PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z szybami

karpik
19-10-08, 23:17
witam,mam nastepujacy problem kupilem caly zestaw do elektrycznych szyb.tzn.wiazke ktora jest w dzwiach prowadnice z silniczkami,przelaczniki,boczki.Lecz okazalo sie ze w moim EG4 cos takiego nigdy nie bylo brane pod uwage albo wczesniejszy wlasciciel cos kabinowal bo w kostce w drzwiach sa tylko dwa przewody glosnikowe rozlozylem wiazke podlanczajac na krotko i dziala tylko jedna szyba od strony kierowcy,objaw jest taki ze nie dziala od strony pasazera tak jakby nie dochodzil sygnal do drugiego silniczka,przedzwonilem przewody miernikiem sa oki przeloczniki oraz silniki tak samo wiec juz nie wiem o co chodzi,jest gdzies jeszcze po drodze jakis przekaznik czy cos w tym stylu????

skolopendra
20-10-08, 11:56
widocznie przeoczyłeś bądź gdzieś zgubiłeś przewód od wiązki

karpik
20-10-08, 23:03
no wlanie nie bo ilosc przewodow sie zgadza porownywalem do inej wiazki a jednak sygnal gdzies zanika:(
a ma ktos moze schemat do tej instalacji????

skolopendra
21-10-08, 23:23
zawsze możesz dołożyć nowy przewód i będzie ok :)

drosk
22-10-08, 09:18
Ja montowałem fabryczną elektrykę w EG3, tak musisz wpiąć przekaźnik w skrzynkę bezpieczników, zobacz czy masz w skrzynce wsadzone bezpieczniki na lewą i prawą stronę. http://img73.imageshack.us/my.php?image=szybyobrazei6.jpg
(power window relay - przekaźnik szyb elektrycznych :) )
a w drzwiach są dwa typu kostek (mała jeżeli masz golasa, i duża jeżeli w drzwiach seryjnie masz więcej osprzętu)

Mój zestaw składał się z:
- podnośników
- wiązek w drzwi
- wiązek między drzwiami a kabiną (właśnie z dużymi wtykami)
- wiązki kabinowej wpinanej w skrzynkę z bezpiecznikami i prowadzonej do leweych i prawych drzwi
- przekaźnik
- włączniki, boczki itp.

karpik
22-10-08, 23:02
no i wlasie ja nie posiadam wiazki miedzy dzwiami a kabiną i wiazki kabinowej prowadzacej do lewych i prawych drzwi oraz tego magicznego przekaznika,najwidoczniej wczesniejszy wlasciciel cos kąbinowal.teraz pojawia sie pytanie czy da sie to ominac??lub zbudowac samemu taka wiazke bo znalezienie orginalnej raczej bedzie graniczylo z cudem:(

drosk
24-10-08, 17:01
No tak myślałem, bo ta wiązka podobno jest spięta z kabinową i pewnie komuś kto wyciągał twój komplet z samochodu nie chciało cię ich oddzielać, więc sprzedał ci bez... Na pewno dałoby się taką wiązkę dorobić, ale to dość ciężka sprawa i na odległość za bardzo nie pomogę....

Tu masz schemacik, z resztą na forum jest o tym temat:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=17514

Śmigaj do jakiegoś elektryka który ci to ogarnie...
No chyba że sam czujesz się na siłach żeby to zrobić :D

karpik
29-10-08, 12:12
dzieki za pomoc udalo sie ogarnac ten temat poprzez podlaczenie dodatkowego przewodu zasilajacego do wiazki od strony pasazera.i teraz jest wszystko oki.pozdro:)