Zobacz pełną wersję : Jaki olej czy zmieniać?
]Witam wszystkich !![/SIZE]
Mam dylemat czy zmieniać olej z 10w/40 lotosu na 15w/40 lotosu czyli z semisytethic na mineralny?/
Hania ma silniczek d15b2 i nalatane 300 tyś. 1993 rok w sedanie.
Za odpowiedzi z gory dziękuje i pozdrawiam posiadaczy i serwisantów.
Witam,
Jezeli bierze olej to sprobuj przejsc a jezeli nie to nie ma sensu:) pozdro
skolopendra
26-10-08, 11:52
Witam,
Jezeli bierze olej to sprobuj przejsc a jezeli nie to nie ma sensu:) pozdro
dokładnie jak najdłużej trzymać się pół syntetyka,może nawet do 500 000 :)
zostać przy 10W40 to nie duży fiat ani polonez:) przebiegi o niczym nie świadczy:) oby oleju nie brała
lepiej zostac przy 10w40 tylko kupic castrola,albo motula
[B[SIZE="4"]
Mam dylemat czy zmieniać olej z 10w/40 lotosu na 15w/40 lotosu czyli z semisytethic na mineralny?/
Hania ma silniczek d15b2 i nalatane 300 tyś. 1993 rok w sedanie.
Za odpowiedzi z gory dziękuje i pozdrawiam posiadaczy i serwisantów.
Bierze olej? Ile? Jak nie to po co? Jak nie bierze oleju to ja bym przeszedł w druga strone, na syntetyk. Przy przebiegu 190k km zalałem i już od tamtej pory cały czas syntetyk leje i nic nie bierze.
Dziękuje za rade i tak liczne odpowiedzi na mój post.Pozdrawiam
jeZeli silnik nie pochalania nie wiadomo jakiej ilosc oliwy to pozostan jak najdluze przy polsyntetyku. przebie ma tu drugorzedne znaczenie. w razie czego zapraszam do siebie:)
Witam i chcialbym sie "podpiac" pod temat,a mianowicie mam D15B2 od kilku dni i chce wymienic oliwe w motorku z przelotem 300 tysiaczkow,ale poprzedik nie pamieta co nalal do motoru. Moje pytanie: jaka oliwe wlac w takiej sytuacji ??? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam Wszystkich....
miksu
zapytaj się mechanika :)
Pojeździj trochę autem, zrób powiedzmy z 1000 km i zobacz na bagnecie, czy zjada Ci olej. Jak nie, to ja kupiłbym jakiegoś LOTOSa 10W40, zalał silnik, zmienił filtr i pośmigał na takim znowu z 1000 km. Po tej próbie będą 2 korzyści:
1. Zobaczysz, czy znika Ci półsyntetyk
2. 'Wymyjesz' silnik od środka.
Potem zlewasz LOTOSa, wkładasz nowy filtr i zalewasz docelowym olejem (najlepiej MOTULem).
Pozdrawiam