PDA

Zobacz pełną wersję : Xenony do Civica 5D-kilka pytań

kamsmol
05-11-08, 00:00
Witam wszystkich!!!

Mam kilka pytań odnośnie Xenonów do CIVICA 5D:

1. Na jakie parametry techniczne muszę patrzeć podczas doboru całego zestawu Xenonow?,
2. Czy do montażu xenonow potrzebne są reflektory z soczewkami?Czy mogę zamontować nie przerabiajac seryjnych reflektorów,
3. Czy żarniki xenonow nie będą wypalały odbłyśnika reflektora?,
4. Jaka jest żywotność żarników?
5. Czy jest możliwość żeby były światła mijania i drogowe w H4,
6. Jak jest z HOMOLOGACJA takich zestawów?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Windykator
05-11-08, 00:32
Witam wszystkich!!!

Mam kilka pytań odnośnie Xenonów do CIVICA 5D:

1. Na jakie parametry techniczne muszę patrzeć podczas doboru całego zestawu Xenonow?,
2. Czy do montażu xenonow potrzebne są reflektory z soczewkami?Czy mogę zamontować nie przerabiajac seryjnych reflektorów,
3. Czy żarniki xenonow nie będą wypalały odbłyśnika reflektora?,
4. Jaka jest żywotność żarników?
5. Czy jest możliwość żeby były światła mijania i drogowe w H4,
6. Jak jest z HOMOLOGACJA takich zestawów?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam
1. Weź od klubowicza Seth
2. Możesz zamontować bez przerabiania.
3. raczej nie :/
4. U mnie działają bez zarzutu od maja, ale niektórym coś tam pada, ale jest gwarancja i można wymieniać.
5. tak - bixenon
6. Jak masz spryskiwacze, to nie powinno być problemów , chociaż ja nie mam i też jest ok ;)

skolopendra
05-11-08, 06:54
3.zdecydowanie nie .emitują mniej uv niż standardowe żarówki,i nie są tak gorące ja h4,czy h7
4.1500-2000 godzin
5. byle nie oślepiać ,to przejdzie bez sprysków :p

Marcin_G
05-11-08, 14:51
Coś się zmieniło w przepisach że piszecie iż przejdzie zamontowanie xenonów do 5D? Jak się dowiadywałem swego czasu to montować owszem i można, ale później na przeglądzie lub co gorsza Policja na drodze może zatrzymać dowód rejestracyjny. Z tego co mi powiedziano wynikało że xenony można montować tylko i wyłącznie do samochodów które w momencie produkowania miały taką opcję w wyposażeniu, inaczej mówiąc skoro Honda nigdy nie wypuściła 5D z xenonami to nie można ich zamontować legalnie. Tak więc, czy zmieniły się przepisy i już można montować legalnie, czy nadal na własne ryzyko?

Windykator
05-11-08, 14:57
Co do przepisów to nie wiem, ale instalacja jest tak banalnie zrobiona, że w momencie zatrzymania przez policję, możesz usunąć "usterkę" na miejscu wkładając zwykłe żarówki H4 :)

havok
05-11-08, 16:39
Nic w przepisach się nie zmieniło, nie wolno montować, chyba że ma się szkła z homologacją na lampy ksenonowe (pomijając samopoziomowanie i spryskiwacze reflektorów). A tego w Hondzie nie było. EOT

skolopendra
05-11-08, 19:38
Coś się zmieniło w przepisach że piszecie iż przejdzie zamontowanie xenonów do 5D?

pewnie się nie zmieniło wymóg że auta emitujące światło o jasności powyżej 1500 L muszą być zaopatrzone w spryskiwacze świateł to przeszłość

dziś mamy homologację lampy

samopoziomowanie
tyczy się wyłącznie lamp montowanych fabrycznie

momencie zatrzymania przez policję, możesz usunąć "usterkę" na miejscu wkładając zwykłe

żarówki H4

i tego ja bym się trzymał:D

bialy06
05-11-08, 20:50
Czy po instalacji zestawów od Setha macie regulacje wysokości?

Hondata
05-11-08, 22:52
Wysokosci czego??Swiecenia??
Zaden zestaw nie ma nic z tym wspolnego....
O jaka regulacje ci chodzi bo niebardzo rozumiem...??

bialy06
06-11-08, 16:05
Wysokosci czego??Swiecenia??
Zaden zestaw nie ma nic z tym wspolnego....
O jaka regulacje ci chodzi bo niebardzo rozumiem...??

Myślałem ze zrozumiale napisałem. Chodzi mi o to czy działa regulacja wysokości świateł (dla nie kumatych to co się reguluje góra dół takim suwakiem po lewej w skali od 0-3 z taką ikonką palącej się lampki - i po tym światełka albo się opuszczają albo podnoszą)

Hondata
06-11-08, 17:10
Myślałem ze zrozumiale napisałem. Chodzi mi o to czy działa regulacja wysokości świateł (dla nie kumatych to co się reguluje góra dół takim suwakiem po lewej w skali od 0-3 z taką ikonką palącej się lampki - i po tym światełka albo się opuszczają albo podnoszą)
KOREKTOR USTAWIENIA ŚWIATEŁ...
No ale to chyba nie koliduje z xenonami...tzn... ze po zalozeniu zestawu...dalej on działa...hmm tak mi sie wydaje przynajmniej...Bo czemu miałby nie działac..??

skolopendra
07-11-08, 12:34

nie wiem jakie akurat ma Seth ,ale moje wyregulowały się idealnie

Cairo
09-11-08, 10:43
Regulacja zostaje, ale nie znaczy to że lampy będą świecić tak jak należy.

skolopendra
09-11-08, 16:32
ale nie znaczy to że lampy będą świecić tak jak należy.

zapewne tak, gdyż do poprawnego świecenia wymagana jest soczewka do zogniskowania tak silnego strumienia(ok 3000L)w zależności od temp barwy światła ;)

na pewno nie będzie ono doskonałe lecz na pewno takie jak należy :D

aer
09-11-08, 21:58
na pewno nie będzie ono doskonałe lecz na pewno takie jak należy
jak należy napewno nie będzie...

