Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Wlasnorecznie wykonany CAI do 5gen?

arturbury
16-11-08, 13:44
Robil ktos juz cos takiego? Jakies wskazowki?

Znam kolesia co w swojej mx3 robil i ciekawi mnie czy jakis wlasciciel 5gena o tym pomyslal...

Lcfr
16-11-08, 14:22
temat nadaje sie do tuningu a nie tu

a poza tym to w czym problem?
żadnej filozofii nie ma...

arturbury
16-11-08, 14:24
Moze nie ma, ale po co mam kupic za duzo kolanek czy za dlugie/krotkie rury i stracic kase jak moge dowiedziec sie tu czy ktos juz to robil i miec problem z glowy?

Logiczne chyba jest ze jesli bym wszystko wiedzial to bym nie pytal...

Lcfr
16-11-08, 14:25
Moze nie ma, ale po co mam kupic za duzo kolanek czy za dlugie/krotkie rury i stracic kase jak moge dowiedziec sie tu czy ktos juz to robil i miec problem z glowy?
bierzesz od kogos cai na wymiar-mierzysz i kupujesz

arturbury
16-11-08, 14:26
Eee... myslisz ze o tym nie myslalem? Nie mam od kogo. W moim klubie cai ma tylko 6 gen

Lcfr
16-11-08, 14:28
Eee... myslisz ze o tym nie myslalem? Nie mam od kogo. W moim klubie cai ma tylko 6 gen

jak masz qp (tatk wnioskuje z opisu bo nie napisales jaki silnik)
czyli potrzebujesz do d15b7 albo d16z6
wiec bierzesz od 6 gen z takim samym kolektorem i bedzie pasowalo

arturbury
16-11-08, 14:30
zgadza sie mam coupe b7 koles ode mnie ma hb d14a3... mierzyc czy sie nie nadaje?

Lcfr
16-11-08, 14:40
przecież one maja inny ssak.......

arturbury
16-11-08, 14:41
Zalamuja mnie Twoje odpowiedzi. Mozesz mi uwierzyc, ze nie kazdy jest tak wspanialym mechanikiem jak Ty. Pytam z prostego powodu, ktorego Ty nie mozesz zrozumiec - nie zna sie na tym!

Lcfr
16-11-08, 14:49
ja nie obrażam ciebie
a ty mnie tak

jak nie mozesz sobie z tym poradzic to po co sie za to bierzesz?
tak trudno zauważyc że wyjscie z kolektora jest inne(poziom pion) w kolektorach d14a3 i d15b7
i tak trudno ogarn±ć zamulonym umysłem, że nie bedzie to pasowac?

arturbury
16-11-08, 14:52
Mozesz mi uwierzyc, ze nie mialem zamiaru nawet w najmniejszym stopniu Cie obrazic, ale jak na moj "zamulony umysl" forum jest po to zeby sobie pomagac. Zadalem proste pytanie, a Ty zamiast mi pomoc rozwiazac problem tylko sie madrujesz... Nie widze w tym sensu.

Jak nie potrafisz mi doradzic co mam zrobic (a napewno masz wiedze ktora moglaby mi pomoc) to mozesz w ogole sie nie wypowiadac i tak bedzie lepiej...

P.S. Nie zagladalem pod maske 6gena i jakos niewiadomo czemu nie przygladalem sie kolektorowi wiec nie za bardzo moge stwierdzic czy jest taki sam czy nie!

Lcfr
16-11-08, 14:54
Mozesz mi uwierzyc, ze nie mialem zamiaru nawet w najmniejszym stopniu Cie obrazic, ale jak na moj "zamulony umysl" forum jest po to zeby sobie pomagac. Zadalem proste pytanie, a Ty zamiast mi pomoc rozwiazac problem tylko sie madrujesz... Nie widze w tym sensu.

