Zobacz pełną wersję : halogeny 5 gen wymiana żarówki
Padła mi żarówka w jebajowym halo 5 gen
I teraz pytanko czy ktoś kiedyś wymieniał żarówkę w takim halogenie i jakie jest oznaczenie żarówki ?
Bo z tego co obadałem to wygląda jak by to było zrobione na stałe o0 i trzeba by było wymienić cały halogen.
Już wiem że są to H3
I zapomniałem spojrzeć do manuala a tam jest jak wół napisane :D
I pewno trzeba będzie lutować :p
Longerek2x
06-11-08, 14:00
Witam
Wiec tak musisz zdjac zderzak wykrecic trzy sróbki ktore sa z tyłu halogena tam gdzie wchodza kabelki od zarówki i i juz wszystko masz jasne. tak zarówki sa H3 i nic nie trzeba lutowac wyciagasz stara zarówke z kabelkiem kupujesz new i wkładasz w kostce łaczeniowej w miejsce starej i to wszystko ale robota troche wkurzajaca jedna zarówka a tyle roboty:)
pozdrawiam i miłej pracy
Jeśli odepniesz zawczasu przy montowaniu mocowanie kostki to nie musisz ściągać zderzaka. Bo wtedy odkręcasz tylko tą osłonę z przodu, wyciągasz wiązke rozłączasz kostki wykręcasz z przodu halogena 3 śrubki które łączą go z tą konstrukcją przymocowaną do zderzaka i zarazem stanowią pewną regulację świecenia( jest jeszcze 4 śrubka do regulacji wysokości świecenia). Po czym wyciągasz sam halogen ;)
A co do wymiany to jeśli ma się jebajowe takie jak moje to wewnątrz halogenu nie ma tego wtyku tylko kabel od żarówki biegnie razem z tym od masy prosto do kostki. A kabelek od nowej żarówki H3 jest krótki żeby poprowadzić od razu do kostki.
Dziś albo jutro to ogarnę i napiszę co zrobiłem ;)
Halogen świeci, wystarczy żarówka H3 i trzeba uciąć kabel ze starą żarówką. I na koniec kabla od wiązki zgnieść taki wtyk (nie wiem ja jak to nazwać :p mała blaszka w którą można wsunąć inną blaszkę :P ) Lączymy kabelek od żarówki z tym co zrobiliśmy skręcamy zakładamy i włala :mrgreen: