PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie gumy wymieniać razem z amorkami ?

Nowy Kubi
10-11-08, 21:20
Witam,

Zbieram się do wymiany amorków na Kayaby Exel-G (obecne mają dość po ponad 160 tys. auto skacze jak piłka) i w związku z tym przebiegiem myślę o wymianie również gum amoryzatorów czyli: gum w gniazdach sprężyn (jedna na koło) oraz gumowych stożków mocujących trzpień amorka (po 2 na koło ). W ASO liczą około 150 zł za zestaw 3 gum na 1 koło.

Pytanie do doświadczonych, w jakim stanie miei wyżej wymienione gumy gdy dłubali przy amorkach, czy ma jakikolwiek sens zostawianie starych, ewentualnie czy jest coś sensownego do założenia oprócz oryginałów?

500-600 zł za kpl oryginalnych gum jest do strawienia, żeby zawiecha super pracowała, ale jeżeli jest to utopienie w błocie kasy, to może mnie ktoś odwiedzie...

PS. Jak chodzi o inne elementy gumowe, wszystkie tuleje mam tiptop (wymieniane na oryginały), chodzi tylko o gumy w kolumnach amorków.

pozdrawiam
Kubi

radar333
10-11-08, 21:29
Podpinam się pod kolegę. Też bedę zmieniac amory na gazowe o skróconym skoku i co razem z amorkami można wymienić (gumki)?

grafix
10-11-08, 23:50
Podpinam się pod kolegę. Też bedę zmieniac amory na gazowe o skróconym skoku i co razem z amorkami można wymienić (gumki)?

simple, wymień te które są zużyte

ps. nie zapomnijcie o geometrii :)

Nowy Kubi
11-11-08, 00:19
simple, wymień te które są zużyte

ps. nie zapomnijcie o geometrii :)

Problem jest bardziej złożony ponieważ potrzebuję rozebrać, złożyć i jeździć a nie rozebrać i wtedy zamawiać graty, a gumy do takich staroci tylko na zam.

karpik85
11-11-08, 09:07
to jedź wcześniej do jakiegoś mechanika, na szarpaki, wejdź z nim do kanału, niech wytrzepie auto i CI powie co jest do wymiany.
A w normalnych sklepach części do naszych aut kupuje się od ręki, albo na drugi dzień odbiera. I myśle, że chyba można sobie dać spokój z gumami z ASO tylko kupiś jakieś dobre zamienniki, 555 albo może N0Ka.

grafix
11-11-08, 10:07
tak jak pisał kolega wyżej, jedz na szarpaki, będzie widać co jest do wymiany .

gumy najlepiej z ASO , zwłaszcza te, które najwięcej pracują . Resztę można zamiennikami blistein robi dobre.

Konrad84
11-11-08, 16:11
Ja wymieniałem poduszki sprężyn, dolne tulejki mocujące tylne amortyzatory do wachacza, oraz te gumki co są w czapkach mocowania amortyzatorów. Przy takim zestawie nie musisz drugi raz rozbierać tego samego, a koszt nieduży.

Nowy Kubi
11-11-08, 18:54
Ja wymieniałem poduszki sprężyn, dolne tulejki mocujące tylne amortyzatory do wachacza, oraz te gumki co są w czapkach mocowania amortyzatorów. Przy takim zestawie nie musisz drugi raz rozbierać tego samego, a koszt nieduży.

No właśnie o tym samym myślę, ale poduszki sprężyn i czapki amortyzatorów na 4 koła to wydatek 600 zł w ASO. A ty gdzie kupowałeś?

Konrad84
11-11-08, 19:01
w ASO.

+ 80 zł za tuleje.