to jest wina tarczy, która nie przenosi momentu obrotowego. W nowym sprzęgle, pomimo podniesienia mocy i naprawdę jej wykorzystania - nie mam takiego problemu. Moje stare sprzęgło wyglądało bardzo ładnie, tarcza zużyta może w połowie. Moim zdaniem wymiana okładzin na kewlarowe powinna wydłużyć jego trwałość, bo w pewnym momencie zużycia tarczy zaczyna się ono ślizgać - przy standardowej mocy później, przy podniesionej szybciej. Czyli dając kewlarową okładzinę dłużej pojeździmy na sprzęgle, dlatego swoje stare zostawiłem. Przy standardowej mocy się nie ślizgało, po podniesieniu już tak, więc jak obecne mi padnie to dam do obicia kewlarem. Inna sprawa jak będzie się zachowywał docisk, współpracujący z o wiele twardszym kewlarem.

krynix
10-04-16, 23:56
To nieprawda. Slizga sie tarcza w ogole nie zuzyta. Zarowno w oem byla prawie jak nowa jak i w kolejnym. Widzialem na wlasne oczy. Za mala sila docisku to wszystko. Kevlar nie zwieksza wspolczynnika tarcia to akurat wiem od specjalisty.

CMC
11-04-16, 14:45
Ok, ale u mnie w nowym sprzęgle nic się nie ślizga, czyli co, jak zacznie się ślizgać to nie wymieniać całego sprzęgła tylko np. sam docisk i powinno rozwiązać problem? Moim zdaniem problem rozwiąże grubsza tarcza czyli nowa albo od nowa nabita kewlarem. Ta standardowa po prostu szybciej się zużyje niż ta kewlarowa, czyli po prostu przy kewlarze później zacznie nam się ślizgać i o to właśnie by mi chodziło! :)

Lucas.FK2
11-04-16, 20:52
Ok, ale u mnie w nowym sprzęgle nic się nie ślizga, czyli co, jak zacznie się ślizgać to nie wymieniać całego sprzęgła tylko np. sam docisk i powinno rozwiązać problem? Moim zdaniem problem rozwiąże grubsza tarcza czyli nowa albo od nowa nabita kewlarem. Ta standardowa po prostu szybciej się zużyje niż ta kewlarowa, czyli po prostu przy kewlarze później zacznie nam się ślizgać i o to właśnie by mi chodziło!
Twoja diagnoza jest wręcz identyczna jak mojego kolegi który twierdzi tak samo,że kevlar jest lekarstwem na całe zło co oczywiście nie jest prawdą. Grubsza tarcza Ci nic nie da,a kevlar nie zwiększy docisku ani tarcia. To po prostu lepszy materiał który wytrzyma dłuższą eksploatację. Problemem był jest i będzie docisk który jest zwyczajnie za słaby

CMC
12-04-16, 22:03
Twoja diagnoza jest wręcz identyczna jak mojego kolegi który twierdzi tak samo,że kevlar jest lekarstwem na całe zło co oczywiście nie jest prawdą. Grubsza tarcza Ci nic nie da,a kevlar nie zwiększy docisku ani tarcia. To po prostu lepszy materiał który wytrzyma dłuższą eksploatację. Problemem był jest i będzie docisk który jest zwyczajnie za słaby

Nie chodzi mi o materiał tylko o grubość tarczy, która jak jest nowa to jest grubsza od używanej i się nie ślizga. A skoro jest nabita kewlarem to ta jej grubość będzie wolniej robiła się cieńsza, więc później się zacznie ślizgać - to moja teoria.
Ale jeśli problemem jest docisk to co w nim jest nie tak? Co jest za słabe? Pracuje jak rozumiem słoneczko, więc na czym polega jego słabość, jest za sztywne i dlatego nie da się dobrze docisnąć tarczy? Czy może za słabo cały docisk dochodzi do tarczy tzn. w za dużej odległości? Może w takim wypadku jakiegoś rodzaju delikatny szlif na mocowaniach docisku z tarczą w celu przybliżenia docisku do tarczy? I im bardziej zużyta tarcza tym większy szlif? Mówimy tu oczywiście o milimetrach. Bo nie bardzo rozumiem na czym innym miałoby polegać wzmocnienie docisku.

butler.gdansk
12-04-16, 22:23
Tarcza by mogła mieć dwa razy więcej okładziny - i tak by się ślizgała. Tak jak byś miał nowe i stare klocki hamulcowe - hamują tak samo, a siła hamowania jest uzależniona od tego jak depniesz. W sprzęgle siła tego docisku jest zbyt słaba. Problem z jego wzmocnieniem jest taki że jest wbudowana samoregulacja która uniemożliwia taki zabieg.

CMC
12-04-16, 23:09
Ok, czyli idąc tym tropem myślenia jak slizga mi się sprzęgło to jeśli wymienię samą tarczę sprzęgła na nową albo nabiję kewlarem to nadal będzie IDENTYCZNIE się ślizgać i zupełnie nic to nie pomoże? Czyli jeśli wymieniłbym sam docisk na nowy, jak rozumiem bardziej sprawny od obecnego, to by się wtedy poprawiła sytuacja? Czy jeśli zbliżylibyśmy ze sobą te części tj. docisk i tarczę to nie pomogłoby to? Siła nie byłaby większa, ale tak jak w hamulcach - jak masz nowe klocki mniej trzeba wciskać pedał, więc może tu by operacja na odsadzeniu docisku pomogła? Mechanikiem nie jestem i rzucam po prostu pomysł.

butler.gdansk
13-04-16, 06:00
Jeśli pokombinujesz z tarczą to poprawa będzie na bardzo krótką metę. Jeśli wymienisz sam docisk na mocniejszy to będzie właściwa droga.

CMC
13-04-16, 08:41
Jeśli pokombinujesz z tarczą to poprawa będzie na bardzo krótką metę. Jeśli wymienisz sam docisk na mocniejszy to będzie właściwa droga.

Ok, bardzo chętnie, tylko cały czas pytam w którym jego miejscu ma być mocniejszy? Co konkretnie w docisku musi być mocniejsze? Mocniejsza stal, bardziej elastyczne słoneczko?

uniu1
13-04-16, 19:40
Ok, bardzo chętnie, tylko cały czas pytam w którym jego miejscu ma być mocniejszy? Co konkretnie w docisku musi być mocniejsze? Mocniejsza stal, bardziej elastyczne słoneczko?

