Zobacz pełną wersję : Jakie wycieraczki
Jak w temacie, jakie pióra wycieraczek polecacie? marka, model itp, a jakie odradzacie. Jak widac za oknem sezon jak najbardziej wycieraczkowy więc możnaby się zorientować w temacie :) pozdr
myślałem o valeo extreme (jeśli dobrze napisałem) ale sam już nie wiem, mogą mi pod^#%#ić i tyle z nich będzie. Druga sprawa, nie wiem jakie długości należy wybrac spośród oferty na allegro.pl
myślałem o valeo extreme (jeśli dobrze napisałem) ale sam już nie wiem, mogą mi pod^#%#ić i tyle z nich będzie. Druga sprawa, nie wiem jakie długości należy wybrac spośród oferty na allegro.pl
Wybierz valeo silence, zakładałem dzisiaj. Wcześniej miałem Championy i te też spisywały się dobrze. A co do wymiarów to od kierowcy 51 cm a od pasażera 45 cm
ja kupilem takie na probe ale po 5 zł na gieldzie we wrocku no i jestem bardzo zadowolonyna razie po 3 tygodniach.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71891215
pozdro
Mini
Mam Championki i jest GIT:)
Też kiedyś uzywałem Alco bo słyszałem dobre opinie o nich..
Ale kiedyś mi koleś w motoryzacyjnym polecił wycieraczki Mot-Gumu (http://www.motgum.com/o_firmie_p.html) w porównaniu do Alco i Fordowskich oryginałów(Valeo) są nieporównywalnie lepsze.
Ja płaciłem ok 20 zł za sztukę....
Natomiast nie polecam rzeczy tego typu... http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=72510587
Miałem kiedyś coś podobnego i owszem jak pada deszcz do jest to zarąbiste, ale jak jedziess za kimś, albo pada mrzawka, to koniec, siada na całej szybie a jak włączysz wycieraczki, to marze niesamowicie...
ja kupilem takie na probe ale po 5 zł na gieldzie we wrocku no i jestem bardzo zadowolonyna razie po 3 tygodniach.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71891215
pozdro
Mini
UWAGA UWAGA!!!
doszła mnie plota ze wycieraczki ALCA-HEYNER sa do kupienia po 6,5 zeta za sztuke w marketach "Piotr i Paweł" :D taniej niz na allegro wiec moze warto zobaczyć;)
Polecam Championy, 51cm i 45cm do Civica za 43 zl + 6 przesylka - allegro
ja w civicu 5g 3d mam wycieraczki 51cm i 48cm, marki nie znam ale jakies po 15pln za sztuke
Valeo silencio.ale ja obie mam 510 założone.
Valeo Extreme są zdecydowanie za drogie jak na swoją jakość. Kupiłem jeden zestaw, może kupię jeszcze jeden, ale jak na razie to to są normalne wycieraczki o bajeranckim wyglądzie i normalnej skuteczności.
Valeo Extreme są zdecydowanie za drogie jak na swoją jakość. Kupiłem jeden zestaw, może kupię jeszcze jeden, ale jak na razie to to są normalne wycieraczki o bajeranckim wyglądzie i normalnej skuteczności.
Wiesz.....płacisz własnie za wygląd i markę:)
Potwierdzam - w "Piotrze o Pawle" sa ALCA-HAYNER po 6,99 za sztuke, grafitowe z teflonem :-) Dzialaja bardzo bardzo dobrze - polecam! W 5gen maja rozmiary 500 i 450 [mm]
A długości w 4 generacji ktoś zna...??
...a niech se zmierzy :P
Sklep PiP jest w Blu siti na -1 :D
...a niech se zmierzy :P
Sklep PiP jest w Blu siti na -1 :D
A zmierzyć se mogę, ale co innego... :lol:
A tak na poważnie, nie wiem po prostu, czy mam takie jakie mieć powinienem. Prawa wycieraczka na samym dole nie jest dociskana do szyby (za długa??), a lewa też cosik nie pasi...