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=15742
zamieszczałem ten link już w innym temacie ale chyba niewiele osób się tym zainteresowało więc myślę, że warto zamieścić i tutaj,
długie, ale warte przeczytania w całości

i taka prośba ode mnie - zastanówcie się dwa razy zanim zamontujecie sobie zestaw bixenonowy!
dużo jeżdzę po zmroku i właściwie nie ma dnia żeby ktoś nie oślepił mnie takimi lampami,
szczególnie uciążliwe na wąskich i krętych drogach za miastem

b.negative
09-11-08, 22:21
Zgadzam się z aerem. Eskorty, ople, vw i mesie z takimi światłami nieraz nieźle potrafią dać w oczy, dlatego odszedłem od pomysłu montowania bixenonów. Artukuł wart uwagi, radzę przeczytać. A przy ewentualnej kolizji będę mówił, że zostałem "dziwnie oślepiony" światłami... :D

spid3r
09-11-08, 23:39
zgadzam się z przedmówcami... Fajnie to wygląda i dla kierującego jest o niebo lepsze oświetlenie, ale strasznie niektórzy oślepiają (choć nie wszyscy)... Ostatnio koleś za mną beemką jechał i tak mi świecił od tyłu w lusterko, że aż miałem ochotę wyjść i mu napier****, bo strasznie to męczy.

skolopendra
10-11-08, 12:13
jak należy napewno nie będzie...
część rzeczy jest zgodna z prawdą ,lecz reszta stronnicza

co to za badania :D Źródło „Super Warsztat” kwiecień 2007 str. 48-50
bez przesady to tak jak badania rożnych firm nad jakościami olei

co zaś się tyczy tego przepisu to niedługo po ukazaniu stracił on moc prawną ze względu na dyrektywy unijne ,(pisałem już o tym w innym temacie )

• zapisy regulaminu 48 określają, że reflektory wyposażone w źródło światła dużej jasności (wysoka wartość strumienia świetlnego), a takimi są gazowe wyładowcze źródła światła, powinny być wyposażone w urządzenia oczyszczające szybę reflektora (tzw. spryskiwacze) oraz urządzenia samopoziomujące reflektor,

pozostał przepis dotyczący samo poziomowania, lecz tyczy się on wyłącznie lamp montowanych fabrycznie
co i tak w większości przypadków nie spełnia właściwej funkcji ze względu na swoją powolność działania

dalej

"Co więcej dystrybucja i handel wyrobami nie posiadającymi (w tym przypadku) oznaczeń homologacyjnych właściwych dla reflektorów i dla źródeł światła jest nielegalny"

następna bzdura gdyż dziś większość zestawów posiada homologację
można by tak dalej ale mi się nie chce :rolleyes:

podsumowując .nie czytajcie chłopcy bzdurnych artykułów bez zrozumienia , reali unijnych ,oraz naszych krajowych gdzie to przepisy zmieniają się z prędkością światła

pozostał tylko jeden przepis mówiący o homologacji lampy wraz z jego wkładem czyli żarówką

zastanówcie się dwa razy zanim zamontujecie sobie zestaw bixenonowy!

nie przesadzaj już
skoro często jeździsz po pipidówach w których to w nocy jest ciemno jak w d.... , do byle wiesnik z halogenami 100w (a takich jeździ wielu) oślepia bardziej niż xenon nawet montowany fabrycznie.a i taki również przywali po oczach na głupiej nierówności pomimo soczewki i poziomowania

h4 tak samo oślepia lecz z intensywnością ok 1000L a nie trzech wiec różnica w oślepianiu będzie bardziej widoczna :D
dopóki nie wymyślą to nowego sposobu ogniskowania i poziomowania samej lampy musimy się jednak przyzwyczaić

wracając o samego xenonu to ja nie raz zostałem zatrzymany do kontroli i nigdy nie było wspomnienia na temat lamp ,jak i również znam kilka osób z klubu którzy również nie mieli problemów z xenonami .
tak samo na przeglądzie jakoś nie widziałem miny skrzywienia pana przy badaniu ustawienia samych świateł , ni krzyku ekstazy zachwytu " jakież to wspaniałe, oślepiająco mocne światło
emanuje z lamp, pana hondy''
:D
..zdaję sobie również sprawę z tego ze nie są to tanie zestawy dla niektórych osób, ale że 'aszsz" im coś ściska chwilami mocniej ,to nie wiedziałem
pzdr

chubik
10-11-08, 18:30
http://pl.youtube.com/watch?v=9icEdkRvJOs

obejrzyjcie sobie :D

crash
10-11-08, 19:17
napisze cos bo sam bede chcual kiedys to zamontowac u siebie ......co do legalnosci to chyba nie ma co sie sprzeczac ze jest to nie legalne ... co do swiecenia to moje spostrzezenia są takie :

ksenon w starej lampie gdze nawet zwykle H4 zle swieci jest nie do przyjecia.... linia swiatla i cienia jest do d.... a nasze lapmy w 5d po kilku latach sa zolte a nie biale ...

ksenon w zmodyfikowanych lapmach z soczewkami ... super ... nawet ogladalem u kolesia w golfie III i byla igła :)

wiec jak zdecyduje sie na zmiane to najpierw wymienie reflektory i polatam troche na H4 ... a pozniej zastanowie sie nad ksenonem

bunet
10-11-08, 20:50
Poniżej film i artykuł krótko i ostatecznie wyjaśniający temat xenonów:

http://www.auto-swiat.pl/media,podglad/Samodzielny_montaz_ksenonow___rozwiewamy_wszelkie_ watpliwosci,Id-334/

