PDA

Zobacz pełną wersję : podsufitka

club
18-11-08, 10:31
Rozebralem praktycznie cala Hanie, zostaly mi tylko dwa fotele i cala konsola :)
Mam nastepujace pytanie;
Jakimi matami wygluszyc podsufitke?
Miekimi czy twardymi a moze pianka albo gabka akustyczna ?

pirat
18-11-08, 12:45
na wstepie to gratulacje za determinacje :D
wazyles samochod przed wygluszaniem? jesli nie to szkoda bo ciekaw jestem (i pewnie takze inni) ile bedzie wazyc wygluszenie ;)
my
a co do wygluszenia to napewno matami, tymi samymi co bedziesz wygluszac reszte. a tak swoja droga to co bedziesz wygluszac, wszystko? drzwi, podloga, dach, nadkola i boczki tylnie, sciane grodziowa?

Infi
18-11-08, 15:39
ja polecam do podsufitki gabki akustyczne, maty bitumiczne za duzo ich wlazi i to sa kolejne zbedne kg. podsufitka nie wpada w drgania od glosnikow wiec nie ma potrzeby aby byla usztywniana ciezkimi matami bitumicznymi, z tym ze przy montowaniu gabki akustyczne potem trzeba sie nameczyc aby potem podsufitke przymontowac bo trzeba troszke te gabki pozgniatac.

club
18-11-08, 22:22
wazyles samochod przed wygluszaniem? jesli nie to szkoda bo ciekaw jestem (i pewnie takze inni) ile bedzie wazyc wygluszenie
Niestety nie wazylem, na wszystko brak czasu. Ratami rozbieralem samochod :)

a co do wygluszenia to napewno matami, tymi samymi co bedziesz wygluszac reszte. a tak swoja droga to co bedziesz wygluszac, wszystko? drzwi, podloga, dach, nadkola i boczki tylnie, sciane grodziowa?

Tymi samymi powiadzasz, ale ja poglode zamierzam wygluszac matami app miekimi i myslalem czy rowniez podsufitki miekka mata nie zrobic.
Drzwi mam juz wygluszone a zamierzam caly samochodzic wygluszyc az po konsole :)

a polecam do podsufitki gabki akustyczne, maty bitumiczne za duzo ich wlazi i to sa kolejne zbedne kg. podsufitka nie wpada w drgania od glosnikow wiec nie ma potrzeby aby byla usztywniana ciezkimi matami bitumicznymi, z tym ze przy montowaniu gabki akustyczne potem trzeba sie nameczyc aby potem podsufitke przymontowac bo trzeba troszke te gabki pozgniatac.

Boje sie tego ze zacznie wpadac w drgania jezeli calosc konkretnie wyglusze i nie chce rozbierac polowy samochodu ponownie aby poprawiac podsufitke :)

pirat
18-11-08, 23:50
inspiracja twojego tematu i po pierwszym poscie szukalem na temat wygluszania dachu. na jakims forum caraudio napisali aby nadkola podloge itc gdzie moze dostac sie wilgoc/woda wygluszac matami, a tam gdzie sie nie dostaje wygluszac watolina itp.
wiec wychodzi ze watolina, z tym ze dalej idac tym tropem, jest cos takiego jak parowanie parowanie a szczegolnie jesienia jak i zima wystepuje bardzoczesto, mokrzy od wody czy sniegu wsiadamy do samochodu, snieg na wycieraczkach ktory sie rozpuszcza i wszystko idzie pod dach... ale to tylko takie moje myslenie ;)

club
18-11-08, 23:59
Na samym poczatku wygluszylem boki i bagaznik jakas watolina ktora polecil mi typ, dalo to ok 6 dB wiecej ale na zewnatrz masakra jak bylo przed tak zostalo. :mad: Bagaznik, szczegolnie spojler i boki wpadaly w rezonans. Teraz postanowilem zrobic kontret i mysle ze na podsufitke dam mate mieka i do tego cienka warstwe watoliny. Powinno byc dobrze :)

ppm702
20-11-08, 09:29
podsufitki nie ma co wygłuszać. Jeśli już to dach od spodu matami bitumicznymi. To dach rezonuje, a nie podsufitka

club
20-11-08, 11:30
podsufitki nie ma co wygłuszać. Jeśli już to dach od spodu matami bitumicznymi. To dach rezonuje, a nie podsufitka

Oczywiscie ze dach rezonuje ale jakimi bitumicznymi matami? twardymi czy miekimi ?

ppm702
20-11-08, 20:26
tylko twarde

club
20-11-08, 22:14
tylko twarde

Caly samochod twardymi?

ppm702
21-11-08, 11:32
tak, jeśli chcesz go szykować pod CA to tak

club
21-11-08, 22:35
Dziś zrobiłem dwa boki, została mi jeszcze podłoga i podsufitka. No i oczywiście na koniec wyzwanie, klapa od bagażnika :)
Praktycznie brak dojścia aby ja wygłuszyć, a watolina niewiele daje :mad:

saib
25-11-08, 17:33
tak, jeśli chcesz go szykować pod CA to takDobrze rozumiem, że miękkie maty się w ogóle nie nadają do wygłuszania?

club
25-11-08, 17:55
Rozmawiałem z facetem który sprzedaje te maty. Twarde są do wygłuszania pionowych części bo posiadają inne rozmieszczenie włókien dzięki temu nie ześlizgnął się pod wpływem dużej temperatury. Miękkie daje się na elementy poziome.

ppm702
25-11-08, 20:43
no to może ja się nie znam ;) Ale moim zdaniem facet mija się troszkę z prawdą

club
25-11-08, 21:01
No to jaka jest prawda ? :)

ppm702 mam pytanie jak poradzić sobie z klapa od bagażnika? Brak dostępu aby wrzucić maty, watolina nic nie daje. Czytałem ze niektórzy piankę wpuszczają tam. ;)

ppm702
25-11-08, 21:06
bezsens, Wystarczy jak zamkniesz ja od strony bagaznika matami + jesli sobie zyczysz to fizelinę (do subwooferów) między plastik a warstwę mat. Do tego podładki pod tablice rejestracyjną z gumy i tablica od spodu w twarde maty + podkładki pod "spojlerek" na górze i będzie dobrze :)

Prawda jest taka, że jesli nie wybierasz się na zawody ESPL to szkoda wagi i kasy na wytłumianie dachu :)

club
25-11-08, 21:36
Spróbuje tak jak napisałeś jeśli chodzi o klapę bagażnika i spojler. Jest sens aby rozbierać cala przednią konsole i ja wygłuszać?
Dużo to da? Chce aby jak najmniej dźwięku wychodziło na zewnątrz bo to co się działo przed to tragedia :)
Na razie będę testował drgania na starym sprzęcie jak tylko wygłuszę całość :)

ppm702
25-11-08, 22:10
konsoli nie ma sensu. Zawsze zdążysz to zrobić, a na razie to będą zbędne kilogramy