PDA

Zobacz pełn± wersję : Stuki po odpaleniu D15Z6

Grendel
26-11-20, 21:17
Witam

Po odpaleniu silnika po nocy stania na mrozie słychać z silnika lekkie stukanie, podejrzewam że mog± to być zawory. Nigdy nie rozgrzewam silnika na jałowych i odrazu ruszam po odpaleniu, po około 500 metrach stuk cichnie tak jakby olej dotarł do zaworów. Stuki strasznie słychać w momencie zmiany biegu lub gdy nie wciskam gazu i hamuję silnikiem. Po odpaleniu ciepłego lub lekko rozgrzanego silnika stuków nie słychać, czy takie poranne stukanie może w jaki¶ sposób uszkodzić samochód, czy to normalne wraz z przyj¶ciem mrozów ??

login
27-11-20, 22:35
Witam

Po odpaleniu silnika po nocy stania na mrozie słychać z silnika lekkie stukanie, podejrzewam że mog± to być zawory. Nigdy nie rozgrzewam silnika na jałowych i odrazu ruszam po odpaleniu, po około 500 metrach stuk cichnie tak jakby olej dotarł do zaworów. Stuki strasznie słychać w momencie zmiany biegu lub gdy nie wciskam gazu i hamuję silnikiem. Po odpaleniu ciepłego lub lekko rozgrzanego silnika stuków nie słychać, czy takie poranne stukanie może w jaki¶ sposób uszkodzić samochód, czy to normalne wraz z przyj¶ciem mrozów ??

Proste pytanie. Ile km temu były sprawdzane luzy zaworowe?

Grendel
30-11-20, 10:51
Samochód mam od niecałego roku i w moim posiadaniu nie były sprawdzane, kupiłem silikon i może w tygodniu uda mi się zobaczyć jak to wygl±da

login
03-12-20, 18:19
Samochód mam od niecałego roku i w moim posiadaniu nie były sprawdzane, kupiłem silikon i może w tygodniu uda mi się zobaczyć jak to wygl±da

Skoro auto masz rok i nie sprawdzałe¶ to szczerze powiem nie wiem na co czekasz. I nie zaczynaj od kupna silikonu tylko od uszczelki pokrywy zaworów, bo jak nie teraz to następnym razem będzie do wymiany.

Dominik22
05-12-20, 18:15
W moim d15z6 od 12 lat jest taki stukot po odpaleniu zimnego przez kilkana¶cie sekund. Zawory przez ten okres czasu regulowane były kilka razy i to nie one s± tutaj przyczyn±. Osobi¶cie się do tego przyzwyczaiłem.