Zobacz pełn± wersję : Wlasnorecznie wykonany CAI do 5gen?
Robil ktos juz cos takiego? Jakies wskazowki?
Znam kolesia co w swojej mx3 robil i ciekawi mnie czy jakis wlasciciel 5gena o tym pomyslal...
temat nadaje sie do tuningu a nie tu
a poza tym to w czym problem?
żadnej filozofii nie ma...
Moze nie ma, ale po co mam kupic za duzo kolanek czy za dlugie/krotkie rury i stracic kase jak moge dowiedziec sie tu czy ktos juz to robil i miec problem z glowy?
Logiczne chyba jest ze jesli bym wszystko wiedzial to bym nie pytal...
Moze nie ma, ale po co mam kupic za duzo kolanek czy za dlugie/krotkie rury i stracic kase jak moge dowiedziec sie tu czy ktos juz to robil i miec problem z glowy?
bierzesz od kogos cai na wymiar-mierzysz i kupujesz
Eee... myslisz ze o tym nie myslalem? Nie mam od kogo. W moim klubie cai ma tylko 6 gen
Eee... myslisz ze o tym nie myslalem? Nie mam od kogo. W moim klubie cai ma tylko 6 gen
jak masz qp (tatk wnioskuje z opisu bo nie napisales jaki silnik)
czyli potrzebujesz do d15b7 albo d16z6
wiec bierzesz od 6 gen z takim samym kolektorem i bedzie pasowalo
zgadza sie mam coupe b7 koles ode mnie ma hb d14a3... mierzyc czy sie nie nadaje?
przecież one maja inny ssak.......
Zalamuja mnie Twoje odpowiedzi. Mozesz mi uwierzyc, ze nie kazdy jest tak wspanialym mechanikiem jak Ty. Pytam z prostego powodu, ktorego Ty nie mozesz zrozumiec - nie zna sie na tym!
ja nie obrażam ciebie
a ty mnie tak
jak nie mozesz sobie z tym poradzic to po co sie za to bierzesz?
tak trudno zauważyc że wyjscie z kolektora jest inne(poziom pion) w kolektorach d14a3 i d15b7
i tak trudno ogarn±ć zamulonym umysłem, że nie bedzie to pasowac?
Mozesz mi uwierzyc, ze nie mialem zamiaru nawet w najmniejszym stopniu Cie obrazic, ale jak na moj "zamulony umysl" forum jest po to zeby sobie pomagac. Zadalem proste pytanie, a Ty zamiast mi pomoc rozwiazac problem tylko sie madrujesz... Nie widze w tym sensu.
Jak nie potrafisz mi doradzic co mam zrobic (a napewno masz wiedze ktora moglaby mi pomoc) to mozesz w ogole sie nie wypowiadac i tak bedzie lepiej...
P.S. Nie zagladalem pod maske 6gena i jakos niewiadomo czemu nie przygladalem sie kolektorowi wiec nie za bardzo moge stwierdzic czy jest taki sam czy nie!
Mozesz mi uwierzyc, ze nie mialem zamiaru nawet w najmniejszym stopniu Cie obrazic, ale jak na moj "zamulony umysl" forum jest po to zeby sobie pomagac. Zadalem proste pytanie, a Ty zamiast mi pomoc rozwiazac problem tylko sie madrujesz... Nie widze w tym sensu.
Jak nie potrafisz mi doradzic co mam zrobic (a napewno masz wiedze ktora moglaby mi pomoc) to mozesz w ogole sie nie wypowiadac i tak bedzie lepiej...
pokornie przyjmuje reprymendę
i zastosuje sie od tej chwili
ps. pewnie ja powinienem zajrzec pod maskę (albo zobaczyc foto) za ciebie...
Ehh... bardzo skomplikowane towarzystwo... prosze oto moja miejsca wypowiedz w tym temacie...
Robil ktos juz cos takiego? Jakies wskazowki?
Robiles? Mozesz pomoc?
A, że tak zapytam, po co chcesz składać z kawałków i robić rzeĽbę skoro można wzi±ć gotowe CAI i mieć z głowy ?
gładka rura zawsze będzie miała lepszy przepływ niż składanka rurkowo- kolankowa.
Tez tak myslalem, niestety koszt jest jak dla mnie za wysoki dlatego mysle nad "klockami lego"
A umiesz mierzyc? Mnie ustalenie ile rurek jakiej dlugosci i ile kolanek zajelo gora 5 minut jak robilem HMCAI. Wez sie ogarnij, idz do auta, podnies maske i zacznij myslec a nie slepo ufac ludziom z forum. Wiecej inwencji.
składanka w z kolanek i przedłużek wyjdzie drożej niż kupno gotowego CAI. Wiem, bo robiłem taki dolot u siebie.
Robil ktos juz cos takiego? Jakies wskazowki?otworz maske, wez miarke, rusz glowa. takie 3 podstawowe wskazowki na poczatek. jak dalej nie dojdziesz co robic, to wroc i kontynuuj temat.
myslalem, ze nic mnie juz nie zaskoczy :D
składanka w z kolanek i przedłużek wyjdzie drożej niż kupno gotowego CAI. Wiem, bo robiłem taki dolot u siebie.
niekoniecznie. ja tez u siebie robilem, ale sa dwa wyjscia: albo robimy zeby wygladalo i wtedy rzeczywiscie lepiej kupic pieknie polerowana rurke z ebaya(ktora jest za szeroka i sie nagrzewa jak cholera) albo robimy aby cos to dalo( i wtedy niekoniecznie jest to ladne). trzeba wszystko dobrz eprzemyslec, pomierzyc i znalezc dobry material; ja znalazlem grube gumowe rury(takei jak sa do intercoolerow w duzych auatach) o naprawde grubych sciankach i najrozniejszych dlugosciach i katach- calosc wynosi jakies 120 zl.
oczywiscie znajda sie tacy co nigdy nie odkrecili wlasnorecznie nawet srubki w swojej Hondzie tylko daja kase na wszystko co najdrozsze- tacy z pewnoscia stwierdza ze to druciarstwo.
Swego czasu troche eksperymentowalem z roznymi dolotami i wg mnie do D serii najodpowiedniejsza srednica dolotu to jakies 60mm(te ebayowe swiecidelka sa zdecydowanie za grube), no i jak robic to z jakiegos tworzywa(np pcv lub guma) a nie z aluminium ktore jest wysmienitym przewodnikiem ciepla...
akurat aluminium to bardzo dobry material na uklady dolotowe.
bo jest lekkie. ale za to chyba najgorszy z mozliwych izolator ciepla.
Juz mozecie sobie odpuscic to ruszanie glowami. Temat mozna uznac (z mojej strony) za zamkniety bo znalazla sie taka osoba, ktora nie miala problemow zeby mi pomoc.
Pozdro300
Czyli jest ktos kto za Ciebie..
idz do auta, podnies maske i zacznij myslec
otworz maske, wez miarke, rusz glowa