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081101/MOTO/113144312

Pozdrawiam

skolopendra
10-11-08, 20:57
co do legalnosci to chyba nie ma co sie sprzeczac ze jest to nie legalne .

tu zapewne nikt nie ma wątpliwości.

obejrzyjcie sobie

zgrałem filmik na dysk ,facet tak mamrocze ,że aż żal go słuchać:rolleyes: ,zero przekonania i jeszcze mniejsza wiedz w temacie
nie wiem czy ktoś zauważył ale mowa była cały cza s o zestawie xenonów które to nie mają tych samych oznaczej homologacyjnych co bi -xenony a te zupełnie inaczej świecą?

powiadał też o braku homologacji na właściwości świetlne ,a nie ma takowej
jest tylko ECE R37(dopuszczającej zestaw do ruchu ) ,czy e1,e13 czy e4 a tak mam napisane na moim zestawie ,jak również na opakowaniach żarówek h4 ?

mówił "że obecne przepisy nie przewidują stosowania świateł xenonowych na cokołach żarówek halogenowych"

skoro nie przewidują ,ale również nie zakazują, więc z mocy prawa jest furtka dopuszczająca ich stosowanie :D
co prawda nie wiem na ile jest aktualne to stwierdzenie na obecną chwile ;)

przyszłym ewentualnym posiadaczom bi-xnonów mogę polecić
aby

jak zdecyduje sie na zmiane to najpierw wymienie reflektory i polatam troche na H4 ... a pozniej zastanowie sie nad ksenonem

TomajSaw
10-11-08, 21:00
Witam od roku posiadam Bi xenony H4 8000K -jestem bardzo zadowolony ,przegląd bez problemów, policja 0 problemów -za to znaczna poprawa widoczności w nocy i oszczędność energii bo palniki mają 35W nie 55 jak standard. Nie trzeba zakładać soczewek no chyba że ktoś koniecznie chce wydać ok 500zł, ja mam w seryjnych lampach i jest super nie wyobrażam sobie już jakiegokolwiek auta bez xenonów czy też BI xenonów-Pozdrawiam

crash
10-11-08, 21:03
a patrzyles na swoje auto w nocy z odleglosci kilkuset metrow ?? jak inni uczestnicy ruchu ?? jak nie to popros qmpla zeby przejechal sie Twoja fura w Twoja strone :/

Hondata
10-11-08, 21:34
ja mam w seryjnych lampach i jest super
Chyba sie mylisz...moze jest super z pozycji kierującego ale napewnonie dla innych uczestnikow ruchu...

aer
10-11-08, 21:55
co to za badania Źródło „Super Warsztat” kwiecień 2007 str. 48-50
bez przesady to tak jak badania rożnych firm nad jakościami olei
pochodzenie tekstu naprawde jest takie ważne?
dla mnie bardziej liczy się to co zawiera i jak został napisany a badania tam zamieszczone bardziej do mnie przemawiają niż np. filmy zamieszczone przez chubika i buneta

nie przesadzaj już
skoro często jeździsz po pipidówach w których to w nocy jest ciemno jak w d.... , do byle wiesnik z halogenami 100w (a takich jeździ wielu) oślepia bardziej niż xenon nawet montowany fabrycznie
chcesz powiedzieć, że powinienem unikać jazdy nocą bo narażam się na spotkanie kierowncy, który chciał sobie polepszyć światła i teraz oślepia? i to niezależnie od tego czy ktoś zamontował złe żarówki czy bi-xenony,
a 'złe' xenony są napewno bardziej niebiezpieczne niż 'zły' halogen, tym bardziej, że wystarczy, że delikwent jedzie za tobą, i tak jak ktoś już napisał, świeci ci w lusterka...

a patrzyles na swoje auto w nocy z odleglosci kilkuset metrow ?? jak inni uczestnicy ruchu ?? jak nie to popros qmpla zeby przejechal sie Twoja fura w Twoja strone :/
polecam taki test

mówił "że obecne przepisy nie przewidują stosowania świateł xenonowych na cokołach żarówek halogenowych"
skoro nie przewidują ,ale również nie zakazują, więc z mocy prawa jest furtka dopuszczająca ich stosowanie
co prawda nie wiem na ile jest aktualne to stwierdzenie na obecną chwile
nie wiem jakie dokładnie teraz obowiązują przepisy w tej kwestii i jakie być może ukażą się za chwilę, ale nie uważam żeby wszystko co nie jest zabronione prawnie było dobrym i na odwrót,
czasem wystarczy zrowy rozsądek, żeby zrozumieć, że coś co jest dobre dla mnie nie koniecznie musi być dobre dla innych

crash
10-11-08, 22:09
co do pierwszego wklejonego tekstu to nie ja napisalem :)

aer
10-11-08, 22:12
pomyłka, sorry - już wyedytowane... :)

robson_ol
10-11-08, 23:12
Hmm przede wszystkim żarówki zewnętrzne muszą posiadać homologację ECE. Żarówki które nie posiadają homologacji nie są dopuszczone do stosowania w normalnym ruchu drogowym, a zastosowanie ich może skutkować zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego bądź niedopuszczeniem do ruchu przez upoważnionego do okresowego badania stanu technicznego diagnostę. To podstawa.

Jeśli żarówka posiada homologację to i tak musi spełniać pewne określone warunki. Zostały one określone w ustawie Prawo o ruchu drogowym (m.in. pojazd ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany aby korzystanie z niego nie zagrażało bezpieczeństwu ruchu -art. 66).
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia określa wymogi techniczne oświetlenia zewnętrznego pojazdu (w par. 13 czytamy, że światła nie powinny oślepiać innych użytkowników drogi, muszą również dawać wyraźną granicę między światłem i cieniem). Możliwe konsekwencje naruszenia? Jak wyżej przy żarówkach bez homologacji.
Przepisy nie są przyznacie super szczegółowe, ale liczy się ich wykładnia językowa. Każdy dobrze wie co to znaczy oślepianie.

