PDA

Zobacz pełną wersję : Drganie kierownicy

Thomas
23-12-05, 17:40
siemka
zagadywałem juz na ten temat, ale opisze to jeszcze raz bo dzis zauwazylem moze istotny szczegoł; od jakichs 2miesiecy mam drgania kierownicy w mojej Hance, wczesniej podejzewalem ze moga byc to poduchy bo gdzies czytalem ze sa podobne objawy.
dzis zauwazylem ze te drgania to raczej wyrywanie kierownicy w jedna strone tzn jak ruszam autko jedzie po czym jest szarpniecie w lewo przy stalej predkosci jest ono cykliczne tak jakby mialo to cos wspolnego z kolem, ktos powiedzial mi ze moge miec bułe na oponie czy cus takiego ale nic niezauwazylem
mialo by to sens bo co ten sam obrot kolo to wystepuje te szarpniecie, przy wyzszych predkosciach zamienia sie to poprostu w drgania lewa-prawa, co o tym sadzicie??
widzialem ostatni temat "problem z kolami" w sumie mi tez udalo sie przyhaczyc w krawężnik :D wiec czy tez moze to byc cos z amorkiem?? ale w takim wypadku czemu odczuwalne byloby co dany obrot kola?? hmm

prz3mo
23-12-05, 17:51
Stary to znow bedzie wrozenie z fusów... Jedz na jakas stacje diagnostyczna... Niech dobrze obejrza i wyważą koła... A moze po prostu ktorys z hamulcow przy ktoryms kole powoduje te szarpniecia... Moze nie odbija itp... Mozliwosci moze byc sporo, ale na odleglosc ciezko stwierdzic co to na 100%...

hunter
23-12-05, 18:28
Witam, a może krótko mówiąć masz palniętą felge i jak mówisz ze wraz z obrotem koła odczuwasz te dziwne zjawisko to by się zgadzało. Ale najszybciej było by to sprawdzić na stacji pierwszej lepszej i będziesz miał problim z głowy. pozdro

redrac
24-12-05, 00:11
Sprawdz na stacji :) albo jak Ci sie chce bawic :) to przeloz kola przod tyl i zobacz czy to dalej wystepuje :) taka mala oszczednosc

Thomas
25-12-05, 17:31
chyba pozycze kola od qmpla i przeloze do siebie, sprawdzimy czy dalej bedzie tak rzucac, dzieki

Hycelius
26-12-05, 16:30
Masz wybity sworzeń lub tuleje górnego wahacza z przodu .Na 100% Ewentualnie odkręconą nakrętkę.

Ogór
27-12-05, 17:55
Po tym co widze to raczej nic nie mozna powiedziec. Musisz pojechac gdziec gdzie maja sprzet do sprawdzania geometrii lub chociaz szarpaki. Po takim opisie to moze jedynie zaproponowac wymiane samochodu na nowy w nim nie powinno byc takiego problemu :) Taki zart ale serio po opisie to moze byc wiele rzeczy raczej pojedz do jakiegos porzadnego warsztatu.

Thomas
04-01-06, 07:52
heh szczerze mowiac to albo ja niewiem jak wam cos przekazac albo za malo tu fachowcow na tej stronce :D
miałem racje na oponie byla buła :P juz jest OK bo zmienilem na zimowki
eh ale dzieki za zainteresowanie :)