Prawa wycieraczka na samym dole nie jest dociskana do szyby (za długa??), a lewa też cosik nie pasi...
dzwon z intercity :D
używam bosza i jest git
wg rozpiski ALCO:
Civic 87-91 - 19"/480mm, 18"/450mm
Civic 91-99 - 20"/500mm, 18"/450mm
Civic > 99 - 23"/590mm
pozdro
Na stronie Bosha jest "kreator szukania" wycieraczek, podajesz marke model i t p, i podaje Ci dlugosci.
Na stronie Bosha jest "kreator szukania" wycieraczek, podajesz marke model i t p, i podaje Ci dlugosci.
Mozesz dac bezposredniego linka, bo na polskiej stronie Boscha nie znalazlem tego kreatora...? A niemieckiego nie znam i ciezko mi znalezc na bosch.de
Mozesz dac bezposredniego linka, bo na polskiej stronie Boscha nie znalazlem tego kreatora...? A niemieckiego nie znam i ciezko mi znalezc na bosch.de
Polska strona Boscha ;P
http://www.wycieraczkibosch.pl/wyszukiwarka.asp
a tylnia w 6g 3d jaka dlugosc?
TygrysHonda
11-01-06, 23:16
Champion - 18zl sztuka...
A ja zalecam nie patrzeć na to co podają kreatory tylko dobrze wymierzyć i dopasować wycieraczki na maksa.
Np. fabryka zakłada 510 i 450 a pasują 550 i 480. Zawsze to kilka centymetrów czystej szyby więcej. W przypadku wysokich osób (moim właśnie) to się przydaje.
LemonR
A ja zalecam nie patrzeć na to co podają kreatory tylko dobrze wymierzyć i dopasować wycieraczki na maksa.
Np. fabryka zakłada 510 i 450 a pasują 550 i 480. Zawsze to kilka centymetrów czystej szyby więcej. W przypadku wysokich osób (moim właśnie) to się przydaje.
LemonR
Zauwaz tylko ze im dluzsza wycieraczka to nacisk wywierany przez sprezyne jest mniejszy (bo wieksza powierzchnia), czyli gorzej dociska i gorzej zbiera...
Dlatego ja zamiast 510 mam 500mm :)
P.S. Tez jestem wysoki i jakos krotsza wycieraczka mi nie przeszkadza:)
Ja zakładam większe od zalecanych. By polepszyć docisk, delikatnie doginam ramię mocowania wycieraczki. Efekt zadowalający.
[quote="FuriousZauwaz tylko ze im dluzsza wycieraczka to nacisk wywierany przez sprezyne jest mniejszy (bo wieksza powierzchnia), czyli gorzej dociska i gorzej zbiera...
Dlatego ja zamiast 510 mam 500mm :)
P.S. Tez jestem wysoki i jakos krotsza wycieraczka mi nie przeszkadza:)[/quote]
Dodatkowe 4cm nie zmniejszą docisku w taki sposób aby było to zauważalne przynajmniej ja nic nie zauważyłem. Ale gdyby faktycznie ktoś miał taki problem to można kupić wycieraczkę z lotką. Np Bosh takie robi. Osobiście mam wycieraczki Bosh twin i zbierają jak należy gdyby dało radę założyłbym dłuższe. Lotkę mam na ramieniu po stronie kierowcy chyba tak fabryka zakładała.
Po 2 cm brudnej szyby od dołu i góry napewno nie będzie przeskadzać ale ja wybieram po 2cm czystszej szyby co i każdemu polecam.
LemonR
Witam
To jaka nalezy zakupic wycieraczke na tyl do civica 3d z 96r??? Jaki wymiar???
Pozdr
Witam
Pozdr
łojej kolu wystarczy zmierzyć, ot co :)
Witam
Pozdr
To proste... bierzesz centymetr, mierzysz i kupujesz taka sama... ewentualnie sprawdzasz w katalogach w sklepie
ja wiem, ze wystarczy ale jeszcze trza chciec :) :P a tak na powaznie nie mialem samochodu pod reka a potrzebowalem te dane ;)
Pozdr
I po to odgrzewacie takiego zimnego kotleta?