Tak logicznie to mocniejsze muszą być te łopatki na które działa łożysko wyciskowe

cebu
26-04-16, 14:38
Korzystając z okazji, że miałem na wierzchu sprzęgło od accorda, dałem je do stoczenia i już siedzi z powrotem. Zdjęto 1,7mm. Nie wysprzęglało od razu, niezbędny był dłuższy popychacz jak u CEBU. Akurat pasował ten od 666. Jutro to odbieram i napiszę coś więcej.

Krynix, daj znać jak się jeździ podtoczonym zestawie z Accorda. Lekko pedał się wciska? U mnie raczej sporo więcej materiału było zdjęte z docisku niż te 1,7 mm i na tyle ciężko chodzi pedał, że daje mi się już we znaki - tym razem ja mam problemy z lewym kolanem i zacząłem unikać jazdy autem. Nie wiem jak chodzi zestaw 666, bo ostatecznie nigdy go nie zamontowałem (jest do sprzedania), ale podejrzewam, że moje accordowe może wcale nie być "lżejsze".

murinek777
26-04-16, 18:40
Panowie a wiadomo coś na temat sprzęgła z civica IX ?? chodzi mi tutaj o ten typ http://allegro.pl/sprzeglo-n22b4-honda-civic-ix-ufo-cr-v-2-2-2012r-i6152614466.html czy jest ono lepsze niz nasze seryjne ? Lepsze chodzi mi tutaj o wytrzymałośc i czy podejdzie do naszej hondy symbol to N22B4.

Lucas.FK2
26-04-16, 21:18
Te sprzęgło może dłużej pochodzić,ale jeśli planujesz program to i tak długo nie pożyje bo to nie jest sprawdzona konstrukcja jak z Accorda Type-S 180KM
Seryjne sprzęgło w Dieslu to LUK mogę podać Ci numery z docisku Acc Type-S porównasz je z tymi na aukcji,a nóż widelec to ten sam docisk i masz wtedy sprzęgło za 400zł gdzie nowe to koszt 1200

murinek777
26-04-16, 21:51
No ale Luk jakie sprzęgło proponujesz z dociskiem ? to z accorda 1200 zł tylko myślałem że to większe koszty planuje i program i coolera a auto raczej zostanie w rodzinie juz. Jak możesz to poda numery to podgadam do gościa może wysle mi tez i sprawdze. Czyli w sumie jak czytam temat jedyny sensowny i w rozsądnej cenie to ten z type-s accorda ?

i znalazlem cos takiego jeszcze http://www.ebay.com/itm/Exedy-ULTRA-FIBER-DISC-CLUTCH-SET-for-HONDA-CIVIC-FN1-R18-HK08H-/141924470931?hash=item210b5b9093:g:YUsAAOSwZQxW35M t&vxp=mtr

Lucas.FK2
26-04-16, 22:12
Ja proponuje zestaw z Accorda Type-S i-DTEC 180KM. Jedyne sensowne sprzęgło pod zabawy typu program,intercooler w przedziale cenowym do 1500zł. Plug&play to ono nie jest,ale pół metek przygotowań pod adaptację mam już za sobą teraz muszę tylko oddać do serwisu na wymianę i opiszę co i jak i z czym się je :)

cebu
27-04-16, 09:50
Jeśli macie zdrowe DMFy, to rzeczywiście najtaniej wychodzi dotoczony zestaw z Accorda Type-S i-DTEC 180KM. U mnie (i u Krynixa chyba też) okazało się, że DMF był do wymiany, więc doszedł niebagatelny koszt 2500 PLN za koło dwumasowe.

shinoda
27-04-16, 14:44
Jeśli macie zdrowe DMFy, to rzeczywiście najtaniej wychodzi dotoczony zestaw z Accorda Type-S i-DTEC 180KM.

jesli doliczysz koszty rehabilitacji kolana to nie wiem czy tak tanio... :)
a tak serio to lipa... to ze napisales ze i Ciebie kolano boli i tym razem chodzi o zestaw z accorda...
wychodzi na to, ze takie mody to dobre sa jak ktos duzo w trasie jezdzi, bo w miescie, o ile nie masz nogi Burneiki, to mozesz miec problemy... :)

ps. zeby nie bylo - z niczyich kolan sie nie nabijam... podejrzewam ze sam bym mial klopoty z kolanem na waszym miejscu, jesli to faktycznie tak ciezko chodzi..

cebu
27-04-16, 15:28
Rzekłeś - żadne oszczędności :)
U mnie nie chodziło nawet o koszty (bo miałem już zakupiony cały zestaw 666 od CG), tylko chciałem, żeby sprzęgło chodziło lekko jak dotychczas.
Ostatecznie jednak z zestawem accordowym + DMF wyszło tak samo drogo i też jest obciążenie dla kolana. Drugi raz bym się raczej nie zdecydował.

krynix
29-04-16, 18:03
Mozna sie styknac w weekend i porównamy ale nie sadze ze cokolwiek moze chodzic ciezej niz 666

Saawrel
30-04-16, 00:45
Kurde jestem strasznie ciekaw jak to chodzi. Bo nikomu nie zarzucając kłamstwa oraz płaczu ani nic takiego to aż nie wieżę że to aż tak ciężko chodzi.

U mnie jest lekko licząc jest 2 razy ciężej niż w każdym ''normalnym" aucie i nie mam problemu z jazda nawet w korkach.

krynix
02-05-16, 15:52
Type-s chodzi u mnie lekko. Troche ciezej niz oem ale w ogole nie ma co porownywac z 666. Natomiast z 666 problem jest taki ze najciezsze jest na samym dole i trzeba niemilosiernie cisnac zeby go utrzymać wysprzeglony. Podczas gdy normalne sprzegla sa ciezkie na gorze a potem jest przelamanie i nie trzeba duzej sily zeby je utrzymac przy podlodze. W colcie mam sporo ciezsze sprzeglo ale nie jest to uciążliwe ze wzgledu na właśnie taka charakterystykę

greku1410
02-05-16, 16:34
Kto na Śląsku lub Lubelszczyźnie ma 666 i zgodziły się żebym mógł podjechać i zobaczyć jak to chodzi bo przed zakupem chciałbym przetestować

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

krynix
02-05-16, 16:49
A za ile kupujesz? Ja Ci moge swoje sprzedac. Założone na godzine, nieuzywane :)

jak masz zdrowe nogi to dasz rade :) Ja mam problem z lewym kolanem więc odpuściłem.

shinoda
02-05-16, 23:10
A za ile kupujesz?

strzelam, ze od cebu:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?256272-Zestaw-sprz%EAg%B3a-z-SMF-CG-Motorsport-666-2-2-i-CTDi

:rolleyes:

krynix
04-05-16, 20:20
Ja również wystawiłem swoje. Nie będę tu spamował, jest w dziale sprzedam. Jeśli ktoś ma pytania to zapraszam na priv.

Co do sprzęgła z accorda to "dotarło się" i nie mogę mu nic zarzucić działa 100% jak powinno
ciekawe tylko jak długo. Moje nowe sprzęgło oem na tym programie wytrzymało od nowości niecałe 11 miesięcy ;(
no ale nie będę zapeszać.

filipfm
04-05-16, 20:35
A Buri oddał czy też probuje sprzedać?
Ja się mocno wahalem po tym jak obniżyli cenę za komplet do poziomu samej dwumasy. Ale całe szczęście wyplynely Wasze przeboje i przygody z tymi wynalazkami

krynix
04-05-16, 21:50
Najlepiej niech sam napisze bo sprawa jest dość skomplikowana.

filipfm
05-05-16, 09:22
Najlepiej niech sam napisze bo sprawa jest dość skomplikowana.

Masakra, tyle kasy wtopionej i do tego nerwy

mrcn
05-05-16, 09:43
Niektórzy jeżdżą i (bardzo) nie narzekają... :)

Lucas.FK2
13-05-16, 05:41
# ZROBIONE
jestem już po całej operacji i adaptacji sprzęgła od Accorda Type-S. Na montaż zdecydowałem się w serwisie Automax na Grochowskiej. Udało sie dosłownie w przeciągu dnia. Ufok był od samego rana a odebrałem go wolną chwilą koło godziny 18.
Żeby to wszystko grało jak należy trzeba dorobić dłuższy popychacz wysprzęglika,oraz stoczyć docisk. Stoczeniem zajął się kolega Krynix przy okazji swojej operacji i tu wielkie podziękowania dla niego za poświęcony czas i udostępnienie swojej dwumasy,bo bez tego nie miałbym jak przerobić tego sprzęgła.
Wczoraj przejażdżka na szybko 14km z warsztatu do domu i jestem happy :) sprzęgło klei jak należy i w końcu mogę wykorzystać pełen potencjał. Auto u mnie jest pół roku i nie było okazji na tak zużytym sprzęgle.
Ex właściciel zostawił niespodzianke w postaci zmienionego uszczelniacza wału korbowego. Sprzęgło samo w sobie nie było złe,ale docisk oczywiście śmietnik. To samo tyczyło sie koła dwumasowego. Rozklekotane na wszystkie strony.
Teraz może coś o kosztach żeby nie było rozczarowań kiedy ktoś z was sie za to zabierze
Kompletne sprzegło OEM Honda + 3L Oleju MTF do skrzyni :1410zł
Stoczenie docisku: 80zł
Łożysko oporowe: 220zł
Dłuższy Popychacz:70zł
Dwumasa (w moim przypadku po regeneracji) 700zł
Wymiana sprzęgła: 600zł

Tak właśnie się to przedstawia. Ogółem było warto :)
Na koniec muszę polecić wszystkim wam z okolic Warszawy ten Warsztat. Pan Jarek zna sie na rzeczy. Wystarczy hasło sprzegło Accord Type-S i wszystko jasne. Szybko,sprawnie i bez pitolenia.

krynix
14-05-16, 09:21
Stoczeniem zajął sie Radzikowski. W naszym przypadku bylo to okolo 1.7mm Mam wrazenie ze pedal chodzi teraz ciezej niz oem ale nie jest to jakas koszmarna roznica. Przy moich 445nm musialo sie kilka dni dotrzec ale teraz trzyma dobrze i nie wymaga nagrzania. Ciekawe jak z trwaloscia. Oem 325 tez chodzil super ale tylko przez niecaly rok. No nie zapeszajmy...

greku1410
14-05-16, 09:34
Potrzebuje na gwałt kogoś kto ma 666 bo musze sprawdzić te mity czy naprawdę jest tak twarde jak o nim mówią bo właśnie po zrobieniu wirusa zaczęło mi się ślizga sprzęgło i musze podjąć decyzję co kupic bardzo proszę przyznacie się kto ma założone i w jakim mieście mieszka preferowane lubelskie, podkarpackie, małopolskie, śląskie :)

Lucas.FK2
14-05-16, 09:35
Ile tam trzeba stoczyć to już Radzikowskiego broszka,u mnie jak i u Ciebie to ma chodzić bez żadnych kwiatków :) Faktycznie pedał chodzi odrobinkę ciężej ale z takim charakterystycznym wyczuciem. obecnie bierze niżej,wystarczy puścić odrobinę żeby już ruszał :) Domniemam że pierwsza jazda mojej dziewczyny skończy sie na tym,że auto zgaśnie :p Z tego co rozmawiałem z P. Jarkiem to u mnie jest jeszcze inaczej rozwiązany patent z wysprzęglikiem niż u Ciebie,ale ja tam nie czuję jakiejś różnicy jak przejechałem sie u Ciebie. Jeżdżę już 3ci dzień i banan z twarzy nie schodzi jak mam kogoś wyprzedzić bądź z rolki zgarniam młodych gniewnych :D

shinoda
14-05-16, 21:44
Potrzebuje na gwałt kogoś kto ma 666 bo musze sprawdzić te mity czy naprawdę jest tak twarde jak o nim mówią bo właśnie po zrobieniu wirusa zaczęło mi się ślizga sprzęgło i musze podjąć decyzję co kupic bardzo proszę przyznacie się kto ma założone i w jakim mieście mieszka preferowane lubelskie, podkarpackie, małopolskie, śląskie

to jednak nie sprzedales auta?
podzielisz sie info jak wyglada teraz moc i moment? wykres najlepiej - wrzuc do swjego watku - ew. PW. :)

krynix
15-05-16, 01:51
Potrzebuje na gwałt kogoś kto ma 666 bo musze sprawdzić te mity czy naprawdę jest tak twarde jak o nim mówią bo właśnie po zrobieniu wirusa zaczęło mi się ślizga sprzęgło i musze podjąć decyzję co kupic bardzo proszę przyznacie się kto ma założone i w jakim mieście mieszka preferowane lubelskie, podkarpackie, małopolskie, śląskie :)

Mój zestaw 666 poszedł do lubelskiego
kontaktuj się z użytkownikiem Xenon

buri
18-05-16, 09:41
Mój zestaw 666 poszedł do lubelskiego
kontaktuj się z użytkownikiem Xenon

jakby ktos chcial odkupic 666 to mam na zbyciu nieuzywany

greku1410
18-05-16, 13:48
to jednak nie sprzedales auta?
podzielisz sie info jak wyglada teraz moc i moment? wykres najlepiej - wrzuc do swjego watku - ew. PW. :)
Zamiast sprzedać stwierdziłem ze dam mu druga młodość a potem będzie dla drugiej połówki najwyżej i dlatego potrzebuje sprawdzić ewentualnie kilku opinii użytkowników bo nie tylko ja tym będę jeździł. Bardzo proszę o jakiś odzew osób które mają bo jak ma to połamać kolana mojej lubej to będę musiał coś innego wymyślać

PS uzupełnienie wątek jak wpadnie kilka dodatkowych modyfikacji leżących w garażu ;)

CMC
19-05-16, 23:50
Panowie, wszystko fajnie, tylko ja mam pytanie - wymieniłem sprzęgło na zwykłe LUK, wszystko pięknie ładnie, odpowietrzone, dwumasa podobno bez zarzutu a po wymienia przy ruszaniu szarpie autem, nie ważne ile gazu dacie i jak wolno będziecie puszczać sprzęgło - SZARPIE! Zwłaszcza na zimnym silniku, jak trochę pojeżdżę po mieście to czasami szarpie a czasami nie, ale na zimnym ZAWSZE. Przed wymianą sprzęgła absolutnie nie było tego objawu, stało się to zaraz po wymianie, przejechałem już ok. 4500 km i nadal to samo :( Coś z nowym sprzęgłem może być nie tak?

krynix
20-05-16, 15:28
Może na spiek Ci przez pomyłkę wymienili :)

mareckiabc
26-05-16, 22:31
Jest coś takiego jak zapowietrzony hydrauliczny układ sterowania sprzęgłem. Może to to?

murinek777
08-06-16, 10:56
panowie ma krtos jeszcze na sprzedaZ to zestaw jednomase ze sprzeglem z cg ? W weekend chip wiec pytam wiem ze ktos za 2200 zl mial

filipfm
08-06-16, 11:02
Buri, krynix ? nie pamietam kto jeszcze ...

buri
08-06-16, 11:15
moje sprezeglo ostatecznie wrocilo na wyspy, Krynix swoje pogonil ale byl ktos jeszcze w tym temacie kto kupil ale nie zalozyl
a na gieldzie nie ma wystawionego?

filipfm
08-06-16, 11:17
cebu

murinek777
08-06-16, 11:25
No ja wlasnie nie wiem co robic bez kata chca mi stroic na 210 km i ok 450 Nm . Sa plany krecic auto do 250 a szkoda mi 2 razy kase marnowac jak to od accotda nie przetrwa. Firma jaka sie autem zajmie to Cp tuning z sedziszowa maja doswiadczenie na autach nawet 1000+km pp rozmowie z szefem mowi ze moga mi wzmocnic seryjne sprzeglo i docisk tak ze wytrzyma bez problemu ta moc .. I ciekawe jak to bedzie chodzilo i czy na to sie decydowac

filipfm
08-06-16, 11:28
Dopytaj o to wzmacnianie docisku, bo jeszcze nikt nie wpadl jak to zrobic.

dublo2
09-06-16, 06:45
mowi ze moga mi wzmocnic seryjne sprzeglo i docisk
Ciekawe... Postaraj się rozwinąć temat.

buri
09-06-16, 09:18
nie chce nikogo z gory objezdzac ale wydaje mi sie, ze nie wiedza o czym mowia i albo zmienia Ci okladziny na tarczy i pojezdzisdz chwile albo zastosuja jakas rzezbe. zapytaj jakie maja konkretnie doswiadczenie ze sprzeglem z tego samochodu.

filipfm
09-06-16, 09:23
Dokladnie. Od blisko 15 lat nikt na swiecie nie wpadl na pomysl jak wzmocnic ten docisk. Wiec nie sadze ze CP tuning z Sedziszowa (przy calym szacunku dla chlopakow) ma jakas zlota recepte.

cebu
09-06-16, 10:00
panowie ma krtos jeszcze na sprzedaZ to zestaw jednomase ze sprzeglem z cg ? W weekend chip wiec pytam wiem ze ktos za 2200 zl mial

Ja mam. Uderzaj na PW.

murinek777
09-06-16, 10:51
Nie wiem jak to wyglada moze cos zdzialaja maja niby fury ponad 1000 km w swoim katalogu i po ich modyfikacjacch wiec moze maja jakies patenty a jak yo ogolnie w swiecie wiadomo jak sie czegos nie da lub jest nie mozliwe to idz po Polaka :) he okaze sie w sobote do nich jade

rem1k
09-06-16, 10:59
No ale jezeli chodzi o nie druciarskie rozwiązania to nie jesteśmy liderami :) tak jak koledzy piszą, dopytaj dokładnie co robią bo póki co rozwiązania są dwa:
-sprzęgło z type s idtec i przeróbka
-komplet jednomasu z wysp
Już wielu próbowało z kevlarem, spiekiem i cholera wie czym i na dłuższą metę się nie sprawdziło

filipfm
09-06-16, 11:02
Już wielu próbowało z kevlarem, spiekiem i cholera wie czym i na dłuższą metę się nie sprawdziło

No bo problem nie leży w tarczy a docisku więc czego by nie nabić na tarcze to i tak nie sklei

Nie wiem jak to wyglada moze cos zdzialaja maja niby fury ponad 1000 km w swoim katalogu i po ich modyfikacjacch wiec moze maja jakies patenty a jak yo ogolnie w swiecie wiadomo jak sie czegos nie da lub jest nie mozliwe to idz po Polaka he okaze sie w sobote do nich jade

Tu problem tkwi w konstrukcji docisku. Auta po 1000KM nie mają tu nic do rzeczy

rem1k
09-06-16, 11:12
No bo problem nie leży w tarczy a docisku więc czego by nie nabić na tarcze to i tak nie sklei

Tu problem tkwi w konstrukcji docisku. Auta po 1000KM nie mają tu nic do rzeczy
Tak, wiem. Koledze tylko mówię co już było robione żeby go przypadkiem tuner nie zbałamucił :)

murinek777
09-06-16, 12:29
Zapewne dowiem sie o szczegolach w sobote. Dzwonilem dzis do nich i mowilem ze jak rozwiaza problen tego sprzegla to beda mieli wielu chetnych i mowilem ze nie chodzi mi o obicie kewlarem i wzmacnianie tarczy .. W skrocie powiedIal ze chodzi mu o wzmocnienie docisku tak aby nie bylo uslizgu no i mowil ze maja obadany temat :)

rem1k
09-06-16, 12:48
No to czekamy z niecierpliwością :)

filipfm
09-06-16, 12:52
Sam jestem ciekaw bo to może być tańsza impreza niż sprzęgło z iDTECa które póki co czeka u mnie na montaż :)