Jak nie potrafisz mi doradzic co mam zrobic (a napewno masz wiedze ktora moglaby mi pomoc) to mozesz w ogole sie nie wypowiadac i tak bedzie lepiej...

pokornie przyjmuje reprymendę
i zastosuje sie od tej chwili
ps. pewnie ja powinienem zajrzec pod maskę (albo zobaczyc foto) za ciebie...

arturbury
16-11-08, 14:58
Ehh... bardzo skomplikowane towarzystwo... prosze oto moja miejsca wypowiedz w tym temacie...

Robil ktos juz cos takiego? Jakies wskazowki?

Robiles? Mozesz pomoc?

Nowy Kubi
16-11-08, 15:10
A, że tak zapytam, po co chcesz składać z kawałków i robić rzeĽbę skoro można wzi±ć gotowe CAI i mieć z głowy ?

gładka rura zawsze będzie miała lepszy przepływ niż składanka rurkowo- kolankowa.

arturbury
16-11-08, 15:15
Tez tak myslalem, niestety koszt jest jak dla mnie za wysoki dlatego mysle nad "klockami lego"

Hikiel
16-11-08, 16:32
A umiesz mierzyc? Mnie ustalenie ile rurek jakiej dlugosci i ile kolanek zajelo gora 5 minut jak robilem HMCAI. Wez sie ogarnij, idz do auta, podnies maske i zacznij myslec a nie slepo ufac ludziom z forum. Wiecej inwencji.

rojass
16-11-08, 19:25
składanka w z kolanek i przedłużek wyjdzie drożej niż kupno gotowego CAI. Wiem, bo robiłem taki dolot u siebie.

!markos
16-11-08, 19:33
Robil ktos juz cos takiego? Jakies wskazowki?otworz maske, wez miarke, rusz glowa. takie 3 podstawowe wskazowki na poczatek. jak dalej nie dojdziesz co robic, to wroc i kontynuuj temat.

myslalem, ze nic mnie juz nie zaskoczy :D

muzammil
16-11-08, 20:29
składanka w z kolanek i przedłużek wyjdzie drożej niż kupno gotowego CAI. Wiem, bo robiłem taki dolot u siebie.

niekoniecznie. ja tez u siebie robilem, ale sa dwa wyjscia: albo robimy zeby wygladalo i wtedy rzeczywiscie lepiej kupic pieknie polerowana rurke z ebaya(ktora jest za szeroka i sie nagrzewa jak cholera) albo robimy aby cos to dalo( i wtedy niekoniecznie jest to ladne). trzeba wszystko dobrz eprzemyslec, pomierzyc i znalezc dobry material; ja znalazlem grube gumowe rury(takei jak sa do intercoolerow w duzych auatach) o naprawde grubych sciankach i najrozniejszych dlugosciach i katach- calosc wynosi jakies 120 zl.
oczywiscie znajda sie tacy co nigdy nie odkrecili wlasnorecznie nawet srubki w swojej Hondzie tylko daja kase na wszystko co najdrozsze- tacy z pewnoscia stwierdza ze to druciarstwo.
Swego czasu troche eksperymentowalem z roznymi dolotami i wg mnie do D serii najodpowiedniejsza srednica dolotu to jakies 60mm(te ebayowe swiecidelka sa zdecydowanie za grube), no i jak robic to z jakiegos tworzywa(np pcv lub guma) a nie z aluminium ktore jest wysmienitym przewodnikiem ciepla...

!markos
16-11-08, 20:50
akurat aluminium to bardzo dobry material na uklady dolotowe.

muzammil
16-11-08, 20:55
bo jest lekkie. ale za to chyba najgorszy z mozliwych izolator ciepla.

arturbury
16-11-08, 21:36
Juz mozecie sobie odpuscic to ruszanie glowami. Temat mozna uznac (z mojej strony) za zamkniety bo znalazla sie taka osoba, ktora nie miala problemow zeby mi pomoc.

Pozdro300

Hikiel
17-11-08, 10:10
Czyli jest ktos kto za Ciebie..

idz do auta, podnies maske i zacznij myslec

otworz maske, wez miarke, rusz glowa