Link do rozporządzenia jakby ktoś chciał poczytać str. ok. 13 jak również Załącznik 6 ze str. 34.:
http://piskp.pl/admin/wyswig/pliki/esklep1//akty/2008/32_stan_prawny_na_13_03_2008_r.pdf

chubik
11-11-08, 00:56
Panowie kupcie sobie zestaw spryskiwaczy do lamp.Wstawcie nowe zwykłe żarówki H4 i nie wqur.. innych kierowców.To jest straszne jak jedziesz a ktoś Ciebie oślepia.Sam się zastanowiłem nad montażem takiego zestawu.Ale teraz jak jeżdżę i zwracam uwagę na innych kierowców posiadających pseudo ksenony ( żarniki do lamp bez samoregulacji,soczewek i spryskiwaczy) nie chce być taką świnią jak oni i postanowiłem oszczędzić innych kierowców.Nie montuje.Nowe żarówki, w razie słabszego świecenia bardziej intensywne spryskiwanie lamp i jadę dalej nie przeszkadzając innym..Nie bądźcie FRAJERAMI i dajcie innym jechać :D

qba1983
11-11-08, 10:22
jestem na nie pseudo xennom, ale trzeba byc swiadomym ze nie we wszystkich przypadkach sa zlym pomyslem i ze beda oslepiac. tak jak na linkach podanych przez buneta, mozna dostrzec ze soczewki nie oslepiaja... budowa nie pozwala na odbicie swiatla po za granice swiatlo - cienia. z wlasnych spostrzezen doszedlem ze jak sa klosze przezroczyste i za rozpraszanie swiatla odpowiada tylko lustro odblysnika, tez nie oslepia(sa one poprostu dobrze obliczone) natomias nie spotkalem sie jeszcze z nie oslepiajacymi kloszami z xenonem ktore w budowie maja szybke na przeniej sciance z pryzmatami\, ktore to rozpraszaja swiatlo w danym kierunku... wiec jesli swiatla damy wiecej to bedzie go wiecej w kazdym miejscu oswietlajacym przez dany klosz.
dlatego tez czesto uzytkownicy 3D,4D i coupe mowia ze xenony sa dobre i ze ne olsepiaja, natomiast w 5d cos sie chrzani.
ja xenonow nie zaloze... chyba ze soczewke

demonobiker
12-11-08, 12:27
mam u siebie założone bixenony z jeden z aukcji i naprawdę nie wiem o co chodzi, używam ich okolo0,5 roku nigdy nie zdarzyło mi się aby ktoś mrugał abym kogoś oślepiał itp, itd..poprosiłem kiedyś brachola aby wsiadł do mojej fury, ja do jego i potestowaliśmy troszkę w wszystkich możliwych sytuacjach i sposobach...i co i nic mnie nigdy nie oślepiło poza tym jka np. wpadł w większą dziurę...oczywiście strea cienia jest co znakomicie widać na przyżadzie pomiarowym...dodatkowo ustawiłem je minimalnie niżej niż powinny być...kolo 6000k

mirrr
12-11-08, 12:31
Soczewkowe do 5D?gdzie można takie lampy dostać?

Hondata
12-11-08, 12:55
Soczewkowe do 5D?gdzie można takie lampy dostać?
Chyba nie mozna ale nie jestem pewien....
Pamietam jak swego czasu sprzedawalem moje angel-sy ( do 5gen) to koles co je kupil chcial je rozkleic i soczewke z ringami wsadzic w oem lampe 5D...:D

mirrr
12-11-08, 14:46
hehe co za kombinator, a szkoda że nie ma :(

demonobiker
12-11-08, 15:59
niestety nie soczewki, nigdzie nie można dostać :( też szukam cały czas ale z tego co wiem nikt nie produkuje..

chubik
12-11-08, 16:07
Robią.Na allegro jest ogłoszenie kolesia.Kasuje za usługe 1800 zł.:] Cairo ma takie u siebie i sobie chwali.Poniżej link :

http://motoallegro.pl/item471433030_przerobka_lamp_xenon_bi_xenony_kseno ny.html

kamsmol
12-11-08, 17:28
Robią.Na allegro jest ogłoszenie kolesia.Kasuje za usługe 1800 zł.:] Cairo ma takie u siebie i sobie chwali.Poniżej link :

http://motoallegro.pl/item471433030_przerobka_lamp_xenon_bi_xenony_kseno ny.html

:eek::eek::eek: Niezła cena za jeden dzień roboty (ok.6godz) no ale efekt na pewno imponujący... Ale kogo stać na taka usługę:(:(

crash
12-11-08, 19:38
Szymon Septic mial u siebie i widzialem jak to swieci.. nie ma zadnych problemow i nic nie oslepia w przeciwienstwie do xenonow w zwyklych lampach ... cena zawiera wszystkie materialy wiec nie jest jakis tam kosmos bo same zarniki (dobre) i przetwornice sa dosc drogie.. a z tego co wiem to koles wykorzystuje towar z oryginalnych lamp z aut z fabrycznymi ksenonami wiec na bank towar lepszy niz te wszytskie hid ksenony itp :D

chubik
12-11-08, 22:07
Cairo ma soczewy w lampach robionych przez gościa z BMW serii 7. Troche gruzu w Hanie :D Tak wygląda profi ksenon w naszych lampach :)

http://img137.imageshack.us/img137/8272/65166328nn9.jpg (http://img137.imageshack.us/my.php?image=65166328nn9.jpg)
http://img137.imageshack.us/img137/65166328nn9.jpg/1/w700.png (http://g.imageshack.us/img137/65166328nn9.jpg/1/)

havok
12-11-08, 22:31
Tylko nadal szkło lampy nie ma homologacji na xenon, skoro już czepiamy się żeby było "all legal" :D

chubik
13-11-08, 09:00
Tylko nadal szkło lampy nie ma homologacji na xenon, skoro już czepiamy się żeby było "all legal" :D