Lucas.FK2
09-06-16, 17:23
Ja czuję,że wzmocnią samą tarczę i nic z tego nie będzie. A nóż może to być operacja która przetrze szlaki. Na samym początku i tak będzie dobrze. Krynix przez rok katował oem sprzęgło i dopiero klękło.

filipfm
09-06-16, 17:42
Poczekajmy do weekendu ;) i bedzie cos wiadomo.
Ale mysle, ze jakby byl sposob na wzmocnienie docisku to ktos by na to wpadl. Ten silnik zadebutowal w 2004 roku. Problem ze sprzeglem istnieje od samego poczatku. Sporo czasu do myslenia.
Goscie, ktorzy zyja tylko z robienia sprzegiel nie wpadli na to, jak to ogarnac ;)

Lucas.FK2
09-06-16, 18:10
Nawet jeśli wzmocnią mu te sprzęglo to i tak się nie dowiesz jak długo bedzie to chodziło

krynix
09-06-16, 20:39
Musieliby wstawić zupełnie inny zestaw. Docisku z samoregulacją nie da się wzmocnić. Tak mówił mi osobiście Radzikowski więc nie wierzę w złote recepty.
Mój zestaw z CG sprzedany. Accord na razie trzyma i jest git.

Po3gan
16-06-16, 10:16
Witam, takie pytanie troche nietypowe.

Czy podczas ślizgania sprzęgła miga ten pomarańczowy wykrzyknik na desce z kontrolkami? (jak np podczas poślizgu) bo już nie jeden raz zdarzyło mi się wystartować na pełnym ogniu z dwójki czy trójki i od 2,400 do mniej więcej 3,200 wchodzi na obroty, moc nie wzrasta a wskazówka w miejscu i miga ten wykrzyknik, a jakoś wybitnie nie czuje by pod nogami mi mieliły koła. Dodam, że nie mam jeszcze programu, jedynie wydech i cooler a przebieg 120k.

murinek777
16-06-16, 12:21
Moze ci pada sprzeglo i jest uslizg bo tak jak piszesz bylo na chamowni jak mi mapowali auto pierw obroty dopiero po chwili zalapalo sprzego nie pamietam czy wyskakiwala ta dioda ale moze tak byc. Cooler nie dajr jako tako koni wydech moze tak wiec przypuszczam ze sprzeglo jesli nie czujesz boksowania kol :) wszystko zalezy jaki kierowca bo jeden na oem sprzegle pojezdI 80 tys a drugi 200 i nic sie nie bd dzialo ;)

butler.gdansk
16-06-16, 13:33
Ten migający wykrzyknik to pracujące VSA - kontrola trakcji - a nie sprzęgło. Migając sygnalizuje że przyhamowuje (hamulcami) koła by nie wpadły w poślizg.

buri
16-06-16, 17:08
Cooler nie dajr jako tako koni

ja jestem innego zdania

a wykrzyknik, tak jak mowi Szymon to informacja o załączajacym nie VSA

Po3gan
16-06-16, 19:39
Okej, czyli w takim razie po prostu któreś koło musi mielić i akurat mogłem tego nie wyczuć wyraźnie, że to akurat koło. W każdym razie dzięki śliczne za odpowiedź bo sam byłem ciekaw czy to w ogóle ma jakikolwiek związek ze sobą. :)

filipfm
16-06-16, 19:46
ja jestem innego zdania

U mnie na FMIC pokazal wieksza moc i mniej niuta ;) ale to byly rozne hamownie wiec wynik niemiarodajny ;)

krynix
17-06-16, 08:08
Cooler daje konie i to wyraźnie. Większy boost przy wyższych obrotach= większy moment na górze wykresu=więcej koni.

Bobos
22-06-16, 22:04
sam cooler to spokojnie 8-10 koni i tyle samo nm
po samym montażu coolera auto pokazało 150KM / 350NM

fsd112
25-06-16, 12:16
Panowie i ja pod koniec lipca biorę się za nowe sprzęgło od TYPE-S. Dzięki Lucas.FK2 za rady:) Mam nadzieję, że wszystko pójdzie pomyślnie :)

butler.gdansk
25-06-16, 18:38
Ma ktoś info jak dokładnie przebiega przeróbka sprzęgła z Accorda Type-S 180KM ?
Ile stoczyć? Na której powierzchni? Co należy jeszcze poprawić...

krynix
25-06-16, 19:02
Wiem tyle ze trzeba to robic dostarczając komplet z kolem zamachowym i od tego zalezy ile jest do zdjecia. Wiecej szczegolow sie nie dowiedzialem bo by na chleb nie mieli. Ale 80zl to grosze

butler.gdansk
25-06-16, 20:22
A co Ty masz mechaników co tajemnicę z tego robią za 80zł?

marzyniu
25-06-16, 20:24
Z Type-s... benzyny czy diesla?

the lifestyle you've ordered is currently out of stock

krynix
25-06-16, 20:27
Radzikowski to robil. On zyje z przerabiania sprzegieł. Mozesz tam zadzwonić i zapytać jak oni to robią :)

Lucas.FK2
26-06-16, 00:06
Z Type-s... benzyny czy diesla?

the lifestyle you've ordered is currently out of stock

Pytanie raczej retoryczne. Jakim sposobem miałoby pasować sprzęgło od K serii do N serii diesla.

W moim i krzyśka przypadku było zdjęte 1,6mm i lata nam jak złe.

michleb
28-06-16, 18:33
Nie wiecie czy ktos sie tym zajmuje w okolicach Wrocławia lub Legnicy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Saawrel
05-07-16, 15:36
Dla osób które narzekają na siłę jakiej muszą urzyć do wciśnięcia pedału sprzęgła po zmianie na 666 / dwu-tarczowe powstało rowiąznie. Należy wymontować przepustnice sprzęgła oraz gumowy przewód który łaczy ją z układem. W to miejsce Fryky Parts robi przewody w stalowym oplocie z odpowiednio dopasowanymi końcówkami.

