PDA

Zobacz pełną wersję : Hania d15b2 popuszcza z górki na biegu

stashek
10-11-08, 22:25
Witam. Mam dosc nietypowy problem, o ile to jest problem, moze to norma. Jak przyjezdzam na parkingu , który jest troszke stromy, parkuje. Gasze samochód i zostawiam na boegu, 2 sekundy po wrzuceniu na biegu, autko raz popuszcza o jakies 2cm do przodu. Później już nie Czy to normalne? Co diagnozowac? Auto nie bierze oleju, moc tez ma taka jak powinien miec.

gfy
11-11-08, 01:51
Pierscienie.. Spadek kompresji itd.. Sprawdz dla pewnosci cisnienie sprezania i porownaj z wzorcowymi danymi.. ;] Zalezy tez oczywiscie na jaki moment ruchu tlokow trafisz..
pozdro

karpik85
11-11-08, 08:28
No i też pytanie na jakim biegu zostawiasz, bo jak np na piątce, albo czwórce to nic dziwnego. Na jedynce powinno się auto zostawiać. Ale generalnie jest tak jak napisał Gfy czyli albo słaba kompresja, albo faktycznie za każdym razem tak Ci się usawiają tłoki i zawory, ze auto jeszcze troche kawałek leci. Tak na marginesie to ręczny zaciągaj :)

stashek
11-11-08, 10:35
Dzięki chłopaki. Nie dzieje sie to za kazdym razem, ale z 3-5 razy mi sie to przytrafiło. Zostawiam na jedynce, reczny zaciagam juz wychodząc. Pomierze kompresje po weekendzie. Pamietam jak kiedys śp.moja mama zostawiła Cinquecento i ucieklo na biegu, na szczescie na trawe, przyczyną była walnięta uszczelka i uciekała kompresja. Jesli u mnie ucieka, to pierscienie, jakiej firmy polecacie? moze z ASO?musze sie ogladnac za dobrym mechanikiem, bo moj dotychczasowy niestety już odszedł.

karpik85
11-11-08, 14:39
Najpierw pomierz kompresje. Jeśli się okaże że pierścienie do wymiany to kup RIK (RIKEN). Te z ASO prawdopodobnie to będą te same ale znacznie droższe. Pozaty to poczytaj o tym na forum, o remontach silników i pierścieniach było kilkanaście dużych tematów.