Ale jakby było full legal to pewnie by tak wyglądało :) Wkleiłem żeby chłopaki sobie pokoniowali :D

jorge5
01-12-08, 20:07
czy Ci co maja xenon w seryjnych lampach moga wrzucic fotki jak to u nich wyglada? Ciezko sie przegrzebywac przez wszystkie tematy. Znalazlem u havoka zdjecia i filmik a jakos u reszty nie moge znalezc. Chodzi mi o 6000K i 4300K bo zastanawiam sie ktory brac a na spota ostatnio nie mam czasu podbic bo ciagle w robocie siedze do pozna. Z gory dzieki

archie
05-12-08, 11:53
ja wybrałem 4300 z tych jest najjaśniejsza barwa światła, i co ważne muszą być dobre reflektory , po zamontowaniu xenonów do depo ( bo takie wcześniej miałem) widziałem same plamy przed maską, po wymianie na oryginalne, różnica nieziemska, światło kapitalne. Nie kupujcie tanich xenonów bo to jest dziadostwo.

demonobiker
10-12-08, 15:52
koledzy a orientujecie się może jak zrobić coś takiego jak ma gosciu w linku poniżej??
http://www.twojafura.pl/auta/716/luis38-honda-civic

Gościu pisze "Przednie lampy typu Angel Eyes przerobione z civica 92 Coupe. "

havok
10-12-08, 18:07
A co to ma wspólnego z xenonami?
Poza tym nie wyglądają jak z 5 gen.

demonobiker
11-12-08, 09:46
to ma wspólnego że do 5D nie dostaniesz seryjnych lamp soczewkowych a goście co proponują przerobienie zwykłych na soczewy chcą strasznie duża kasę za to...

a xenon w soczewkach będzie dużo lepiej świecił

jorge5
12-12-08, 21:38
Pytanie do tych co maja wsadzony xenon w seryjne lampy. Jakie żarówki wsadziliście jako postojówki? Jak się popatrzy w lampę to widać zółte światło tej żarówki. Chciałbym to jakoś zmienić. Na allegro są niebieskie i różne inne kolory lecz które dadzą najlepszy efekt? Nie chce żeby postojówki świeciły na niebiesko.
Ktore stosujecie?

havok
12-12-08, 22:07
Ja mam LED xenon white. Zawsze to lepiej, niż te niebieskie z allegro.

wunat
12-12-08, 23:01
ja mam zwykle niebieskie ledy. kiedy ostatnio staliscie na postojowkach?

havok
12-12-08, 23:36
Ja codziennie przy odpalaniu auta, bo mam fabrycznie wstawione włączające się lampy, więc unikam rozgrzewania się xenonu na rozruchu poprzez ustawienie na postojówki :D

havok
14-12-08, 20:36
Na fotce LED xenon white (halogeny XTEC 4200k):

http://img111.imageshack.us/img111/1287/dsc01306zz8.th.jpg (http://img111.imageshack.us/my.php?image=dsc01306zz8.jpg)

faecd
26-12-08, 23:58
Panowie i panie:) co do xenonow to podziele sie z wami wlasnymi doswiadczeniami, spostrzezeniami i planami:)

Posiadanie xenonowego swiatla w aucie pod wzgledem prawnym uwarunkowane jest posiadaniem
a) spryskiwaczy reflektorow
b) systemu samopoziomujacego na tylnym zawieszeniu!
c) najlepiej soczewkowe reflektory bo te dobrze skupiaja swiatlo
d) homologacja na cala lampe, ktora to jest przystosowana do xenonowego zrodla swiatla

Osobiscie jezdzilem jajkiem EG3 z xenonowymi zarnikami w zwyklej lampie przez rok, mijalem policje, jezdzilem za nimi po ulicach itp itd i nic sie nie dzialo! Nikt nic nie mowil! bylo spoko...tak samo inni kierowcy nie mrugali!

Aktualnie mam roverka 416 (wersja brytyjska hondy civic 5D) i rowniez mam tam wlozone xenony w normalna lampe. Jadac z Wawy do Szczecina zostalem zatrzymany przez policje za predkosc! Nic nie piskneli o xenonach a jedynie o tym, ze wylaczylem przednie przeciwmgielne i dlaczego (ale to juz inna sprawa)

Na przeglad wiadomo, wpialem zwykle zaroweczki, aczkolwiek zostawilem przetwornice na miejscu, rozlaczone.

Dopiero ostatnio cos do mnie dochodza sluchy o tych wszystkich regulacjach prawnych, straszeniu mandatami itp itd i zaczynam sie obawiac. Osobiscie po regulacji swiatel na stacji jeszcze je lekko obnizylem, sprawdzalem jak to swieci patrzac na lampy z daleka z bliska itp itd

Moim zdaniem kierowcy jadacy z naprzeciwka mrugaja dlugimi dopiero od niedawna..dlaczego? ano dlatego, ze zrobil sie szum wokol tych swiatel! i juz dla zasady gotuja sie w sobie i mrugaja! wczesniej gdy xenony wchodzily na rynek i nieliczne auta mialy takowe palniki w lampach halogenowych nie bylo problemu, bo kto sobie taki zestaw zalozyl upewnial sie czy nie swieca za mocno i regulowal reflektor! teraz gdy to stanialo do 300 zl masa ludzi bezmyslnie montuje HIDy i nawet nie przejmuje sie regulacja i stad te oslepienia na drogach!