Zalety:

- zwiększenie siły poprzez usunięcie elementów które są gumowe oraz przepustnicy
- zwiększenie "czułości sprzęgła przez usunięcie przepustnicy i tego co to sprzęgło robi w danym czasie

Minusy:
- zwiększenie "czułości" sprzęgła przez usunięcie przepustnicy i tego co to sprzęgło robi w danym czasie
-większe drgania na pedale sprzęgła podczas zasprzęgania

cały materiał otym na civinfo.com http://www.civinfo.com/forum/engines-transmission/204665-2-2-clutch-damper-bypass.html

fsd112
11-07-16, 08:56
Temat ogarnięty. Jest już sprzęgło od TYPE-S i nowy FMIC. Sprzęgło pracuje idealnie, a cooler też zrobił swoją robotę bo auto lepiej przyspiesza powyżej 3500obr/min. Jutro program :) Zobaczymy jaki wykres uda się osiągnąć.
Polecam człowieka który mi to wszystko ogarnął - szczegóły na priv.

greku1410
13-07-16, 12:55
Opinia o 666 po tygodniu od założenia i 500km po mieście i trasie:

Zaraz po założeniu myślałem ze faktycznie pod względem komfortu będzie dramat jak to już kiedyś pisano na forum, jednak po kilku dniach stało sie to już normalne ze to sprzęgło tak pracuje i jest ok, noga nie boli kolano sie przyzwyczaiło i na pewno o żadnych kontuzjach nie ma mowy. Kobieta rownież jechala tym samochodem ok 100km co prawda na trasie ale nic złego nie powiedziała.
Pod względem technicznym wszystko ok ale trzeba do samego końca wysprzeglac bo inaczej biegi cieżko wchodzą lub zgrzyta zębatkami!

Moja ocena 8/10

michleb
13-07-16, 12:59
Temat ogarnięty. Jest już sprzęgło od TYPE-S i nowy FMIC. Sprzęgło pracuje idealnie, a cooler też zrobił swoją robotę bo auto lepiej przyspiesza powyżej 3500obr/min. Jutro program :) Zobaczymy jaki wykres uda się osiągnąć.
Polecam człowieka który mi to wszystko ogarnął - szczegóły na priv.

Moglbys podzielic sie tajemnica jesli nie na forum to priv prosze?

fsd112
29-07-16, 13:26
Sprzęgło i Cooler zakładał mi Marcin Kruk. Ma serwis MK Japan . Zna się na Hondach jak mało kto :) Mogę go polecić w 100%

Bagzoid
24-08-16, 20:59
Witam, czy ktoś może doradzić dobrą centrum serwisowe Hondy w Trójmieście, który wie, jak zmienić płyn sprzęgła i sprzęgła (które posiada Honda HDS HIM - dla Civic 5D I-Shift 2006). Przepraszam za mój polski.

Ca$h
17-02-17, 18:51
1,5 roku i ok 26tys kilometrów, posypały się ząbki (ok 20) z jednomasy od zestawu 666 :( do tej pory było wszystko pięknie, specjalnie też nie katowane, bo większość w miejskich korkach. Teraz zagwostka co robić, poszedł już mail do CG o koszt samego koła z tego zestawu, na gwarancje nie licze bo żaden mechanik nie zostawi mi auta na podnośniku na tyle czasu, żeby bawić się w wysyłki. W garażu leży stare ślizgające się sprzęgło i dwumas z przebiegiem 100k. Nie wiem którą opcje wybrać, auto ma 200km i 400Nm:
1) o ile odezwą się z CG i cena będzie rozsądna to biore drugie koło, minus jest taki, że jak wyjmą skrzynie i okaże się, że jest jeszcze coś, a nie ma części to bedzie problem
2) zrezygnować z 666 i dać dwumas na regeneracje (nie mam pojęcia gdzie) i zamówić sprzęgło od TYPE-S
3) najpewniej i najdrożej zmaówić dwumas i sprzegło type-s wierząc, że wytrzyma...

Lucas.FK2
18-02-17, 01:04
1,5 roku i ok 26tys kilometrów, posypały się ząbki (ok 20) z jednomasy od zestawu 666 :( do tej pory było wszystko pięknie, specjalnie też nie katowane, bo większość w miejskich korkach. Teraz zagwostka co robić, poszedł już mail do CG o koszt samego koła z tego zestawu, na gwarancje nie licze bo żaden mechanik nie zostawi mi auta na podnośniku na tyle czasu, żeby bawić się w wysyłki. W garażu leży stare ślizgające się sprzęgło i dwumas z przebiegiem 100k. Nie wiem którą opcje wybrać, auto ma 200km i 400Nm:
1) o ile odezwą się z CG i cena będzie rozsądna to biore drugie koło, minus jest taki, że jak wyjmą skrzynie i okaże się, że jest jeszcze coś, a nie ma części to bedzie problem
2) zrezygnować z 666 i dać dwumas na regeneracje (nie mam pojęcia gdzie) i zamówić sprzęgło od TYPE-S
3) najpewniej i najdrożej zmaówić dwumas i sprzegło type-s wierząc, że wytrzyma...

Przez ostatni rok bardzo zgłębiłem temat sprzęgła i dwumasy do ictdi. odniosę się do dwóch ostatnich punktów
2) nie idź w regenerowany dwumas bo to jedna wielka mina. Ja jeżdżę codziennie (30 tyś rocznie) i przeważnie to jest umiarkowana jazda bez ostrego ciśnięcia i sportowych zmian jak w autach służbowych. Pierwsza dwumasa po regeneracji wytrzymała 2miesiące a druga którą wymienili mi łaskawie na gwarancji pojeździła miesiąc i obecnie jest śmietnikiem. 700 + 600zł psu w tyłek. za 2200 masz nowe koło zamachowe. Ja jestem na etapie szukania używanej pewnej sztuki...
3) Nowe sprzęgło w Haparts od 2.2 idtec type-s to koszt rzędu 1240zł + nowy uszczelniacz wału korbowego 200zł + 200zł nowe łożysko oporowe.

Ca$h
18-02-17, 07:56
Przez ostatni rok bardzo zgłębiłem temat sprzęgła i dwumasy do ictdi. odniosę się do dwóch ostatnich punktów
2) nie idź w regenerowany dwumas bo to jedna wielka mina. Ja jeżdżę codziennie (30 tyś rocznie) i przeważnie to jest umiarkowana jazda bez ostrego ciśnięcia i sportowych zmian jak w autach służbowych. Pierwsza dwumasa po regeneracji wytrzymała 2miesiące a druga którą wymienili mi łaskawie na gwarancji pojeździła miesiąc i obecnie jest śmietnikiem. 700 + 600zł psu w tyłek. za 2200 masz nowe koło zamachowe. Ja jestem na etapie szukania używanej pewnej sztuki...
3) Nowe sprzęgło w Haparts od 2.2 idtec type-s to koszt rzędu 1240zł + nowy uszczelniacz wału korbowego 200zł + 200zł nowe łożysko oporowe.

