Zobacz pełną wersję : PoMoCY BraK łaDowAnia !!!
Witam wszystkich HondziaRzY. :) :)
Mój Problem jest NastępującY, Pewnego Dnia zaczeła mi sie zarzyc kontrolka od ladowania, pomyslalem ze aku naladowalem go to samo. w KOncu spojrzalem doglebnie pod maske. I okazalo sie ze mam prawie caly zalany silnik pzrewodY. puscil mi wąz ktory znajdowal sie za silnikiem laczycy paRownik i nagrzewnice Na takim trojniku plastikowym. Zlikwidowalem awarie :) okazalo sie ze fachowcY :/ zakladajcy gaz pod katem ucieli weza. juz z Tym Ok. Ale Problem jest z ładowaniem!! po ZalaNiu pomysalem ze robi zwarcie gdzies cos tez nie ma odpowiedniej temp. Zeby to wyschlo. Lecz znajomy sprawdzil mi na alternatorze napiecie i wskazywalo ponad 11. Teraz Pytanie?? czy to szczotki czy diody czY moze regulator napiecia ?? dzis odpalilem na swiezo naladwonym aKu i to samo lecz lampa od ladowania sie nie pali!! tylko zarzy przy 3000 Obr. dopiero zaczyna mi Hanie ladowac. PomoCY ForumowiCze ??
cosmonauth
19-12-08, 16:08
stawiam na alternator, po 2 tygodniach pewnie lampka bedzie sie caly czas swiecila bo szczotki i szczotkotrzymacze beda do wymiany, ale mogę sie mylic :)
postukaj w alternator, jeśli kontrolka po tym zgaśnie to znaczy że to sa szczotki
Szczotki w alternat. do wymiany - są tak wytarte ze nie stykają dobrze z wirnikiem. A prąd na alternatorze powinien wykazywać 13do 14volt
F@jNymI pOkeMonAmI p!$hesh.. :D
AlteRnatoR.
tak jak koledzy napisali padają szczotki w alternatorze. Koszt wymiany ok 100zł chyba że masz czas to sam sobie zrobisz.
cosmonauth
19-12-08, 17:38
lepiej zrob od razu... ja zwlekalem i tak dopadla mnie awaria 200km od domu, w duzym miescie, przez co koszty podniosly sie o kupno akumulatora w celu dojechania do warsztatu, noclegu, naprawie której koszt byl wyzszy dwa razy w porownaniu do kosztów u mnie na MieJscuuU :) ;p;p
No własnie nie jestem do konca przekonany. czy to sa szczotki bylem dzis w garazu u ziomka pukalalismy od spodu w alternator i caly czas sie zarzyla bez zmian. na wolnych obrotach. Dodam jeszcze ze wydobywa sie dziwny dzwiek i dochodzi z alternatora (chyba) jakby takie wycie mNIEJ Wiecej :mad:
wycie może być spowodowane zużytymi szczotkami lub zajechanym łożyskiem na alternatorze(przez co mogłoby słabiej ładować ale by ci się pasek ślizgała tego nie masz). Nie ma co toczyć piany musz oddać auto do mechanika na naprawę alternatora lub sememu go rozebrać i najprawdopodobniej wymienić szczotki...... nikt przez internet nie postawi ci dokładnej diagnozy.
Sluchajcie poniewaz mialem peknietego weza tryskal plyn od chlodzenia.. i teraz pytanie ?? wiem gdzies wyczytalem na poscie ze masa jest gdzies po lewej stronie silnika. Akurat tam mogl sie dostac plyn. i jak mysliscie ?? to moze byc powd ze nie wyschnal do konca i powoduje jakies zwarcie ?? Hmm.. a jak mozecie opiszcie mi dokladnie gdzie jest ta masa dokaldniej przy silniku :) tez posiadam honde od niedawna :) wiec wszystkiego ucze sie od podstaw :P ale to wciaga heheh : )
Bez urazy DaNi_ezG ale z elektryką chyba u Ciebie kiepsko ;) naprawdę lepiej wymontuj alterantor i zawieź do fachowca (popytaj o dobrego i sprawdzonego - bo są też papudraki co tylko młotek i łyżka do opon, a diody sobie sprawdzają prostownikiem czy iskrzy :D ) - tak Ci wyjdzie najtaniej i masz alternator sprawdzony na stole że śmiga i gotowy do zimy.