Co do przerabiania lamp na xenon w cifach 5D podobnie sprawa wyglada jak w roverze. Kolega majacy 400tke gdzies na slasku czy gdzies przerobil lampy za 400 zl! I tak na prawde to powiem wam, ze to zadna filozofia bo mozna kupic soczewki od a6 lub innych aut (na allegro widnieja jako na przerobke anglika) po 50 zl za sztuke i troche porzezbic w lampie! wsadza sie soczewke na "pulke z odblysnikiem" i to wszystko, regulacja zostaje jak byla plus elektryczna gora-dol

Efekt, zarnik z homologacja, soczewka sama w sobie z homologacja, lampa po przerobce ...bez homolagacji...i tutaj jest pies pogrzebany! Nie ma opcji by miec legalne xenony w aucie gdzie nie byly one montowane fabrycznie:P

By zminimalizowac szkodliwosc i zblizyc sie do legalnego xenonu nalezy
przerobic lampe na soczewkowa, wsadzic hida
zamontowac spryskiwacze
jakims cudem zrobic samopoziomowanie na tylnym zawieszeniu

samopoziomowanie to juz rzezba nie warta swieczki wiec zostaje przerobka lampy i spryskiwacze

Wczesniej kolega podal linka z allegro gdzie za przerobke 2 lamp chca 1800 zl a tak defacto tj 2x50 zl koszt soczewek, zestaw hid z lepszej polki za 600zl i max 200 zl dla pracownika ktory przerabia lampe czyli koszt calkowity tj 900zl! drugie tyle zarabia wlasciciel zakladu!!!!

Jezeli chodzi o mnie to chyba sie skusze na zakup dwoch soczewek i własna przerobke lampy bo to jest w sumie 100zl i zaledwie dzien roboty! Spryskiwacze daruje sobie puki co bo to jest juz wiekszy koszt (ok 300zl)

apropo w USA nie ma zadnych regulacji co do xenonow, nie ma wymagan z samopoziomowaniem ani spryskiwaczami itp!

Aaaa jeszcze jedno obserwowalem nowe bmw x5 na fabrycznych xenonach podczas jazdy....skakalo po tych dziurach jak opentane...i walilo swiatlem rowniez...i na cholere mu to samopoziomowanie gdy i tak sie marnie spisuje podczas dynamicznych wstrzasow:) zwracam honor samopoziomowaniu podczas dociazania tylu! wtedy sie spisuje ale podczas hopek nieczego nie zmienia...stad wnioskuje, ze wystarczy pilnowac poziomu swiatel i podczas dociazania auta zjechac regulacja w kabinie z 0 na 1, 2 lub 3:D

Pozdro!

MikeFoto
23-01-09, 21:42
Znalazlem na słoweńskim forum (dzieki google transalte :P ) w jaki sposób ktoś z przerabiał seryjne lampy hondy na soczewkę.

Coprawda to 3D ale myślę, że widać doskonale jaka to rzeźba.....normalnie artystyczna :)

http://74.125.43.100/translate_c?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http://www.hondaclub-si.com/forum/viewtopic.php%3Ft%3D29002%26highlight%3Dgen&prev=hp&usg=ALkJrhgMlsuwRJlO5CqlW0SbpsUwT91B9Q

michu_gno
25-02-09, 10:06
Masz do wyboru albo hid-y albo wydlubac wnetrze lampy i wsadzic soczewke z palnikiem d1s, d2s
Pierwsze rozwiazanie tanie, szybkie, ale : tutaj to policja moze sie przypieprzyc, bo nawet mimo ustawienia wygada to fatalnie, szczegolnie przy padajacym deszczu, strasznie oslepia jadacych z przeciwka....
Z soczewka wyglada to zdecydowanie lepiej, latwiej ustawic, nie rzuca sie tak w oczy, jest lepszy snob swiatla i nie razie sie tych z przeciwka itd...
Oczywiscie jak soczewka to bixenon, bo technicznie pozniej jest problem ze swiatlami dlugimi.

W hidach jak i d1s/ d2s tez nalezy troche zmienic instalacje w przekazniki i diody, by to wszystko dzialalo sensownie.

Wszystko zalezy od policjanta oraz znajomosci tematu, ja jezdze ponad 2 lata na soczewkowym bixenonie i nie mialem problemow, jak juz doczepiali sie do opon ale nie do swiatel.
Na przegladach tak samo, bez pytanie brali sprzet i sprawdzali tylko jak swieci ew. lekko zmienili ustawienia lampy i nic wiecej...

Jesli ktos ma sie doczepic to na kloszu wyraznie jest napisane jaka zarowka tam ma byc,

Dla swietego spokoju mozna sobie zalozyc spryskiwacze, bo np. zima lampy strasznie szybko sie brudza a tutaj lekkie przybrudzenie klosza i widocznosc odrazu gorsza.

MikeFoto
25-02-09, 10:42
Osobiście z Xenonów całkowice rezygnuje. Przeczytajcie sobie test gazety Motor. WYRAZNIE widac jaka niewielka roznica jest miedzo oslepianiem a nieoslepianiem. Moim zdaniem piszacy mam xenony i "nieoslepiam" pisza bzdury.

Zachecam do lektury wszytskich mających wątpliwości:

http://img513.imageshack.us/img513/2526/2009012010ys8.th.jpg (http://img513.imageshack.us/my.php?image=2009012010ys8.jpg) http://img513.imageshack.us/img513/1574/2009012010yr2.th.jpg (http://img513.imageshack.us/my.php?image=2009012010yr2.jpg)

Konrad84
25-02-09, 11:12
Też zanim kupiłem ksenony miałem takie podejście, też czytałem takie artykuły i pisałem że to drut. Niedawno jednak kupiłem przez przypadek zestaw HID Bixenon 5K i wsadziłem do orginalnych lamp. Byłem bardzo mile zaskoczony, granica cienia i światła jest IDENTYCZNA jak przy normalnych żarówkach (sprawdzone na ścianie w garażu). Zrobiłem z kolegą test drogowy, jechał z naprzeciw. Stwierdził, że jadąc normalnie nie skupiając wzroku na światłach nic nie oślepia. Wydało mi się to całkiem logiczne, bo światła nie zwiększyły swojego zasięgu i nie zosała zaburzona wyżej wspomniana granica świała i cienia, jedynie barwa się poprawiła. Dopiero na długich światłach jest znaczna poprawa w zasięgu. Owszem widuje często samochody z zamontowanymi HIDami które oślepiają, nie wiem jednak czy jest to wina samego zestawu, lamp w danym aucie, czy poprostu złej regulacji.
Podsumowywując, orginalnym reflektorom z zestawem bixenonowym mówię TAK :D

Cloud
25-02-09, 15:51
a ja powiem z doświadczenia że to całe "oślepianie" to jedna wielka lipa. Oślepiać będzie zawsze , każde światło , jak jeżdżę w trasy nocą to oślepiają mnie nawet oryginalne xenony z nowych audi, merców, bmw, i wielu wielu innych , a jak jedzie jakiś suv to już kaplica, ale tak to jest w nocy, nie ma co narzekać , trzeba sobie radzić

Djadi
10-03-09, 01:23
zakupiłem bixenony :D ktoś z was ma? bo mam pytanie wiecie jak to podłączyć??

wunat
10-03-09, 08:30
a do instrukcji zerknales?

taif1991
10-03-09, 18:43
wie ktos cos na temat tego zestawu: http://moto.allegro.pl/item562326101_zestaw_bixenon_bixenony_h4_hb5_bikse nony_biksenon.html

zloty81
10-03-09, 19:37
Zastanawiam się nad kupnem właśnie tych z twojego linku albo tych:
http://allegro.pl/item565895378_zestaw_hid_bixenon_h4_xenony_xenon_w arszawa.html

R7Scott
17-03-09, 08:09
witam. użytkujecie co niektórzy ksenonki, czy moglibyście podać różnicę pomiędzy
http://moto.allegro.pl/item562326101_zestaw_bixenon_bixenony_h4_hb5_bikse nony_biksenon.html
a np. tymi
http://moto.allegro.pl/item579294716_japonski_hid_bixenon_kit_h4_bi_xenon _6000k_poznan.html,
Czy te z pozycji drugiej bedą lepiej wykonane?? czy będą się one różniły pod względem jakości emitowanego światła??
Jak jest z ich żywotnością??
Czy lepiej co rok kupować te taniochy czy może te droższe (niby japońskie jak w aukcji pisze) i będą sie trzymały dłużej??

zloty81
17-03-09, 17:49
Żarniki wyglądają na takie same różnią się tylko przetwornicami

Seth
21-03-09, 15:19
witam. użytkujecie co niektórzy ksenonki, czy moglibyście podać różnicę pomiędzy
http://moto.allegro.pl/item562326101_zestaw_bixenon_bixenony_h4_hb5_bikse nony_biksenon.html
a np. tymi
http://moto.allegro.pl/item579294716_japonski_hid_bixenon_kit_h4_bi_xenon _6000k_poznan.html,
Czy te z pozycji drugiej bedą lepiej wykonane?? czy będą się one różniły pod względem jakości emitowanego światła??
Jak jest z ich żywotnością??
Czy lepiej co rok kupować te taniochy czy może te droższe (niby japońskie jak w aukcji pisze) i będą sie trzymały dłużej??

Tak naprawde niczym sie nie roznia ;]
to nie jest japonskie - to zwykly chinski zestaw ;]
Zywotnosc - zalezy od producenta od 6 miesiecy do 3 lat.

Jak tylko dolar spadnie - bede mogl zaproponowac dobre ceny na bardzo dobre zestawy - rowniez z chin, jednak wyprobowane ;]

Pozdrawiam

madziulka
15-04-09, 16:51
Witam,
czy HID Bixenon 5K to jest ten cały zestaw czy to są tylko żarówki ???

suchy2004
15-04-09, 17:34
Witam,
czy HID Bixenon 5K to jest ten cały zestaw czy to są tylko żarówki ???

5000k to napewno kit bixenon, żarówki maja inna barwę. Cena pewnie okolo 200zl?

Gruszka
15-04-09, 21:55
A mnie coraz bardziej wkurzaja te chinskie ksenony. Mam je rok i wlasnie mi padla druga przetwornica... Na szczescie gwarancja to 24 mies., ale jak sie skonczy, to zainwestuje w cos innego.

havok
15-04-09, 21:57
Hmm, a u mnie nic... kwestia szczęścia?

Gruszka
15-04-09, 22:25
Chyba tak Piotrze :/

suchy2004
15-04-09, 22:42
A mnie coraz bardziej wkurzaja te chinskie ksenony. Mam je rok i wlasnie mi padla druga przetwornica... Na szczescie gwarancja to 24 mies., ale jak sie skonczy, to zainwestuje w cos innego.

Tomek a może coś takiego? Wygląda dość solidnie, no i PHILIPS idzie na pierwszy montaż do sporej liczby nowych samochodów.
http://www.allegro.pl/item602162134_zestaw_bixenon_bixenony_biksenony_h4 _philips.html

Gruszka
15-04-09, 22:52
Pewnie masz racje Kamil, taki zestw moze bedzie bardziej "zywotny". Coraz czesciej mysle nad soczewkami. Tylko nowych reflektorow mi szkoda... :(

suchy2004
15-04-09, 22:57
Pewnie masz racje Kamil, taki zestw moze bedzie bardziej "zywotny". Coraz czesciej mysle nad soczewkami. Tylko nowych reflektorow mi szkoda... :(

Soczewki można wsadzić w lampy od anglika przecież, a tych nie szkoda i latwo dostepne:p

Gruszka
15-04-09, 23:08
Soczewki można wsadzić w lampy od anglika przecież, a tych nie szkoda i latwo dostepne:p

Dokladnie tak :)

Seth
15-04-09, 23:57
Tomek a może coś takiego? Wygląda dość solidnie, no i PHILIPS idzie na pierwszy montaż do sporej liczby nowych samochodów.
http://www.allegro.pl/item602162134_zestaw_bixenon_bixenony_biksenony_h4 _philips.html

No niestety, to nie jest philips ;]
To sa zwykle HID'y z chin, z naklejkami philipsa :]
Zwroc na to uwage Tomku jak dostaniesz nowa przetwornice odemnie - np na kolor kabelkow z niej wychodzacych.

Musicie wziasc pod uwage iz oryginalne xenony maja calkiem inne przetwornice i zarowki, poza tym nie ma w oryginalach zarowek h4, sa tylko d2r i d2s :] Innych xenonow bosh czy philips nie robia.

ps. tak wygladaja dostepne zarowki firmy philips

http://www.lighting.philips.com/pl_pl/consumer/carlighting/1_car_lighting/references_for_car/1_xenon_ref.php?main=pl_pl_consumer_lighting&parent=89083467512&id=pl_pl_car_lighting&lang=pl

tomalacivic
04-06-09, 19:38
Czesc!! wszystkim mam pytanko do was jesli mam lampy soczewki i chce zamontowac xenony to jaki byscie mi polecili zestaw dzieki z gory:)

Seth
04-06-09, 21:27
Do soczewek polecam 5000K, zalezy na czym Ci zalezy - dobre swiatlo czy lans :] Jezeli lans to 6000 lub 8000 :]

Pozdrawiam

MikeFoto
04-06-09, 22:07
Jezeli lans to 6000 lub 8000 :]

....Jeśli lansem można nazwać zabranie dowodu przez rozgarniętego w temacie xenonów policjanta to polecam.

Sorry za sarkazm ale ma serdecznie dosc kretynów (niekieruje to wypowiedzi do konkretnych osób a do ogółu) wsadzających pseudoXenony do refelektorow ktore nie sa do tego przystosowane fabrycznie i widza wszystko......oślepianie wszystkich dookoła to wsumie nieistotny fakt. I nikt mi nie przetłumaczy ze mozna to wyregulowac....

Seth
04-06-09, 22:10
....Jeśli lansem można nazwać zabranie dowodu przez rozgarniętego w temacie xenonów policjanta to polecam.

Jezeli 6k jest na soczewce - nie wyglada to tak zle jezeli chodzi o policje - rzeczywiscie 8000 dziala jak przyneta ;]

Pozdrawiam

jorge5
26-06-09, 22:06
Szykuje mi się przegląd a mam xenon 6000K w zwyklej lampie. Spryskiwacze mam. Robił ktoś przegląd z xenonem? Przejdzie czy lepiej od razu zmienić na zwykłe zarówki?

wunat
26-06-09, 22:29
wloz zwykle.to 5 minut roboty

m_joker
21-07-09, 12:40
ja robilem przeglad na ksenonie, podjechal tymi szklami do sprawdzania ustawienia lamp i nic nie mowil, przeglad podbil i pojechalem

skolopendra
21-07-09, 18:27
Robił ktoś przegląd z xenonem?

i ja robiłem ,na stacji mi jeszcze delikatnie skorygował jedną lampę i podbił .o nic nie pytał :)

jorge5
21-07-09, 19:39
Ja jednak wymontowalem na czas przegladu :) Mogliscie szybciej napisac ze przechodzi tez z nimi

jakub005
27-12-09, 20:21
Witam mam pytanko: czy wszystkie przetwornice tworzą zakłócenia pracy CB i radia?

Dobraku
27-12-09, 20:28
Witam mam pytanko: czy wszystkie przetwornice tworzą zakłócenia pracy CB i radia?

Większosć niestety tak związane to jest z zasadą pracy takiej przetwornicy. Spróbuj wyekranować przetwornice tzn zamknać je w metalowych pudełkach . Owe pudełko koniecznie musi być podłączone do masy.

skolopendra
27-12-09, 20:33
tworzą zakłócenia pracy CB i radia?

czasem pomaga zastosowanie zewnętrznych filtrów przeciwzakłóceniowych

Dobraku
27-12-09, 20:53
czasem pomaga zastosowanie zewnętrznych filtrów przeciwzakłóceniowych

Wszystko zależy którędy nam te zakłócenia wchodzą do radia. Jeżeli są one emitowane na linię zasilającą to faktycznie filtr w postaci cewki i kondensatora sprawę nam załatwi. Gorzej jednak jak "problemy" pojawiają sie po podłączeniu anteny wtedy filtry nic nam nie dadzą. Generalnie im dłuższa jest antena tym wiecej "słyszy" bo ma wiekszy zysk ... niestety dotyczy to również i zakłóceń. Warto spróbować ( w przypadku magnesówek - te anteny są najmniej odporne na zakłócenia ) zmienić jej lokalizację ewentualnie spróbować przewód inaczej ułożyć. RG-58 mimo ze ekranowany nie zawsze sobie radzi z zakłóceniami blisko niego powstającymi ale mam nadzieję ze nikt blisko niego nie ma przetwornicy od palników.

demonobiker
05-01-10, 11:37
Panowie mam pytanie ostatnio cos zaczyna mi sie dziac z xenonami tzn. sprawa wyglada tak.mam bixenon h4.jak wlaczam swiatla mijania to sie ine wlaczaja, natomiast jak odpale dlugie i je zgasze to mijania tez juz wtedy swieca...czy to wina przetwornicy? czy moze czegos innego?poradzcie bo temat zaczyna mnie coraz bardziej irytowac.a jesli to rpzetwornica o wystarczy ze kupie jaka taka z alllegro za powiedzmy 40-50zl czy musze szukac czegos konkretnego??

a moze to wina przekażnika?jak to sprawdzić?

skolopendra
05-01-10, 14:56
prędzej sam przekaźnik