Lucas.FK2 liczyłem na Twoje zdanie w temacie, auto musi jeszcze pojeździć (rok-dwa), zawsze utrzymuje taki stan, żeby nie bać się jechać w dalsze trasy. Miałem nadzieje, że CG potrzyma już do końca naszej współpracy... Masz jakieś zdjęcia poglądowe co trzeba stoczyć, żeby to wszystko ze sobą grało?

cebu
18-02-17, 08:38

Polecam tę opcję. Zrobiłem tak w październiku 2015, potem soft na 187KM/413Nm. Do dzisiaj przejechane 25 tys. i wszystko gra.

krynix
18-02-17, 10:21
U mnie po stoczeniu i 440nm noc sie nie slizga i jestbdobrze
Niestety 30 tys km i dwumas juz sie sypie. Na polsprzegle telepie rowno calym autem. Ide w ten sam zestaw tylko mniej katowania. Moze pozyje dluzej. Zwłaszcza ze do katowania sluzy mi teraz inne auto

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Ca$h
18-02-17, 16:21
Niestety 30 tys km i dwumas juz sie sypie.

Wsadzałeś nowy dwumas czy dojeżdżałeś poprzedni?

krynix
18-02-17, 16:23
Nowy 3 lata temu

Lucas.FK2
19-02-17, 20:28
Masz jakieś zdjęcia poglądowe co trzeba stoczyć, żeby to wszystko ze sobą grało?
Oj już nie pamiętam. około 1,3mm z tego co pamiętam. krynix zawoził mój docisk wraz ze swoim do radzikowskiego

krynix
19-02-17, 20:30
Nie ma znaczenia ile. Zawozisz komplet a on stacza ile trzeba. Moze sie to roznic w poszczególnych egzemplarzach

Nypel
21-02-17, 16:50
Chłopaki pytanie mam. Możliwe jest żeby źle zamontować sprzęgło ?? kopiłem nowe exedy i podczas ruszania i cofania drży ale tylko na niskich obrotach. Czy może musi sie ułożyć/dotrzeć ??

andkas
21-02-17, 19:50
Chłopaki pytanie mam. Możliwe jest żeby źle zamontować sprzęgło ?? kopiłem nowe exedy i podczas ruszania i cofania drży ale tylko na niskich obrotach. Czy może musi sie ułożyć/dotrzeć ??

Pytanie czy zostało poprawnie wyregulowane bo to jest klu sprawy? Nowe sprzęgło powinno funkcjonować bez jakichkolwiek drgań.

krynix
21-02-17, 19:58
A dwumasa byla sprawdzana?

Nypel
21-02-17, 20:17
a co tam jest do regulowania ?? przepraszam nie dodałem że mam silnik 1.8.

Ca$h
22-02-17, 18:33
Odezwali się z CG, samo koło zamachowe od zestawu 666 z wysyłką wychodzi 310 funtów (ok 1500zł). Z robocizną zamknę się w 2200zł, czyli +/- połowa kosztów, gdyby iść drogą sprzęgło accord + dwumas civic. Tyle, że przy CG nie widomo ile to znowu wytrzyma. Dylematy :(

krynix
24-02-17, 16:55
Czemu nie na gwarancji?

bendi
24-04-17, 18:27
Powrocił u mnie temat ślizgającego się sprzęgła + dwumasa wg. mechanika też do wymiany (chociaż ja nie czuję żadnych szarpań itd).

Regenorowaną dwumasę mi wszyscy odradzali, że będzie gorzej niż stare. Zależy mi żeby zrobić to minimalnym kosztem, ale w rozsądnym zakresie (autem pojeżdże jeszcze tylko rok - 140KM seria).

Co powiedziecie na taki zestaw? Testował ktoś te Aisin/Valeo?
- tarcza sprzęgła AISIN
- docisk sprzęgła AISIN
- łożysko sprzęgła AISIN
- koło dwumasowe VALEO
- śruby montażowe VALEO
(jest na Allegro po 2250zł za całość, niby 2 lata gwarancji)

Lucas.FK2
25-04-17, 20:36
Jeśli auto bedziesz trzymał jeszcze rok to weź byle jaki zestaw aby NOWY. odradzam regenerowaną dwumasę. Kasa w j e b a n a w błoto. wiem bo sam mam

filipfm
26-04-17, 15:08
Powrocił u mnie temat ślizgającego się sprzęgła + dwumasa wg. mechanika też do wymiany (chociaż ja nie czuję żadnych szarpań itd).

Regenorowaną dwumasę mi wszyscy odradzali, że będzie gorzej niż stare. Zależy mi żeby zrobić to minimalnym kosztem, ale w rozsądnym zakresie (autem pojeżdże jeszcze tylko rok - 140KM seria).

Co powiedziecie na taki zestaw? Testował ktoś te Aisin/Valeo?
- tarcza sprzęgła AISIN
- docisk sprzęgła AISIN
- łożysko sprzęgła AISIN
- koło dwumasowe VALEO
- śruby montażowe VALEO
(jest na Allegro po 2250zł za całość, niby 2 lata gwarancji)

Hmm, za to wszystko 2250 imo to nierealna cena. Albo spadło z tira albo nie wiem co. :confused:
Dwumas Valeo kosztuje w IC 6,5 tys i jest najdrozszy ze wszystkich dostepnych. A najtaszy dwumas Sachsa to koszt 2100 przy znizkach pracowniczych (normalna cena ponad 2600), lozysko to ok 150 tez po znizkach. A gdzie sprzeglo - tez od 800 w gore. Jezeli to faktycznie caly zestaw w tej cenie, nowy oryginalny to nic tylko brac, bo ta cena okazja lepsza niz w telezakupach mango

bendi
26-04-17, 18:17
No wiec dogrzebalem sie do producenta tego kola i wyglada na to ze to nie jest Valeo (Francuska firma) tylko PHC Valeo (Valeo Peyong Hwa - http://www.vph.co.kr/doc/product/en_pro_dmf.asp - logo wyglada na to samo). Albo to jest podrobka, albo rzeczywisty producent kola ;) Jutro zadzwonie do Valeo i sie dopytam czy cokolwiek wiedza od tym koreanskim wynalazku.