Płyn nie przewodzi prądu, więc zwarcia nie ma - jeśli juz to skorodowane mogą być połączenia. Masę znajdziesz z lampką w ręku, szukając przewodu przykręconego do nadwozia.
hehe No FaKt Eelektrykiem od WysokiCh naPiec Moze NIe :) ale tzreba lapac Sie wszystkiego :) ZnajOmy mi zalatwil jakiegos fachowca . zObczymy teraz Pytanie ?? bo musze go wymontowac wiem ze trzeba dostac sie do niego od spodu duzo odkrecania?? a i powiedzcie mi jakie szczotki najlepiej? i Gdzie ja je moge dostac ? czy elektryk czy motozbyt?? Mniej wieceJ jakie ceny?
Sluchajcie mam jeszcze pytanie czy alternator bedzie pasowal od prelude lub crx-a ?? jak mozecie dajcie mi jakies namiary na jakis alternator.. Bo z funduszem ciezko oJj ciezko
Nie wiem czy to cos pomoze ale mialem podobny problem z ladowaniem aku, mianowicie na swiezo naladowanym akumulatorze przejezdzilem jakies 2 dni po czym coraz wolniej krecil az w koncu wogole nie mial sily zapalac, z tym ze u mnie nie palila sie kontrolka, natomiast tez zastanawialem sie czy to nie jest wina alternatora jednak wystarczylo przeczyscic mase bo juz byla tak zardzewiala ze nie bylo dobrego ladowania, problem zniknal bezpowrotnie.
W DzIaLe SpRzed@m CzaSaMI ZNajDZiesz używane AlTeRnatoRy TaNieJ niż KoSZT RegEnERacJi ObECnEGO. PoSzUKaJ, MoŻE Ci SIĘ poszCZĘŚcI ;):D
PoSSSdRo!
Piotrek_krak
29-12-08, 22:19
po pierwsze plyn przewodzi prad(zwlaszcza uklady gdzie jest elektronika sa czule na wilgoc),po drugie zmierzyc mase po miedzy obudowa alternatora i minusem na akku,po trzecie jezeli 1 i 2 ok to targamy alternator i sprawdzamy wszystko po koleji z wyjatkiem regulatora bo raczej sie nie da sprawdzic,ja stawiam na regulator,nie napisales jaki przebieg..ale w starych hondach szczotki wytrzymuja srednio 250 tys-pozdro.
A jak już będziesz miał w ręce alternator to warto byłoby też wymienić łożyska bo wspominałeś coś że wyją, ja tak zrobiłem. Jak miałem MB2 skończyło mi się łożysko. W ASO krzyknęli 1000PLN za nowy alternator to wyjąłem łożyska, spisałem symbole, wrzuciłem do Googla i znalazłem firmę co takie łożyska sprzedaje. Koszt kompletu- 50 PLN.
DzięKi waM wszystkim posty. Jestem wam naprawde wdzieczny. No miałem Miałem wyCiek tego holernego plynu:/ być może ze przez to lub zbieg okoliczności że w jednym czasie to i to. Ehhh Hehe no własnie jeden forumowicz napisał że płyn nie przewodzi pradu:D ale nie Chciałem tego wypominać Nie od tego jestem hehe ..:) No wieC moje Nerwy były napięte juz mialem dosyć i pojechałem do elektromechanika POLECAm nie tylko Ja zreszta pojechalem z polecen wielu kierowcow do Serwisu o nazwie " JAPOŃCZYK" miesci sie w Zgierz Ul. Piątkowska (dawna jednostka wojskowa) Okazalo Sie ze padly diodyz mostakami juz Są wymienione i ŚmigaM :) reszta była sprawna typu szczotki i lozyska, wiem poniewaz pytalem fachamnow czy nie jest potzrebna wymiana:) KOSZT NAPRAWY 240PLN A wyCie okazało Sie przez jakies syfy ktore byly w alternatorze!!! Jest Wszystko Ok poZdarwiam, żYCze wAm Szerokiej dRogI :) HondziaRZe :) [/I]