--edit--
Dotyczalem, ze w lutym 2017 Valeo zalozylo spolke JV z tym Peyong Hwa, stad pojawilo sie ich logo. Pewnie w przyszlosci beda sprzedawac te koreanskie kola pod swoja marka.
http://www.just-auto.com/news/valeopyong-hwa-establish-transmission-jv-in-south-korea_id174757.aspx

bendi
08-05-17, 00:39
Od piątku mam włożony ten zestaw i na razie jest ok. Sprzęgło już się nie ślizga, ale dosyć ostro łapie (nowe, więc pewnie się dotrze - pudełko Aisin a w środku był LUK). Nowa dwumasa ("PHC Valeo" Made in Korea) też ok - zmniejszyła drgania i w sumie przeszedł też rezonans, który się czasem pojawiał przy ok 1600-1800 rpm.

Z czasem okaże się jak długo to pociągnie, przejechałem na razie 900km.

civic FD
02-06-17, 21:27
Witam Forumowicze, tydzien temu mialem wymieniane sprzęgło i olej w skrzyni biegow w samochodzie honda civic sedan 2007 r skrzynia manual przebieg auta ok 270 tys km wymiana dokonywana w ASO hondy sprzęgło oryginalne olej do skrzyni tez oryginal honda. Wczoraj w garazu zauwazylem ze kapie olej z pod silnika od strony pasazera, zglosilem to juz i jestem umowiony na sprawdzenie w poniedzialek. Ma ktos jakies doswiadczenia z podobnym przypadkiem??? dodam ze samochod mimo duzego przebiegu jest regularnie serwisowany jestem jego pierwszym wlascicielem i przed wymiana sprzegla nic nie kapalo. z gory dziekuje za informacje pozdrawiam.

viwaldi
17-06-17, 23:50
Panowie chyba czas na moje sprzęgło i dwumasę. Prośba o diagnozę, czy to na pewno jest komplet sprzęgła + dwumasa do wymiany:
Objawy:
- trochę rzuca budą przy gaszeniu silnika,
- po zdjęciu nogi z gazu (3, 4 bieg) i spadku obrotów w okolicach 1400-1200 obr/min czuć drgania,
- jakiś czas temu przy porządnym depnięciu chwilę się auto zbierało zanim się zebrało, ale to przeszło.

Przebieg:
219 tys., sprzęgło nigdy nie wymieniane, dwumasa nigdy nie robiona

Auto:
2,2 i-ctdi, wgrany program na 170km i 400Nm przez V-Tech Tunning pod Białymstokiem po wycięciu DPF-a - równo 5 lat temu przy 120 tys. km

Pytanie też co się może stać negatywnego z autem jak tak dalej będę jeździł? Po jakiś 500km powoli przestają mi przeszkadzać w jeździe te drgania, a samo sprzęgło jeszcze się nie ślizga (poza pojedynczymi epizodami).

Lucas.FK2
18-06-17, 09:23
Do wymiany masz kompletny zestaw,dwumasę i sprzęgło. Z tym,że jeśli wymienisz samą dwumasę a zaczyna Ci mielić czasami sprzęgło to już jest jego koniec i tylko narażasz sie na koszta x2 czyli znowu rozbieranie itd.
Odradzam kupno używki albo regenerację dwumasy,bo z autopsji wiem,że to tylko nie mała kasa w błoto.
W ogóle to nie za bardzo chce mi się wierzyć,że na seryjnym sprzęgle i dwumasie auto przejechało 219tyś. no,ale to już mniejsza z tym.
Koszta: najtaniej jak się da wyrwać dwumasę to ok. 2100zł SACHS i sprzęgło hmm.. zależy ile tym autem chcesz pojeździć i jaki jest twój styl jazdy,bo najbardziej fabryczne LUK przy 'dobrej' nodze wytrzyma rok. ewentualnie mod czyli sprzęgło od Acc Type-S 2.2 idtec 180KM

viwaldi
18-06-17, 21:12
dzięki za info. Sprzęgło i dwumasa na pewno są od nowości i mają 219 tys. Jedynie co to jak gość z Vtecha wycinał DPF i wgrywał program, to się pytal, czy ma się zbierać lepiej/szybciej od startu i krócej pożyje sprzęgło i dwumasa, czy może do 40km/h być lekki muł. To się zgodziłem na muła, ale nie wiem czy to dlatego tyle przetrwało.

Przejrzałem ostatnie 20 stron wątku i widzę, że część osób narzeka na twardość tego sprzęgła od Accorda - o ile dłużej ono ma/powinno wytrzymać od fabrycznego?

Pytanie jeszcze czy coś może się rozwalić dodatkowego jak jeszcze kilka tys. bym zrobił z takim zestawem? Pierwszy raz mam do czynienia z kończącą się dwumasą, więc nie wiem jak postępuje dalsze jej "wykańczanie".

krynix
18-06-17, 21:18
Z accorda jest troche ciezsze ale nie ma tragedii. Seria luk wytrzymuje 10k km u mnie na 440nm. Teraz po.25k Accord nadal trzyma super. Za to dwumasa mi leci po 30k niestety cos za cos. Wiec wybralem inne rozwiazanie. Tzn ten dupowoz traktuje ulgowo a do palowania mam drugie auto ;)

viwaldi
21-06-17, 22:53
dzięki krynix. Zdecydowałem, ze pójdę jednak w gotowy zestaw do Civica i tu kolejne pytanie, czy ktoś ma doświadczenie co do firmy którą wybrać (LUK, SACHS, AISIN) i czy ewentualnie robić mix sprzęgło innego producenta i dwumasa innego. Z tego co przejrzałem to z zestawów dostępne są:
1. ASO 7100zł (dwumasa 4800 + sprzęgło 1200) + wymiana 1100zł, więc ta opcja odpada
2. zestaw sprzęgło + dwumasa LUK 2750zł
3. zestaw sprzęgło + dwumasa AISIN 3300zł
4. są jeszcze dziwnie tanie zestawy w porównaniu do reszty - AISIN+VALEO na alledrogo za 2100 - http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-honda-accord-civic-cr-v-2-2-ctdi-i6768328189.html

Reszta to ewentualnie pojedynczo:
1. sprzęgło LUK - 600zł
2. sprzęgło Sachs - 750zł
3. sprzęgło AISIN - 750zł

1. dwumasa LUK - 2150zł
2. dwumasa Sachs - 2100zł
3. dwumasa Aisin - 2700zł

z tego co jeszcze widzę, to do LUK jest jeszcze sprzedawany zestaw śrub. Orientujecie się, czy to trzeba dodatkowo kupować i nie ma tego z dwumasą, czy po prostu jest to osobna część zapasowa jak ktoś potrzebuje.